Karlovy Vary, mooie stad in Tsjechië

Karlovy Vary: sla deze stad in Tsjechië niet over!

Praag is een onwijze gave stad, maar Tsjechië heeft nog veel meer leuks te bieden. Net over de grens van Duitsland naar Tsjechië ligt bijvoorbeeld het stadje Karlovy Vary (ook wel Karlsbad genoemd). Deze stad is niet heel erg groot, je zou alles in 1 dag kunnen zien of in een rustiger tempo in 2 dagen (en kunnen logeren bij Revelton Studios), maar heeft een paar onwijs mooie plekjes die echt de moeite waard zijn. Benieuwd naar wat je in één of twee dagen allemaal kunt zien en doen in Karlovy Vary? Dit is mijn top 10!

10 x Dit wil je doen in Karlovy Vary

Tip: combineer een bezoekje aan Karlovy Vary met een bezoekje aan Cesky Krumlov!

1. Bezoek de Markt Colonnade

De Markt Colonnade is misschien wel het mooiste plekje in Karlovy Vary. De Markt Colonnade is van hout en volledig wit, dit maakt het gebouw heel fotogeniek! In de colonnade staan bankjes waar de lokale bevolking elkaar ontmoet en gezellig kletst. Zoals op veel plekken in Karlovy Vary zijn er ook hier waterbronnen aanwezig. Iedereen heeft dan ook een eigen kopje mee om hiervan te genieten.

2. Dwalen door Stara Louka

Stara Louka is de hoofdstraat van de stad en loopt langs de rivier Tepla. Deze straat is vrij van autoverkeer en zit vol gezellige terrasjes, pleintjes met straatartiesten en mooie gekleurde gebouwen.

3. Fotografeer de Orthodoxe Kerk van Saint Peter en Paul

Deze kerk lijkt wel op het kasteel van Assepoester! Dit komt denk ik door de combinatie van lichtroze, lichtblauw en goud. Deze kerk staat in een exclusieve woonwijk van Karlovy Vary en is omringd met een heleboel mooie en grote gebouwen. Een daarvan is het romantische Savoy Westend Hotel.

De orthodoxe kerk van Karlovy Vary

4. Drink het populaire mineraalwater van Karlovy Vary

Voor aankomst in Karlovy Vary had ik gelezen over de waterbronnen in de stad en het populaire mineraalwater dat iedereen rechtstreeks vanuit de bron drinkt. Ik had ergens verwacht dat dit meer een toeristendingetje was, maar dit had ik zeker verkeerd. Op straat liepen veel lokale bewoners met hun eigen beker rond. Ze haalden af en toe wat warm water uit de bronnen. Om je niet buitengesloten te voelen kun je bij meerdere kraampjes je eigen beker kopen. Dit zijn trouwens geen standaard bekers, ze lijken eigenlijk een beetje op kleine theepotjes. Alleen drink je uit het tuitje in plaats van dat je daarmee schenkt. Kijk wel goed naar de temperatuur van het water uit de bron, soms is het verstandig eventjes te wachten met drinken!

5. Bezoek een kuuroord

De waterbronnen in Karlovy Vary (Vary betekent trouwens warm bad) zijn niet alleen om van te drinken. De bronnen zouden ook geneeskrachtig zijn en daarom werden er al eeuwen geleden vele kuuroorden gebouwd. Een aantal populaire kuuroorden zijn Gil Ozen Spa, The Castle Spa, Elisabeth Bath en Beer Bath.

6. Wandel door het Dvorák park

Dit gezellige kleine parkje ligt langs de rivier Tepla. Ook in dit parkje is een colonnade te vinden en meerdere waterbronnen. Het parkje is leuk om eventjes doorheen te wandelen, een paar mooie foto’s te maken van de park colonnade en misschien iets te drinken uit een van de bronnen.

Karlovy Vary, collonade in het Dvorak park Het Dvorák park in Karlovy Vary

7. Becherovka drinken!

Ze drinken natuurlijk niet alleen water in Karlovy Vary, af en toe hebben ze iets sterkers nodig. Becherovka is een likeurdrank afkomstig uit Karlovy Vary en wordt soms de 13e bron genoemd (naast de 12 waterbronnen). Aan de Stara Louka staat een kraampje in de vorm van een Becherovka fles. Je kunt hier een shotje kopen en deze in de colonnade ernaast opdrinken. Na zdravi!

Becherovka, het drankje in Karlovy Vary

8. Bezoek het Grandhotel Pupp

Het Grandhotel Pupp staat al aan de Tepla rivier sinds 1701. Dit prachtige hotel is waar de film James Bond: Casino Royale is opgenomen. Maar als je dichterbij het hotel komt, dan is het duidelijk dat Daniel Craig niet de enige beroemde bezoeker van dit hotel is geweest! De oprit van het hotel ligt namelijk vol aandenkens aan al deze beroemde gasten. Het is best prijzig om hier te verblijven, maar een kopje koffie bij Café Pupp is ook al heel leuk.

Karlovy Vary, Grandhotel Pupp

9. Bezoek de Hot Spring Colonnade

De stad staat vol van waterbronnen en colonnades, dat is ondertussen denk ik wel duidelijk. Maar de eerste waterbron van Karlovy Vary is de Vridlo. Deze geiser spuit 2000 liter water per minuut omhoog. Rondom deze geiser is een opvallend moderne colonnade gebouwd, Vridelni Kolonada. Een gebouw bestaande uit veel glas en beton en hoog genoeg voor deze geiser. In de colonnade is natuurlijk ook de mogelijkheid om het water te drinken, maar het wordt eerst gekoeld en dan verdeeld over 5 bronnen. Buiten het gebouw staat een kleinere versie van de geiser en vlak achter het gebouw is de Maria Magdalena kerk, ook deze is een bezoekje waard.

Kleinere hotspring in Karlovy Vary Hot Spring Colonnade in Karlovy Vary

10. Overnachten in Revelton Studios Karlovy Vary

Wij verbleven niet in Grandhotel Pupp, maar Revelton Studios was ook zeker een hele goede optie! Het ligt vlakbij het centrum en bestaat uit allemaal leuke studios in verschillende maten en stijlen. Alles gaat via selfservice maar mocht het nodig zijn dan is er altijd iemand te bereiken. Ze hadden een plattegrond klaargelegd en alvast omcirkelt wat we konden bekijken in de stad, een fijne service! Hier boek je hetzelfde hotel als waar wij sliepen

Voeg jij Karlovy Vary ook toe aan je bucketlist?


→ Bekijk hier al onze Tsjechië artikelen