Stappen in praag

Een weekendje stappen in Praag

Na Zdravi, proost! Bier in Tsjechië (Pivo) vloeit rijkelijk. Het meest bekende bier is waarschijnlijk Pilsner Urquell en dit drink je het best in één van de mooie oude kroegen van Praag, die soms beter verstopt zijn dan je denkt (bijvoorbeeld achter een tabakswinkeltje). Geen zin in zo’n Urquell? Dan heb je genoeg keuze uit één van de vele andere bieren die er worden verkocht. Denk aan een Krusovice, Budvar, Gambrinus of welbekende Budweiser. Met al dat bier wordt Praag door sommigen zelfs beste bierstad van Europa genoemd. Al heeft dat niet alleen met het bier te maken, maar vooral vanwege het feit dat je het op elke straathoek lijkt te kunnen bestellen. Is het in een verstopte kroeg of juist in een opvallendere pub.

Vermijd de gereserveerde tafeltjes

Een ding waar je rekening mee moet houden als je gaat stappen in Praag, hoeveel bier je ook op hebt: Ga niet zitten op gereserveerde plekken. Dit zijn meestal de plekken van de stamgasten van zo’n kroeg en het is zeker niet de bedoeling dat jij daar aanschuift. Dit verschijnsel is niet zomaar ontstaan maar is iets wat Praag nog vanuit de communistische tijd heeft meegekregen. Extra klandizie was in die tijd zeker niet gewenst, hoe meer klanten hoe harder er gewerkt moest worden terwijl dat helemaal niks extra’s opleverde. Zo werd in die tijd op sommige plekken het bordje gereserveerd op tafel gezet, zodat maar de helft van het restaurant bedient hoefde te worden. Ook toen gelde: Ga hier niet zitten, het werd je namelijk niet in dank afgenomen!

Partyen in Praag, waar doe je dat het beste?

Wil je echt uit naar een club of discotheek? De bekende Five Floors (Karlovy Lazne Club) is niet echt aan te raden, maar wel leuk om even doorheen te lopen. Het is namelijk een grappig concept waar elke verdieping een andere uitstraling heeft en de daarbij behorende muziek. Zo is er de bekende gekleurde vloer te vinden uit de jaren 70 bij de verdieping Kaleidoscope, maar ook een hip hop vloer bij Paradogs en een techno verdieping bij Discotheque. Hier zijn echter weinig locals maar vooral veel toeristen te vinden. Een interessantere plek is bijvoorbeeld Roxy, dit is vooral een techno club of kijk eens bij Bukanyra wat een boot is op de rivier de Moldau (Vltava) in het hartje van Praag. Hier wordt het meestal pas druk na 3e dus weet wat je te wachten staat!

Na je hangover ook wat van historisch Praag ontdekken?

Gelukkig is Praag ook een erg mooie historische stad, met smalle straatjes en mooie huizen. Dit historische centrum staat dan ook op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Genoeg te doen dus als je van al dat bier en je hangover bent bijgekomen. Plekken om bijvoorbeeld naartoe te gaan zijn de burcht en het koninklijk paleis op de berg aan de overkant van de rivier, dit zijn bekende trekpleisters. Via de bekende Karluv Most (karelbrug), waar je in de zomer over de hoofden kan lopen, is de overkant van de rivier te bereiken. Een tip is om ook de bibliotheek van het Strahovklooster te bezoeken (één van de mooiste bibliotheken ter wereld). De ingang is een beetje verstopt en te vinden aan de achterkant van het paleis, maar het is de zoektocht meer dan waard!

Leuke plekken om te slapen tijdens je weekendje Praag

In Praag zijn vele hostels te vinden die ook nog zeer goed te betalen zijn. Ook appartementjes zijn steeds vaker te huren en is gezien de prijs ook aan te raden. Praag is daarmee de ideale stad om een weekend met vrienden te stappen. Hier zijn de prijzen op de meeste plekken nog te betalen en kan je ook nog wat aan sightseeing doen. Let we de prijzen beginnen te stijgen en ook voor steeds meer toeristische attracties moet vaker en meer betaald worden, zoals bij het Gouden Straatje bij de burcht en de Praagse versie van de Eiffeltoren de uitkijktoren Petřin.

Aanrader voor Praag: Fietstour!

Tot slot nog een leuke tip om Praag te ontdekken: Doe een fietstour door de stad! Bajabikes organiseert betaalbare en leuk fietstochten door te stad. Een gids laat je leuke plekken zien en verteld je meer over Praag.

Goede tijd om naar Praag te gaan?

Wij waren in januari in Praag en dat lijkt misschien koud, maar het was prima te doen. In Praag regent het wat minder vaak in vergelijking met Nederland, dus ook al is het rond het vriespunt is het buiten nog prima vol te houden.

→ Bekijk hier al onze Praag artikelen