interrail servie naar belgrado

Met interrail naar Servië, tips voor je stop (en cultuurshock) in Belgrado


Als je je interrail reis in Nederland begint, kun je richting de Balkan reizen via Ljubljana (leer hier meer over interrail naar Slovenië) en Zagreb (lees hier meer over interrailen naar de hoofdstad van Kroatië). Binnen 5 uur reis je vervolgens vanuit Zagreb met de trein naar Belgrado, de hoofdstad van Servië. Eenmaal daar bevind je je middenin de Balkan.

Belgrado | Servië

Bereid je voor, de Balkan- Clichés zijn namelijk wel waar…

Verwacht jij Balkanclichés als je naar Belgrado gaat tijdens je interrail naar Servië? Denk aan betonnen parken, trieste gebouwen en vervallen buurten? Dan zit je in Belgrado inderdaad goed. Je Balkan-shock wordt hier namelijk werkelijkheid. Verbaas je dus ook niet als je je een paar keer afvraagt “Wat doen we hier?!”. Al kan het rauwe randje van Belgrado juist ook meteen prachtig zijn voor sommigen (mijn vriend) en zien andere dat pas nadat hun cultuurshock over is gewaaid (that’s me).

Een heftig verleden

Belgrado heeft een heftig verleden en dat zie je nog steeds terug in de vervallen gebouwen. Al is de stad na het wegvallen van het communisme en het einde van de talloze burgeroorlogen bizar genoeg wel heel westers georiënteerd geraakt. Dat Belgrado de hoofdstad van Servië is, is ook iets nieuws. Een eeuw lang was Belgrado namelijk de hoofdstad van Joegoslavië en tussen 2003 en 2006 was het de hoofdstad van Servië en Montenegro.

Belgrado is óók rauw, hip en modern

Maar hoe is het anno 2018 hier? We kijken in dit artikel naar het nu en vertellen je alles over wat je niet mag missen in Belgrado tijdens je interrail naar Servië. Want eerlijk is eerlijk, al heb je als eerst een cultuurshock te pakken, Belgrado heeft ook een prettige mix van vervallen en moderne gebouwen. De stad is verrassend en je kan de modernisering in iedere straat voelen. Het is rauw, hip, jong en artistiek. Het voelt eigenlijk soms verrassend Berlijns aan. Het enige verschil met Berlijn: het is nog niet platgelopen door massatoerisme en dat maakt het zoveel heerlijker dan dat je op het eerste gezicht misschien had durven dromen. Lees hieronder gauw verder, want daar vind je 5 must do’s voor als je zelf naar Belgrado gaat!

5 x doen in Belgrado

interrail belgrado servie vervallen gebouwen interrail servie naar belgrado interrail servie belgrado verkoper

1. Food, food, food and some drinks

Een straat verder dan ons hostel vind je de Terazije, één van de grootste winkelstraten van Belgrado waar je heerlijke pasta’s en risotto’s voor nog geen €8,- kan nuttigen. Een wat hippere straat vol met eettentjes en hippe barretjes vind je in de Strahinjića Bana straat. Deze straat is aardig lang, maar hij zal je niet teleurstellen. Het is een beetje zien en zien geworden. Het hoort dan ook bij een Urban buurt genaamd Dorćol. Overdag zal het je niet specifiek opvallen, maar zodra de zon onder is kan hier het feest beginnen! De prijzen liggen hier iets hoger, maar dan heb je ook wat. Wij besluiten binnen te stappen bij een – hoe verrassend- hippe wijnbar genaamd Cantina del Vino. Een prima Pinot Blanc kost hier €3.50.

2. De heilige Sava

De Saint-Sava kerk is een erg grote kerk die je moet bezoeken als je in Belgrado bent. Hier vind je grote groene koepels welke worden omringd door mooie fonteinen. Binnen bevinden zich enorme kroonluchters, schilderijen en prachtige fresco’s.

3. Voor het mooiste viewpoint én festivals ga je naar het Kalemegdan fort

Zoek je een plek waar je romantisch met zonsondergang het uitzicht van Belgrado kan bewonderen? Wandel dan vooral naar het Kalemegdan fort. Het grenst aan een leuk parkje waar je prachtig uitzicht hebt over de gehele stad. Het fort was een militaire basis van de Romeinen, Turken, Hongaren en Serviërs. Ons is verteld dat in de zomermaanden er ook veel festivals zijn te vinden nabij het kasteel. Maar wij zijn vooral onder de indruk van een ander festival: EXIT. Mogelijk heb je al eens eerder gehoord van dit Servische feestje. In 2014 werd het bekroont als het beste Europese Festival en er treden aardig wat indrukwekkende DJ’s op in het genre techno en dance. Bovendien is het tof om te weten dat EXIT een aangrijpende ontstaansgeschiedenis heeft, waarbij studenten in 2000 besloten te vechten voor democratie en vrijheid. Anno 2018 is dat gevecht dus uitgegroeid naar een award winning festival, tof toch?

4. Moderne sferen

Vanuit het Kalemegdan fort kan je een prachtige route lopen langs de rivier. Belgrado ligt precies op het punt waar de Sava rivier en de Donau rivier samenkomen. In dit stukje groen zie je veel hardlopers, tennisbanen en terrasjes. De meeste restaurants liggen in een boot op het water.

5. Gratis walking tour door Belgrado

Wil je meer weten over de geschieden? Iedere dag om 10.30 uur kan je vanuit het Republic Square een gratis walking tour beleven

Handige tips voor je interrail naar Servië

Interrail servie belgrado huisje belgrado bouwwerken in servie interrail servie treinreis belgrado

Hostel tip voor Belgrado

In hartje centrum vonden wij Hostel Fine. Een hostel met privé kamers en een gedeelde badkamer. Deze badkamer werd meerdere keren per dag schoongemaakt, waardoor het prima schoon was. Voor het overnachten betaalden wij hier €25,- per nacht voor 2 personen.

Is Belgrado ideaal en budgetproof voor Backpackers? Hell yes!

Belgrado is een ideale stad voor backpackers. Er zijn voldoende hostels te vinden voor hele goedkope prijzen en die goede prijzen gelden eigenlijk ook voor andere dingen Belgrado. Hierdoor is deze stad perfect voor reizigers met een klein budget.

Hoe kom je in Servië tijdens je interrail?

Als je via Ljubljana en Zagreb reist, dan kun je vervolgens een rechtstreekse trein vanuit Zagreb nemen naar Belgrado in Servië. Zo reis je dus via Slovenië naar Kroatië naar Servië. De treinreis tussen Zagreb en Belgrado duurt ongeveer 5 uur. 

Waar kun je naartoe na je interrail stop in Servië?   
Als je genoeg van Servië en Belgrado hebt gezien, dan kun je met de Montenegro Express gaan. Via Podgorice, dit is de hoofdstad van Montenegro, kun je dan naar Kotor (dit ligt ook in Montenegro) treinen.