Interrail montenegro paragliden

Interrail: Met de Montenegro Express reizen door de verborgen diamant van Europa

In dit artikel nemen we je mee naar een verborgen diamant in Europa genaamd Montenegro. Ook wel het juweel van de Middellandse Zee genoemd en een land dat absoluut niet mag ontbreken in jouw Balkan-Interrail reis! Via Servië, Belgrado nemen wij de trein richting Bar, Montenegro. Deze epische treinreis staat beter bekent als: De Montenegro Express. Tip: Zorg dat je een plekje reserveert voor nog geen €7,-. Check de website van interrail.eu waar je alle reserveringkosten kan vinden. De trein is namelijk erg druk en de kans dat je moet staan erg groot. Dat zou natuurlijk zonde zijn, want zittend geniet je veel beter van de magische uitzichten die aan je voorbij schieten tijdens deze reis.

Montenegro Express

Interrail montenegro express tips reis plannen

De Montenegro Express

Deze trein rijdt tweemaal per dag; een nachttrein en een dag trein. Natuurlijk kiezen wij voor de dag trein, want de fantastische uitzichten willen wij uiteraard goed kunnen zien tijdens de rit. In de reis van zo’n 12 uur beleven wij de Balkan-Clichés opnieuw. Verwacht geen restaurant aan boord, of Kiosk-studenten die langslopen om een lekker kopje koffie voor je in te schenken. Mocht je de NS toiletten al vies vinden dan zal je al helemaal niet vrolijk worden van de wc’s in deze trein. Een eerste klas ticket? Helaas heb je alleen tweedeklas zitplaatsen. Je kent het wel, de coupés zonder airco, stopcontacten of rookvrije ruimtes. Westerse luxe is uitgesloten, maar het is het allemaal waard.

De route neemt je mee over 435 bruggen en door 254 tunnels. Bij iedere tunnel of brug vraag ik mijzelf opnieuw af hoe ze in hemelsnaam deze spoorlijn hebben gelegd. langs de bergen waar geen hond te zien is en over de meest azuurblauwe rivieren die je nog nooit in je leven voor mogelijk hebt kunnen houden. Het panoramische uitzicht met uitzicht over de Adriatische Kust is waanzinnig. Met tientallen mensen sta je geplakt aan het raam en hoor je de verbazing bij je medereizigers door hun ‘ohs’ en ‘ahs’. De uitgesproken kleuren nemen je mee in het sprookjesachtige landschap van Montenegro. Mijn Nikon J5 kwam hier ontzettend van pas, adembenemende plaatjes. Niets is gelogen, De Montenegro Express is echt een prachtige route!

3 plekken waar je zeker heen moet met de Montenegro Express

1. Podgorica

Wij besluiten om na 11 uur reizen uit te stappen in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, en daar te overnachten. De hoofdstad is niet heel bekend en heeft weinig bezienswaardigheden. De stad is hevig gebombardeerd in de tweede wereldoorlog en er zijn daardoor weinig monumenten meer te vinden. Ons hostel, met meer dan 200 positieve Booking reviews, had een klein oud kamertje met een slot welke met veel moeite gesloten kon worden. Onze gastheer had een lange baard, een grote blaffende hond en een echte rokersstem. Alle ingrediënten waarvan de onaangenaamheid bij mij snel opspeelt. Verwacht niet de fashionable inwoners a la Zagreb. Joggingspakken zijn helemaal hip en van maximale decibels heeft de stad nog nooit gehoord. Jaren 90 beats boomen uit de boxen terwijl ik er heilig van overtuigd ben dat er geen 90’s party gaande is. Mijn conclusie is dan ook dat dit de normale gang van zaken zal zijn. Voor mij is het duidelijk, morgenochtend gaan wij linea rekte door naar het zuiden van Montenegro, Kotor.

2. De baai van Kotor

Kotor ligt in een spectaculair mediterraan landschap. Het sfeervolle stadje is in perfecte harmonie met zijn omgeving. De stad, welke een vestingstelsel heeft van 4.5 km, wordt beschermd als een erfgoed van de wereld. Het staat niet voor niets op de UNESCO’s lijst voor werelderfgoed. Binnenin deze stevige muren vind je een middeleeuws doolhof welke het best te vergelijken zijn met de smalle straatjes van Venetië. De pleinen zijn bezaaid met katten (de mascottes van de stad) en marmeren doorgangen. Zodra de zon ondergaat komen de spectaculaire muren tot leven door de verlichte muren en het livemuziek uit de kleine cafeetjes.

Kotor, The Old Town

Hostel The Old Town is onze uitvalbasis vanuit Kotor. Een heerlijk hostel midden in de stadsmuren van Kotor. Een privékamer met eigen badkamer kost ongeveer €31,- per nacht. Kies je voor een gedeelde badkamer ben je zo’n €26,- per nacht kwijt voor 2 personen. Ze hebben allebei een gedeelde keuken, handig als je even zin hebt om gewoon een lekker oer-Hollandse stamppot te maken! Een kleine supermarkt, Aroma, vind je op nog geen 2 minuten loopafstand. Net buiten de stadmuren vind je een grotere supermarkt genaamd Idea. Toch nog even wat calorietjes verbranden? De Fitness Zen Centre vind je in het grote winkelcentrum Kamelija Shopping Centre, net buiten de muren van de Old Town. Wij besloten om een stukje langs de baai van kotor te gaan hardlopen. Na 8km zijn wij omgedraaid, maar wij hadden het gevoel dat je nog oneindig door kon lopen!

Interrail montenegro express

Interrail montenegro tips baai van kotor

montenegro express route interrail

3. Paragliden in Budva

Vanuit Kotor kan je prima met de bus naar het kustresort Budva. De busrit is iets minder dan 30 min. Budva is een levendige toeristen plaats waar je lekker kan zonnen op het strand van Mogren of watersporten kan beoefenen op het strand Slovenska Plaža. Wij besloten om hier te gaan Paragliden bij de organisatie Paragliding for you. Wij worden opgehaald door Alex en zijn vrouw Jane. Alex, onze instructeur, legt ons kort de basisprincipes uit en voor je het weet vlieg je zo vrij als een vogel boven Montenegro. Een prachtige en betaalbare plek om paragliden een keer uit te proberen. Voor zo’n € 70 euro vlieg je ongeveer 20 minuten met een GoPro door de lucht. Binnen een dag krijg je de link van je vlucht, zodat je deze op een later tijdstip nog kan terugkijken. Een echte aanrader!

Interrail montenegro paraglidenInterrail montenegro tips paragliden budva

montenegro uitzicht tijdens paragliden budva

Zo kom je tijdens je interrail in Montenegro:

De Montenegro Express rijd vanuit Belgrado (Servië) naar Bar (Montenegro). Je kan eerder uitstappen (Podgorica) en vanuit daar met de bus naar Budva of Kotor. Deze treinreis naar Podgorica duurt ongeveer 11 uur.

Volgende stop tijdens je interrail-reis?

Vanuit Kotor kan je makkelijk naar het Nationaal Park Durmitor, Skada Meer of weer door met je interrail-pass naar het zuiden van Kroatië. Aangezien het park gesloten was door het weer besloten wij de bus te pakken via Dubrovnik naar Split, Kotor. De reis naar Dubrovnik is ongeveer 2 uur. Hier kan je overstappen naar Split wat nog ongeveer 4.5 uur duurt. Houd je paspoort bij de hand, want met deze reis ga je nog een klein stukje door Bosnië-Herzegovina. Dat houd in; minimaal 3x een paspoort check.