Tips interrailen interrail
Chantal Buitenhuis

10 tips voor wie gaat Interrailen in Europa!

Als je voor het eerst gaat interrailen merk je in de eerste week al meteen dat er bepaalde dingen zijn, die je vooraf maar wat graag had willen weten. Al die dingen en wat extra tips hebben wij in dit artikel bijeen gezet zodat jij precies weet wat je moet weten als je gaat interrailen:

10 tips voor als je gaat Interrailen

→ Handig: Boek hier je interrail-ticket

Tips interrailen interrail

1. Bagage

Kies je voor een backpack of een (handbagage)koffer? Ik las voor vertrek veel over rugtassen en eigenlijk best weinig over koffers, maar een koffer leek mij een stuk handiger. Het enige moment dat je met deze koffers hoeft te slepen, is wanneer je van je verblijfplaats naar het treinstation moet. In de trein leg je je koffer in de bagagerekken en wanneer je op de volgende bestemming aan komt neem je je koffer mee naar je verblijf en laat je ‘m daar weer achter. Met dat in ons hoofd kozen ik en mijn reisbuddy er dus voor om een handbagage koffer mee te nemen in plaats van een backpack en dat is prima bevallen!

2. Apps

Download voordat je vertrekt een aantal apps die van pas kunnen komen tijdens het interrailen. Ik downloadde natuurlijk de Interrail App waarop alle treinreizen met tijden en tussenstops etc. te vinden zijn. Daarnaast de app van Hostelworld en Airbnb waarin ik alle reserveringsgegevens van onze overnachtingen kon vinden. Download ook metro kaarten van steden die je bezoekt, deze zal je ter plekke vast vaak gebruiken! Een app voor het weer zal ook zeker van pas komen om te bepalen of je wel of niet je jas meeneemt die dag.

tips interrailen

3. Inpakken

Een maand lang rondreizen en alleen een handbagage koffer mee kunnen vergt enige discipline. Kies dus vooraf zorgvuldig welke kleding je mee neemt. Ik koos ervoor om 3 jurkjes, 2 lange broeken, 4 shirtjes en een jasje mee te nemen plus de kleding die ik aan had toen ik vertrok. Rol ze allemaal op zodat het goed in je koffer past en ga af en toe langs de wasserette of maak gebruik van de was-service in je hostel.

Interrailen-steden-europa

4. Hotel of Hostel

We besloten om voor hostels te gaan tijdens de eerste helft van onze interrail reis. Mensen hebben vaak een griezelig beeld bij hostels maar na deze reis beveel ik het iedereen aan. Het is goedkoop en daardoor houd je geld over voor andere leuke dingen. Het enige moment dat je er bent is wanneer je slaapt, want ‘s ochtends trek je er toch vroeg op uit omdat je de stad wil zien. Ben je wat meer op je privacy gesteld, dan kun je beter voor een hotel of Airbnb gaan. Deze zijn vaak wel wat duurder dan een overnachting in een hostel. Ga je wel voor hostels, zoek dan goed van tevoren uit of de locatie redelijk centraal is en welke gratis faciliteiten er zijn (bijvoorbeeld gratis ontbijt en wifi).

tips-interrailen-tip

5. Stoelreserveringen tijdens het interrailen

In een aantal treinen zijn stoelreserveringen verplicht. Het maken van zo’n reservering kan vaak op het vertrekstation maar een aantal treinen op populaire routes kun je het beste zo’n drie maanden van tevoren al reserveren, zodat je in ieder geval verzekerd bent van een plek! Je kunt (dure) stoelreserveringen ontlopen door met lokale treinen te reizen. Kijk op www.interrail.eu welke treinen reservering nodig hebben en welke niet.

6. Planning van je interrail reis

Don’t be to hard on yourself. Zorg dat je niet de helft van je reis aan het treinreizen bent omdat je alles wil zien. Plan een extra chill dagje in tijdens je reis, in een fijne stad bijvoorbeeld en ga vervolgens lekker een hele dag in het park chillen en laat alle indrukken op je inwerken. Deze dagen waardeer je na je reis het meest, want van dat inpakken, doorreizen en sjouwen met bagage word je best moe!

interrail interrailen chillen chantal

7. Budget

Wanneer je net als ik met een klein budget op reis gaat, is het goed om alvast vooraf een berekening te maken. Een soort inschatting van een dagbudget. Ik had bijvoorbeeld voor al het eten en drinken wat ik op een dag kocht een budget van €20 in m’n hoofd. De ene dag ging ik er wat overheen en de andere dag bleef ik er flink onder. Maar door dit wel in de gaten te houden kom je bij thuiskomst niet voor onverwachte verrassingen te staan of moet je eerder naar huis omdat je geld op is!

interrail-uitzicht-eiffeltoren

8. Dagboek

Eén ding is zeker, je gaat ontzettend veel indrukken op doen tijdens het interrailen. Houd globaal bij wat je iedere dag gedaan hebt door een paar steekwoorden op te schrijven of een heus reisdagboek bij te houden. Ik had vaak dat ik soms niet eens meer wist waar ik eergisteren was en wat ik toen gedaan had. Doordat je steeds zoveel nieuwe dingen ziet onthoud je het soms niet altijd meer even goed, en dan is het wel zo fijn dat als je bij thuiskomst kunt navertellen wat je allemaal gezien en gedaan hebt.

Interrail wat is het route plan

9. Ticket

Wanneer je een reisdag hebt moet je altijd voor vertrek je reisschema invullen dat aan je ticket vast zit. Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete! Zorg dat zowel je ticket als het schema keurig ingevuld is en Lets Go! Een interrail ticket kun je onder andere kopen bij NS International.

10. Geniet

Het belangrijkste wat je natuurlijk moet doen is genieten tijdens het interrailen! Met een druk schema voor de boeg raast je vakantie voorbij als een malle. Ga eens lekker chillen in het park, drink een kopje koffie op een terras en laat alle mooie momenten op je inwerken. Deze chill momenten zal je het meeste bij blijven omdat je ze goed in je op hebt kunnen nemen.

Meer lezen over interrailen en reizen met de trein in Europa:

Lees ook:

Wil je gaan interrailen?

Klik hier voor meer informatie & als je een Interrail pas wil bestellen!

Deze reisblog is geschreven door Chantal Buitenhuis, je kan haar op Instagram volgen via @chantalbuitenhuis!