Hoe werkt interrail plannen reiskalender

Met Interrail naar Slovenië, een stop in studentenstad Ljubljana

Na een treinreis van ongeveer 19 uur komen wij eindelijk aan bij stop nummer 1 van onze interrail-reis: Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Een plek waar wij – zonder het op dat moment te weten – nog  drie keer zouden moeten terugkomen tijdens deze hele interrail-reis. Dat had iets te maken met logistiek, maar daarover later meer!

Met Interrail naar Slovenië, een spannende treinrit?

Om in Slovenië te komen, moeten we meteen een nachtreis maken. De eerste nachtrit van deze interrail-reis hebben we dus maar meteen achter de rug. Het is een beetje spannend, niet alleen het slapen in een trein, maar vooral als we voor het eerst aan een norse conducteur die amper Engels spreekt onze interrail-pass moeten laten zien. Na een goedkeurend knikje weten we gelukkig snel dat we de instructies voor het invullen van de reisplanner goed hebben begrepen. Toch een geruststelling en de zenuwen vliegen van ons af. En dan, na 19 uur, komen we eindelijk in Ljubljana aan…

Interrail-pass

Hoe werkt interrail plannen reiskalender

Hostel-tip voor Ljubljana: Gingerrooms

Eenmaal uitgestapt in Ljubljana beseffen we nog eens dat we gewoon op onze eerste interrail-bestemming zijn! Vol van blijdschap ben ik direct de omgeving aan het opnemen. Kleurrijke gebouwen, veel studenten en tegelijkertijd ook een groene omgeving. Ons hostel lag in hartje centrum van Ljubljana, op ongeveer 10 minuten lopen vanaf het treinstation. Het hostel, Gingerrooms, kost zo’n €40,- per nacht voor twee personen. Gingerrooms is het enige hostel dat wij van tevoren hebben geboekt, dit kan bijvoorbeeld op Booking.com, maar als je gaat interrailen kun je net zo goed op de bonnefooi reizen dus dat besluiten we ook te doen vanaf hier. In de buurt van het hostel kun je ook in een mum van tijd in een grote supermarkt zijn, de supermarkt Mercator ligt namelijk op 3 minuten loopafstand van Gingerrooms.

Slovenië

interrail slovenieHoe werkt interrail precies

Interrail Slovenie ljubljana

5x Dit wil je niet missen als je met interrail naar de hoofdstad van Slovenië gaat

Ljubljana was de Europese Groene hoofdstad van 2016 en dat is direct te merken! Overal om je heen zie je groen, natuur en water. In de binnenstad rijden geen auto’s en net als in Nederland is de fiets hier juist heel populair. Ook vind je er gezellige koffie-  en lunchtenten langs de Ljubljanica Rivier waar je volop zorgeloos kan chillen en genieten. Op vrijdag hebben ze een uitgebreide food market in de stad, ontzettend gezellig en de ideale plaats op lokale producten te ontdekken. Benieuwd wat je nog meer niet mag missen? Lees onze tips hieronder:

1. Deze bezienswaardigheid kan en wil je niet missen: Het Ljubljana Kasteel

Midden in de stad vind je de Ljunljana Kasteel. Je kan hier met een treintje naartoe maar voor de actieve reiziger is dit prima lopend te doen. Een klein half uurtje wandelen vanaf het centrum en je bevindt je in een prachtig stuk geschiedenis. Dit gaat gepaard met het beste uitzicht over de stad en met mooi weer kun je nog verder kijken. Ljubljana heeft zeker de goede genen van moeder natuur geërfd, want je hebt hier bijna niet het gevoel in een stad te zijn. Lunch is mogelijk in het kasteel, maar wij besluiten terug naar beneden te wandelen en een wijntje te gaan nuttigen in één van de vele wijnbarren.

2. De lekkerste wijn van Ljubljana drink je bij Movia

Rondom de rivier zijn veel terassjes en wijnbarren te vinden. Lokale wijntjes zijn op het terras al verkrijgbaar vanaf €1.50 . Ga je opzoek naar meer kwaliteit van de druifjes? Dan raden wij je de wijnbar Movia aan. Goede selectie van wijnen en personeel met ruime wijnkennis. Een avondje bij Movia is een traktatie! (ongeveer €6,- per glas).

3. Dompel je onder in het studentenleven (en probeer te profiteren van de korting!)

De erg jonge bevolking van Ljubljana bestaat grotendeels uit studenten. Je ziet ze overal; studenten in de parken, op de terrassen en gewoon wandelend op straat. Hoogstwaarschijnlijk omdat studeren in Ljubljana gratis is. Deze zogenoemde ‘hoofdstad van de studentensteden’ kent ook vele internationale studenten. Dat het zo’n ideale studentenstad is, is ook goed zichtbaar als je kijkt naar de studentenprijzen die overal gehanteerd worden, stadshappen en kortingen die studenten op veel plekken krijgen.

4. Graffiti kijken in Metelkova

Een stukje buiten het centrum vind je in Metelkova. Een buurtje verstopt tussen de moderne gebouwen wat rijk is aan graffiti, houten bankjes en barretjes. De felle kleuren en creatieve ontwerpen stralen met zekerheid uit dat het een jonge artiestenbuurt is. Rijk aan graffiti en vergelijkbaar met Kreuzberg in Berlijn, maar dan nét even anders. Nu zal ik wel één van de weinige personen zijn die een lichte twijfeling voelt voor de veiligheid in deze buurt, maar ook ik kan de charme van kunstwerken niet ontkennen.

5. Bezegelde de liefde op een van de bruggen in de buurt van het Franciscanenklooster

Vervolg je wandeling langs het roze Franciscanenklooster, fier in het midden van centrum tegenover de welbekende Tromostovje brug. Een driepuntige brug waarvan de twee buitenste speciaal ontwerpen zijn voor voetgangers. Nog geen 30 meter hiervandaan is de ideale plaats om je liefde te bezegelen. We kennen het ondertussen allemaal wel; de slotjes aan de brug om je eeuwige liefde te verklaren aan je partner of je beste vriendin. De zogenoemde Schoenmakersbrug brengt de liefde weliswaar op een geheel nieuw niveau: De bezegelde liefde heeft de brug helemaal gevuld dat het een uitdaging is om een plekje te vinden. Succes!

Lees meer: Wat te doen in Ljubljana? 10 tips voor je citytrip!

Interrailen

interrail slovenie treinen

Ben je aan het interrailen en wil je naar Slovenië?

Ljubljana is goed bereikbaar met de trein als je aan het interrailen bent. Het station is op zo’n 10 minuten loopafstand van het centrum. Vergeet alleen niet deze stop op je reiskalender op te nemen van je interrail-pass. Hoe interrail precies werkt, lees je hier

Wat kun je als volgende interrail-stop doen na Slovenië?

Met onze interrail-pass zijn we na Slovenië naar Zagreb gegaan, dit is de hoofdstad van Kroatië. Hiervoor kun je een rechtstreekse trein nemen die erg frequent rijdt. De trein doet er vanaf Ljubljana zo’n 2.5 uur over, dus dat is ideaal!

→ Bekijk hier al onze Slovenië artikelen