interrailen scandinavie

Een maand Interrailen door Scandinavië: 5 redenen waarom iedereen dat eens zou moeten doen

Nu de wereld door spotgoedkope vliegtickets steeds kleiner lijkt te worden, droomt iedereen van verre reizen naar bestemmingen als Zuid-Amerika en Australië. Ja, het is er ook prachtig – en we raden je ook absoluut aan om te gaan – maar soms vergeten we dat het dichterbij huis even prachtig is. Het klimaat is misschien niet hetzelfde als op exotische bestemmingen, maar vandaag geven we je vijf redenen waarom je eens een maand door Scandinavië zou moeten reizen. Met de trein!

5x waarom jij ook wilt interrailen in Scandinavië

1: Budget

Dacht je dat het onbetaalbaar is om een maand door Scandinavië te reizen? Dan heb je het mis. Je kunt namelijk Interrailtickets kopen, waarmee je een maand lang onbeperkt kunt treinen. De tickets waarmee je onbeperkt kan reizen, kun je bestellen vanaf ongeveer € 500 per persoon (die prijs is afhankelijk van je leeftijd en hoeveel landen je wilt bezoeken, ben je tussen de 12 en 27 jaar dan krijg je namelijk korting) en met de tickets van Interrail.eu heb je toegang tot alle treinen – van hogesnelheidslijnen tot boemeltreintjes. Je kan ook voor een iets goedkoper ticket gaan, als je bijvoorbeeld al weet dat je minder treinreizen wilt maken in een bepaald aantal dagen, er zijn namelijk global interrail tickets te koop vanaf 267,- euro (afhankelijk van je leeftijd). Het enige wat soms nog bovenop die prijzen komt zijn reserveringskosten van zitplaatsen (wat op sommige trajecten verplicht is) maar that’s it. Je kunt in Nederland opstappen en vervolgens hoef je niet meer na te denken over vervoersmiddelen. Je kunt namelijk altijd en overal opstappen. Handig toch?! Lees hier meer over de Global Interrail Pass, dit is de enige reispas waarmee je in 30 verschillende landen per trein kunt reizen.

interrailen scandinavie

2: Je kunt veel zien in korte tijd (ook vanuit het raam)

Ondanks dat sommige trajecten behoorlijk lang zijn – zeker in het uitgestrekte Noorwegen – kun je ontzettend veel zien in korte tijd. Je hoeft namelijk niet zoals met het vliegtuig uren van te voren op een vliegveld aanwezig te zijn (dus je hebt meer tijd op plaats van bestemming) en je hebt doorgaans onwijs gaaf uitzicht op de omliggende natuur vanuit de trein. Ook weer eens wat anders dan de snelweg als je normaal gesproken met de auto reist. Daarnaast zijn er tussen vrijwel alle grote steden in Scandinavië hogesnelheidslijnen waar iedere dag een of meerdere treinen op reizen. Zo reis je bijvoorbeeld in een vijfenhalf uur van Kopenhagen naar Stockholm!

3: Het is duurzaam

Het is natuurlijk geweldig om met het vliegtuig de hele wereld over te reizen, maar het is niet de duurzaamste manier van vervoer. Je footprint is een stuk lager als je met de trein reist en dat is altijd mooi meegenomen.

4: De treinen in Scandinavië zijn fantastisch

Krijg je nachtmerries van reizen met de trein door je ervaringen met de NS? Geen zorgen, in Scandinavië gaat het er een stuk beter aantoe. Zeker de treinen op lange trajecten zijn ontzettend comfortabel. Je hebt genoeg beenruimte, kunt lopen waar en wanneer je wilt en de toiletten zijn schoon. Ook is er altijd een boordbistro aanwezig waar je snacks kunt halen en staan er door de treinen heen koffieautomaten om je tijdens de reis wakker te houden. Tip: pak vooral ook eens de nachttrein (het traject Trondheim – Bodø is fantastisch), dan overbrug je niet alleen op een fijne manier een flink aantal kilometers; het bespaart je ook weer een hotelovernachting. Oh, en in veel treinen heb je tegenwoordig (goede!) wifi, dus je hoeft je ook niet te vervelen.

5: Scandinavië is fantastisch

Goed, nu je weet waarom het treinen door Scandinavië zo fantastisch is, wil je natuurlijk weten waar je dan heen kunt reizen. Wij reisden afgelopen juni via Duitsland door Denemarken, Zweden en Noorwegen. Ons startpunt in Denemarken was Kopenhagen, want dat is een makkelijke bestemming om te bereiken vanuit Nederland. Vervolgens vertrokken we via de Oresundbrug (je weet wel, van The Bridge) naar Malmö. Vanuit Malmö pakten we de trein naar Stockholm, om via Oslo in Trondheim en Bodø uit te komen. Noorderlijker dan Bodø kun je in Noorwegen niet (daar houdt het spoor simpelweg op) en dus moesten we het traject dus ook weer terug. Op de terugweg pakten we de route die ons langs Göteborg bracht, om via Kopenhagen weer terug naar Nederland te gaan. De route was een mooie afwisseling tussen de Scandinavische steden – die echt fantastisch zijn – en de natuur, waar we ons vooral in Noorwegen in onder hebben gedompeld.

Interrailen scandinavie interrail

Meer weten over interrailen door Scandinavië?

Wil je weten hoe we deze treinreis van week tot week hebben ervaren? Op Fika Magazine vind je alle weekverslagen! Wil je meer informatie over treinen door Scandinavië? Neem dan een kijkje op de website van Interrail.eu.