Mooiste treinreizen europa top 10

Wauw: Dit zijn de top 10 mooiste treinreizen in Europa!

Heel wat reizigers hebben een treinreis in Sri Lanka op hun bucketlist staan of een tocht over de Trans Siberië Express die oneindig lang lijkt en loopt van Rusland tot China. Maar ook in onze eigen continent kun je onwijs mooie treinreizen maken. Hoog tijd om jullie daarmee kennis te laten maken dachten wij! Hieronder vind je daarom de top 10 mooiste treinreizen in Europa op een rij:

Ontdek de top 10 mooiste treinreizen in Europa

Douro vallei portugal linha douro User avatar Luis Vaz @luismvaz Luis Vaz Vila Nova de Foz Côa

1. Toef over de Linha Douro in Portugal

Vanuit het prachtige Porto rijd je in ongeveer 3,5 uur met de Linha Douro naar Pocinho, een plaatsje dat diep in het binnenland van Portugal ligt. Deze treinlijn werd al in 1887 geopend, maar is nog steeds een van de mooiste en drukstbezochte van Portugal.

top 10 Mooiste treinreizen europa Venice Simplon Orient Express

2. Venice-Simplon Oriënt Express

Stap je in bij de Venice-Simplon Oriënt Express dan doe je gevoelsmatig een stapje terug in de tijd. Deze Art Deco trein is een van de beroemdste en meest luxe treinen van de wereld en werd al in 1920 gebouwd. Verwacht geen stoffige oude bende, want de trein is prachtig gerestaureerd en zelfs het servies past nog volledig in het plaatje. De Venice-Simplon Oriënt Express is overigens niet alleen mooi van binnen, maar neemt je ook mee naar waanzinnige Europese steden zoals Londen, Venetië, Parijs en Istanbul.

Mooiste treinreizen europa flambane

3. De mooiste treinreis in Noorwegen: Flåmbane

De Flåmbane spoorlijn in Noorwegen, ook wel de Myrdal – Flåm lijn genoemd, is een epische treinroute van een uur en wordt door velen als een van de mooiste van de wereld bestempeld. Verwacht vanuit je treinstoel overweldigende fjorden te zien, indrukwekkende kliffen, 20 tunnels en genoeg groene bergtoppen. Toch is niet alleen het uitzicht waanzinnig, deze treinlijn is ook een van de steilste ter wereld!

Mooiste treinreizen europa top 10

4. Beleef een Harry Potter treinreis in Schotland

Wie Harry Potter fan is, moet in Schotland een keer met de The Jacobite Steam Train een reis maken. Deze trein neemt je namelijk mee over het Glenfinnan viaduct, oftewel de welbekende boogjes brug waar ook de Hogwarts Express overheen rijdt.

Mooiste treinreis zwitserland top 10 europa

5. De mooiste treinreis van Zwitserland: Bernina Express

Boogbruggen, witte bergtoppen, bevroren meren, gletsjers en een fel rode trein die trots afsteekt tegen een besneeuwd of fris groen landschap, dat is wel zo’n beetje hoe je het beste de Bernina Express kan omschrijven. Ook wel bekend als de mooiste treinreis van Zwitserland. De Bernina Express loopt van Graubünden via tunnels, bruggen en waanzinnige uitzichten tot aan Tirano. vanuit daar kunje de Bernina Express Bus nemen naar Lugano. Ohja en een gouden tip: Het beste uitzicht schijn je aan de rechterkant van de coupe’s te hebben!

mooiste treinreizen europa de top 10

6. De mooiste treinreis in Nederland?

Nederland konden we niet laten liggen in dit lijstje. Oke, we hebben geen gletsjers of gigantische bergen waarnaar we kunnen kijken als we in de trein zitten, maar er zijn treinritjes die toch iets speciaals met je doen. Als mooiste treinreis hebben we deze keer de rit van Utrecht naar Maastricht gekozen. Waarom? Omdat het voor een echt vakantiegevoel zorgt. Reis je vanuit midden Nederland naar bourgondisch Maastricht, dan lijkt het bijna alsof je naar een ander land rolt.

Cinque Terre treinreis top 10 treinreizen europa

7. De Cinque Terre-treinreis in Italië

Ben je in Italië en wil je de vijf kleurige dorpjes van Cinque Terre bezoeken, dan kun je dat het allerbeste doen per trein! Deze dorpjes zijn gebouwd op een rotsachtige kust en zijn maar lastig te bereiken per auto, maar des te gemakkelijker per trein. Binnen een paar minuten reis je per trein met gemak van het ene kleurige plekje naar het andere. En ook fijn: Vanaf de stations loop je zo het centrum in! De dorpen die bij Cinque Terre behoren zijn Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

soca rivier slovenie treinreis europa top 10

8. Maak een ritje met de stoomtrein in Slovenië

Ook in Slovenië kun je mooie treinreizen maken, op het traject tussen Jesenice en Nova Gorica rijdt bijvoorbeeld een ouderwetse stoomtrein en deze wordt ook wel de museumtrein van Slovenië genoemd. Tijdens deze tocht rij je langs de fel blauwe Soca rivier, de langste spoorwegtunnel van Slovenië en over de langste stenen spoorbrug in één boog: de Solkanski most. In de trein zul je overigens niet alleen “normale” passagiers terug zien, er zitten ook acteurs in de trein die tijdens het ritje er helemaal voor zorgen alsof je een stap terug in de tijd zet.

Treinreizen europa montenegro

9. Reis met de trein van Belgrado (Servië) naar Bar (Montenegro)

Deze verbinding tussen de Servische hoofdstad Belgrado en Montenegrijnse havenplaats Bar is een bekendheid onder de treinfanaten, maar zal verder bij weinig reizigers op hun lijstje met mooiste treinroutes staan. De oude Oostblokwagons rollen piepend en krakend over 476 kilometer spoor, met ongeveer 250 tunnels en meer dan 400 bruggen die de reiziger vermaken tijdens de rit. Hoogtepunt van de reis is het Mala Rijeka viaduct. Je steekt hier op 200 meter hoogte een reusachtige vallei over. Niet voor mensen met hoogtevrees! De ticketprijs voor een enkeltje in de tweede klasse van de lijn tussen Belgrado en Bar komt uit op €24,-. Kaartjes zijn te verkrijgen via Serbia Railways.

take the train in spain mooiste treinreizen europa

10. Take the train in Spain: Reis van Bilbao via Oviedo naar Santiago de Compostela

Ook in Spanje kun je mooie treinreizen maken, dus deze zijn een mooie afsluiter van deze top 10 mooiste treinreizen in Europa. Een van de leukste routes om te doen is beginnen in Bilboa en via daar naar Oviedo te reizen, vervolgens kun je jouw trip afmaken met een bezoek aan Santiago de Compostela.

Wil je een van deze mooist treinreizen maken in Europa?

En lijkt het je tof om een van deze reizen te maken? Op deze website kun je vaak goed geprijsde treintickets vinden, zij vergelijken namelijk verschillende ticket-aanbieders met elkaar die treinreizen aanbieden in heel Europa.