Sintra Portugal

Sintra: dit wil je niet missen in Portugal

Anderhalve week lang rondtoeren door Portugal, maar naar welke steden zou ik dan gaan? Porto en Lissabon stonden sowieso op mijn lijstje. Na wat uitzoekwerk kwam ik er achter dat Sintra een half uur van Lissabon vandaan ligt, dus hoppa! Die mocht ook op de lijst. Ik wist toen nog niet dat deze stad echt een must is om heen te gaan, als je in deze regio op vakantie bent. Nu raad ik het iedereen aan, want wát is dit een mooi stukje van het land. Na het lezen van dit artikel staat Sintra in Portugal zeker weten ook hoog op jouw lijst!

Bestel skip the line kaartjes voor Sintra via Tiqets

Verblijf in de prachtige omgeving met Eliza Was Here

Sintra, magisch mooie stad

In Sintra vind je prachtige paleizen en landhuizen die werden gebruikt als koninklijke residenties. Een van de meest opvallende is Palácio Nacional de Sintra, een paleis waar de Portugese koningen hun zomer doorbrachten. Met al die prachtige gebouwen staat Sintra sinds 1995 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De stad is ook voor veel schrijvers van inspiratie geweest. Onder andere Hans Christian Andersen liet zich inspireren door de magische sfeer die er hangt. Zelf ook geïnspireerd raken?

4 highlights die je sowieso wilt zien in Sintra, Portugal

Castelo dos Mouros Sintra Sintra Castelo dos Mouros portugal Castelo dos Mouros Sintra portugal sintra portugal tips Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros

Mijn dag begon bij Castelo dos Mouros. Wanneer je de hoge poort doorloopt waan je je even terug in de tijd. Links en rechts zie je twee torens, die als het ware op twee bergtoppen staan. Daartussen loopt de glooiende kasteelmuur van in totaal 450 meter. Dit Moorse kasteel dateert uit de 8e eeuw en is, zoals de naam al verraadt, ooit in handen van de Moren geweest. De Moren hielden met deze muren de vijand buiten en konden het gevaar van ver zien aankomen. Wanneer je nu op de ruïnes van de muur staat en van de ene uitkijktoren naar de andere loopt, krijg je een goed gevoel van hoe het ooit geweest moet zijn. Het uitzicht is groen en oneindig. En, als je goed kijkt, zie je in de verte Palácio da Pena.

Palácio da Pena portugal sintra Sintra Palácio da Pena Sintra Palácio da Pena tips Palácio da Pena sintra

Palácio da Pena

Palácio da Pena is halverwege 1800 gebouwd voor de Portugese Koninklijke familie en fungeerde als een zomerpaleis. Het paleis is kleurrijk, bestaat uit allerlei verschillende bouwstijlen en bevat veel details waaronder de bekende Portugese tegeltjes (Azulejos). Houd je camera dus bij de hand, want het Paleis van Pena is fotogeniek! Het is wel één van de meer toeristische bezienswaardigheden van Sintra, waardoor je in een rij (à la de wachtrij van de Droomvlucht in de Efteling) van kamer naar kamer loopt. Ik ben daar normaalgesproken niet zo happig op, maar de kamers en het binnenhofje zijn prachtig en is het wachten absoluut waard. Je kunt naast het bezichtigen van het paleis ook door de paleistuinen (Parque de Pena) wandelen. Een goed moment om even op adem te komen van de toeristenmassa!

Quinta da Regaleira Sintra portugal Quinta da Regaleira Sintra portugal Sintra portugal Quinta da Regaleira Sintra Quinta da Regaleira Portugal

Quinta da Regaleira

Na de drukte bij Palácio da Pena stond Quinta da Regaleira op het lijstje. Wat je je daarbij moet voorstellen? Denk aan een kasteel, terug in de tijd, dromerige tuinen en het gevoel dat je een sprookje binnen loopt. Je wandelt door een grote tuin, dat eigenlijk beter een park genoemd kan worden. Het bijzondere is dat het gehele complex in 1892 werd gebouwd in opdracht van de toenmalige Braziliaanse eigenaar. Je komt tijdens je wandeling een aantal kapels en wachttorens tegen en uiteindelijk loop je tegen een kasteel aan waar zelfs Doornroosje nog van droomt. Wanneer je op tijd binnen bent kun je het hoofdgebouw ook van binnen bewonderen. Check vooraf wel even de toegangstijden. Quinta da Regaleira staat trouwens ook bekend om dé waterputten (initiation wells), ze schijnen erg indrukwekkend te zijn. Ik moet alleen bekennen dat ik ze over het hoofd heb gezien… Iets te veel met m’n hoofd in de wolken geweest denk ik, oeps!

Sintra tips Convento dos Capuchos Sintra portugal Convento dos Capuchos sintra in portugal Convento dos Capuchos

Convento dos Capuchos

Het einde van mijn dag in Sintra komt in zicht en de zon gaat bijna onder. Na even zoeken en een kleine omweg kom ik aan bij de laatste bezienswaardigheid: Covento dos Capuchos. Vroeger was dit een kapucijnerklooster (in 1560) en naast dat dit al bijzonder is, werden alle gebouwen met kurk bekleed. De restanten van verschillende gebouwen staan er nog steeds en dat maakt het extra bijzonder om door dit verlaten klooster te wandelen. Ik bleek de laatste bezoeker van de dag te zijn, dat voelde extra speciaal. De serene stilte, de historie en de prachtige zonsondergang maakte Convento dos Capuchos een magische afsluiting van mijn dag.

Meer van Sintra zien?

Mijn dag in Sintra bleef bij deze vier bezienswaardigheden, maar je kunt er zo een aantal dagen voor uittrekken wanneer je nog meer wilt zien. Sintra is als een sprookje en je waant je even in een heel andere wereld dan Portugal wanneer je hier rondloopt. Een absolute aanrader!

Om rekening mee te houden als je naar Sintra gaat in Portugal

Op de kaart ziet Sintra eruit als een goed te bewandelen gebied. Op een kaart zie je alleen niet hoe heuvelachtig de route is. Wanneer je te voet gaat, bedenk je dan vooraf dat het een flinke klim wordt. Ben je iets minder sportief aangelegd (zoals ik), dan raad ik je aan met het openbaar vervoer (bussen) te gaan of een eigen auto te huren. Met de auto moet je wel rekening houden met beperkte plekken om te parkeren.

Met het openbaar vervoer naar Sintra

Is de keuze op openbaar vervoer gevallen? Er zijn twee verschillende buslijnen die je kunt nemen om de gebouwen te bezoeken. Beide beginnen en eindigen op het treinstation. Ideaal, als je vanuit Lissabon komt. De bussen gaan iedere 30 minuten, dus soms moet je even wachten. Bus 434 rijdt vanaf het treinstation door het historisch centrum en naar Moorish Castle en Pena Palace. Daarna rijdt de bus weer naar het treinstation. Ideaal dus om de eerste twee bezienswaardigheden te bezoeken. De rest van Sintra bezoek je met bus 435. Ook die rijdt vanaf het treinstation naar het historisch centrum. Daarna rijdt deze lijn langs Quinta da Regaleira, Palacio Seteais Palace, Paleis van Monserrate en weer terug.

Sta trouwens niet gek te kijken wanneer er een rij met medetoeristen staat te wachten om in diezelfde bus als jij te stappen naar de volgende bestemming. Ik bezocht Sintra in oktober (laagseizoen) en vond het toen al opmerkelijk hoe druk het in de bussen was.

Bereid je voor op de entree tickets

Sintra bestaat voor een groot deel uit UNESCO-gebied met vele oude kastelen en paleizen. Om al deze pracht en praal te onderhouden wordt er voor iedere bezienswaardigheid entree gerekend. Wil je je uitgaven beperken, dan raad ik je aan om combi-tickets te kopen (dit kan alleen op locatie). Zoek eerst goed uit wat je precies wilt zien en wat er misschien wel van je lijstje af kan. Andere optie is om vanuit Lissabon via Tiqets een tour naar de paleizen van Sintra te boeken, dan heb je je vervoer en ticket in één.

Overnachten in Sintra

Wil je alles van Sintra zien? Blijf er dan twee dagen hangen. Zo kun je ook wanneer de hordes toeristen weer weg zijn, genieten van deze magische plek. Wil je graag overnachten in een mooi hotel? Kies dan bijvoorbeeld voor Chalet Saudade of Chalet Relogio Guesthouse. Beide hebben prachtige kamers, die je helemaal in de sfeer van de stad brengen. ‘s Ochtends sluit je aan voor een lekker ontbijt, of je loopt zo het centrum van de stad in waar je een lekker ontbijtje kunt scoren. Wil je wat langer blijven hangen en de rest van de omgeving verkennen? Kies dan voor Palmeirinha Guest House. Een prachtig ingericht appartement met een mooi uitzicht over de groene heuvels in de omgeving. Liever in een hostel? Midden in het centrum vind je Moon Hill Hostel. Ideale ligging, mooie kamers, een goed ontbijt en de ideale basis om de stad te verkennen.

Je kunt ook overnachten in de prachtige omgeving van Sintra. Zo kun je ook het knusse stadje Cascais verkennen en naar Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland. Overal is de kustlijn hier trouwens prachtig, dus een stukje touren langs het strand kan hier zeker geen kwaad. Mooie vakantiehuizen in de omgeving boek je onder andere via Eliza Was Here!

Boek je overnachting direct:

Hier lees je nog meer over de omgeving van Sintra:

Is Sintra echt de moeite waard?

Ondanks dat dit één van de duurdere dagen van deze vakantie is geweest, is dit wel de dag die mij het meeste is bijgebleven van de hele vakantie. Dus mijn conclusie: Sintra in Portugal is het absoluut waard!


→ Bekijk hier al onze Portugal artikelen