Palácio da Pena sintra

Sintra: dit wil je niet missen in Portugal

Anderhalve week lang rondtoeren door Portugal, maar naar welke steden zou ik dan gaan? Porto en natuurlijk ook Lissabon. Na wat uitzoekwerk kwam ik er achter dat Sintra een half uur van Lissabon vandaan ligt, dus hoppa! Die mocht ook op de lijst. Ik wist vooraf niet dat je Sintra eigenlijk niet mag missen tijdens je vakantie in Portugal. Sintra verdient meer waardering, want wát is dit een mooi stukje van Portugal. Na het lezen van dit artikel staat Sintra zeker weten ook hoog op jouw lijst!

4 highlights die je sowieso wilt zien in Sintra

Castelo dos Mouros Sintra Sintra Castelo dos Mouros portugal Castelo dos Mouros Sintra portugal sintra portugal tips Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros (Morenkasteel)

Mijn dag begon bij Castelo dos Mouros. Wanneer je de hoge poort doorloopt waan je je even terug in de tijd. Links en rechts zie je twee torens, die als het ware op twee bergtoppen staan. Daartussen loopt de glooiende kasteelmuur van in totaal 450 meter. Dit Moorse kasteel dateert uit de 8e eeuw en is, zoals de naam al verraadt, ooit in handen van de Moren geweest. De Moren hielden met deze muren de vijand buiten en konden het gevaar van ver zien aankomen. Wanneer je nu op de ruïnes van de muur staat en van de ene uitkijktoren naar de andere loopt, krijg je een goed gevoel van hoe het ooit moet zijn geweest. Het uitzicht is groen en oneindig. En, als je goed kijkt, zie je onder andere Palácio da Pena in de verte stralen.

Palácio da Pena portugal sintra Sintra Palácio da Pena Sintra Palácio da Pena tips Palácio da Pena sintra

Palácio da Pena (Paleis van Pena)

Palácio da Pena is halverwege 1800 gebouwd voor de Portugese Koninklijke familie en fungeerde als een zomerpaleis. Het paleis is kleurrijk, bestaat uit allerlei verschillende bouwstijlen en bevat veel details waaronder de bekende Portugese tegeltjes (Azulejos). Houd je camera dus bij de hand, want het Paleis van Pena is fotogeniek! Het is wel één van de meer toeristische bezienswaardigheden van Sintra, waardoor je in een rij (à la de wachtrij van de Droomvlucht in de Efteling) van kamer naar kamer loopt. Ik ben daar normaalgesproken niet zo happig op, maar de kamers en het binnenhofje zijn prachtig en is het wachten absoluut waard. Je kunt naast het bezichtigen van het paleis ook door de paleistuinen (Parque de Pena) wandelen. Een goed moment om even op adem te komen van de toeristenmassa!

Quinta da Regaleira Sintra portugal Quinta da Regaleira Sintra portugal Sintra portugal Quinta da Regaleira Sintra Quinta da Regaleira Portugal

Quinta da Regaleira

Na de drukte bij Palácio da Pena stond Quinta da Regaleira op het lijstje. Wat je je daarbij moet voorstellen? Denk aan een kasteel, terug in de tijd, dromerige tuinen en het gevoel dat je een sprookje binnen loopt. Je wandelt door een grote tuin, dat eigenlijk beter een park genoemd kan worden. Het bijzondere is dat het gehele complex in 1892 werd gebouwd in opdracht van de toenmalige Braziliaanse eigenaar. Je komt tijdens je wandeling een aantal kapels en wachttorens tegen en uiteindelijk loop je tegen een kasteel aan waar zelfs Doornroosje nog van droomt. Wanneer je op tijd binnen bent kun je het hoofdgebouw ook van binnen bewonderen. Check vooraf wel even de toegangstijden. Quinta da Regaleira staat trouwens ook bekend om dé waterputten (initiation wells), ze schijnen erg indrukwekkend te zijn. Ik moet alleen bekennen dat ik ze over het hoofd heb gezien… Iets te veel met m’n hoofd in de wolken geweest denk ik, oeps!

Sintra tips Convento dos Capuchos Sintra portugal Convento dos Capuchos sintra in portugal Convento dos Capuchos

Convento dos Capuchos

Het einde van mijn dag in Sintra komt in zicht en de zon gaat bijna onder. Na even zoeken en een kleine omweg kom ik aan bij de laatste bezienswaardigheid: Covento dos Capuchos. Vroeger was dit een kapucijnerklooster (in 1560) en naast dat dit al bijzonder is, werden alle gebouwen met kurk bekleed. De restanten van verschillende gebouwen staan er nog steeds en dat maakt het extra bijzonder om door dit verlaten klooster te wandelen. Ik bleek de laatste bezoeker van de dag te zijn, dat voelde extra speciaal. De serene stilte, de historie en de prachtige zonsondergang maakte Convento dos Capuchos een magische afsluiting van mijn dag.

  • Entreeprijs volwassene: 7,00 euro
  • Koop je ticket online
  • Aanvullende informatie: het klooster is tot juni 2020 onder constructie

Meer van Sintra zien?

Mijn dag in Sintra bleef bij deze vier bezienswaardigheden, maar je kunt er zo een aantal dagen voor uittrekken wanneer je nog meer wilt zien. Sintra is als een sprookje en je waant je even in een heel andere wereld dan Portugal wanneer je hier rondloopt. Een absolute aanrader!

Om rekening mee te houden als je naar Sintra gaat in Portugal

Op de kaart ziet Sintra eruit als een goed te bewandelen gebied. Op een kaart zie je alleen niet hoe heuvelachtig de route is. Wanneer je te voet gaat, bedenk je dan vooraf dat het een flinke klim wordt. Ben je iets minder sportief aangelegd (zoals ik), dan raad ik je aan met het openbaar vervoer (bussen) te gaan of een eigen auto te huren.

Met het openbaar vervoer naar Sintra

Is de keuze op openbaar vervoer gevallen? Sta dan trouwens niet gek te kijken wanneer er een rij met medetoeristen staat te wachten om óók in diezelfde bus als jij te stappen naar de volgende bestemming. Ik bezocht Sintra in oktober (laagseizoen) en vond het toen al opmerkelijk hoe druk het in de bussen was.

Bereid je voor op de entree tickets

Sintra bestaat voor een groot deel uit UNESCO-gebied met vele oude kastelen en paleizen. Om al deze pracht en praal te onderhouden wordt er voor iedere bezienswaardigheid entree gerekend. Wil je je uitgaven beperken, dan raad ik je aan om combi-tickets te kopen (dit kan alleen op locatie). Zoek eerst goed uit wat je precies wilt zien en wat er misschien wel van je lijstje af kan. Andere optie is om vanuit Lissabon via Tiqets een tour naar de paleizen van Sintra te boeken, dan heb je je vervoer en ticket in één.

Is Sintra echt de moeite waard?

Ondanks dat dit één van de duurdere dagen van mijn vakantie in Portugal is geweest, is dit wel de dag die mij het meeste is bijgebleven van de hele vakantie. Dus mijn conclusie: het is het absoluut waard.


→ Bekijk hier al onze Portugal artikelen