Surfen Portugal

Surfen in Portugal? Dit zijn de 8 beste surfspots!

Portugal ligt langs de hele lengte aan de open Atlantische Oceaan, waardoor de surfmogelijkheden van Portugal eindeloos zijn. Daarnaast kent Portugal een heerlijk klimaat, een vriendelijke bevolking, een uitstekende keuken en een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een geweldige surfvakantie! Het land trekt dan ook surfers vanuit alle hoeken van de wereld die de legendarische golven van Portugal zelf willen ervaren.

Surfen in Portugal, geschikt voor ieder niveau

De kust van Portugal biedt een grote variëteit aan surfspots waardoor Portugal een zeer geschikte locatie is voor surfers op ieder niveau. De beste en meest bekende surfspots bevinden zich aan de westkust, maar ook in het zuiden, in de Algarve, kunnen er zeer goede condities ontstaan. Beginners kunnen in de zomermaanden prima terecht. Gevorderde surfers zullen beter aan hun trekken komen in de maanden maart – mei en september – november.

Ontdek alles over Surfen in Portugal

→ Tip: Boek je surfvakantie naar Portugal via Surfblend
→ Lees ook: De beste surfspots voor beginners in Portugal

Surfen in portugal surfspots

8 x de beste plekken om te surfen in Portugal

Hieronder heb ik vijf Portugese surfbestemmingen beschreven die zorgvuldig zijn in zijn geselecteerd op de consistentie en kwaliteit van de golven. Daarnaast is ernaar gekeken dat in deze dorpen de surfcultuur diep in de aderen zit. Zo vind je bijvoorbeeld veel surfshops en surfscholen in deze plaatsen, zodat je zeker weet dat je een board kunt huren en/of surflessen kunt nemen wanneer je één van deze plaatsen aandoet tijdens je surfvakantie in Portugal.

1. Surfen in Peniche

Peniche is een eeuwenoud vissersstadje aan de Atlantische kust van Portugal. Ooit was Peniche een eiland voor de kust van Portugal, maar in de loop der jaren is het eiland vast komen te liggen aan het vasteland. Het gedeelte tussen het originele eiland en het vasteland bestaat voornamelijk uit zand en is vandaag de dag het enige gedeelte van Peniche waar je geen golven zult treffen. Zodoende is Peniche tegenwoordig een schiereiland dat als een punt in de Atlantische Oceaan ligt. Deze unieke ligging zorgt voor de uitstekende surfcondities waar Peniche beroemd om is.

Het grote voordeel van surfen in Peniche is dat er een zeer grote variëteit aan golven en te vinden is. Zo vind je op verschillende spots rondom het stadje verschillende condities die geschikt zijn voor surfers op verschillende niveaus. De beroemdste spot staat bekend als “supertubos”. Deze spot wordt wereldwijd erkend als één van de beste surfspots van Europa en trekt jaarlijks een groot aantal surfers van over de hele wereld. Het is dan ook geen verrassing dat in Peniche ieder jaar in oktober de Rip Curl Pro Portugal wordt georganiseerd. Dit prestigieuze toernooi is onderdeel van de World Surf League tour en biedt een uitstekende kans om ’s werelds beste surfers in actie te zien.

→ Tip: Boek via Surfblend je surftrip naar Portugal

surfen portugal peniche

2. Surfspot Nazaré

Klinkt surfspot Nazaré bekend in de oren? Dat kan heel goed! Hier is namelijk het wereldrecord hoogste golf surfen verbroken door de Amerikaanse big wave surfer Garrett McNamara. De golven voor de kust van Nazaré kunnen gigantisch hoog worden vanwege de combinatie tussen flinke stormen en een diepe kloof die zich net voor de kust van Nazaré bevindt. Maar wees gerust: de golven bereiken zeker niet iedere dag deze enorme afmetingen. Het overgrote gedeelte van het jaar is Nazaré “gewoon” een fantastische surfbestemming welke geschikt is voor intermediate tot gevorderde surfers. De grootste golven vind je bij Praia do Norte, dit is ook waar het wereldrecord van McNamara is gevestigd.

Andere stranden met goede surfmogelijkheden vind je bij Praia do Sol en rond de haven van Nazaré. Ook onder niet-surfers is Nazaré is een zeer populaire vakantiebestemming. De lange stranden van Nazaré trekken veel toeristen gedurende het hoogseizoen. Verder staat het stadje bekend om haar uitstekende keuken en de typisch Portugese gastvrijheid. Ook voor McNamara is Nazaré meer dan “gewoon” een surfspots. Hij is zelfs getrouwd in de vuurtoren van Nazaré, met uitzicht op Praia do Norte.

→ Tip: Hier boek je meteen surfvakanties naar Nazaré

Portugal surfen kust

3. Surfen bij Ericeira

Ericeira is een kustplaatsje gelegen op zo’n 35 kilometer ten noorden van Lissabon. Deze strandplaats wordt door velen gezien als één van de beste surfbestemmingen van Europa, welke zij te danken heeft aan de grote hoeveelheid surfspots langs de Atlantische kust. De uitstekende surfcondities hebben ertoe geleid dat de Portugese regering heeft besloten om de kustlijn van Ericeira officieel te beschermen als het “eerste surfreservaat van Europa.” Het surfreservaat omvat 8 kilometer aan prachtige kust met uitstekende surfcondities.

De grote verscheidenheid aan stranden en baaien zorgt ervoor dat er voor surfers op ieder niveau voldoende uitdagingen te vinden zijn. De natuur, het authentieke, oude stadje en het prachtige landschap zorgen voor fantastische ingrediënten voor een perfecte surfvakantie. Deze grote variëteit aan surfspots zijn verspreid over maar liefst 40(!) verschillende stranden die zich langs de kust van het surfreservaat bevinden.

→ Tip: Surfblend biedt verschillende toffe surfvakanties naar Ericeira aan
Ericeira in Portugal: Alles dat je wilt weten over deze surf bestemming!

Surfen portugal zee

4. Surfen in de buurt van Lissabon

De kleurrijke hoofdstad van Portugal heeft ongelooflijk veel te bieden. De stad kent een heerlijk klimaat met warme zomers en milde winters. Lissabon strekt zich uit over zeven heuvels en kenmerkt zich door talloze schilderachtige straatjes en eeuwenoude pleintjes met fonteinen. De stad ken een eeuwenoude historie en is daarmee een uitstekende keuze wanneer je surfen wil combineren met alle voordelen die een grote stad te bieden heeft. Zo zal wellicht niet iedereen aan surfen denken wanneer Lissabon ter sprake komt als vakantiebestemming.

Toch kent de hoofdstad van Portugal uitstekende surfcondities voor een breed publiek. Dankzij haar ligging waar de rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan is er in en rond Lissabon altijd wel een golf die de moeite waard is om te surfen. Zo biedt de westkust consistente golven, bijvoorbeeld bij stranden als Praia Grande, Praia do Guincho en Costa da Caparica, maar vind je ook in het zuiden bij Estoril een hoop verborgen stranden met uitstekende golven. Het enige echte nadeel van surfen in Lissabon is dat de golven zeer druk kunnen worden, zeker in de weekenden.

→ Lees ook: In 3 dagen langs de tofste highlights in Lissabon

Surfen Costa da Caparica portugal

5. In de spotlight: Costa da Caparica

We noemende het al even: Costa da Caparica is ook een heel fijne plek om te surfen. Wat ons betreft is het zelfs een van de beste surfbestemmingen van Portugal op slechts 8 kilometer ten zuiden van Lissabon. Hoewel deze surfspot in Nederland (nog) niet dezelfde bekendheid geniet als bijvoorbeeld Peniche en Ericeira, is het eigenlijk een beetje vreemd, omdat dit voormalige vissersdorpje door de lokale bevolking al lang wordt beschouwd als een van de beste surfspots van Portugal.

Het fijne is, je vindt hier altijd wel een spot voor jouw niveau. De Costa da Caparica bestaat namelijk uit een uitgestrekt zandstrand dat door pieren is verdeeld in kleinere secties. Tussen deze pieren zijn verschillende surfspots ontstaan, elk met hun eigen kenmerken. Kijk dus goed en vind de golven die passen bij jou!

Boek je surfvakantie naar Portugal via Surfblend
Surfspot gespot: Costa da Caparica in Portugal

Figueira da Foz surfen portugal 8

6. Figueira da Foz

Figueira da Foz ligt wat noorderlijker dan de andere locaties. Het is een levendig kustplaatsje, met een aantal goede stranden in de buurt: Buarcos en Cabedelo. Buarcos is ideaal voor beginnende surfers, met golven die langzaam breken, een breed strand en makkelijke golven. Perfect om je surfskills weer op te frissen. Cabedelo biedt meer variatie in golven en is daarom ook geschikt voor gevorderde surfers.

Het stadje zelf is ook heel leuk! Je vindt er een casino uit 1900, wat op zichzelf al een bijzonderheid is. Een ontspannen avondwandeling langs de prachtige boulevard, gevolgd door een heerlijke maaltijd in een van de gezellige restaurants? Absoluut een aanrader! Hoewel de stad in de zomer behoorlijk druk kan worden, is het er vooral in het voorjaar heerlijk vertoeven: rustig, met aangename temperaturen.

Boek je surfvakantie naar Portugal via Surfblend
Surfen in Portugal bij Figueira da Foz: Wildkamperen, 23-meter hoge golven & een surffabriek

Ferrel

7. Surfspot Ferrel: net naast Peniche

Ferrel is een knus dorpje dat je in slechts vijf minuten kunt doorkruisen, maar laat je niet misleiden door zijn omvang. Er is hier altijd wat te beleven. Het ligt op vijf kilometer afstand van Peniche en is ook nog eens perfect te combineren met een paar dagen in Lissabon.

Op elke straathoek kun je in Ferrel een surfboard en wetsuit huren of een les boeken. De golven zijn doorgaans niet al te hoog, maar voor wie meer uitdaging zoekt, liggen de stranden voor ervaren surfers ook binnen handbereik. Er komen mensen van over de hele wereld naar toe om te surfen, daardoor is Ferrel ook een geweldige plek voor soloreizigers.

Ontdek Ferrel: dé Portugese surfhotspot voor beginners

surfen sagres portugal

8. Surfspot Sagres

Dit plaatsje is gelegen in het uiterste zuidwesten van het vasteland van Europa. Sagres is gelegen in de Algarve, maar is eigenlijk een wat vreemde eend in de bijt. De meeste badplaatsen in de Algarve zijn namelijk veilig naar het zuiden gericht, maar Sagres daarentegen ligt bovenop de kliffen die uit de Atlantische Oceaan te rijzen. Tussen deze kliffen vind je verborgen stranden, wat zorgt voor een prachtig decor. Vanwege de ligging aan de Atlantische Oceaan kent Sagres een wat milder klimaat dan de rest van de Algarve.

Het stadje is vooral populair onder surfers en kent een laid-back vibe met een aantal leuke cafés en goede restaurants. Vanwege de zuidelijke ligging bereiken de golven bij Sagres niet de hoogten die worden bereikt in bijvoorbeeld Peniche en Nazaré. Sagres is dan ook vooral een zeer populaire bestemming onder beginnende en intermediate surfers. De beginnende surfers kunnen het beste terecht rond Cabo de Sao Vicente, een baai tussen Lagos en Sagres. De meer gevorderde surfers kunnen hun hart ophalen rond Praia do Amado.

→ Tip: Boek via Surfblend je surfvakantie naar de Algarve


→ Bekijk hier al onze Portugal artikelen