Pena paleizen portugal

Ontdek de Portugese Riviera: Langs deze Koninklijke Kust vind je de kleurigste paleizen van Europa

De uitgestrekte kustlijn van Portugal ligt vol met dramatische rotsen, charmante dorpjes en ideale zandstranden, maar er is maar één gebied dat bekend staat als het meest ‘koninklijke’ stukje kust van heel Europa: de Portugese Riviera.

Waarom is de Portugese Riviere het meest koninklijke stukje kust van Europa?

Tijdens de middeleeuwen werden plaatsen als Sintra en Cascais al beschouwd als royale retraites, maar vooral in de loop van de 19e eeuw verwierf de regio een legendarische status. Koning Ferdinand II en Koningin Maria II transformeerden een oud klooster in het Pena Paleis en later besloot ook Koning Luís I om ‘s zomers in Cascais te verblijven. Veel aristocratische families en rijke gelukzoekers traden in hun voetstappen, en dat kun je tot op de dag van vandaag nog heel goed merken.

Ook voor wie reist met een beperkt backpackersbudget

De Riviera blijft een uiterst luxueus toevluchtsoord, maar zelfs met een bescheiden ‘backpackersbudget’ valt er meer dan genoeg te ontdekken. Op ongeveer veertig minuten rijden van Lissabon is de Riviera bovendien prima te combineren met een impulsieve stedentrip. Nog niet helemaal overtuigd? Hier is alvast een vorstelijk voorproefje met de handigste tips!

Pena Paleis

PORTUGESE RIVIERA Pena paleis uitzicht PORTUGESE RIVIERA Pena paleis portugese riviera Pena_1

Romantisch Sintra en het Pena Paleis

De echte architectonische parel van de Riviera is het merkwaardige Pena Paleis in het Sintra-gebergte. Het iconische paleis is een exemplarisch monument van de 19e-eeuwse Romantische stijl: het is een sensationele mix van verschillende kleuren en stijlen en lijkt op een soort elegante lappendeken van verschillende sprookjeskastelen. Vanaf de torentjes en terrassen heb je een fantastisch uitzicht op het gigantische omringende park, wat tegenwoordig allemaal deel uitmaakt van de UNESCO werelderfgoedlijst. Een entreeticket voor het park kost €7,50 voor volwassenen. Om ook het interieur van het paleis te bezichtigen kun je een combinatieticket kopen van €14, maar met het entreeticket voor alleen het park mag je de lager gelegen paleisterrassen alsnog bekijken.

De makkelijkste en voordeligste manier om het Pena Paleis te bereiken is met het openbaar vervoer. De buslijnen 434 (Circuito da Pena) en 435 (Villa Express 4 Palácios) rijden elke dag langs alle toeristische hotspots in Sintra, inclusief het paleis (alleen te bereiken met lijn 434). Een dagkaart koop je bij de chauffeur en kost normaalgesproken €5. Houd er wel rekening mee dat de bussen in de zomermaanden erg vol kunnen raken. In de rest van Sintra zijn er overigens nog veel meer sprookjesachtige tuinen en vorstelijke villa’s te vinden, zoals het Nationale Paleis van Sintra, het Nationale Paleis van Queluz, het Morenkasteel, het Quinta da Regaleira en het Paleis van Monserrate.

Monserrate

PORTUGESE RIVIERA Monserrate_1 PORTUGESE RIVIERA Monserrate PORTUGESE RIVIERA Monserrate koepel

Engelse en Arabische invloeden bij het Paleis van Monserrate

Het Pena Paleis heeft een fabelachtige reputatie, maar ook het minder toeristische Monserrate mag je eigenlijk niet overslaan. Het park en paleis van Monserrate zijn net zo romantisch, maar er heerst een meer ontspannen sfeer. De glooiende paden leiden je langs eeuwenoude bomen en idyllische watervalletjes. De architectonische stijl van het 17e-eeuwse paleis is een combinatie van gotische, Arabische en Indische invloeden, maar de botanische tuinen werden in de 19e eeuw vernieuwd door een schatrijke Engelsman: Sir Francis Cook. Hij kocht het voormalig paleis als zomerverblijf voor zijn familie en verzamelde planten van over de hele wereld. Een entreeticket voor het park en paleis van Monserrate kost €8 voor volwassenen. Bus 435 vertrekt vanaf het centrale station in Sintra en stopt elke dag tussen 9:00 en 18:00 bij een halte tegenover de ingang van het park.

Cabo

Cabo_1 Cabo_2

Atlantische panorama’s bij de Cabo da Roca

Tussen Sintra en Cascais ligt ook Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland. De rotsige kaap ligt op ongeveer 30 min rijden van Sintra, op de rand van het Sintra-Cascais Natural Park. Vanaf de winderige kaap heb je een fantastisch panorama van “het einde van Europa”: oneindige Atlantische golven en dramatische kliffen. Rond de kenmerkende vuurtoren uit 1772 liggen voetpaden die je langs de kust leiden. Als je in de buurt van de Portugese Riviera bent is het een kleine moeite om de indrukwekkende kaap te bezichtigen. Bus 403 rijdt heen en weer tussen Sintra en Cascais en stopt ook bij de halte van Cabo da Roca.

Cascais

portugese riviera Cascais dichtbij lissabon portugese riviera Cascais portugal

Strandjutten in Cascais en Estoril

Op een halfuurtje rijden vanaf de Cabo da Roca ligt Cascais, een voormalig vissersdorp dat zich heeft ontwikkeld tot een stijlvolle badplaats met een historisch tintje. In Cascais zelf kun je een aantal kleine strandjes vinden die vrij toegankelijk zijn, zoals het Praia da Rainha en Praia da Conceição. De strandpromenade van Caiscais verbindt de badplaats met het nabijgelegen Estoril, nog zo’n voormalig vissersdorp met hele fijne stranden. Als je via de promenade in de richting van Estoril blijft wandelen kom je vanzelf langs het belangrijkste strand in Estoril: Praia do Tamariz.

Even buiten Cascais liggen nog meer mooie zandstranden, midden in het Sintra-Cascais Natural Park. Zo staat Praia do Guincho bekend als het beste strand voor surfers, terwijl het nabijgelegen Praia da Cresmina (Pequena do Guincho) beter geschikt is voor een frisse duik. Deze stranden kun je vanuit Cascais te voet of per huurfiets bereiken via een speciaal aangelegd fietspad. De route loopt langs spectaculaire kliffen en schilderachtige dorpjes. Reken op ongeveer een halfuur fietsen of anderhalf uur hiken voordat je bij de stranden bent. Ga je liever met het openbaar vervoer naar Guincho? Dan kun je in Cascais opstappen op buslijn 405 of 415.

Transport: Hoe kom ik in de Portugese Riviera?

De beste manier om vanuit Nederland naar de Portugese Riviera te reizen is per vliegtuig. Je kunt bijvoorbeeld vanaf Schiphol met een directe vlucht naar Lissabon vertrekken. Eenmaal aangekomen in Lissabon zijn er een aantal manieren om naar Sintra of Cascais te reizen, maar de trein is normaalgesproken de makkelijkste optie. De trein naar Sintra vertrekt vanaf het Rossio treinstation in Lissabon en de rit duurt ongeveer 40 minuten. De trein naar Estoril en Cascais vertrekt vanaf het Cais do Sodré treinstation. Deze rit duurt ongeveer 50 minuten. Binnen de regio zelf is het openbaar vervoer prima geregeld. De lokale lijnbussen rijden langs alle belangrijke locaties tussen Sintra en Cascais.Wil je naar Portugal?

Handige links:

FlyTap vliegtickets naar Portugal Vliegtickets naar Portugal vergelijken Hotels in Portugal Meer info vind je op VisitLisboa.com of bij VisitPortugal.com


→ Bekijk hier al onze Portugal artikelen