Lagoa do Fogo Sao Miguel Azoren tips

Ben je op Sao Miguel? Vergeet niet een hike naar Lagoa do Fogo te maken!

Dat er genoeg mooie vergezichten zijn op de Azoren is geen geheim en ook Lagoa do Fogo is zo’n pareltje. Je vindt dit meer bijna precies in het midden van het eiland Sao Miguel, een van de grootste eilanden die behoren tot de Portugese eilandengroep de Azoren. Lagoa do Fogo betekent in het Nederlands het Meer van Vuur en deze naam is bedacht doordat het meer is ontstaan in een vulkaan. Lagoa do Fogo is namelijk een kratermeer in de Agua de Pau stratovulkaan en tevens het hoogst gelegen meer op het eiland Sao Miguel. Rijd je naar Lagoa do Fogo vanaf de hoofdstad Ponta Delgada, dan zul je dus ook verrast worden door een prachtige route. Je komt onderweg volop uitzichtpunten tegen en bij elk viewpoint zijn voldoende parkeerplekken te vinden zodat je even rustig kan stoppen om te genieten van het uitzicht. Toch moet je Lagoa do Fogo niet alleen van bovenaf bekijken, maar ook zeker een hike maken in de omgeving of naar beneden naar het water.

Lagoa do Fogo

→ Tip: Boek je Azoren vakantie via eliza was here (zij hebben hele toffe accommodaties)
→ Handig: Vind hier vliegticket-deals naar de Azoren

Lagoa do Fogo Sao Miguel Azoren-2Lagoa do Fogo Azoren Sao Miguel-2 Sao Miguel Lagoa do Fogo Azoren

Hiken bij Lagoa do Fogo

Volgens de Huffington Post is de hike bij Lagoa do Fogo er één om aan je bucketlist toe te voegen. Zij tipte dit bijzondere meer op de Azoren al in 2014, maar 3 jaar later is het nog steeds even waanzinnig. Het blauw, groene meer wordt namelijk omringd door een indrukwekkende groen landschap. Een beetje geluk is overigens soms wel nodig, want door de vele regenval en het dikke wolkendek boven de Azoren is het meer niet altijd even goed te zien. Wij hebben uiteindelijk een redelijk korte hike gemaakt vanaf een van de parkeerplaatsen langs de weg tot beneden naar het meer. Hier deden we een klein uurtje over. Er zijn ook grotere hikes te maken, zo is er ook een welbekende wandeling van zo’n 13 kilometer lang waar je ongeveer 3 uur over doet. Tijdens zo’n hike wandel je een groter stuk rondom het Lagoa do Fogo dat ongeveer 3 kilometer lang is en 2 kilometer breed.

Sao Miguel Lagoa do Fogo hike Azoren

Uitzichtpunten waar je zeker even moet stoppen

Weet je nog niet zeker of je echt een hike wilt maken en wil je vooral weten bij welke viewpoints je moet stoppen? Dan raden we je de volgende uitzichtpunten aan: Miradouro do Pico da Barrosa en Miradouro da Lagoa do Fogo. Wij zijn onze wandeling bij Miradouro da Lagoa do Fogo begonnen, vanaf daar is het dus een korte wandeling naar beneden via een pad en trappen om bij het meer uit te komen. Als je vanaf Ponta Delgada trouwens de EN5-2A 30 weg neemt, dan vind je onderweg ook nog een paar mooie plekken waar je even kan stoppen. Omdat je zo flink stijgt, kun je op een gegeven moment een super mooi uitzicht zien over Ponta Delgada en de gigantische oceaan.

Lagoa do Fogo viewpoints onderweg Sao MiguelLagoa do Fogo Azoren Sao Miguel-4 Lagoa do Fogo Sao Miguel Azoren

Combineer je bezoek aan Lagoa do Fogo met andere highlights

Wij hadden een huurauto op Sao Miguel en sliepen eigenlijk voornamelijk in Ponta Delgada. Toen wij naar Lagoa do Fogo gingen, hebben we een bezoek aan dit bijzondere meer dus ook gecombineerd met andere highlights. Zo zijn we ook naar Ribeira Grande geweest, hebben we genoten van de Santa Iria Lookout en hebben we een duik genomen in de warmwaterbronnen bij Caldeira Velha.

Bekijk Lagoa do Fogo in onze travel video

→ Bekijk hier al onze Azoren artikelen