hotspots lissabon portugal

LX Factory: Deze hotspot mag je echt niet missen tijdens je bezoek aan Lissabon

Een industrieel terrein aan de rand van de stad is misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens een citytrip aan het mooie Lissabon, maar in dit geval is het toch echt een bezoek waard! Verborgen onder de brug ligt het hippe industriële ministadje LX Factory, waar menig creatieveling, local en goedgeïnformeerde toerist zich graag neervlijt voor een drankje, mooie lokale producten koopt of cocktails drinkt op een rooftop terras. LX Factory is vrij jong als culturele hotspot: de ministad met 23.000 m2 aan oud fabrieksterrein is sinds 2008 nieuw leven ingeblazen door een groep jonge ondernemers. Inmiddels is het uitgegroeid tot een creatieve broedplaats waar altijd wel iets te beleven is; van mode tot architectuur, van muziek en eten tot design.

Ontdek alles over LX Factory in Lissabon

→ Handig: Vliegticket-deals naar Portugal
→ Hotel tips voor Lissabon: The 8 Downtown SuitesLisbon Check-In Guesthouse

straat in LX Factory terrasje LX Factory lisboa

Wat is er te doen bij LX Factory?

Je kunt je prima een (mid)dag vermaken op het terrein van LX Factory. In en rondom de oude fabriekspanden uit 1846 vind je kunstgalerijen, restaurantjes, terrassen, muziekzaaltjes, designwinkels, pop-up stores en meer. Voor ieder is er wel wat wils! Ook leuk: in één van de gebouwen zitten in elke kamer zelfstandig ondernemers gevestigd; je kunt door deze gangen lopen en een blik werpen op de bedrijfjes door de raampjes in de deuren. Ook is er elke zondag een openluchtmarkt. Houd zeker hun website in de gaten, want de plek heeft een agenda met speciale feestjes, optredens of andere evenementen die wekelijks veranderen.

Tips voor je bezoek aan LX Factory

Plekken die je sowieso niet wilt missen:

Boekenwinkel Ler Devagar: van de buitenkant zou het je niet zo snel opvallen, maar zodra je Ler Devagar binnenstapt weet je niet wat je overkomt. Boeken, overal, zover het oog reikt! Zelfs als je geen boekenwurm bent vermaak je je hier prima: drink een biertje aan de bar of ga de trap op en drink een koffie naast de oude drukpers.

Cantina: niet voor niets heet deze plek ‘kantine’, dit was vroeger namelijk ook echt de kantine voor de werkers op het fabrieksterrein. Nu omgetoverd tot een zeer hipster tentje, waar typisch Portugese gerechten worden geserveerd.

Rio Maravilha: hier moet je zijn voor het meest spectaculaire uitzicht vanaf LX Factory op de beroemde Ponte 25 de Abril brug! Er is een groot dakterras waar je prachtig uitzicht over de brug en de rivier hebt. Ook binnen heerst er een gezellige huiskamersfeer. ’s Avonds is dit de plek waar je moet zijn voor een cocktail met borrelhapjes.

hotspots lissabon portugal dakterras in LX Factory lissabon

Check LX Factory ook voor toffe street art

Mocht je reizen met een budget en echt zo min mogelijk geld willen uitgeven, dan is alleen het terrein zelf ook al de moeite waard om te verkennen. Uiteenlopende graffiti kunstwerken sieren de achterwanden van de oude fabrieksgebouwen, en inspireren menig kunstenaar en fotograaf. Doe een minitour langs de vele graffiti art, en geniet in het zonnetje van de fijne sfeer die bij LX Factory heerst.

streetart bij LX Factory mooie streetart bij LX Factory streetart lissabon bij LX Factory streetart LX Factory in lissabon

Praktische tips voor als je naar LX Factory gaat

Waar? LX Factory is gelegen onder de Ponte 25 Abril (de bekende brug), op de Rua Rodriques de Faria 103.

Hoe kom ik er? Vanuit het centrum pak je tram 15E naar de halte Sto Amaro, of je kunt de bus pakken vanaf Praca Figueria (nummer 714) naar de halte Calva’rio. Vanaf hier is het nog maar een paar minuten lopen tot de ingang, die je kunt herkennen aan de smeedijzeren poort met ‘LX Factory’ erop. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf het centrum een taxi te pakken, dit kost je tussen de 5 en 10 euro.

Wat zijn de openingstijden? Vroeg op zoek naar een vers ontbijtje of drankjes tot diep in de nacht? LX Factory is elke dag geopend tussen 06.00 en 02.00.

Meer info? Bekijk de website: www.lxfactory.com

terras in LX Factory winkeltje in LX Factory in lissabon

Wil je naar Portugal?

Gespot voor jou:

FlyTap vliegtickets naar Portugal Vliegtickets naar Portugal vergelijken Hotels in Portugal Meer info vind je op VisitLisboa.com

→ Bekijk hier al onze Portugal artikelen

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Turismo de Lisboa.