Setubal portugal Sado Dolfijnen

Setubal: Dit is de ultieme dagtrip vanuit Lissabon, op zoek naar dolfijnen en dinosaurussporen

Het is geen geheim dat Lissabon een topbestemming is qua Europese stedentrips, maar wist je dat je vanuit de Portugese hoofdstad ook hele toffe dagtrips kan maken? Voor paleizen en andere architectonische pareltjes is een uitje naar de Portugese Riviera een fantastische optie, maar avonturiers en natuurliefhebbers kunnen ook in zuidelijke richting op stap. Net onder Lissabon ligt namelijk het schiereiland van Setubal, waarvan een groot gedeelte toebehoort aan het Arrábida Natuurpark. Hier kun je naast stranden, ruige kliffen en prehistorische dinosaurussporen ook een groep wilde dolfijnen vinden. Genoeg redenen om deze dagtrip naar Setúbal in Portugal vandaag nog een plekje op je bucketlist te geven!

Setubal | Portugal

→ Handig: Vliegtickets naar Portugal vergelijken
Hotels in Setúbal
→ Aanrader: Ga met Eliza Was Here naar Setubal

Cabo Espichel in portugal setubal Cabo Espichel Portugal Setubal

Ochtend: Dinosaurussporen ontdekken bij Cabo Espichel

Cabo Espichel is écht een speciaal stukje Portugal. De kaap is nog redelijk onontdekt door toeristen, en wie weet of dat nog lang zo zal blijven. Je kunt hier naast een fantastisch Atlantisch uitzicht namelijk ook een schatkist aan prehistorische dinosaurussporen ontdekken. Op meerdere plekken in de kliffen zie je voetstappen, waarschijnlijk van meerdere groepjes Ornithopoda en Sauropoda. Deze dinosaurussen zijn elkaar overigens nooit tegengekomen, want de ene soort leefde 50 miljoen jaar na de andere. De Pedra da Muda sporen kun je vinden op de zijkant van de kliffen waar het klooster op staat en de Jazidas de Lagosteiros voetstappen liggen een stuk noordelijker. Houd er wel rekening mee dat sommige sporen moeilijk te spotten zijn met een ongetraind oog. Als je alle sporen wilt zien kun je het beste in een groepje gaan hiken met de gidsen van Vertente Natural.

Het is trouwens niet het geval dat de dinosaurussen ervaren klimmers waren: de kliffen zijn in de loop van miljoenen jaren steeds verder omhoog geduwd en gekanteld door de beweging van tektonische platen. Vroeger wisten we natuurlijk veel minder over hoe dat allemaal werkte, dus de dinosaurussporen werden verklaard als een religieus wonder. De lokale bevolking interpreteerden de sporen als voetstappen van een reusachtige ezel die de Heilige Maagd Maria naar de top van de kliffen bracht. Naar aanleiding van deze middeleeuwse legende werden er een klooster en kapel gebouwd, die tot op de dag van vandaag nog op de kliffen staan. De kaap werd vervolgens een geliefd pilgrimoord en trok in de 14e, 15e en 16e eeuw al talloze reizigers aan.

Middag: Dolfijnen kijken in het Sado Estuarium van Setubal

Voor deze dagtrip kun je het beste je eigen lunch meenemen, want na de dinosaurussen van Espichel rijden we door naar Setúbal. In de haven van deze stad kun je met Vertigem Azul op de boot stappen om het Sado Estuarium te verkennen. Hier woont een groep van ongeveer 27 wilde tuimelaar dolfijnen. De enige andere estuarium dolfijnen in Europa vind je in Schotland en Ierland, dus de baai van Setúbal is een buitengewoon uniek leefgebied in Zuid-Europa. De specialisten van Vertigem Azul bestuderen de groep al sinds 1998 en kunnen elke dolfijn herkennen aan hun rugvin. De rugvin van een dolfijn lijkt dus een beetje op de vingerafdruk van een mens, want er is er geen een hetzelfde.

Tijdens de boottocht is het nagenoeg gegarandeerd dat je een dolfijn gaat zien, want het slagingspercentage is 96%. Je vaart bovendien langs hele mooie stukken van de baai van Setubal, zoals de landtong van Tróia en het Fort van Santiago do Outão. De boot vertrekt drie keer per dag, dus zorg dat je op tijd een plaatsje hebt gereserveerd. De tocht kost ongeveer €35 per persoon en duurt normaalgesproken 2.5 tot 3 uur.

Setubal portugal Sado DolfijnenSetubal dolfijnen portugal Setubal sado Dolfijnen portugal

Avond: Zonsondergang op het strand van Sesimbra

Je kunt je dagtrip het beste beëindigen in Sesimbra, een historisch stadje aan de voet van de Arrábida bergen. In Sesimbra liggen langgerekte zandstranden met een ontspannen boulevard, waar je overigens hele lekkere visrestaurants kan vinden. Kies een leuk plekje om te dineren op het terras, want de zonsondergang in Sesimbra is er een die je echt niet wil missen. Wil je liever even rondlopen om het stadje te verkennen en daarna naar het strand om de zonsondergang bewonderen? Dan zijn Praia Califórnia of Praia do Ouro fijne opties; deze stranden liggen op loopafstand van het stadscentrum.

Sesimbra setubal portugal

Transport en praktische info: Hoe kom ik in Setubal?

Om de hele dagtrip te maken is het handig om een huurauto te regelen. Vanuit Lissabon duurt het ongeveer 40 minuten om naar Setúbal te rijden. Het ritje van Setubal naar Cabo Espichel duurt een klein uurtje en vanuit Cabo Espichel is Sesimbra binnen een half uur te bereiken. Vanuit Sesimbra rijd je binnen een uur weer terug naar Lissabon.

Als een huurauto geen optie is, biedt het openbaar vervoer een aantal mogelijkheden. Vanuit Lissabon kun je het beste met een van de Transportes Sul do Tejo (TST) bussen naar Setubal reizen (lijn 561, 562 of 563). Vanuit Setúbal is het lastig om direct naar Cabo Espichel te reizen, dus je kunt het beste eerst naar Sesimbra rijden met bus 230. Vanuit Sesimbra kun je dan bus 201 of 205 nemen om vervolgens uit te stappen bij de halte van Cabo Espichel. Eenmaal terug in Sesimbra kun je weer op weg naar Lissabon met buslijn 207. Reizen met het openbaar vervoer duurt een stuk langer, dus zonder huurauto zou je eventueel een van de locaties over kunnen slaan. Zo combineer je Sesimbra óf met de dolfijnen in Setubal, óf met de kliffen van Cabo Espichel.

Ben jij al eens in Setubal in Portugal geweest?

→ Bekijk hier al onze Portugal artikelen