Algar do Carvao terceira azoren

Op avontuur in een vulkaan op de Azoren, ontdek Algar do Carvao op Terceira

Het is een regenachtige dag als we ons bezoek aan Algar do Carvao hebben gepland. Dit is dé plek op de Azoren waar je in een vulkaan kunt afdalen. Regenachtige dagen komen meer dan eens voor op de onstuimige Azoren en waar je normaal gesproken het beste moet bewaren voor een zonnige dag, blijkt al gauw dat Algar do Carvao een perfecte plek is om een regenachtig uurtje door te brengen. Wanneer je naar deze highlight op het eiland Terceira gaat, ga je namelijk zo’n 90 meter diep onder de grond en uiteindelijk zet je voet op de bodem van een grot die duizenden jaren geleden is ontstaan door vulkanische activiteit. Alsof je dus afdaalt in een vulkaanpijp, maar dan wel één waar geen lava meer in stroomt.

Algar do Carvao | Terceira

→ Tip: Boek je Azoren vakantie via eliza was here (zij hebben hele toffe accommodaties)
→ Handig: Vind hier vliegticket-deals naar de Azoren

Naar de bodem van een vulkaan in het hart van Terceira

Een van de gidsen laat ons zien, dat je op de wanden van Algar do Carvao nog goed het geweld van het onwerkelijk hete magma kunt zien en tegelijkertijd zijn de muren boven ons met kleurrijke groene plantjes zoals varens en mos begroeid. Beneden in de grot vinden we een groen, blauw gekleurd meertje tussen de door zwavelgekeurde kraterwanden. Dit meer ontstaat door al het regenwater wat de bijna 100 meter lange kraterpijp in valt en wanneer het flink regent kan het meer dan ook enkele tientallen meters hoog worden, terwijl het in de zomermaanden vrijwel geheel kan opdrogen. Je kan je vast voorstellen dat het een onwerkelijk en dromerig gezicht is om in Algar do Carlao te staan. Het is bijna alsof je even in een fragment van Alice in Wonderland bent gevallen.

Algar do Carvao planten kraterwand terceiraAlgar do Carvao regen terceira azoren Algar do Carvao meer krater terceiraAlgar do Carvao krater gat terceira azoren

Zet voorbereid een voet in de Algar do Carvao vulkaan

Een paar handige tips voor als je naar deze vulkaan gaat:

Parkeren & tickets: Wanneer je naar Algar do Carvao wilt, zul je een kaartje moeten kopen bij de entree. Allereerst kun je je auto parkeren op de grote parkeerplaats en vervolgens loop je via een kort pad naar het entree-gebouw toe. Eenmaal binnen kun je kiezen voor een ticket voor enkel Algar do Carvao, maar je kan ook voor een combi-ticket gaan en tevens de grotten Gruta do Natal bezoeken. Deze liggen op een kleine 10 minuten rijden vanaf Algar do Carvao af. Voor het enkele ticket betaal je 6 euro en voor het combi-ticket 9 euro.

Kleding: Omdat je redelijk diep onder de grond gaat, is het handig warme en waterdichte kleding aan te doen. De regen drupt op een wonderlijke wijze de krater in, dus het is daardoor vrij vochtig in de grotten.

Gidsen: De gidsen die beneden in de grot aanwezig zijn, zijn gratis, dus schrik niet als je ineens ergens wordt ingedeeld in een groepje. Bovendien is het leuk om in een paar minuten te horen hoe de grotten ooit zijn ontstaan.

Openingstijden: Tot slot nog handig om te weten: Check vooraf even de openingstijden. Toen wij er waren in het laagseizoen gingen de grotten pas om 15:00u open, doordat we dat niet wisten stonden we ’s ochtends vroeg voor een dichte deur.

Algar do Carvao azoren terceira Algar do Carvao krater binnenin vulkaan azoren

Klauteren over magma stromen bij het klein broertje van Algar do Carvao: Gruta do Natal

Wij hebben uiteindelijk beide grotten bezocht, zowel Algar do Carvao als Gruta do Natal. Feit is dat Algar do Carvao zeker de mooiste van de twee is en misschien wel de indrukwekkendste plek op heel Terceira, maar het is desondanks ook de moeite waard om naar Gruta do Natal te gaan. Hier kun je namelijk op eigen voet over rauwe gestolde magma stromen wandelen en klauterend de juiste route in het donker vinden. Gruta do Natal is weer een heel andere ervaring en voor 3,- euro zeker één om niet te missen.

Wandelen langs zwavelgaten bij Furnas do Enxofre

Je vindt Algar do Carvao in het midden van het eiland Terceira. Je kan een bezoek aan deze duizenden jaar oude vulkaan goed combineren met een bezoek aan Furnas do Enxofre. Dit is een natuurgebied waar een paar korte wandelpaden zijn aangelegd tussen verschillende zwavelgaten. Overal waar je kijkt, zie je bij Furnas do Enxofre stoom uit de grond dampen en bijzonder gekleurd gesteenten de aarde kleuren. Deze zwavelgaten kun je gewoon gratis bezoeken.

Furnas-do-Enxofre-in-azoren-terceira Furnas-do-Enxofre-terceira-azoren

Ontstaan van Algar do Carvao

De grotten van Algar do Carvao zijn ontstaan door vulkanische activiteit. Onder de grond was als het ware een gigantische luchtbel ontstaan nadat de lava van de uitbarsting aan het afkoelen was en die luchtbel liet een ruimte achter die men nu Algar do Carvao noemt. Je daalt dus als het ware af in een vulkaanpijp om uiteindelijk de tour te eindigen in een magmakamer. Een unieke ervaring die je niet gauw ergens anders op de wereld mee kunt maken. Er zijn namelijk niet veel vulkanen te vinden, waar je daadwerkelijk in kunt afdalen.

→ Bekijk hier al onze Azoren artikelen