Santa Maria azoren

Van een wandeltocht rondom het eiland tot tips voor een privé strand, ontdek Santa Maria in de Azoren

Als je naar de Azoren vliegt dan kom je al snel niet verder dan het eiland Sao Miguel. Ondanks dat dit een prachtig eiland is met veel mooie plekken, bestaat de Azoren uit meer dan alleen dit eiland. Één van de 8 andere eilanden is Santa Maria, dat bekend staat om zijn mooie stranden en de rust.

Hoe kom je op Santa Maria tijdens je vakantie in de Azoren?

Het is het makkelijkste om de ferry te nemen vanaf de haven van Ponta Delgada, want dan ben je binnen 2,5 uur in de kleine haven van Santa Maria. Neem een reispilletje als je snel last hebt van zeeziekte, want de zee kan behoorlijk te keer gaan tijdens de tocht. De haven Vila do Porto stelt overigens niks voor en die kun je snel achter je laten. Als je geluk hebt heeft je accommodatie een auto klaar staan want anders kun je de berg op lopen met je bagage (kleine 10 min lopen).

→ Tip: Boek je Azoren vakantie via eliza was here (zij hebben hele toffe accommodaties)
→ Handig: Vind hier vliegticket-deals naar de Azoren

Santa Maria azoren Azoren Santa Maria

Wat je écht niet moet missen op Santa Maria? De wandeltocht rondom het eiland!

Al snel zal je zien dat het eiland niet te vergelijken is met Sao Miguel want het is behoorlijk klein, rustig en met weinig toeristische trekpleisters. Wel kun je hier prachtig wandelen, zo is er ook een meerdaagse wandeltocht op Santa Maria te vinden waarbij je rondom het eiland kan lopen. Omdat de accommodatie keuze op deze wandelroute nogal gering is moet je dit wel goed van te voren plannen. Je kan deze precieze route vinden op de officiële website van de Azoren maar ook liggen er brochures in de lokale VVV’s en soms in je hotel.

Santa Maria Azoren strand Santa Maria Azoren strand

Hang je liever op een prive strand op Santa Maria? Zo kom je er

Wil je echt even helemaal alleen genieten van de natuur en het strand? Loop dan vanaf Vila do Porto (begin bij het fort) de route langs de kust. Dit is een bestaande route en is niet te missen. Deze route loopt naar het bekendste strand (Praia Formosa) maar voordat je daar komt zal je een afgelegen klein strandje (Prainha) tegenkomen tussen de rotsen. Als je geluk hebt dan heb je het hele strand voor jezelf! Deze route duurt ongeveer 2 uur en beschikt wel over wat klimwerk dus laat je slippers maar thuis. Neem ook voldoende water mee want het kan in de zomer een hete wandeling worden. Heb je weinig zin om moeite te doen voor dit prachtig stuk strand? Kijk dan goed naar de busschema’s want die rijden maar af en toe, en wie weet kun je ergens vlakbij uitstappen.

Nog wat praktische tips voor als je naar Santa Maria gaat:

  • Bezoek Trails.visitazores.com om de perfecte trail te vinden om Santa Maria te verkennen
  • Een retourtje met de ferry van Ponta Delgada naar Vila do Porto is circa 60 euro
  • Gek op duiken? Rondom Santa Maria zijn prachtige duikspots en je kan voor een goede prijs je PADI halen en met mantra’s duiken!
  • Het hele jaar door is het rond de 20 graden op de Azoren en op Santa Maria is het meestal zelfs nog warmer dan op Sao Miguel
→ Bekijk hier al onze Azoren artikelen