Tilburg - Spoorpark, city park
Bron: VisitBrabant

Uitkijktorens: Dit zijn de 10 mooiste uitkijktorens in Nederland

De mooiste plekjes van Nederland van grote hoogte bekijken? Dat kan; beklim een van de vele uitkijktorens die ons landje rijk is en bewonder het uitzicht. Midden in de natuur of in de stad, uitkijktorens genoeg in Nederland. Maar welke mag je zeker niet missen? De tien mooiste uitkijktorens in Nederland bij elkaar.

Ontdek de mooiste uitkijktorens in Nederland

De leukste ANWB deals voor een vakantie in Nederland
→ Tip: Overnacht in een heerlijk vakantiehuisje

1. De Kempentoren in Tilburg

In het Spoorpark in Tilburg ligt de Kempentoren. Deze indrukwekkende constructie van staal en hout is ruim 35 meter hoog en biedt je een spectaculair uitzicht over de stad en het buitengebied van Tilburg. De toren is in 2019 geopend en werd door dezelfde ontwerpers gemaakt als D’n Flaestoren die een paar kilometer verderop, in Esbeek te zien is. Het uitzicht vanaf de toren is onder meer over het gebied de Kempen, dus daar dankt hij zijn naam aan. De Kempentoren is alle dagen open, tot zonsondergang. Betalen kan alleen met je pinpas. De toren bestaat uit 104 ton staal en zit met zeker dertienduizend bouten aan elkaar. Het is een open ontwerp waardoor je van onderaf helemaal naar boven kunt kijken. Het Spoorpark waarin de toren ligt, is ook leuk om door heen te wandelen en te lunchen. Er zitten verschillende tentjes waar je neerstrijkt voor een koffietje of een broodje kunt meenemen.

→ Lees ook: Wat te doen in Tilburg? Deze must do’s wil je niet missen
→ Hotel tips: Hostel Roots of Stadsslaperij Tilburg

Kempentoren TilburgSpoorpark met Kempentoren
Tilburg - Spoorpark, city park
Bron: VisitBrabant

2. D’n Flaestoren en De Nieuwe Herdgang bij Tilburg

De kleinere variant van de Kempentoren staat op landgoed De Utrecht in Esbeek, vlakbij Tilburg. Deze toren is in 2011 gebouwd en is iets minder hoog dan de Kempentoren. De bouwers van D’n Flaestoren wilden het ontwerp ook in het Spoorpark uitwerken, maar het bleek dat het oorspronkelijke ontwerp niet hoog genoeg was. Daarom hebben ze een nieuwe toren ontworpen. Dat is uiteindelijk de Kempentoren geworden.

D’n Flaestoren ligt midden in een mooi natuurgebied waar je heel goed kunt wandelen. De toren is 22 meter hoog en bestaat uit hout van de bomen die op het landgoed stonden en stalen kolommen. Vanaf deze toren kijk je over het natuurgebied De Flaes en het Goorven en als je goed kijkt, kun je zelfs België zien liggen. Om op de toren te komen, heb je een euro nodig. Bij de herberg In den Bockenreijder kun je parkeren om van daaruit naar de toren te wandelen.

De Nieuwe Herdgang aan de rand van Tilburg is de nieuwste aanwinst van de stad. Deze toren ligt in het natuurgebied Moerenburg, dat net buiten het centrum van Tilburg ligt. Je hebt uitzicht over de snelwegen, het trappistenklooster van La Trappe en over Moerenburg. De toren is 25 meter hoog en heeft een gestroomlijnde vorm omhoog. Je kunt bij de ingang van de toren pinnen.

→ Lees ook: Lunchen in Tilburg: de 10 leukste plekjes (+ 1 hidden gem)

Nieuwe Herdgang

3. Euromast in Rotterdam

De hoogste uitkijktoren van Nederland is de Euromast in Rotterdam. Met zijn 185 meter hoogte heb je vanaf deze toren een spectaculair uitzicht over de stad en over de omgeving. Wanneer je een dagje in Rotterdam bent, mag een bezoekje aan deze toren dan ook niet ontbreken. De Euromast is in 1960 gebouwd en je kunt tot maximaal 180 meter hoog komen. Op ongeveer honderd meter hoogte ligt het observatiedek. Je kunt hier ook bij het restaurant eten en het is mogelijk om te overnachten op de Euromast. Om deze toren te bezoeken, kun je het beste vooraf online een kaartje kopen.

→ Lees ook: 21 x wat te doen in Rotterdam
→ Logeer tip: Overnacht op het schip ss Rotterdam

Euromast Rotterdam Euromast

4. Uitkijktoren De Kaap bij Utrecht

Uitkijktoren De Kaap staat op een veertig meter hoge heuvel, de Doornse Kaap, op de Utrechtse Heuvelrug. De toren zelf is 25 meter hoog en daardoor komt hij met gemak boven de bossen uit. De uitkijktoren bestaat uit metalen onderdelen en is bekleed met larikshout uit het bos waarin hij staat. Vanaf deze toren heb je geweldig uitzicht over Amersfoort, Utrecht en de Pyramide van Austerlitz. Dit is niet de eerste toren die op deze plek stond, in 1890 was er namelijk al een houten exemplaar aanwezig op deze locatie. Na een aantal vervangers, kwam deze De Kaap in 2006 hier te staan.

→ Logeren in de buurt: Landgoed de Horst of Buitenplaats de Bergse Bossen
→ lees ook: Suppen in Utrecht: 5 leuke plekken & routes!

5. Uitkijktoren Mesch in Zuid-Limburg

Net onder Maastricht, op de Mescherhei ligt de Uitkijktoren Mesch. Deze toren is negen meter hoog en markeert een historische plek. Hier zijn archeologische vondsten gedaan en in de prehistorie werd deze locatie al gebruikt als uitzichtpunt. Het uitzicht dat je vanaf deze toren hebt, herinnert aan de historie-rijke locatie.

→ Voor wie wil logeren in Maastricht: Kaboom Hotel of Fitz Roy hotel
Wat te doen in Maastricht tijdens een weekendje weg? Lees het hier!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Löss (@desmaakvanloss)

6. De Bosbergtoren in Friesland

De Bosbergtoren in Friesland is geïnspireerd op de stam van een dennenboom. Deze uitkijktoren is 33 meter hoog en staat op een stuifduin die twintig meter hoog is. Daardoor lijkt de ronde toren gigantisch. De toren is bekleed met platen die allemaal net wat anders zijn en daardoor lijkt het op een boomschors. In de stam zijn uitzichtbalkons gemaakt vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Helemaal bovenaan bevinden zich drie skywalks, waardoor je zowel naar beneden als in de verte kunt kijken. De plek waarop nu de Bosbergtoren staat, was vroeger de leefomgeving van een grote ondergestoven eik. Naast de toren zijn nog drie takken van deze eik te zien. De toren staat er sinds 2016.

→ Lees ook: Roadtrip door Friesland: alles over de Elfstedentocht met de auto

7. De Plompe Toren in Zeeland

Deze toren stamt uit de vijftiende eeuw, ligt in Burgh-Haamstede en werd gebouwd door Lodewijk van Gruuthuse. Het was oorspronkelijk een kerk en de toren is het enige dat is overgebleven van deze kerk. De Plompe Toren is 23 meter hoog en staat binnen de dijk van de Oosterschelde. Daarnaast zit er een informatiecentrum in de toren waarin je meer te weten komt over de geschiedenis van de toren. Er is ook een expositie te zien, die door de Natuurmonumenten, eigenaar van de toren, is opgezet.

→ Lees ook: Wandelen in Zeeland: de mooiste routes!
→ Hotel tips voor Zeeland:  ZeeLand & Meer of B&B Hotel Villa Vida

8. Hoge Bergse Bos: uitkijktoren bij Rotterdam

Vlakbij Rotterdam, in het Hoge Bergse Bos, staat de uitkijktoren Hoge Bergse Bos. Deze uitkijktoren is 22 meter hoog en biedt uitzicht op verschillende natuurgebieden en steden als Rotterdam en Den Haag. Het is een indrukwekkende constructie die je op verschillende manier kunt beklimmen. Wanneer je hier bij zonsondergang naartoe gaat, kun je in de verte de zon in de zee zien zakken.

→ Lees ook: 10x de beste restaurants van Rotterdam
→ Hotel tips: 7 x overnachten in een boutique hotel in Rotterdam

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dagjesmens (@dagjesmens)

9. Tour de Frans: Kampina in Brabant

De uitkijktoren van twaalf meter hoogte in natuurgebied Kampina, heet Uitkijktoren Tour de Frans. Deze staat boven op een heuvel op het Banisveld, in de buurt van Boxtel. De toren is gemaakt van staal en houten latjes en loopt in een wenteltrap omhoog. De toren is vernoemd naar de inmiddels gepensioneerde boswachter, Frans Kapteijns. Via een crowdfunding is de toren er uiteindelijk gekomen. Eerder stond hier ook een uitkijktoren, maar die stond op instorten. Daarom kwam deze Tour de Frans ervoor in de plaats.

→ Lees ook: Hier wil je wandelen in Kampina
→ Logeer tip: De Kampinastaete of Hotel & Restaurant Meneer van Eijck

10. Brandtoren in Drenthe

De Brandtoren in het natuurgebied de Drentse Hondsrug is een verborgen exemplaar in de natuur. Deze toren ligt midden in de bossen en vlak naast Poolshoogte, een leuk restaurant om even te pauzeren. De Brandtoren is dertig meter hoog en biedt een mooi uitzicht over de Drentse Hondsrug. Deze toren ligt in het plaatsje Odoorn.

→ Lees ook: Wandelen over het Plankenpad in Drenthe
→ Hotel tips: Hotel de Vlijt of Landhotel Diever

Welke uitkijktoren in Nederland zou jij willen beklimmen?

Laat hieronder weten wat jij de mooiste uitkijktoren van Nederland vindt! We staan er altijd voor open om dit lijstje verder aan te vullen.

Verliefd op nederland

Meer moois in Nederland ontdekken in ‘Verliefd op Nederland’

Wil je meer mooie plekken zoals deze uitkijktorens in Nederland ontdekken? Bestel dan ons boek over Nederland: “Verliefd op Nederland“, hierin ontdek je de meest bijzondere plekken dicht bij huis!


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland