Kastelen in nederland

Als in een sprookje: 15 x mooie kastelen in Nederland

Eeuwenoud, met een eigen verhaal en prachtig ingericht; de kastelen in Nederland zijn allemaal even uniek en erg de moeite waard om te bezoeken. Waan je even in de middeleeuwen, ga terug in de tijd van jonkvrouwen en kasteelheren en beleef de geschiedenis. Nederland staat bomvol kastelen en in elke provincie vind je er meer dan genoeg. Maar welke kastelen moet je écht hebben gezien? De 15 mooiste exemplaren op een rij.

15 x de mooiste kastelen in Nederland

1. Slot Loevestein

In 1358 bouwde de ridder Dirc Loef van Horne Slot Loevestein op het punt waar de Waal en de Maas samenkomen. In Poederoijen (Gelderland) kwam het kasteel te staan. Een goede schuilplaats tegen de vijand en een mooie locatie om tol te heffen aan schepen die over de rivier kwamen. In de 17e werd Slot Loevestein een staatsgevangenis. De ontsnapping van rechtsgeleerde Hugo de Groot in 1621, die zich in een boekenkist verstopte en zo ongezien het kasteel uitkwam, is wellicht een van de bekendste verhalen van Loevestein. In dit kasteel kun je lekker ronddwalen, een rondleiding volgen, de tijdelijke en vaste exposities bekijken en het is mogelijk om hier te overnachten.

Slaap vlakbij Slot Loevestein in B&B het huijsje

2. Huis Bergh

Eén van de grootste kastelen van Nederland is Kasteel Huis Bergh, in ’s-Heerenberg (Gelderland). Dit kasteel stamt uit de twaalfde eeuw en is omringd door een gracht. Je kunt hier een middeleeuwse kunstverzameling bekijken, maar ook vroeg-Italiaanse schilderijen, Noord-Europese kunst en een portretgalerij vind je hier. De middeleeuwse toren biedt een mooi uitzicht over het landschap van Montferland. Zin om een drankje te doen bij dit kasteel? In Kasteelcafé Heeren Dubbel, dat in een voormalig koetshuis zit, kan dat goed. Daarnaast is het mogelijk om te overnachten in de vroegere verdedigingstorens van de burcht.

Boek hier je nachtje bij Kasteel Huis Bergh

Huis Bergh kastelen in Nederland

3. Muiderslot

Het Muiderslot is in 1285 gebouwd met het idee om Amsterdam te kunnen verdedigen. Het slot is zeven eeuwen oud en ligt bij Muiden (de naam zegt het al). In het kasteel kun je zien hoe het door de jaren heen werd bewoond, hoe het leven in de middeleeuwen was in het slot en hoe het kasteel eruitzag toen dichter P.C. Hooft er woonde. Sinds 1878 is het Muiderslot een rijksmuseum. Onder leiding van architect Pierre Cuypers (ook van Kasteel de Haar!) is het kasteel gerestaureerd. Je vindt in het museum veel oude meubels, schilderijen, harnassen, zwaarden en beelden én de kasteeltuin is ook een bezoekje waard. Daarnaast zijn de kasteeltuinen van het slot ook de moeite waard om te bekijken. Van beukenloofgangen tot boomgaarden en een kruidentuin; in deze natuurrijke omgeving kom je tot rust. Vanuit Amsterdam kun je vanaf IJburg de veerpont nemen naar het Muiderslot.

Het Muiderslot

4. Kasteel de Haar

Kasteel de Haar mag zeker niet ontbreken op het lijstje van mooie kastelen. Het is niet alleen een gigantisch kasteel, maar er ligt ook een prachtig aangelegde tuin omheen waardoor je fijn kunt struinen. Het park en de tuinen zijn verdeeld in verschillende soorten tuinen en thema’s. Het kasteel ligt in Haarzuilens, in de provincie Utrecht en ziet er met alle torentjes en mooie gevels echt uit als een plaatje. In het kasteel zijn wisselende exposities te bekijken, kun je een rondleiding krijgen of genieten van een fijne koffie, lunch of van een diner. Het kasteel is rond de 13e gesticht en was oorspronkelijk van de familie van der Haar. In de 15e eeuw ging het kasteel over naar de Van Zuylens. Het werd door de jaren heen verwoest en weer opgebouwd tot het kasteel dat het nu is. Het huidige ontwerp is gemaakt door architect Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum en het station van Amsterdam ontwierp.

→ Kasteel de Haar is volgens ons ook een van de mooiste plekken in Nederland

Kasteel de Haar

5. Kasteel Doorwerth

In de provincie Gelderland zijn de meeste kastelen van heel Nederland te vinden die publiek toegankelijk zijn. Eén van de meest populaire is Kasteel Doorwerth, dat tussen Arnhem en Wageningen ligt, in Doorwerth. Het middeleeuwse kasteel is niet alleen een plaatje om te zien, maar er zijn ook veel musea te vinden ín de gebouwen die bij het kasteel horen. Daarnaast is er een fijne tuin waar je doorheen kunt wandelen en staat er een eeuwenoude boom die uit 1600 stamt op de binnenplaats van het kasteel. Vanaf de middeleeuwen woonden er verschillende adellijke families in Kasteel Doorwerth, na de Tweede Wereldoorlog was er nog maar weinig over van het kasteel. Na 1956 is het kasteel weer in ere hersteld.

Slaap vlakbij Kasteel Doorwerth in B&B de Kerk

6. Kasteel Ruurlo

Een kasteel en museum in één, dat is Kasteel Ruurlo. Het kasteel ligt midden in de natuur, in de Achterhoek (Gelderland) en stamt uit de 14e eeuw. Door de eeuwen heen heeft het kasteel heel wat verschillende bouwstijlen gekend, die nog altijd zichtbaar zijn. In de 14e eeuw was het in bezit van graaf Reinhoud I van Gelre en de eerste familie die er woonde was Familie van Roderlo (waar de naam waarschijnlijk vandaan komt). Sinds 2017 is het een museum voor 20e-eeuwse en hedendaagse kunst: Museum MORE | Kasteel Ruurlo. De collectie bestaat uit werk van de modern realistisch schilder Carel Willink. De tweede locatie van Museum MORE zit in Gorssel.

Slaap vlakbij Kasteel Ruurlo in het Forrest hotel

Kasteel Ruurlo

7. Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen is nog zo’n parel in de provincie Utrecht. Het ‘Huys’ uit de 17e eeuw heeft een flink verleden en dat is in de collectie die in het kasteel staat, goed te zien. In 1673 werd Kasteel Amerongen in brand gestoken door de fransen, omdat de toenmalige bewoners een belangrijke rol speelden in de opstand tegen de Franse overheersing. Later is het weer opgebouwd en woonde er ook nog een tijd een Duitse keizer. Genoeg geschiedenis te beleven dus in dit kasteel. Daarnaast heeft het kasteel mooie tuinen en kun je in het restaurant Bentinck lekker eten en een drankje doen.

Slaap vlakbij Kasteel Amerongen in B&B het Gasthuys

kasteel amerongen kastelen in Nederland

8. Kasteel Heeswijk

Al bijna 1000 jaar ligt Kasteel Heeswijk al in het beekdal van de Aa, vlakbij Den Bosch. Het kasteel staat hier sinds 1080. Middenin Landgoed Heeswijk ligt het zogenoemde ‘Kasteel van Brabant’. Door de strategische ligging speelde dit kasteel een belangrijke rol in de regio en in de geschiedenis. Rond 1100 is de eerste kasteelbewoner geregistreerd en in 1405 breidt het landgoed zich verder uit richting Moergestel en Asten. In 2000 opent het kasteel de poorten voor publiek en krijgt het de museumfunctie terug. De huidige verschijning van Kasteel Heeswijk stamt uit 1835. Je kunt de torens beklimmen, exposities bezoeken en fijn wandelen in de omgeving van het kasteel.

Slaap vlakbij Kasteel Heeswijk in Bed & Breakfast Karakter

Kasteel Heeswijk kastelen in Nederland

9. Kasteel Vorden (en de achtkastelenroute)

In de Achterhoek ligt Kasteel Vorden, een prachtig kasteel dat nog bewoond is. Op bepaalde dagen per jaar kun je het kasteel bezichtigen én je kunt er overnachten. Het kasteel is nog authentiek ingericht en ligt op een mooie locatie, vlak bij de bossen en het dorp Vorden. Ook leuk: de achtkastelenroute van Vorden. Deze route bestaat sinds 1913 en brengt je langs acht kastelen in de omgeving. De tocht is 34 kilometer, bewegwijzerd en komt langs deze kastelen: kastelen Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, Het Onstein, De Kieftkamp, Vorden, Suideras.

Boek hier je overnachting

Kasteel Vorden

10. Paleis het Loo

Misschien wel het bekendste kasteel van Nederland: Paleis het Loo in Apeldoorn. Het paleis heeft zijn oorsprong in 1684. Stadhouder Willem III en prinses Mary kochten het kasteel Het Oude Loo en lieten er een zomerverblijf bij bouwen: Paleis Het Loo. Midden op de Veluwe en genoeg ruimte voor een tuin. Willem en Mary werden koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland en maakten Paleis Het Loo groter. Daarna bleef het het zomerpaleis van de Oranjes. Tot in 1806 Lodewijk Napoleon erin kwam na een plundering en het hele paleis veranderde. Sinds 1984 is het paleis een museum en in de laatste jaren is er flink verbouwd. Zeker de paleistuin van Paleis Het Loo is erg de moeite waard om door te wandelen en je koninklijk te wanen.

Slaap in de buurt van Paleis het Loo bij In Het Koetshuis

Cannenburch, kastelen in Nederland

11. Kasteel Cannenburch in Vaassen

Een kasteel uit de middeleeuwen midden op de Veluwe; dat is Kasteel Cannenburch. In 1543 koopt de maarschalk Marten van Rossem het kasteel aan en hij zorgt ervoor dat het kasteel een prachtige uitstraling krijgt, met indrukwekkende ingang. Je vindt ook een museum in dit historische monument, waar je kunt zien hoe de vertrekken vroeger waren ingericht. Ook de schilderijen en familieschatten zijn te bewonderen in dit kasteel. Het museum is van april tot en met oktober geopend. In december zijn er veel extra evenementen rondom het kasteel. Wandel zeker ook door het kasteelpark als je in Vaassen bent.

Middachten, kastelen in Nederland

12. Kasteel Middachten in Gelderland

Niet ver van Arnhem af en aan de rand van Nationaal Park Veluwezoom, ligt Kasteel Middachten. Dit landgoed is meer dan achthonderd jaar oud en ziet er altijd nog prachtig uit. Zowel het kasteel als de tuin zijn een bezoekje waard. In 1695 is de Middeleeuwse burcht die er eerst stond, verbouwd tot het kasteel zoals het nu is. Het interieur van het kasteel is erg bijzonder; er hangt een grote collectie portretten en de kamers zijn goed onderhouden. Je kunt in de zomermaanden het museum bezoeken. In de winter zijn er verschillende activiteiten rondom de feestdagen. Je kunt zelfs overnachten in de Bed & Breakfast van het kasteel.

13. Kasteel Rosendael bij Arnhem

Kasteel Rosendael is nog zo’n indrukwekkend monument in de buurt van Arnhem. Het kasteel ligt vlakbij Velp en heeft een mooi park waarin je fijn kunt ronddwalen. Kasteel Rosendael ligt op wandelafstand van Nationaal Park Veluwezoom en is een ideale uitvalsbasis voor een wandeling in de omgeving. Daarnaast kun je het museum dat erin zit bezoeken. In het weekend is het kasteel te bezoeken, doordeweeks zijn er ook rondleidingen. Park Rosendael is een mooi landschapspark met veel verschillende soorten bloemen, planten en bomen. Ook de theekoepel, de kettingbrug en de Donjon (ronde toren) zijn mooi om te bewonderen.

→ Overnachten in de buurt van Kasteel Rosendael: Design Hotel Modez

Hernen, kastelen in Nederland

14. Kasteel Hernen bij Nijmegen

In het Land van Maas en Waal, bij Nijmegen, ligt Kasteel Hernen. Een middeleeuws kasteel met een mooi museum erin. Het huidige kasteel stamt uit 1360 en in 1555 zijn er overdekte woongedeelten aan het kasteel gebouwd.

Je combineert een bezoekje aan het kasteel gemakkelijk met een wandeling door de omgeving. Het kasteel is heel geschikt om met kinderen te bezoeken, in 2022 werd het verkozen tot meest kindvriendelijk museum van Gelderland. Komt het kasteel je bekend voor? Dat kan zomaar, want in de tv-serie Floris uit de jaren zestig deed dit kasteel onder meer mee in het decor.

Helmond, kastelen in Nederland

15. Kasteel Helmond: stadskasteel van Brabant

Midden in het centrum van Helmond, bij Eindhoven, ligt Kasteel Helmond. Een imposant kasteel waarin een museum huist en het kasteel doet al jaren dienst als Kasteel van Sinterklaas. Dit stadskasteel biedt allerlei activiteiten, van exposities, rondleidingen en speurtochten, tot aan kasteelconcerten in de zomer.

Je leert in het museum meer over de adellijke families die er vroeger woonden. Om het kasteel heen ligt de kasteeltuin waarin je diverse beelden kunt bewonderen. Vanuit dit monument loop je zo de stad in en bezoek je meteen de Kunsthal Helmond, die aan het kasteelmuseum verbonden is.

→ Overnachten in Helmond: Hush Bed & Breakfast

Welke kastelen in Nederland vind jij het mooist?

Laat hieronder weten welke kastelen in Nederland jij het mooiste vindt en als je nog andere tips hebt, leuke restaurantjes, to do’s of accommodaties dichtbij, laat het dan ook zeker horen!


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland