Wandelen in Zeeland

Wandelen in Zeeland: de mooiste routes!

De geur van de zilte zeelucht, knusse stadjes bij het water, uitgestrekte duingebieden en bosrijke stukken; wandelen in Zeeland is zeker een aanrader. In de provincie die bekend staat om haar mosselen, mooie stranden en vakantieplekken als Middelburg, Domburg, Vlissingen en Renesse, zijn verschillende wandeltochten te maken. De mooiste routes in Zeeland op een rij.

→ Hotel tips voor onderweg: Hotel Brasserie Smits & Hartje Goes!
→ Leuke wandelgids: De mooiste netwerkwandelingen in Zeeland

1. Het Kustpad deel 1: wandelen door Zeeland

Eén van de meest bekende wandeltochten langs de Zeeuwse kust (en de hele Noordzee), is het Kustpad. Dit pad van ruim 700 kilometer voert van Sluis in Zeeland naar de grens van Duitsland bij Groningen. Het eerste deel van het Kustpad neemt je mee door de provincie en laat je zien hoe mooi ons eigen land is. Van wandelen door de duingebieden tot aan flink doorstappen over het strand. In 13 etappes loop je naar Hoek van Holland, waarmee je officieel Zeeland uit bent gelopen. Tijdens deze wandeling kom je onder meer langs Neeltje Jans, bewonder je de Deltawerken van dichtbij, wandel je onder meer door Domburg, Brielle, Renesse, Burgh-Haamstede en Vlissingen. Erg mooie etappes zijn: Cadzand-bad naar Zoutelande, Neeltje-Jans naar Burgh-Haamstede en Port Zélande – Goedereede.

→ Handige wandelgids: Lange-afstand-wandelpad 5 Nederlands kustpad deel 1 Zeeland

Kustpad Neeltje Jans Vlissingen strand VlissingenDomburg Strand bij Renesse

2. Fruitroute wandelen in Zeeland

In Zeeland kun je goed wandelen via het wandelnetwerk. Dit netwerk bestaat uit knooppunten die je heel gemakkelijk volgt en waarmee je je eigen route kunt uitstippelen. Zo is er de ‘Fruitroute’ door Zuid-Beveland. Deze wandeling is zeventien kilometer lang er voert je langs allerlei fruittelers. Zuid-Beveland is een oud poldergebied en dat zie je in de natuur goed terug. Verschillende soorten dieren en planten kom je onderweg tegen. Deze route voert je door boomgaarden, dus dat betekent dat je onderweg fruit kunt kopen. Wandel van dorp naar dorp en ontdek Kapelle en Goes tijdens deze wandeling.

3. Veere te voet ontdekken

Wil je het stadje Veere wat beter leren kennen tijdens een wandeling? Doe dan de historische wandeling door Veere, van ongeveer 3,5 kilometer. De stad ligt aan het Veerse Meer en je komt onderweg langs de Kaai, historische panden en de oudste herberg van Nederland: de Campveerse Toren. De wandeling begint bij knooppunt 71. Onderweg kom je langs Molen De Koe (een klein stukje omlopen), die uit 1909 komt. Het is de enige molen die nog in Veere over is gebleven.

→ Hotel tip voor Veere: Hotel De Heeren of Bed & Brood Veere

4. Schouwen-Duiveland: wandelen in de natuur

Het meest noordelijke schiereiland van Zeeland is Schouwen-Duiveland. Dit eiland is omgeven door de Oosterschelde, de Noordzee en het Grevelingenmeer. Naast wandelen, kun je in dit gebied ook mooi paardrijden, duiken en zeilen. Je vindt op Schouwen-Duiveland een mooi polderlandschap met duinen, schattige dorpjes en dijken. Het grootste bos van Zeeland ligt in Boswachterij Westerschouwen. Op dit eiland zijn meer dan genoeg wandelingen te doen, die door Staatsbosbeheer zijn uitgezet. Zo is er de Wandelroute Theunesses Hil in Boswachterij Westerschouwen. Het is een wandeling van 6,5 kilometer en je volgt de paarse paaltjes. Startpunt is: Parkeerplaats Het Groene Duin in Burgh-Haamstede. Een andere wandeling in dit gebied is Wandelroute Hoekeputje, een wandeling van zeven kilometer waarbij je de witte paaltjes volgt. Deze start bij de Boswachterij Westschouwen in Burgh-Haamstede.

Ook in Burgh-Haamstede: het Boswachterspad Schuilhuttocht, waarbij je langs de zee loopt en door bossen dwaalt. Je start bij Excursieschuur Westerschouwen en volgt de oranje routepaaltjes. Wil je wat eten en drinken? Dat kan bij de Zeeuwse Gasthut in de Excursieschuur.

→ Hotel tip voor Schouwen-Duiveland: Boutique Hotel Helder of B&B Maison Bellefleur

Huisje tijdens wandelen in Zeeland Rusten tijdens wandelen in Zeeland Strand Zeeland Strand, wandelen in Zeeland Wandelen over steiger in Zeeland

5. Proef de Oosterschelde

Deze wandeling door het dorpje Yerseke voert je langs de Oosterschelde wateren en je weet na deze wandeltocht veel over mosselen en oesters. De wandeling is ongeveer vier kilometer lang. Op het havenhoofd van Yerseke staat de bronzen mosselman; het symbool voor de ladingen mosselen die hier aan wal komen. De mosselveiling vindt hier ook plaats en daarna gaan ze de hele wereld door. Je ziet onderweg oesterputten waar de Zeeuwen oesters kweken en komt langs veel restaurantjes waar je ze meteen kunt proeven.

De wandeling start bij het voormalig gemeentehuis en van daaruit loop je via de Paardenmarkt de route verder. Onderweg kom je langs verschillende oestercomplexen, mosselkotters (waar ze mosselen kweken), de dijk en de Stuurhut. Dit is een echte praathut, waar dorpsbewoners elkaar nieuwtjes vertellen.

6. Natuurmonumenten wandeling in Zierikzee

Wil je in de omgeving van Zierikzee wandelen? Volg dan de route ‘Levensstrijd: ‘langs water en land’, Zeeland van Natuurmonumenten. Deze wandeltocht is 9,7 kilometer lang en komt door de natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke. In dit gebied vind je veel vogels en kun je langs de Oosterschelde wandelen. Deze route volgt het wandelknooppuntennetwerk. Je start bij parkeerplaats Hoofdpoortstraat in Zierikzee. Bezoek meteen het stadje Zierikzee en doe er een stadswandeling.

→ Hotel tip voor Zierikzee: Hector Zierikzee of Boutique Hotel Zeeuws-Meisje

7. Oosterscheldepad

Naast het Kustpad, loopt er nog een lange wandelroute door Zeeland: het Oosterscheldepad. Deze route loopt, zoals de naam als verklapt, langs de Oosterschelde. Je komt langs de Deltawerken, polders en uitgestrekte velden. Eén van de etappes die zeker de moeite waard is, is de etappe van Kruiningen naar Wemeldinge. Dit is de eerste etappe en je komt hier tussen de dijk en de Oosterschelde verschillende mossel – en oesterbedrijven tegen. De wandeling is 16,5 kilometer lang. Ook etappe 11 van Stavernisse naar Scherpenisse is de moeite waard om te lopen. Je wandelt door een kreekrestant, komt langs dijken en natuurlijk langs het water. De etappe is ongeveer 18,5 kilometer lang.

In de duinen Richting Breskens Uitzicht wandelen in Zeeland Wandelen in Zeeland Zeeland

Overnachten in Zeeland

Zin in een weekendje weg in Zeeland? Of wil je na een lange dag wandelen een fijn hotel hebben om je even terug te trekken? Boek dan een overnachting in Zeeland. Dat kan bijvoorbeeld bij Hotel Brasserie Smits in Wemeldinge. Het hotel heeft fijne, ruime kamers met een eigen badkamer en je kunt ook gelijk eten bij het restaurant dat erbij zit. Ook bij Hartje Goes! kom je helemaal tot rust na een dagje wandelen. Dit appartement heeft een eigen keuken, badkamer en zithoek. Het appartement ligt midden in het centrum van Goes.

Hotel Brasserie SmitsHartje Goes

Logeren in Zierikzee tijdens het wandelen in Zeeland

In Zierikzee vind je Boutique Hotel Zeeuws-Meisje, een sfeervol ingericht hotel in het centrum van de stad. Alle kamers hebben een eigen badkamer en er is een ontbijtbuffet iedere ochtend. Daarnaast vind je De Zeeuwse Hemel in Zierikzee. Dit pension heeft diverse kamers die allemaal heel authentiek zijn, met de houten balken en sfeervolle elementen. De kamers hebben een eigen badkamer en er is een restaurant en een tuin bij.

Boutique Hotel Zeeuws-Meisje de Zeeuwse Hemel

Meer fijne plekjes om te slapen tijdens het wandelen in Zeeland

Wil je luxe overnachten? Boek dan een nachtje in Villa Noordzee in Renesse. Dit hotel heeft super stijlvolle kamers, een restaurant, buitenzwembad en een bar. Het hotel ligt in het centrum van Renesse en er is iedere ochtend een ontbijtje.

Niet ver van Burgh-Haamstede af ligt Boutique Hotel ter Zand. Dit mooie hotel heeft een eigen restaurant, goed ingerichte kamers en een bar en tuin. Alle kamers hebben een eigen badkamer en er is iedere ochtend een ontbijtje voor de gasten.

Villa NoordzeeBoutique Hotel ter Zand

Andere leuke accommodaties voor tijdens het wandelen in Zeeland

Hector Zierikzee
Boutique Hotel Zeeuws-Meisje
Hotel De Heeren
Bed & Brood Veere
Boutique Hotel Helder
B&B Maison Bellefleur

Heb jij al zin om te gaan wandelen in Zeeland? Laat hieronder weten waar je het liefst op pad wilt of wat jouw favoriete wandelgebied is!


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland