Kroatie roadtrip

Voor op het wensenlijstje: Roadtrippen en kamperen in Kroatië

Na mijn roadtrip door Slovenië staat een bezoek aan Kroatië hoger op het verlanglijstje dan ooit. De liefde die Slovenen hebben voor Kroatië heeft daar onder andere voor gezorgd. Zo werd verteld dat de geweldige meren en bergen in Slovenië net zo mooi zijn als de waanzinnige kustlijn van Kroatië. Dat klonk veelbelovend, wat let me tell you: plekjes als Lake Bled & bergen als Triglav zijn móói! Omdat mijn reizigersbloed kruipt waar het niet gaan kan, ben ik meteen aan de slag gegaan met een roadtrip route. Niet alleen met mooie plekken aan de kust, maar ook met andere highlights erin en het resultaat? Dat vind je hieronder:

Roadtrip route door Kroatië langs 7 highlights

Deze roadtrip begint in het noorden, bij het romantische Rovinj en zal via een vijftal stops eindigen in het zuiden van Kroatië bij Split.

1. Romantisch Rovinj

Het grootste toeristische centrum van Kroatië, dat is Rovinj. Niet zo gek, want je vindt hier een pittoresk oud centrum dat volgens sommige het meest gefotografeerde van de wereld is. Logisch dat dan heel wat reizigers hier naartoe trekken. Je verdwaalt in Rovinj tussen schattige steegjes, wandelt er over spekgladde stenen die uiteindelijke eindigen bij de zee en in alle straatjes vind je leuke winkeltjes of restaurants. Evenementen zijn hier ook volop te vinden (denk aan de Nacht van Rovinj) net als bezienswaardigheden. Denk aan de mooie Balbi Arch poort en de Sint-Eufemiakerk toren. Hop op de bucketlist dus!

2. Prachtig Pula

Denk aan een indrukwekkend amfitheater. Denk aan een gigantische tempel die de naam Augustus draagt. En denk aan restaurantjes die gerechten verkopen waarin truffel verwerkt is. Sounds good right? We hebben het hier over Pula. Een plek dat net iets verder onder Rovinj ligt aan de Kroatische kust.

3. Park Brijuni

Redelijk dichtbij Rovinj vind je het nationale park Brijuni dat bestaat uit verschillende eilanden. De foto’s gemaakt vanuit een helikopter of vliegtuig laten de meest groene eilanden zien, omringd door een diep blauwe zee. Dat maakt benieuwd naar hoe het er daadwerkelijk is, dus mocht het kunnen zou ik er graag een dagje heen gaan tijdens een roadtrip.

4. Plitvice meren

In Slovenië werd ik verliefd op de Vintgar Gorge dichtbij Lake Bled en de waterval in de buurt van Bovec. Dat intens blauwe water dat gigantisch hard stroomt en ijskoud aanvoelt aan je tenen. Wanneer ik plaatjes van de Plitvice meren voorbij zie komen op social media als Pinterest, heb ik het idee dat dat zelfs nog adembenemender is, dus Plitvice kon niet ontbreken in dit lijstje.

De Plitvice Meren bezoeken in Kroatië? Zo plan je je bezoek!

5. Naar het eiland Pag via de Paski brug

Het eiland Pag ligt op de weg van de Plitvice meren naar het Krka nationaal park. Het is een eiland waar je kunt komen door de Paski brug te nemen. Een gigantische boogbrug die op lijkt te komen uit de zee en twee rotsachtige gebieden met elkaar verbind.

6. Krka nationaal park

Als je hart harder gaat kloppen van de Plitvice meren, dan kan het niet anders dan dat je ook enthousiast wordt over Krka nationaal park. Waar de naam vandaan komt is mij een groot raadsel, maar feit is in ieder geval wel dat je hier waanzinnige watervallen vindt. Tenminste als ik Google mag geloven!

7. Split

Waar je in Istrië vooral kampeert op gigantische campings, vind je in Dalmatië ook allerlei kleinere campings. Daar komt nog eens bij dat het weer hier schijnbaar nog lekkerder is en de kustlijn ongerepter. Afgelegen strandjes ontdekken lijkt me wel wat, dus ook dit deel van Kroatië zou ik graag bezoeken. Al staat Split ook op het wensenlijstje, de grootste stad in Dalmatië.

Bijzondere activiteiten om te doen in en rondom Split
Ga je naar Kroatie? Bezoek Trogir in de buurt van Split!
Eilandhoppen in Kroatië: deze vijf eilanden rondom Split moet je bezoeken!

Er zijn vast nog meer roadtrip tips voor Kroatië…

Misschien is er nog veel meer te zien en doen in Kroatië, Dubrovnik schijnt bijvoorbeeld ook heel mooi te zijn, maar voor nu staat dit op het verlanglijstje! Tijdens zo’n roadtrip lijkt het me dan heel gaaf om te kamperen. De ene keer in zo’n luxe glamping “tent” net zoals ik in Slovenië heb gedaan, de andere keer op een camping met een fijn zwembad direct aan zee. Rollend je tentje uit en zo het water in, hoe relaxt is dat. Maargoed in Rovinj lijkt een romantische vakantiehuisje me eigenlijk ook wel wat! Oh en wil je nog meer tips lezen, check dan ook deze blog met bezienswaardigheden in Istrië.

→ Bekijk hier al onze Kroatie artikelen