Wat te doen in split haven

Ga je naar Kroatie? Bezoek Trogir in de buurt van Split!

Kroatië heeft ontzettend veel moois te bieden: het heerlijke eten, de groene zeeën van natuur, de indrukwekkende historie en de gastvrije mensen. En de plek waar ik dat tijdens mijn tripje het beste kon ervaren, was in het prachtige havenstadje Trogir. Een adembenemend mooie plek met een historisch verhaal achter elk muurtje en gebouw. Net zoals op veel andere plekken in Kroatië, lijkt het wel alsof je in Venetië bent beland zodra je hier door de romantische straatjes loopt. Als je door Kroatië reist, pronkt deze stad misschien niet meteen op je routeplanning, maar Trogir is het wel degelijk waard om te bezoeken. Lees er hieronder meer over!

Trogir

Split Trogir Kroatie Trogir route 2 weken Omgeving split Trogir

Verstopte kleuren

Mijn favoriete hobby als ik langs de nauwe stadsmuren van Trogir loop, is omhoog kijken. Klinkt heel simpel, ik weet het. Maar zodra je gaat letten op alle waslijnen die van huis tot huis aan elkaar gebonden zijn, met alle kleurrijke kleren die er aan hangen – dan wil je niet meer stoppen met kijken. Daarnaast genoot ik van de kunstenaars die hun schilderijen en tekeningen aan de muren hadden hangen en altijd in waren voor een praatje waarbij ze graag meer over hun werken vertellen.

Wandelen, drinken en genieten langs de Riva

De lange boulevard waar je ongetwijfeld langs komt in Trogir, is de Riva. Hier moet je echt even zijn geweest: je kan er heerlijk neerploffen op een terrasje om van een glas wijn te genieten en naar langslopende mensen te kijken. Maar je kan hier ook heel leuk langs de tientallen kleurrijke bootjes lopen en simpelweg genieten van de zon die ondergaat. Ohja en ook niet geheel onbelangrijk: Je hier ‘s avonds heerlijk eten! Denk aan verse vis of goed gevulde vleesplankjes. Mijn favoriete onderdeel van de Riva: je ruikt de zee continu. Dat geeft mij altijd echt het ultieme vakantiegevoel!

Bezoek in Trogir de kathedraal van Sv Lovro

Zorg dat je niet je strandkleren aan hebt als je dit pareltje bezoekt, want anders kom je de kathedraal van Sv Lovro maar moeilijk binnen. Een van de meest imposante bouwwerken in Trogir. Dit prachtige 14-eeuwse gebouw is gewijd aan de heilige Sint Laurens. Het bijzondere aan deze kathedraal is dat er onwijs veel verschillende stijlen terug zijn te vinden in de architectuur: doordat het gebouw een aantal keer verwoest werd, is het meerdere keren gerenoveerd. Maar dit gebeurde in allemaal verschillende periodes, waardoor de stijl van renovatie continu verschilde. Neem je tijd om het Romaanse portaal te bekijken als je naar binnengaat: de details die zijn verscholen in dit kunstwerk hebben allen hun eigen bijzondere verhaal.

Het mooiste uitzicht over Trogir

Voor de sportievelingen onder ons: als je even je beenspieren wil trainen, kan je via het nauwe torentje in de kathedraal van Sv Lovro omhoog naar het dak. Het is even zwoegen, maar dan heb je ook wat: je wordt namelijk beloond met een magisch uitzicht over de stad en de kust. Aanrader!

Verdwaal in het historisch centrum

Wist je dat het historische centrum van Trogir op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat sinds 1997? Verwonder je tijdens je bezoek dus volop over de bijzondere gebouwen. Naast de kathedraal van Sv Lovro zul je namelijk genoeg andere mooie bouwwerken zien. Denk aan Romaanse kerken en bijzondere Renaissance en Barok gebouwen.

Trogir

Wat te doen in split haven

Trogir kroatie

doen in Split Trogir

Waar ligt Trogir in Kroatië?

Je vindt Trogir op ongeveer 30 kilometer afstand vanaf Split, in het zuiden van Kroatië. Deze stad is dus ideaal te combineren met een bezoekje aan Split, maar andere highlights die dichtbij Trogir liggen zijn bijvoorbeeld het eiland Brac of Vis. Ook kun je binnen een uurtje naar het welbekende Krka rijden, waar je machtig mooie watervallen vindt. Als je in Trogir wilt komen kun je trouwens het beste naar Split vliegen, dit kan onder andere met Easyjet maar ook rechtstreeks met grotere airlines zoals KLM. Of bezoek Trogir natuurlijk tijdens een langere Kroatië rondreis.

Wil je naar Kroatië?

Gespot voor jou:

Vliegticket-deals naar Kroatië De leukste hotels in Split


→ Bekijk hier al onze artikelen over Kroatie