Eilandhoppen Kroatie

Voor op je bucketlist: Ga eilandhoppen in Kroatië met je eigen huurboot!

Kroatië heeft super veel mooie eilandjes en de beste manier om die te zien, is natuurlijk door te gaan eilandhoppen! Daarvoor hoef je echt niet per se mee met een tour, want het is tegenwoordig onwijs makkelijk om zelf te varen in Kroatië. Via het Airbnb voor boten, Nautal.nl, kun je namelijk super snel een boot huren en het water op gaan. Dit kan een zeilboot zijn of catamaran, maar ook een klein motorbootje of een jetski. Net wat bij jou past én waarmee je kan varen natuurlijk! Hieronder lees je meer over de details van het huren van een boot in Kroatië en wat een toffe route is om af te leggen tijdens het eilandhoppen.

Eilandhoppen

Eilandhoppen Kroatie

Hier wil je eilandhoppen in Kroatië, tips voor je route!

Wist je dat Kroatië een kustlijn heeft van zo’n 1700 kilometer lang en dat er bijna 1200 eilandjes zijn waar je naartoe kunt waarvan er maar 50 bewoond zijn? Genoeg plekken om langs te varen dus en een paar van de hoogtepunten bespreken we hieronder met je!

Vaar langs de 5 grootste eilanden

Je kunt natuurlijk beginnen bij een van de grootste eilanden. De vijf grootste eilanden zijn Cres, Krk, Brac, Hvar en Pag. Daarna volgen Korcula, Dugi Otok, Mljet, Rab en Vis. Hou er wel rekening mee dat sommige eilanden per brug te bereiken zijn en daardoor misschien iets drukker zijn, dit zijn bijvoorbeeld Krk en Pag.

Vaar net als de crew van Mamma Mia naar Vis

Je dacht misschien dat Mamma Mia in Griekenland was opgenomen, maar niets is minder waar. Het eilandje Vis was het decor voor deze populaire romantische komedie film. Benieuwd naar hoe mooi Vis is en wil je de tofste plekken ontdekken? Lees hier meer over 5 activiteiten waardoor je het echte Vis ziet

Vaar langs een van de kleinste bewoonde eilandjes

Een klein eilandje dat nog wel bewoond wordt en ontzettend mooi is, dat is Losinj. De haven bestaat uit tientallen kleurrijke huisjes en vooral kleinere dorpjes zoals Veli Losinj zijn onwijs mooi om te bezoeken. Er is hier niet veel, maar juist dat maakt het tot een super fijne plek om vakantie te vieren. De kans is trouwens ook groot dat je hier dolfijnen ziet in zee!

Vaar tijdens het eilandhoppen langs de mooiste plekken van Dalmatië

Eilandhoppen in Dalmatië is een feest, deze regio heeft namelijk zoveel mooie plekken. Het is ook niet voor niets een van de populairste stukken van Kroatië. Ga in Dalmatië bijvoorbeeld zeker naar Hvar, Stari Grad, Jelsa, Split en Brac.

Kroatië

Kroatie eilandhoppen boot huren

Eilandhoppen in Kroatië met je eigen boot, hoe regel je dat?

Op de website van Nautal kun je een groot aanbod aan boten vinden, er staan verschillende types op: Denk aan catamarans met verschillende slaapplekken maar ook aan kleine motorbootjes waar je bijvoorbeeld als extra een opblaasband bij kunt boeken die je achteraan de boot kunt hangen. Je kan dus een boot huren voor een dag of middag, maar ook voor een langere periode en er ook op slapen. Je kunt via Nautal gemakkelijk een boot huren in Kroatië, eigenlijk werkt het precies zoals Airbnb, maar huur je in dit geval geen kamer of woning, maar een boot.

Heb je een vaarbewijs nodig als je zelf wilt gaan eilandhoppen in Kroatië?

Een vaarbewijs is soms nodig als je zelf een boot wilt huren in het buitenland. In principe geldt namelijk dat wanneer je een boot bestuurt die sneller dan 20 kilometer per uur kan en langer dan 15 meter is dat je dan een vaarbewijs nodig hebt. Al kunnen deze regeltjes wel verschillen per land en verschilt het ook per verhuurder hoe nauw ze hier mee om gaan, maar dit is wat qua regelgeving wordt aangehouden in Nederland. Vandaar dat je dus ook wel altijd mag kajakken of kanoën zonder vaarbewijs, maar niet altijd zomaar zelf mag gaan zeilen met een zeilboot. Tenzij de zeilboot of motorboot korter is dan 15 meter, dan kan je in Nederland in principe wel gewoon zo’n boot huren al wordt er wel vaak om ervaring gevraagd. Als je een vaarbewijs zou willen, dan kun je daar examen voor doen. Er zijn verschillende vaarbewijzen en het Klein Vaarbewijs is bijvoorbeeld geen praktijkexamen, maar bestaat uit een meerkeuze toets en duurt 1 uur. Dit jaar gaat dit trouwens nog wel veranderen, dus hou er rekening mee dat het in de loop van 2019 ineens anders kan zijn.

Heb je geen vaarbewijs? Je kan ook een boot met schipper huren via Nautal!

Via Nautal.nl is er ook de mogelijkheid om een kapitein bij te boeken, je kan dan een boot huren met schipper. De eigenaar of een andere kapitein gaat dan mee en die zal de boot voor je besturen. Zo kun je dus ook een bootje huren zonder dat je zelf per se hoeft te kunnen varen. Tijdens het zoeken kun je filteren op bootjes inclusief schipper.

Vliegtickets naar Kroatië & je boot ophalen

Op verschillende plekken in Kroatië kun je een bootje huren, afhankelijk van waar jij dus een mooie boot hebt gezien, daar moet je ook naartoe vliegen. Plekken waar veel op gevlogen wordt zijn: Split, Dubrovnik en Zadar. Split en Dubrovnik behoren tot de meest bekende vakantiebestemmingen.

→ Bekijk hier al onze Kroatie artikelen