Eiland vis activiteiten kroatie

Met deze 5 activiteiten kun je het eiland Vis pas echt goed ontdekken

Het nog relatief onbekende eiland Vis is het verst gelegen eiland in de Adriatische zee vanaf de Kroatische kust, verborgen achter de eilanden Hvar, Brac en Solta. Omdat het eiland diende als legerbasis is het vele jaren afgesloten geweest van bezoekers (tot 1989). Hierdoor is er (nog) nauwelijks commerciële bouw te vinden en heeft het eiland haar natuurlijke schoonheid zonder al te veel moeite weten te behouden. Betekent dat alleen maar op een strandje zitten en je vervelen? Absoluut niet! Er is genoeg te doen op dit kleine maar fijne Kroatische eilandje – van duiken tussen de archeologische objecten tot hiken met uitgestrekte vergezichten: Het eiland Vis heeft genoeg activiteiten om jezelf te vermaken!

5 activiteiten waardoor je het eiland Vis perfect kunt ontdekken

Kajakken

kano's Komiza vis

Eiland vis activiteiten Green cave

Stiniva eiland vis kroatie

1. Kajakken naar de ruige rotsen van het eiland Vis

Houd je wel van een actieve vakantie? Ga kajakken! Kajak vanaf het zuidoostelijke puntje van Vis langs het bijzondere natuurlijke fenomeen van Ravnik. Deze rotsformatie heeft door watererosie hele bijzondere structuren gekregen, die er in het zonlicht ruig en imposant uitzien. Wanneer je deze rotsen volgt, kom je uiteindelijk uit bij de Green Cave (Zelena spilja). Overgoten in smaragdgroen licht dat door een opening in het plafond komt binnenstromen, voelt de grot aan als een sprookje waar je heel even afgesloten bent van de ‘echte’ wereld. De afstand van dit kajak tochtje is relatief kort en een redelijk makkelijke route voor beginners. De meeste kajak tours die de Green Cave bezoeken, varen na de grot naar de afgelegen Stiniva Bay: een prachtige lunchspot om even bij te komen van het peddelen.

Duiken of snorkelen

Eiland vis Duiken activiteiten

Eiland vis Kustlijn varen

2. Duiken of snorkelen

Het water rondom het ongerepte eiland is kristalhelder en heel schoon: doordat er zo weinig industrie plaats heeft gevonden in de 20ste eeuw, vind je eigenlijk geen beter gebied om te duiken (en snorkelen) in Kroatië dan op Vis. Door de rotsachtige kust is in de geschiedenis menig boot ten onder gegaan, wat betekent dat er een schat aan voorwerpen te vinden is op de bodem… waaronder zelfs nog artefacten van de Oude Grieken en Romeinen! De grootste vondst op het gebied van duiken is hier een imposant vliegtuig uit 1944, dat je zeer goed kunt bekijken tijdens een duiktocht. Als je met Issa Diving Center een tour boekt, word je meegenomen naar o.a. Griekse wrakstukken, ook zeker de moeite waard!

Zeilen

Viska Luka eiland vis

Eiland vis zeilen activiteiten viewpoint

3. Zeilen

Het eilandje Vis kent generaties aan vissersfamilies. Waan je als een echte native en huur een zeilboot: pret gegarandeerd! Op deze manier kun je gemakkelijk alle afgelegen baaitjes, inhammen en stranden bezoeken en tegelijkertijd genieten van de adembenemende kustlijn van het eiland. Wanneer je zelf een zeilboot huurt, heb je uiteraard wel een vaarbewijs nodig. Geen pro in zeilen? Geen nood: je kunt ook een zeiltrip boeken bij een organisatie. Zo heb je met een gids zowel de zekerheid op veilig varen én een schat aan lokale informatie en weetjes.

Hiken

Uitzicht eiland vis Wandelen door dorpjes op het eiland vis eiland vis Uitzicht hiken Eiland vis activiteiten kroatie

4. Hiken op het eiland Vis

Ga wandelen! Dit klinkt welicht een beetje suf, maar het eiland Vis is prima te voet te verkennen. Langs de kustlijn vind je de verschillende dorpjes (vanaf Vis loop je in ongeveer 20 minuten naar het nabijgelegen Kut, en vanaf daar is het ook niet al te ver meer naar Komiza), kom je langs barretjes en terrasjes, dit alles met een prachtige view over de baaien en zicht op de horizon. Liever hogerop om zo goed mogelijk overzicht te hebben? Vertrek dan richting Mount Hum. Dit is het hoogste punt van het eiland (bijna 600m boven zeeniveau) en biedt een panoramisch uitzicht. Geen zin om de hele weg te lopen? Geen zorgen, je kunt dit ook per auto bereiken (hoewel dit natuurlijk wel een beetje cheaten is!).

eiland vis ga bij Komiza eten

5. Eten & drinken

De verste vis die je ooit hebt gegeten met lokale wijnen waar je ‘u’ tegen zegt: ook dat is Vis! Geniet van al het lekkers dat dit eiland te bieden heeft in alle drie de dorpen. Onze gouden tip? Konoba Bako in het dorpje Komiza: een prachtig terrasje in de baai, met fantastisch eten en een bijzonder interieur. Eigenaar Tonko is een fanatiek duiker, en heeft veel van zijn (vaak Griekse en Romeinse) vondsten tentoongesteld in zijn restaurant.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Kroatie

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zoover en het toerismebureau van Vis (thanks voor de gave reis!)