Vliegtuigwrak in ijsland

Must do: Het vliegtuigwrak DC-3 op IJsland bezoeken

Het is een populaire plek om te bezoeken tijdens een rondreis door IJsland, het vliegtuigwrak van het Amerikaanse vliegtuig DC-3. Vandaag vertel ik over mijn avontuur naar het vliegtuigwrak en geef ik je tips en tricks om zelf het vliegtuigwrak te bezoeken. Het viel mij namelijk behoorlijk tegen om naar het vliegtuigwrak te komen en ik was zeker niet de enige. Met deze blog bereid je je goed voor op je bezoek!

Het verhaal van het Amerikaanse vliegtuigwrak in IJsland

De winters op IJsland zijn streng en koud en in 1973 was er nog een Amerikaanse militaire basis op IJsland. Het was dus niets nieuws dat er een Amerikaans vliegtuig rondvloog boven en rond IJsland. Op 24 november 1973 stortte de DC-3 neer en tot op de dag van vandaag is de reden van de crash niet exact bekend. Er gaan verhalen over een tekort aan brandstof maar ook slechte weersomstandigheden kunnen een oorzaak zijn geweest. Het is wel bijzonder dat alle inzittende de crash uiteindelijk hebben overleeft. Nu is het een mysterieuze plek om te bezoeken en na het optreden in ‘Wie is de Mol’ en de videoclip van Justin Bieber is het vliegtuigwrak een razend populaire plek om naartoe te gaan.

Vliegtuigwrak in ijsland Vliegtuigwrak ijsland dichtbij

De wandeling naar het vliegtuigwrak

Tijdens onze rondreis op IJsland besloten we het vliegtuigwrak te bezoeken omdat we wat extra tijd over hadden. We hadden gehoord dat het wrak op ongeveer 20 minuten lopen van de ringweg lag, nou dat moest goed te doen zijn. We parkeerden de auto op de parkeerplaats langs de ringweg en gingen totaal onvoorbereid op pad. Geen water, geen eten, alleen mijn camera in mijn hand en enkel een sjaal, handdoek en muts in de tas. Achteraf was ik met die extra kleren heel erg blij, want de wandeling vanaf de parkeerplaats is maar liefst 4 kilometer en soms ijzig koud, zelfs in april. Je loopt in een soort maanlandschap en de wind blaast hier enorm.

Een iets langere wandeling dan verwacht

De stenen weg van de parkeerplaats naar het vliegtuigwrak loopt vrij comfortabel als je goede stevige schoenen aan hebt. De weg naar het vliegtuigwrak is ook duidelijk aangegeven, er zijn twee lijnen met gele paaltjes. Het enige verwarrende is dat je het vliegtuigwrak pas ziet liggen als je er zo’n 20/30 meter vandaan bent. Na een tijdje vroeg ik mij dan ook echt af of het wrak überhaupt nog wel op zijn plek lag, want het leek meer dan 10 kilometer verderop in plaats van 4 kilometer. Na meer dan 30 minuten lopen waren we nog niet in de buurt. We vroegen daarom een tegenligger om informatie en ze vertelde dat het nog wel 15/20 minuten lopen was. Mijn reisgenoot hield het voor gezien maar ik wilde het vliegtuigwrak wel bewonderen dus zette door.

En dan ineens sta je tegenover het mysterieuze vliegtuigwrak van IJsland…

Ongeveer 55 minuten en 4 kilometer later stond ik eindelijk bij hét vliegtuigwrak van IJsland. Het was een hele mysterieuze plek en ik vond het erg gaaf om te zien, zo’n plek die je bijna nergens anders ter wereld tegen komt. Het vliegtuig ligt midden op het zwarte strand van IJsland en dat geeft een bijzonder beeld. Samen met twee Franse meiden waren wij de enige bij het wrak, wat mij de tijd gaf om mooie foto’s te maken en het wrak goed van binnen te bekijken.

Vliegtuigwrak ijsland pad er naartoe Vliegtuigwrak ijsland uitzicht Vliegtuigwrak ijsland tips

Tips voor als jij de wandeling naar het vliegtuigwrak in IJsland gaat maken

Terug hield ik flink de pas erin en was ik binnen 35 minuten weer bij de auto. Het is een stuk fijner om de parkeerplaats steeds dichterbij te zien komen en daardoor loop je misschien ook flinker door. Op de heenweg is het echt doorzetten, maar persoonlijk vond ik het erg gaaf en vond ik het de wandeling zeker waard! Wees dus beter voorbereid dan ik en reken wat meer tijd voor het wandelen, maar neem ook voldoende warme kleding mee. Wij hebben er uiteindelijk 55 minuten over gedaan op de heenweg en 35 minuten over de terugweg.

Praktische informatie:

  • Je vindt het vliegtuigwrak in Solheimsandur in IJsland
  • Je kunt parkeren langs ringweg 1, vanaf daar is het zo’n vier kilometer wandelen
  • Vanaf de ringweg kun je het vliegtuig niet zien, wees niet bang, het vliegtuig is niet verdwenen en ligt er echt nog
  • Het parkeren langs de ringweg 1 is geheel gratis
  • Reken voldoende tijd voor het wandelen, je doet er gauw langer dan 20 minuten over. Tussen de 35 en 55 minuten is realistischer

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen