Torii in Hiroshima

5x wat te doen in Hiroshima tijdens je Japan reis

Op 6 augustus 1945 kwam Hiroshima wereldwijd onder de aandacht toen de stad werd getroffen door de allereerste atoombom die ooit op een stedelijk gebied werd ingezet. Deze tragische gebeurtenis bracht een angstaanjagende verwoesting met zich mee. Sindsdien heeft Hiroshima zich ontwikkeld tot een symbool van vrede en hoop voor de wereld, met een vastberaden gemeenschap die een boodschap van vreedzaamheid uitdraagt. Voor mij was dit al genoeg reden om naar Hiroshima te reizen. Maar deze stad en haar omgeving hebben nog veel meer bezienswaardigheden te bieden. Tegenwoordig is Hiroshima een bruisende metropool met een mix van historische locaties, moderne architectuur en een levendige culinaire scene. Benieuwd naar wat je hier allemaal kan doen? Lees dan zeker verder.

Hiroshima | Japan

Stel je reis naar Japan samen met de bouwstenen van Rikjsa

Waar ligt Hiroshima en hoe kom je er?

Hiroshima bevindt zich in het westen van Japan, aan de zuidkust van het eiland Honshu en aan de oevers van de Seto Binnenzee. Het ligt ongeveer 800 kilometer ten zuidwesten van Tokyo. Vanuit verschillende steden van het land kan je met de trein naar Hiroshima. De Shinkansen, de Japanse hogesnelheidstrein, brengt je al in ongeveer 5 uur naar Hiroshima vanuit Tokyo, afhankelijk van het type trein en de route.

5x doen in Hiroshima

Benieuwd welke plekken je niet wilt overslaan als je eenmaal in Hiroshima bent? Check hieronder 5 bijzondere to do’s:

1. Verdiep je in de geschiedenis van Hiroshima met een lokale gids

Om een dieper inzicht te krijgen in de geschiedenis van Hiroshima, raad ik het aan om net als wij een rondleiding te boeken met een lokale gids. Tijdens een wandeling door de stad worden we ondergedompeld in het moment waarop de atoombom Hiroshima verwoestte en ontdekken we de blijvende gevolgen van deze tragische gebeurtenis. We brengen een bezoek aan het Hiroshima Peace Memorial Museum, zeer aangrijpend, en maken een wandeling door het vredespark. We stoppen we bij de Atomic Bomb Dome, één van de weinige gebouwen die overeind is gebleven nabij de explosie, een zeer bekend beeld. Ook staan we stil bij het Children’s Peace Monument. Hier vertelt onze gids het hartverscheurende verhaal van Sadako Sasaki, een Japans meisje dat tien jaar na de atoombom overleed aan de gevolgen van de straling. Terwijl ze in het ziekenhuis lag, vouwde ze duizend origami kraanvogels in de hoop haar wens te mogen doen. Het monument is tegenwoordig omringd door kasten vol kraanvogels gevouwen door kinderen uit de omgeving. Aan het eind van de tour neemt onze gids ons mee naar de Hiroshima Orizuru Tower, vanwaar we kunnen genieten van een adembenemend uitzicht over de stad. Hier leren we ook zelf een kraanvogel te vouwen om deze toe te voegen aan de collectie.

Geschiedenis van Hiroshima Monument in Hiroshima

2. Geniet van de rust in een Japanse zentuin

In het centrum van Hiroshima ligt Shukkei-en, een klassieke Japanse tuin waar kronkelende paden je langs vijvers, sierlijke bruggetjes en rustgevende uitzichtpunten leiden. Na een ochtend vol indrukken in het vredespark, verlangden we naar deze oase van rust. In de verte zie je stedelijke hoogbouw, maar terwijl je door de tuin wandelt en de vissen voedt, zou je bijna vergeten dat je in een miljoenenstad bent.

Hiroshima Zentuin Zentuin in Hiroshima

3. Proef Okonomiyaki Hiroshima style

Okonomiyaki, een hartige pannenkoek die vertaald “gegrild zoals je het wilt” betekent, is een iconisch gerecht uit Japan. In de stad Hiroshima wordt dit heerlijke gerecht met een unieke twist bereid, bekend als Hiroshima-stijl. Wat Hiroshima-stijl Okonomiyaki onderscheidt, is de toevoeging van dun gesneden kool, die bovenop een beslaglaag wordt gestapeld en gegrild tot ze knapperig en goudbruin zijn. Daarna wordt deze koollaag bedekt met een mengsel van gebakken noedels (soba of udon), ei, vlees (vaak varkensvlees of spek), groenten en een royale hoeveelheid okonomiyaki-saus. Een bezoek aan Hiroshima is naar mijn mening niet compleet zonder te genieten van een authentieke Hiroshima-stijl Okonomiyaki in Okonomimura, ook bekend als Okonomiyaki Village. Dit gebouw bestaat uit vier verdiepingen vol met kleine Okonomiyaki-restaurants waar je direct aan de bakplaat plaatsneemt terwijl je maaltijd voor je wordt bereid.

Okonomiyaki in Hiroshima Okonomiyaki

4. De drijvende Torii: Miyajima’s Iconische Symbool

Niet ver van de stad Hiroshima ligt het eiland Miyajima gelegen in de Japanse Binnenzee. Het eiland staat vooral bekend om zijn iconische torii-poort, die bij vloed lijkt te drijven op het water. Deze torii-poort behoort tot de UNESCO-werelderfgoedlocatie Itsukushima Shrine, een heiligdom dat dateert uit de 6e eeuw en een belangrijke plaats van aanbidding is in Japan. Vanaf het strand kun je het prachtige bouwwerk bewonderen terwijl je wordt omringd door tamme herten. Wij genoten hier tijdens zonsondergang nog even van het uitzicht met een Miyajima-biertje erbij, voordat we de veerboot terug naar de stad namen.

boottocht naar Miyajima Torii Miyajima, hertje

5. Naar de top van berg Misen

Naast de indrukwekkende torii-poort en het heiligdom biedt Miyajima heel mooie natuur. Het eiland is bedekt met dichte bossen en je vindt er wandelroutes en panoramische uitzichten vanaf de berg Misen, de hoogste piek op het eiland. Op de top van de berg bevindt zich het Daisho-in-tempelcomplex, een boeddhistisch heiligdom dat een serene sfeer uitstraalt en wordt gekenmerkt door kleurrijke beelden en lantaarns. Je kunt een gedeelte van de wandelpaden ook overslaan en de Miyajima Ropeway naar het shishi-iwa Observatory pakken. Het uitzicht is indrukwekkend met overal waar je kijkt kleinere groene eilandjes in de prachtig blauwe zee.

Mount Misen Nicky op Mount Misen

6. Bonustip voor een mooie tussenstop als je richting Hiroshima reist

Reis je naar Hiroshima vanuit Kyoto of Osaka, maak dan zeker een tussentop bij Himeji. Het Himeji kasteel is één van de best bewaarde kastelen in Japan. Het staat ook bekend als het “Witte Reigerkasteel” vanwege zijn witte buitenkant en de elegante, vogelachtige vorm die het lijkt te hebben wanneer gezien vanuit de verte. Gelegen in de stad Himeji is dit kasteel een belangrijk cultureel symbool en een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Het heeft verschillende perioden van oorlog en verwoesting overleefd en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Japan. Vandaag de dag is het een populaire toeristische attractie, waar bezoekers kunnen genieten van de prachtige architectuur, de goed onderhouden tuinen en het fascinerende inzicht in het Japanse kasteelleven uit het verleden. Op het treinstation zijn lockers voor je bagage, daarmee is het heel makkelijk om een bezoekje te brengen aan dit kasteel!

Himeji

Overnachten in Hiroshima

Ik ontdekte Hiroshima tijdens mijn Japanse avontuur, georganiseerd met de bouwstenen van Riksja Travel en JNTO. Ze regelden alles tot in de puntjes, inclusief accommodatie, activiteiten en zelfs een uitstapje naar het eiland Miyajima’s. Voor andere steden zoals Takayama, Kawaguchiko en Tokyo bieden ze ook diverse bouwstenen, zodat je jouw droomreis precies kunt samenstellen.

Zo plan je een hele rondreis door Japan (inclusief Hiroshima)

Liever een volledige rondreis plannen? Riksja biedt ook daarvoor verschillende mogelijkheden. Ontdek de hoogtepunten van Japan en geniet van een boeiende mix van moderniteit en traditie.

Tip: Ontvang 4 leuke Japan reisroutes in je mailbox van Riksja Travel!

* indicates required

Staat Hiroshima al op jouw bucketlist voor Japan?


→ Bekijk hier alle artikelen over Japan