Wat te doen in Tokyo

Wat te doen in Tokyo? | Japan

Met haar vele sushi-restaurants, bijzondere wijken, mooie architectuur, indrukwekkende tempels en apart geklede Harajuku girls is metropool Tokyo een bestemming waar je wilt zijn geweest. Tokyo is de hoofdstad van Japan en binnen 11,5 uur kun je hier vanuit Nederland naartoe vliegen. Het is een stad waar hich-tech en traditie hand in hand met elkaar gaan. Ook benieuwd naar de miljoenenstad Tokyo? Lees hieronder welke 10 bezienswaardigheden je niet mag missen en een aantal praktische tips.

Random travel facts
 • Inwoners Tokyo (metropool): Meer dan 35.3 miljoen inwoners
 • Inwoners centrum van Tokyo: Meer dan 13,35 miljoen inwoners
 • Tijdsverschil tussen Tokyo en Nederland: Het tijdsverschil is 8 uur
 • Afstand Amsterdam – Tokyo: afstand is net iets minder dan 9.300 km
 • Waar ligt Tokyo: In het zuid-oosten van Japan aan de kust
 • Seizoenen: Net als Nederland kent Japan 4 seizoenen, deze loop ook gelijk
 • Winter in Tokyo: Vanaf december tot en met februari is het winter
 • Weer in Tokyo in de Winter: In de winter kan het tussen de 10 en -5 graden zijn
 • Zomer en lente in Tokyo: Vanaf april tot en met oktober is het zomers of lente in Tokyo
 • Weer in Tokyo in de Zomer en lente: Vanaf mei komt het al gauw boven de 20 graden
 • Betalen in Japan: De munteenheid in Japan is de Yen
Let’s go to Tokyo

10 Bezienswaardigheden Tokyo

1. Tempels kijken in Tokyo

In Tokyo vind je heel wat bijzondere tempels en er zijn er een aantal die je echt gezien wilt hebben. Allereerst de welbekende Senso-Ji Tempel (1). De tempel is mooi gekleurd in oranje, rood tinten en er zijn verschillende grote poorten en gebouwen waar je naartoe kunt lopen. De weg naar de tempel toe is voorzien van allemaal kleine tempeltjes, dit wordt de Nakamise-dōri genoemd en is ook het bezoeken waard. Wandel er alleen doorheen, koop een gekke souvenir of proef juist een van de bijzondere Japanse lekkernijen. Een tweede aanrader is de Meiji Shrine (2). Met haar grote houten deuren, groene omgeving en rijke historie (De Meiji Shrine altaar is gebouwd ter ere van de eerste keizer van het nieuwe Japan) is het zeker een bezoekje waard. Combineer een trip naar de Meiji Shrine met shoppen in de wijk Harajuku, deze tempel vind je namelijk in een groot park in Shibuya en dat is op loopafstand van het Harajuku Station. Tot slot is het bijzonder om naar de Zōjō-ji Tempel (3) te gaan. Deze tempel vind je naast de Tokyo Tower, die je bij nummer #5 van dit lijstje nog eens zal tegen komen. Net als de Sensjo-Ji Tempel wordt ook deze tempel gekenmerkt door de kleur oranje, maar misschien nog boeiender is het park dat je eromheen vindt. In het park is namelijk een kleine begraafplaats te vinden met allerlei kleine beeldjes met op hun hoofd gebreide mutsjes. Deze beelden worden ook wel Jizō statues genoemd en zijn boeddhistische afbeeldingen. Ze beelden de ongeboren kinderen van Japan uit en ouders die een kind zijn verloren kunnen een kleine gift bij een van de beeldjes plaatsen. Hierdoor is het een veel kleuriger uitzicht dan wat je normaal gesproken van zo’n plek zou verwachten en een mooie plek om even te zijn.

Senso-Ji tempel Tokyo

2. Wandelen door het Yoyogipark

Het Yoyogipark is het grootste park van Tokyo. Je kan hier dan ook gemakkelijk uren rondlopen en de beste tijd om naar het Yoyogipark te gaan, is in de herfst of lente. De bomen in het Yoyogipark hebben in deze seizoenen namelijk de mooiste kleuren. In de herfst worden ze gekenmerkt door rood en bruintinten, terwijl in de lente als roze gekleurd is door de bloesembomen. De lente periode wordt ook wel de periode van Cherry Blossom of Hanami genoemd.

3. Shoppen en mensen kijken in de wijk Harajuku

Je kent dat liedje van Gwen Stefani misschien wel: “Harajuku Girls”. De danseressen die in deze videoclip spelen zijn een voorbeeld van hoe de Harajuku jongeren er in Tokyo uit zien. Ze zijn uitbundig verkleed en dat kan volledig in het zwart zijn (een beetje gothic of emo achtig) of juist volledig over de top in het roze en wit of juist in allerlei felle kleuren. Allerlei stijlen worden meestal tot de meest bijzondere creaties verwerkt.

De meeste van deze Harajuku jongeren, want zowel meisjes als jongens doen mee aan deze beweging, vind je in de gelijknamige wijk Harajuku. De beste tijd om hierheen te gaan is op zondag en dan is de beste spot de Jingubrug. Hier kun je het beste mensen kijken, maar de rest van de wijk Harajuku is ook perfect om te shoppen. Een bekende plek om te shoppen is de Takeshita Street.

Harajuku in Tokyo

4. Slapen in een cube of capsule hotel

Een keer bijzonder overnachten kan meer dan goed in Tokyo! Vooral als je kiest voor een nachtje in een cube of capsule hotel. Hierbij slaap je in niets meer dan een cabine die je vervolgens afsluit met een deurtje of simpelweg met een gordijn. In de cabines past eigenlijk niet veel meer dan een persoon (heel soms zit er nog een tv in) en douchen of je tas opbergen doe je dan ook in een andere ruimte. Een echte budget accommodatie dus en vooral handig als je aan het backpacken bent, alhoewel de capsule hotels ook vaak gebruikt worden door Japanse zakelijke reizigers. Alle slaapcabines bevinden zich in de meeste hotel bij elkaar in wat lijkt op een gang en eigenlijk is het daardoor ook erg vergelijkbaar met een gigantische dorm in een hostel. Alhoewel we wel moeten zeggen dat de cube of capsule hotels stukken futuristischer overkomen. Een paar adresjes van cube hotels in Tokyo, de meeste kun je boeken via Booking.com:

Slapen in een capsule hotel

5. Uitzicht vanaf de top van de Tokyo Tower

Op zoek naar een mooi vergezicht in Tokyo? Dan wil je de lift nemen naar de top van de Tokyo Tower. Dit is de op een na grootste toren van Tokyo. Vanaf hier kun je zien hoe gigantisch Tokyo is en naast de toren is ook nog eens een mooie tempel te vinden in het park waarin ook de toren is te vinden. Een kaartje voor de Tokyo Tower kost 900 yen als je tot 150 meter gaat of 700 yen als je naar 250 meter gaat, wil je beide combineren ben je 1600 yen kwijt. De toren is veelal van 09:00 tot 22:00u geopend.

Tokyo vanaf de Tokyo Tower

6. Genieten van de veelzijdigheid van het Ueno Park

Ondanks dat het Ueno Park niet het grootste park van Tokyo is, kun je in dit park misschien wel het meeste doen. Zo vind je er musea, tempels en mooie natuurlijke bezienswaardigheden. Qua musea vind je er bijvoorbeeld het Tokyo National Museum, dat niet alleen vanbinnen een grote collectie tentoon stelt maar er ook vanbuiten prachtig uit ziet. Een ander museum dat je in het Ueno Park vindt is het National Museum of Nature and Science en het Tokyo Metropolitan Art Museum dat vooral een moderne uitstraling heeft. Als je vooral tempels wilt bezoeken, kun je naar de Kaneiji Temple, Kiyomizu Kannon Temple of de Ueno Toshogu Shrine. Op zoek naar mooie natuur? Dan kun je in het Ueno Park ook even het water op. Pak een bootje bij de Shinobazu Pond en het leuke is niet alleen het uitzicht, want de bootjes zelf zijn al een attractie op zich die hebben namelijk de vorm van een zwaan! Verder zeiden we net al dat je in Tokyo meer dan goed de bloesems in bloei kunt zien, deze periode wordt ook wel Hanami genoemd. Tijdens Hanami gaat vrijwel elke Japanner wel een keer naar een park, velen doen dit tijdens de lunch en gaan dan picknicken onder de bloesem bomen. Dit doen ze om het begin van de lente te vieren. Het Ueno Park is tijdens de Hanami periode een populaire plek en één waar de roze gloed het overweldigendst is. Niet zo gek als je bedenkt dat in het park duizenden bloesems te vinden. Tot slot is er ook een dierentuin te vinden in het Ueno Park met onder andere een panda.

Natuur in Tokyo

7. Het drukste kruispunt van de wereld: Shibuya

Kruip met een koffietje achter de ramen van een van de sky scrapers en zorg dat je een goed uitzicht hebt op Shibuya, want dit is het drukste kruispunt ter wereld. Elke keer dat de stoplichten van rood op groen springen, zie je honderden mensen tegelijk het kruispunt oversteken. Een bijzonder gezicht en het laat meer dan goed zien, hoe druk en gevuld Tokyo is. Rondom Shibuya vind je verder veel bekende winkels, dus shoppen kun je hier ook als geen ander en er zijn veel restaurants waar je naartoe kunt voor een etentje.

8. Varen over de Sumida Rivier

Wandelend door de straten van Tokyo zie je natuurlijk ontzettend veel, maar het is ook bijzonder om een boottocht te maken over de Sumida Rivier. Deze tours worden ook wel Tokyo Cruise genoemd en je kan een ticket voor zo’n boottocht boeken voor ongeveer 40 euro.

9. Naar de Tsukiji Fish Market én sushi eten

Het ruikt er naar vis, vis en nog maar vis en dat is niet zo gek want volgens velen is de Tsukiji Fish Market de grootste vismarkt ter wereld. Als je hierheen wilt, is het leuk om er ‘s ochtends vroeg naartoe te gaan en met vroeg bedoelen we vroeg want de meeste activiteit is tussen 05:00 en 07:00 uur. Dan zijn namelijk de meeste handelaren druk in de weer met de nieuwste vangst en verkoop. Vervolgens kun je gaan voor een sushi-ontbijt (of je blijft even hangen en wacht tot de lunch) want in de omgeving vind je allerlei tentjes waar ze de lekkerste (en meest verse) sushi verkopen! Ook leuk is dat je tijdens het eten zoveel groene thee kunt drinken als je wilt. Bij elke zitplek staat namelijk een kopje, bakje met groene thee en is een kraantje te vinden, hierdoor kun je je kopje zo vaak bijvullen als je zelf wilt.

Sushi eten bij de Tsukiji Fish Market

10. Naar een stripboekwinkel in Tokyo

Tot slot een hele random last but not least, want als je in Tokyo bent wil je naar een stripwinkel zijn geweest. Waarom? Omdat er hele cultuur heerst rondom striptekeningen. Heel veel Japanners lezen namelijk geen boeken, gamen niet of kijken geen tv: Nee, zij lezen Manga’s oftewel strips. En deze Manga’s kunnen de raarste verhalen vertellen.

Praktische tips

Praktische tips voor je vakantie naar Tokyo

Tot slot een paar praktische tips voor een vakantie naar Tokyo. Zo is het bijvoorbeeld handig om te weten dat je geen visum nodig hebt voor Japan. Ook vaccinaties zijn niet nodig voor een vakantie naar Japan, dat kun je ook hier checken. Verder is het handig om je bagage aan te passen op de seizoenen van Japan. Als het winter is, is het in Japan net als in Nederland een stuk koeler en omgekeerd is het warmer in de zomer. Dan kun je veel luchtigere kleding meenemen. Ook kan zonnebrandcrème of insectenspray nog handig zijn én vergeet natuurlijk je fototoestel niet, want in Tokyo kun je eindeloos veel mooie foto’s schieten.

Vliegvelden in Tokyo

Tokyo kent 2 grote vliegvelden en dit zijn:

1. Tokyo Narita Airport
Narita Airport (IATA afkorting en luchthavencode: NRT) ligt in het oosten van Tokyo. Naar Narita vliegen de meeste internationale vluchten.

2. Tokyo Haneda Airport 
Haneda Airport (IATA afkorting en luchthavencode: HND) ligt in het zuiden van Tokyo. Hier komen vooral binnenlandse vluchten op binnen.

Vliegtickets naar Tokyo

Via websites als Skyscanner kun je gemakkelijk vliegtickets vinden naar Tokyo vanaf Nederland. Heel soms kun je al tickets naar Tokyo vinden vanaf 395,- euro retour, dus voor een enkele reis betaal je dan iets minder dan 200,- euro. Luchtvaartmaatschappijen die onder andere op Tokyo vliegen zijn: Alitalia, All Nippon Airways, Swiss International Air, Lufthansa, Austrian Airlines, Turkish Airlines en Aeroflot. Een andere optie is om eerst naar een andere bestemming in Azië te vliegen, zoals Kuala Lumpur of Bangkok aangezien die tickets soms ook erg goedkoop zijn, en om dan door te vliegen met budgetairlines als AirAsia.

→ Bekijk hier al onze Japan artikelen