Vakantie okinawa japan

Vakantie vieren op het bounty eiland van Japan: Okinawa

Wauw! Dit is gewoon het paradijs. Waarom dromen van Fiji of de Cook-eilanden, terwijl dezelfde paradijselijke stranden ook veel ‘dichterbij’ liggen en vele malen goedkoper zijn voor de slimme reiziger. Het paradijs dichterbij heet Okinawa en is sinds de komst van tal van Japanse budget vliegmaatschappijen als Jetstar en Peach regelrecht in de uitverkoop. Vanuit Tokyo en Fukuoka (Hakata) vlieg je voor een slordige 60 euro naar Naha, de hoofdstad van Okinawa. Gewoon even het internet afstruinen en de aanbiedingen vliegen je om de oren. Wat je ervoor terug krijgt, is een schier onuitputtelijke hoeveelheid bounty eilanden met kristalhelder water en koraalzand dat zo wit is dat het pijn aan je ogen doet. Duiken? Walvissen? En meer. Dat is Okinawa.

Peach Air

Vakantie-Okinawa-Japan-Peach-Vliegtuig

Over Okinawa

Het eiland Okinawa is veruit het grootste eiland van de Ryukyu-archipel in Japan die 98 eilanden omvat. Vanuit het zuidelijkste puntje van het Japanse vasteland gerekend, heeft de archipel in zuidwestelijke richting een omvang van ruim 1.200 kilometer. Taiwan en Zuid-Japan liggen beiden op ongeveer 700 kilometer.

De hoofdstad & historie van Okinawa

Op Okinawa wonen 1,5 miljoen mensen, waarvan veruit het grootste deel zich in en om de hoofdstad Naha ophoudt. Buiten Naha is er slechts een grote Amerikaanse legerbasis, waar circa 10.000 Amerikaanse mariniers gestationeerd zijn. De aanwezigheid van het Amerikaanse leger gaat terug naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. Okinawa was toen namelijk het eiland waar de Amerikanen zich stukbeten op het ongelooflijke verzet van de Japanners. Meer dan 300.000 doden vielen er te betreuren. Veel eilandbewoners pleegden zelfmoord. Dit was uiteindelijk ook de opmaat voor de beslissing om het Japanse verzet met een atoombom te breken…

Een eerste kennismaking met toeristisch Okinawa

‘Dit is geen Japan,’ vertelt een inwoner van Tokyo me in het vliegtuig op weg van Tokyo naar Naha. ‘Wat is het dan wel?’ vraag ik. Hij vergelijkt het met Hawaï. ‘Dat is toch ook geen echt Amerika?’ En zo lijkt het ook een beetje op Okinawa. Het verschilt enorm qua cultuur en natuur van het vaste land van Japan.

Overnachten in capsulehotels

Vanaf de aankomst op het internationale vliegveld van Okinawa doet het mij allemaal wel erg Japans aan. De skyline flitst me vanaf het vliegveld in amper een kwartier naar hartje Naha. Daarvandaan wandel ik in amper een minuut naar mijn hotel. Een van de vele capsulehotels, een fenomeen dat alleen in Japan bekend is. Voor een euro of 20 tot 30 slaap je in je eigen bed op maximaal drie vierkante meter. Toilet en doucheruimte zijn gedeeld, maar altijd tiptop in orde.

Dagtours

vakantie-Okinawa-Japan-gids-dagtour

Wat kun je allemaal doen tijdens je vakantie op Okinawa?

Ach en dan begint de verkenning van Okinawa en omgeving. Hieronder staan vier tips voor een uitermate paradijselijk en betaalbaar verblijf inclusief enkele lokale toeristische verrassingen.

Tip 1: Verken Okinawa een dag op eigen houtje: Okinawa Peace Museum & Okinawa World

Buiten Naha is Okinawa niet echt Japan. Er gaan geen supersonische treinen. De lokale bus rijdt maar af en toe. Toch is het leuk om te proberen voor een dagje. Pak de bus richting het indrukwekkende Okinawa Peace Museum. Na een bezoek van een uur of twee reis je verder naar Okinawa World. Daar bevinden zich ook de druipsteengrotten van Gyokusendo.

Peace Museum

Okinawa-Japan-peace-museum Okinawa-Japan-peace-museum-prayer-statue Okinawa-Japan-peace-memorial

Tip 2: Boek een ‘Japanse’ tour naar Ocean Park

Het heeft weinig zin om verder te gaan dan het zuiden van Okinawa zonder een georganiseerde tour te boeken. Op en om de belangrijkste straat van Naha worden door reisbureaus tal van varianten op de dagtour naar Ocean World aangeboden. Voor circa 40 euro ben je de hele dag onder de pannen. De tours gaan allemaal naar Ocean World en bezoeken daarnaast de vlindertuin en de ananasplantage. Een Japanse lunch is inbegrepen. De hele tour is trouwens in het Japans, maar de gids zal er alles aan doen om je in ieder geval op weg te helpen!

Ocean Park

Okinawa-Japan-ocean-park

Vlindertuin

Okinawa-Japan-vlindertuin

Ananasplantage

Okinawa-Japan-Ananas-plantage

Tip 3: Een dagje shoppen en een avond (of nacht) stappen in Naha

Kokusaidori (Kokusai street) is de naam van de hoofdstraat van Naha. Een lint van ruim twee kilometer gevuld met souvenirwinkels, restaurants en barretjes. Na zonsondergang is er veel vertier in de talloze cafés. Heel veel uitgaansgelegenheden hanteren een systeem, waarbij je een vaste prijs betaalt voor een uur of twee. Je mag dan net zoveel drinken (en eten) als je wilt. Je zult dan ook verbaasd staan van het feit dat er heel veel Engels wordt gesproken. Okinawa is namelijk erg populair bij toeristen uit Hongkong, Taiwan en Korea.

Naha

Okinawa-Japan-naha

Tip 4: Een dagje of meer (!) naar een ultiem strand

Vanuit de haven van Naha vertrekken dagelijks vele boten naar de omliggende paradijselijke eilanden, zoals: Zamami en Aka. Een retourtje vanuit Naha kost ongeveer 60 euro. Al deze eilandjes zijn ware strandparadijzen. Houd er wel rekening mee dat Aziatische toeristen geen strandfanaten zijn. Ze hoppen van het ene eilandje naar het andere eilandje om foto’s te maken. Op een strandstoel of een handdoek om van de zon te genieten, zul je ze niet aantreffen.

Strand

Okinawa-Japan-strand-aka vakantie-eiland-Okinawa-Japan vakantie-Okinawa-Japan-strand

Weer & Beste reistijd om naar Okinawa te gaan

Met een dagtemperatuur die het gehele jaar door boven de 15 graden ligt, is het er eigenlijk altijd aangenaam verpozen. April, mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden qua temperatuur en drukte (en prijs). Dit past dus perfect bij een reis naar Japan, want daar zijn juli en augustus te heet en te duur en de wintermaanden te koud.

Of Japan mooie stranden heeft? Jazeker, wij tippen je er 8!
Wat te doen in Kamakura in Japan? Het leukste kustplaatsje ‘dichtbij’ Tokyo

Hoe kom je in Okinawa?

Je kan het beste naar Okinawa vliegen in plaats van per boot te reizen. Het internationale vliegveld vind je in de hoofdstad Naha. Hier komen internationale vluchten aan uit Seoul (Zuid-Korea), Taipei (Taiwan), Hong Kong (China) en Shanghai (China). Vanaf het vaste land van Japan kun je vliegen vanaf onder andere Osaka, Fukuoka en Tokyo. Goedkope vliegtickets kun je vinden via budget airlines als Jetstar en Peach.

→ Bekijk hier al onze Japan artikelen