Indonesie Borneo Jungle Klotok

Op jungle expeditie in Borneo: Jij kunt het ook!

Ik loop voorzichtig door de jungle en probeer niet te struikelen over de dikke boomwortels. Aan alle kanten word ik omringd door eindeloos groen gebladerte en het gezang van cicaden. Plotseling hoor ik geritsel in het bladerdak. Met een ruk kijk ik omhoog: een orang-oetan moeder en haar baby rusten in de top van een boom. Ze kijkt me heel even aan met haar diepbruine ogen. Ze lijken zo op de onze, maar haar raadselachtige blik verraadt geen enkele gedachte. Het duurt hoogstens een paar seconden en toch lijkt de tijd stil te staan. Dan slingert ze onverstoord verder naar de volgende boom. Ze rijkt een hand uit naar haar kind en helpt het diertje oversteken. Samen verdwijnen ze langzaam uit het zicht, slinger voor slinger.

Orang-Oetan

Borneo Jungle

Jungle borneo rivierIndonesie Borneo jungle orang oetang

Alles dat je wilt weten als je naar de jungle van Borneo gaat in Indonesië

Dit klinkt misschien als een ongelofelijk reisverslag van een doorgewinterde avonturier, maar een jungle expeditie regelen in Borneo is niet zo moeilijk als je denkt. Als ik het kan, kan jij het ook. Nu hoor ik je al denken: “Leuk gezegd, maar hoe kom ik in Borneo, wat moet ik meenemen en welke vaccinaties heb ik nodig?” Geen zorgen! Ik vertel je alles wat je moet weten voor een fantastisch avontuur in het regenwoud van Borneo.

Het regenwoud van Borneo: Welke dieren kun je er spotten?

Borneo staat wereldwijd bekend als een uitzonderlijk waardevol leefgebied. Met 140 miljoen jaar geologische geschiedenis is de jungle van Borneo een van de oudste regenwouden ter wereld. Borneo is daarom een uitzonderlijk waardevol leefgebied waar je bedreigde diersoorten als orang-oetans, neusapen en gibbons kan vinden. Andere opmerkelijke bewoners van de jungle zijn krokodillen, vleesetende planten, vogelspinnen, koningscobra’s en dwergolifanten.

Dieren

Borneo dieren_neusaap Borneo jungle dieren_gibbon

Borneo Orang-Oetan Jungle_1

Hoe kom je in de jungle van Borneo?

Vanuit Pangkalan Bun, de provinciale hoofdstad van Centraal Kalimantan, kun je in het Nationaal Park Tanjung Puting op jungle expeditie. De beste en goedkoopste manier om naar Borneo te vliegen is vanaf Jakarta. Prijzen voor een enkele reis naar Iskandar Airport (Pangkalan Bun PKN) vanaf Soekarno–Hatta International Airport (Jakarta CGK) liggen gewoonlijk tussen de 40 en 78 Euro. Vliegmaatschappijen die vluchten aanbieden vanaf Jakarta zijn Kalstar Aviation en Trigana Air. Je stapt vervolgens in Pangkalan Bun op de bus naar de haven van Kumai. Hier wissel je de bus in voor een boot die je naar de jungle brengt.

Op expeditie met een gecertificeerde gids, maar hoe vind je die?

Als je op jungle expeditie wilt in Borneo zal je van te voren een boottocht moeten boeken bij een erkende reisorganisatie. Zonder gecertificeerde gids mag je het nationaal park namelijk niet betreden. Goede lokale gidsen die ik kan aanbevelen zijn Mickey van Orangutan Journey, Nina en Rini van Sister Tour en Yomie van OrangutanDays. Mickey heeft zelfs Bill Clinton een keer rondgeleid, de voormalige president van de Verenigde Staten. Hij vertelde trots hoe zijn boot voortdurend werd geflankeerd door veiligheidsagenten. Zo maak je nog wat mee!

Cruisen op een klotok boot, hoe is dat?

Je kunt de jungle alleen per boot bezoeken, via de Sekonyer rivier. Vanaf de boot kun je allerlei dieren in de bomen spotten, maar je meert ook regelmatig aan. Dan maak je een lichte wandeltocht naar een rehabilitatiekamp voor orang-oetans, zoals Tanjung Harapan en Camp Leakey. Naast de wandeltochten zal je de hele reis doorbrengen op het dek van een traditionele, houten klotok boot. Op de simpele boot is altijd een westerse toilet aanwezig, maar douchen of wassen gebeurt met rivierwater. Eten en slapen doe je ook aan boord. ’s Avonds worden de stoelen van dek gehaald en de matrassen en muggennetten tevoorschijn getoverd. Bereid je dus voor op een aantal nachtjes onder de sterrenhemel.

Klotok

Indonesie Borneo Jungle Klotok Borneo eten op Klotok boot Borneo Klotok boot jungle tour

Wat zijn de duur en kosten van een jungle expeditie in Borneo?

De duur van een jungle expeditie kan je gelukkig afstemmen op je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen worden er drie tour opties aangeboden: 2 dagen en 1 nacht (€180-500), 3 dagen en 2 nachten (€225-540) of 4 dagen en 3 nachten (€265-580). De reisorganisatie regelt de gids, een hele hoop vergunningen, drinkwater, maaltijden en het vervoer. Onder vervoer valt de bus van/naar de luchthaven en de klotok boot waarmee je de jungle gaat verkennen. De uiteindelijke kosten hangen sterk af van de grootte van de groep. Meestal kunnen er maximaal 8 personen op een boot.

Wanneer kun je het beste Borneo in Indonesië bezoeken?

Het toeristische hoogseizoen valt altijd in de zomermaanden (juni t/m september). Dan is het weer op zijn best, maar in deze periode zal je wel veel andere boten met toeristen tegenkomen. Van november tot en met januari is het volop regenseizoen, dus de beste maanden om Tanjung Puting te bezoeken zijn april, mei of oktober.

Wat neem je mee naar de jungle?

 • Stevige sneakers of wandelschoenen – je gaat een aantal lichte wandelingen maken in de jungle.
 • Lichte en dunne kleding – het klimaat van Borneo is erg warm en vochtig.
 • Insectenspray met DEET – in Borneo en Centraal Kalimantan komt malaria voor.
 • Waterfles – Het is erg warm in de jungle en je verliest veel vocht. Een goedgevulde waterfles is essentieel voor de wandelingen door de jungle.
 • Een extra deken – ’s nachts koelt de jungle flink af.
 • Oordoppen – Een groot deel van de rumoerige jungle ontwaakt pas bij zonsondergang.
 • Powerbank – Door middel van een generator kan er aan boord elektriciteit worden opgewekt, maar niet heel veel. Het is daarom raadzaam om voor je mobiele telefoon en andere apparaten een powerbank mee te nemen. Een stabiele internetconnectie kun je overigens wel vergeten.
 • Reisziektetabletten – Snel last van reisziekte? Neem dan pilletjes mee voor aan boord de kleine vliegtuigen en ietwat schommelende klotok boot.
 • Waterdichte rugzak – Vooral in het regenseizoen is de atmosfeer erg vochtig. Het is een goed idee om je portemonnee, paspoort en elektronica in een waterdichte rugzak te bewaren.
 • Zoomlens – Ben je van plan een paar mooie kiekjes te maken? Investeer dan in een camera met een goede zoomfunctie of neem een zoomobjectief mee voor je DSLR camera.
 • Geen make-up of stylingsproducten – Make-up of haarstylingsproducten meenemen heeft weinig zin. Het warme en vochtige weer zorgt voor een permanent laagje zweet over je hele lichaam.
Expeditie

jungle borneo kleding Jungle_borneo_planten Jungle orang oetans

Welke vaccinaties heb je nodig voor Borneo?

Voor alle regio’s van Indonesië worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden. Een BMR inenting is alleen nodig als je nooit de mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad. Naast een goede insectenspray zijn er voor een paar dagen in de jungle van Borneo geen extra maatregelen nodig. Als je besluit om langer dan twee nachten in de jungle te blijven is het wel verstandig om malariatabletten te overwegen. Gebruik de tabletten altijd in combinatie met insectenspray met DEET.

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen

Dit artikel is mogelijk gemaakt door de #WonderfulIndonesia blogreis, georganiseerd door Indonesia.travel (hier kun je nog meer reistips vinden over Indonesië!).