beachvibe Gili Air

Gili Air: Dit wil je doen op dit paradijselijke mini eiland

Wanneer je op reis gaat naar Bali of Lombok, sla dan ook zeker de Gili eilanden voor de kust van Lombok niet over. Een van deze eilanden is Gili Air, een klein paradijselijk eiland met helderblauw water en witte stranden. Op het eiland hangt een fijne sfeer en het voelt alsof de tijd even stil staat. Benieuwd wat je er allemaal kunt doen? Check deze tips voor Gili Air!

De beste vliegticketdeals naar Bali
→ Hotel tips op Gili Air: Gili Lumbung Bungalow en Villa Marina

Waarom Gili Air?

De Gili eilanden ten noorden van Lombok bestaan uit Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. Elk Gili eiland heeft zijn eigen charme. Gili Trawangan is het grootste eiland van de drie en op Gili T. kun je elke avond wel een goed feestje meepakken. Gili Meno wordt ook wel het eiland voor de honeymooners genoemd. Er is weinig te doen en dus perfect voor als je op zoek bent naar rust. Gili Air, het kleinste eiland van deze drie Gili’s, zit er qua vibe tussenin. Je ervaart hier de relaxte sfeer van Gili Meno, maar is er ‘s avonds ook genoeg keus om ergens een drankje te doen. Gili Air is dus best of both worlds!

beachvibe Gili Air

Wat te doen op Gili Air?

1. Fietsen over het eiland

Op de Gili eilanden zul je geen gemotoriseerde voertuigen tegenkomen. Alles wordt met paard en wagen, fiets of elektrische scooter gedaan. Doordat Gili Air niet zo groot is, kun je het hele eiland eenvoudig met een fiets verkennen. Zo kun je ook gemakkelijk naar mooie stranden, een leuk strandtentje of een restaurant fietsen. Vaak kun je bij het verblijf voor een paar euro al een fiets huren. Goed om te weten: Langs de kust bestaan de wegen vooral uit zandpaden, probeer dit zoveel mogelijk te vermijden met de fiets.

2. Verken de onderwaterwereld

Huur een snorkel en duik het water in! Aan de noordkant van het eiland kun je prachtig snorkelen. De kans dat je hier een schildpad spot is groot. Er worden ook diverse tours aangeboden, waarbij je meerdere snorkelspots rondom de Gili-eilanden bezoekt. Zo ga je onder andere snorkelen bij de beroemde onderwater standbeelden, maak je een stop bij Gili Meno en vaar je naar dé plek om schildpadden te spotten. Veel tours geven je zelfs een geld-terug garantie als je geen schildpadden hebt gezien. Zo’n snorkel tour duurt ongeveer 5 uren en is zeker de moeite waard.

Stranden tijdens snorkeltour op Gili Airhaven Gili air

3. Bewonder de zonsondergang

Op Gili Air kun je de meest prachtige zonsondergangen bewonderen. Bij helder weer kun je zelfs Mount Agung op Bali zien liggen. Plof neer op een van de zitzakken, bestel een drankje, geniet van de muziek en zie de zon langzaam ondergaan. Een fijne plek om de zonsondergang te bewonderen is El Pirata of bij Cheeky Monkey.

Zonsondergang Gili air Zonsondergang

4. Geniet van een smoothie bowl

Gili Air heeft het tijdens de corona pandemie zwaar te verduren gehad, veel hotels en restaurants zijn helaas permanent gesloten. Het aanbod dat je op Google vind, is veelal niet meer actueel. Waar je gegarandeerd een lekkere maaltijd kunt scoren? Dat is bij Aura Bowls, Barefoot Blondie, Warung Ada en Yadis’h bar & resto. De smoothie bowls bij Aura Bowls vonden wij zo lekker, dat we hier elke dag een bowl hebben besteld!

Strandtent Gili Air Aura bowls

5. Volg een yoga les

Zin om helemaal zen te worden en wil je een yoga lesje volgen? Ook dat kun je op Gili Air doen. Een van de aanbieders is H2O Yoga and Meditation Center. Ze geven meerdere keren per week verschillende yoga vormen. Na de les kun je een drankje doen in het Good Earth cafe dat bij het centrum aanwezig is.

Yoga H20

Hoe lang wil je op Gili Air verblijven?

Gili Air is de ultieme plek om te relaxen. Hoe lang je wilt blijven is dus helemaal afhankelijk van hoeveel jij op een dag wilt zien en doen. Het is aan te raden om er minimaal twee nachten te blijven.

Hoe kom je op het eiland?

Als eerst moet je een vliegticketdeal naar Bali fixen en vervolgens is Gili Air is op meerdere manieren te bereiken. Kom je vanaf Bali? De makkelijkste manier is om vanuit de haven van Amed te vertrekken. De fast boat doet er ongeveer 1,5 uur over. Het is ook mogelijk om vanuit Sanur de boot te pakken. Je bent dan zo’n 2,5 uur onderweg. Heb je snel last van zeeziekte, neem dan een reispilletje. De zee kan best ruig zijn.

Wil je van Lombok naar de Gili eilanden, dan kun je de boot in Bangsal nemen. Er vertrekt regelmatig een public boat naar Gili Air. Je kunt niet op de vaartijden vertrouwen, want de boot vertrekt pas wanneer er genoeg mensen zijn. In ongeveer 15 minuten varen kom je aan op Gili Air.

Eilandhoppen tussen Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air is ook mogelijk. Iedere ochtend gaat er een ferry naar de andere eilanden. Wat je ook kunt doen, is tijdens de snorkeltour vragen of ze je willen afzetten op het eiland waar je graag naartoe wilt. Vaak is dit geen probleem!

Waar kun je leuk logeren op Gili Air?

Zoek je een tof hotel om te logeren op Gili Air? Dit zijn zeker aanraders:

straatjes Gili Air

Tijdens je reis in Indonesië mag een bezoekje aan de Gili eilanden zeker niet ontbreken, ook Gili Air wil je zeker niet missen!


→ Bekijk hier alle artikelen over Indonesië