Bali beginners tips

Bali voor Beginners: 6 dingen die je moet weten!

Ga je binnenkort naar Indonesië? Dan mag je Bali gewoonweg niet overslaan. Het eiland is een geliefde bestemming onder vakantiegangers, en met goede reden. Bali is de ideale plek voor een zinderende strandvakantie, een flinke dosis cultuur en avonturen in de tropische natuur. Lees deze 6 tips en laat je inspireren voor een volmaakte droomtrip naar Bali!

Bali_Anders_1

Uniek eiland: Bali is anders

In cultureel opzicht is Bali anders dan de andere eilanden van Indonesië. In tegenstelling tot de rest van het land is Bali niet overwegend Islamitisch. Meer dan 80% van de bevolking van het eiland is aanhanger van het Balinees Hindoeïsme. Dit heeft een grote invloed gehad op het landschap van Bali, ook wel bekend als het “Eiland der Goden”; Je vindt er ongeveer 20.000 tempels en altaars. Overal is wierook te ruiken en zie je weggewaaide bloemblaadjes van de dagelijkse Canang Sari offers. Ook alcohol en varkensvlees zijn niet bepaald een schaarste. Geniet dus van de unieke sfeer en het relaxte temperament!

Bali_Surfen

Bali is een Surf Walhalla

Altijd al een keertje willen surfen? Bali is zonder twijfel de allerbeste plek om je eerste golf te pakken. Vooral Kuta Beach is de perfecte spot voor je eerste les: de rollende golven zijn ideaal voor beginnende surfers. Op Kuta kun je gemakkelijk een surfboard huren of surflessen nemen bij scholen zoals Odysseys Surf School. Wil je meer weten over de beste surfspots of ben je al een doorgewinterde surfer? Check dan dit artikel voor advies over de gaafste stranden van Bali.

Bali_Tempels

Meer dan zon, zee en strand: Bezoek de majestueuze tempels

Bali biedt meer dan alleen maar zon, zee en strand. Het eiland barst namelijk van de majestueuze tempels. Mijn persoonlijke favoriet is Uluwatu Tempel, gesitueerd op een adembenemend mooie klif met uitzicht op zee. Andere bijzondere tempels op Bali zijn Tanah Lot, Goa Gajah en Gunung Kawi. Toegangsprijzen voor de tempels liggen gewoonlijk tussen de 10.000 en 30.000 Rp (0.65-2.50 Euro). Belangrijke tip: Neem je eigen sarong mee of draag een lange broek of rok. Heb je die niet ingepakt? Jammer, maar geen paniek! De meeste populaire tempels verschaffen omslagdoeken voor bezoekers met blote benen.

Bali_zonsondergang

De perfecte zonsondergang vindt je op Bali

De westkust van Bali vormt een ongeëvenaarde setting voor de perfecte zonsondergang. Vooral fotografen zullen hier hun hart kunnen ophalen aan de sensationele oranje gloed op de zanderige stranden. Het silhouet van een mystieke tempel maakt het plaatje natuurlijk helemaal compleet. De beste plekken om de zonsondergang mee te maken op Bali zijn o.a. Kuta Beach (ook wel “Sunset Beach”), Tegalwangi Beach, Uluwatu Tempel, Nusa Penida Tempel, Jimbaran en Tanah Lot Tempel.

Bali_Apenstreken

Apenstreken: Let op je spullen

Ben je van plan om het Ubud apenwoud en de prachtige tempels te bezoeken? Wees dan wel voorbereid op een aantal ondeugende apenstreken. Op Bali hoef je nooit ver te zoeken naar een aapje. Bij vrijwel elke tempel leeft een troep Java-apen, een soort makaken met een lange staart. Vooral de jonkies zijn super schattig, maar de dieren zijn ook ontzettend listig. Zo stelen ze gemakkelijk je merkzonnebril van je neus om hem vervolgens compleet te vernielen. Ook tijdens mijn bezoek aan Uluwatu Tempel werd er zonder pardon een smartphone uit de handen gegrist van een nietsvermoedende toerist. De Java-aap is daarnaast dol op flesjes water, dus knoop je rugzak liever dicht!

Bali_Dansoptredens

Artistiek Bali: Vlammende dansoptredens

Bali staat wereldwijd bekend als het artistieke centrum van Indonesië. De uitvoerende kunsten zijn buitengewoon ontwikkeld, met name de traditionele dansstijl. De eeuwenoude Balinese dans staat zelfs op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De opvallend geklede dansers vertellen mythische verhalen door middel van intense gezichtsuitdrukkingen en de meest onmogelijke bewegingen met hun hoofd, ogen en vingers. Een traditioneel optreden bijwonen verdient daarom zeker een plekje op je Bali bucketlist. Er zijn verschillende danssoorten, maar de vlammende Kecak dans (“Monkey Dance”) is misschien wel het meest indrukwekkend. Deze dans kun je het beste bijwonen bij Uluwatu Tempel. Het optreden begint rond zonsondergang en tickets kosten gewoonlijk 100.000 Rp (6-7 Euro).

Bali_Dansoptredens

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen

Dit artikel is mogelijk gemaakt door de #WonderfulIndonesia blogreis, georganiseerd door Indonesia.travel (hier kun je nog meer reistips vinden over Indonesië!).