Surfen op Bali surfspots

Surfen op Bali? Bij deze surfspots kun je het beste op een board springen!

Bali, een van de meest populaire en paradijselijke eilanden van Indonesië en een plek waar menig backpacker maar wat graag naartoe reist. Soms zelfs meerdere keren, omdat Bali een plek is waar je je reizigershart gemakkelijk verliest. Wanneer je kijkt naar Bali qua omvang lijkt het eiland niet erg groot, maar toch heeft dit Indonesische eiland super veel te bieden. Zo kun je er fietsen tussen groene rijstvelden, hikes maken naar vulkanen, eindeloos veel tempels bezoeken maar ook… surfen! Surfen wordt al jaren op Bali gedaan en er zijn op het eiland ook genoeg stranden te vinden waar je dit kunt doen. Van windsurfen tot golfsurfen en kitesurfen, vanalles is mogelijk op Bali. Maar wat zijn de beste surfspots eigenlijk? Waar kun je goede surflessen nemen? Voor hoeveel kun je een surfplank huren op Bali? En waar kun je surfen op Bali als je al een beetje ervaring hebt? Wij hebben een lijstje gemaakt van gave surfspots op Bali!

Surfen op Bali

Beginnende surfer? Ga dan op Bali surfen bij Kuta of Semniyak!

Voor een klein bedrag kun je op welbekende stranden als Kuta al een surfplank huren en de zee induiken. Op het strand vind je allerlei palmbomen en daartussen worden de surfboards verhuurd. Je kan hier ook lessen nemen en dat ter plekke regelen of ga naar een echte surfschool als Pro Surf School. Als je hier gaat surfen, bereid je dan wel even voor op het feit dat dit een van de drukste en meest toeristische stranden van Bali is en dat het dus druk kan zijn in de zee. De drukte ontlopen? Ga dan iets verder naar het strand bij Semniyak (dit is wellig iets moeilijker). Maakt de drukte je niet veel uit, blijf dan gewoon op Kuta. Het is namelijk een ‘gemakkelijk’ strand om te surfen, omdat de golven meters hoog zijn en lang kunnen uitrollen. Je hebt daardoor dus een langere periode waarop je kunt proberen om op je board te staan. De golven bij Kuta zijn in feite vaak al gebroken voor je ze kunt pakken en doordat je zo lang kunt uitrollen, kun je je board goed leren kennen.

Beginners & experts kunnen op Bali goed surfen bij Canggu (of Medewi)

Als je de westkust van Bali bekijkt, vind je ten noorden van Kuta (eigenlijk in het verlengde dus) het plaatsje Canggu en Medewi. Canggu is in vergelijking met Kuta stukken rustiger en je vindt er een hip dorpje (denk aan cafeetjes, leuke guesthouses, uitgaansplekken etc.). Bij Canggu zijn qua surfen eigenlijk twee gedeeltes te vinden. In het zuiden van Canggu, dus meer richting Kuta, vind je Canggu Beach. Dit strand is geschikt voor beginnende surfers. En het noordelijke strand, Echo beach, is een lang strand waar als de golven hoog zijn meer gevorderde surfers echt hun hart kunnen ophalen. Bij Echo Beach kun je leuk overnachten bij Villa Echo & voor een avondje uit mag je Deus niet overslaan. Overdag is Deus een concept store en ‘s avonds komen veel mensen hier om te borrelen. Wil je iets dat nog rustiger is dan Canggu? Dan vind je iets verder ook het plaatsje Medewi waar je kunt surfen. Dit ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Kuta. Qua surfkampen kom je hier onder andere Brown Sugar tegen.

Intermediar, experts (& beginners): Ga naar surfwalhalla Bukit Peninsula

Het surfwalhalla van Bali… De plek waar je de allerbeste surfspots op Bali vindt… Jep, we hebben het over Bukit Peninsula, dit is het schiereiland dat je ten zuiden van het vliegveld vindt en dit gedeelte van Bali wordt ook wel Bukit genoemd. Op Bukit Peninsula vind je onder andere de surfspots Uluwatu, Dreamland Beach, Padang-Padang en Impossible Beach. Het zijn surfplekken waar surfliefhebbers uit de hele wereld graag naartoe komen. Op onderstaande kaart van hotel The Legion en The Club (die vind je dichtbij Semniyak), zie je goed waar al deze plekken liggen.

Surfen zuid-Bali

Surfen op Bali

Bukit Peninsula: surfspot Padang Padang (een van de beste plekken in Azië)

Padang Padang ligt net iets minder zuidelijk dan Uluwatu, maar wel op een van de uiteindes van Bukit Peninsula. het is een niet al te groot en prachtig strandje. Dit is niet zozeer voor de meest gevorderde surfers, maar perfecte voor intermediates. Je kan gemakkelijk naar Padang Padang toe en daarom is het hier wellicht ietsjes drukker dan op andere delen van Bukit Peninsula. gelegen in zuid Bali, Bukit. Deze spot is vooral geliefd onder beginnende surfers of ‘fun-surfers’, die houden van relaxt surfen op golven van 1 tot 2 meter hoog. Het strand is gemakkelijk bereikbaar en daarom ook wat drukker dan andere stranden in de buurt. Bij dit strand worden trouwens ook wel eens wedstrijden georganiseerd. Een event wordt veelal gehost door Rip Curl, maar in 2015 ging dit in eerst instante niet door omdat de golven niet hoog genoeg waren.

Bukit Peninsula: Ervaren surfen? Ga naar Uluwatu

Wil je gigantische golven (denk aan 4 meter)? Ga dan naar Uluwatu. Dit is een van de bekendste plekken van Bali. Niet alleen om te surfen, maar ook omdat je hier een van de meest belangrijke tempels vindt. Uluwatu is dus ook vanwege haar zonsondergang onwijs bekend.

Bukit Peningsula: Surfspot Balangan

Je moet er wat kronkelweggetjes voor over rijden, maar dan ben je bij surfspot Balangan. Het is een surfplek die nog boven Padang Padang en Uluwatu ligt op het schiereiland. Je kan hier prima surfen als je al een beetje ervaring hebt en ook bij de locals is dit een geliefde plek. Naast surfen kun je er ook gewoon prima heen voor een stranddag.

Kijk iets verder dan Bali… Ga surfen bij Nusa Lembongan

Vind je het niet erg om Bali even te verlaten voor een nabijgelegen eiland? Ga dan naar Nusa Lembongan. Dit is een eilandje dat je dichtbij Bali vindt, nog steeds in de buurt van Bukit Peninsula. Je vindt hier prima budget plekken om te slapen, een relaxte omgeving en niet geheel onbelangrijke: Goede golven.

Praktische tips voor als je wilt gaan surfen op Bali

Nog een paar handige tips:

Hou het weer in de gaten

Je hebt in Azië droge- en regenseizoenen. Hier heb je ook op Bali mee te maken. Qua warmte zal het altijd wel prima zijn in Bali, maar hou alsnog het weer in de gaten als je wilt gaan surfen op het eiland want dit is alsnog van invloed op de sterkte en hoogte van de golven. Soms zijn de golven aan de oostkust juist beter dan aan de westkust bijvoorbeeld.

Surfkampen & scholen op Bali

Je vindt heel wat surfkampen, surfscholen of accommodaties gericht op surfers op Bali. Een lijstje om je een idee te geven van wat er is en wat voor prijzen ze hanteren (deze zijn overigens wel aan verandering onderhevig, dus check de websites voor de meest actuele prijzen):

  • Pro Surf School (Kuta) – Beginner surfles kost 45 euro per dag of 210 per week
  • Brown Sugar (Medewi) – Week overnachten + beginners lessen 500 dollar
  • Premier Surf Camp (Canggu) – 30 euro per dag in laag seizoen, week slapen + surfles 350 euro
  • Rapture Camps (Padang & Cliff) – Dorm 45 euro p/n, les 150 euro per week, surfboard 10,- per dag
  • Kima Surf (verschillende plekken) – Prijzen varieren per plek, accommodatie en activiteit

Surfen Bali Kima

De prijzen voor als je gaat surfen op Bali?

De prijzen voor surfen variëren echt. Soms horen we prijzen die tussen de 400.000 en 600.000 Indonesische Rupiah per les liggen, maar er zijn ook goedkopere lessen te vinden. Omgerekend heb je het dan dus over een bedrag dat tussen de 25 en 60 euro per surfles ligt. Maar de prijs ligt natuurlijk ook net aan waar je bent, hoe je afdingt of hoe het seizoen is en of je meerdere lessen afneemt.

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen