Putu en Kristie Indonesie Nusa Penida.
Kristie van Kemenade

Naar Bali? Maak je experience compleet en slaap bij Putu’s familie op Nusa Penida

Ga je naar Indonesië? Sla Nusa Penida dan niet over. Veel mensen gaan naar Nusa Lembongan, maar ga ook zeker naar buureiland Nusa Penida. Het eiland ligt op slechts 10 minuten afstand met de boot vanaf Nusa Lembongan en zo’n boottochtje kost tussen de €3,17 en €6,35 one way (no fixed price, dus even je onderhandel skills toepassen hier). Ik ben zelf naar Nusa Penida geweest en heb hier 5 nachten bij locals geslapen, een ervaring die ik mijn hele leven mee zal nemen en die kans wil ik ook graag met jullie delen.

Een van de meest bijzondere ervaringen tijdens mijn reis

Ik ben momenteel aan het rondreizen door Azië met als mijn eerste bestemming Indonesië. Twee maanden is lang niet genoeg voor dit prachtige en diverse land, maar het is een mooi begin! Na mijn bezoek aan het populaire Bali heb ik een boot genomen naar Nusa Penida, en wat ik daar heb meegemaakt ga ik mijn leven lang met me mee dragen.

Putu en Kristie Indonesie Nusa Penida.

De eerste kennismaking met Putu op Nusa Lembongan

Toen ik met de boot aankwam in Nusa Lembongan zou Putu in de office op me wachten.

“I use blue t-shirt and black cap”

Ik ben een beetje gestrest, want mijn boot gaat nog door naar Nusa Penida, het eiland waar Putu en ik allebei naartoe moeten. Putu moet ik echter nog ophalen in de office op Nusa Lembongan en het is nog maar de vraag of dat lukt. Wanneer we aanmeren in Nusa Lembongan staat Putu in de haven al klaar en op me te wachten. Ik herken hem meteen en voel dat het goed zit. Het blijkt ook al gauw dat Putu hier 2,5 uur heeft gewacht tot ik er ben, dus alle stress was eigenlijk voor niets.

“Kristie?”

“Putu!”

Samen vertrekken we naar Nusa Penida en kletsen op de boot.

“Do you want me to help you find a hotel or do you want to stay at my home?”

“I would love to stay at your home Putu, if it is no problem for you.”

En zo gaan we samen op de scooter naar zijn huis.

Zo besloot ik bij Putu en zijn familie te overnachten

Een vriend die ik eerder in Karimunjawa heb ontmoet, heeft Putu ontmoet tijdens zijn bootreis van Bali naar Nusa Lembongan. Putu vroeg aan Julian of hij bij zijn familie zou willen verblijven en dat heeft Julian 5 nachten gedaan. Hij vertelde me dat het zo’n bijzondere familie is en dat ik ze zeker moest opzoeken, dus daar ben ik dan. Putu is 33 jaar oud en woont op ongeveer een uur afstand vanaf de haven van Nusa Penida met de scooter. Hij woont daar boven op een berg, tussen de natuur, in een oase van rust samen met zijn vrouw, 2 kinderen en ouders.

Hij verontschuldigt zich meerdere malen onderweg naar huis.
“My home is no good”

“Are you okay with the bag?”

“Do you have a local number, because no WiFi”

“I hope you will like it”

homestay nusa penida putu

Omringd door de geuren en kleuren van Nusa Penida

Onderweg naar huis ruik ik de geuren en zie ik de kleuren van Nusa Penida; Hindoeïsme, i love it. Vooral na het toeristische Bali ben ik meteen heel blij wanneer we samen door Nusa Penida rijden, een (nog) niet toeristisch eiland, als je het mij vraagt. Putu vertelt dat hij ook hindoe is en dat zijn familie momenteel druk bezig is om een ceremonie voor te bereiden voor volgende week.

Eenmaal thuis aangekomen maakt zijn moeder nasi goreng voor me en laten ze mij het huis zien. De hele familie, behalve Putu, spreekt geen Engels maar het is fijn om bij ze te zijn en te zien hoe zij met elkaar communiceren. Voor het eerste tijdens mijn reis heb ik een privékamer, dus ik vertel Putu hoe blij ik met de kamer ben, maar toch blijft hij zich verontschuldigen.

Putu’s droom

De familie spreekt geen Engels maar ze blijven continue herhalen: “Julian, Julian” en lachen. De kinderen komen gezellig bij me zitten en vertellen me via gebarentaal dat ze 2 en 9 zijn en vertellen mij hun naam. Na het eten van de nasi goreng zitten we met z’n allen op de grond zonder veel te zeggen en oma brengt me een paar banaantjes. Putu vertelt me dat hij werkt om geld te verdienen voor zijn familie, de rest heeft namelijk geen scooter en kan daardoor niet werken, aangezien er in de buurt van hun huis niet veel werk is. Putu’s droom is om een homestay te openen en daarom wil hij vast wat mensen uitnodigen om te “oefenen”.

“Selamat tidur”zonsondergang bij Putu nusa penida

Mijn eerste dag in Nusa Penida

De volgende ochtend word ik om 6.45 wakker gemaakt:

“Kristie, can you wake up? I made coffee for you.”

De kinderen zitten bij de deur op me te wachten en eten biscuits. Ik krijg Bali koffie met heel veel suiker en mijn tanden breken bijna af, maar ik drink de koffie samen met Putu op. Hij heeft een scooter voor me geleend bij een vriend en ik mag die huren vandaag. De avond ervoor hebben we samen besproken waar ik allemaal heen zal gaan en ook heeft hij duidelijk gezegd waar ik niét heen mag.

“The road is bad Kristie, if you want, we can go there together after my work, but don’t go there. I don’t want something to happen with you. Always take care. Be careful.”

Het leven bij Putu thuis

De familie heeft geen douche. Iedere ochtend haal ik grondwater met een emmer uit de put en gooi dat over mezelf heen in de wc.

“Sorry, we don’t have shower.”

“No probem Putu, I love your home and I feel fresh.”

De familie is, net zoals bijna heel Nusa Penida, hindoe. Mijn hele kamer staat vol met versiering en bakjes voor het offeren, omdat er over 2 weken een ceremonie is voor Putu’s jongste dochter: Alicia. De avond ervoor heeft Calvin zich helemaal uitgekleed en vind er ook een ceremonie plaats waarbij een vrouw uit het dorp langskwam. Zij nam uit een bakje iets vloeibaars in haar mond en spuugde dit uit over Calvin met een hard geluid. Calvin komt daarna bij me zitten en hij ruikt naar sterk kruiden. Putu legt me uit dat het een traditioneel medicijn is, omdat Calvin vorige week moest overgeven.

Putu vertelt me opnieuw dat ik voorzichtig moet zijn met de scooter.

“I don’t care about the motorbike, I care about you so be careful, take care, always take be careful.”

Putu gaat naar zijn werk en wanneer ik vertrek vertelt zijn moeder mij nogmaals:

“Hati Hati”
Ceremonie Nusa Penida Putu thuis

Ceremonie bij Putu huis Nusa Penida Homestay

Een andere kant van het leven ervaren en dromen realiseren

Het is moeilijk op papier te zetten hoe dankbaar ik ben dat ik dit mee mag maken. The other side of life. Bij elkaar zitten en gelukkig zijn met enkel elkaar. Iedere dag bananen, nasi goreng en grondwater uit de put. Ik ben zo dankbaar en terwijl ik dit schrijf probeer ik manieren te verzinnen om deze familie verder te helpen. Eigenlijk hoeft dat niet, want ze zijn al zo gelukkig, maar deze familie heeft mij in een paar uur zoveel rijker gemaakt dat ik iets terug wil doen. Putu’s droom is om een Homestay te beginnen. Ik tril en onderweg stop ik voor ontbijt. Ik ga proberen een begin te maken aan Putu’s droom: een Homestay openen.

Wordt Putu’s Homestay werkelijkheid?

Na vele mensen te spreken met handen en voeten (ze spreken geen Engels), vind ik iemand die het voor me kan opschrijven in Balinees:

Homestay bord maken voor Putu

(Ik zoek iemand die een bord voor me kan maken met: homestay).

Na uren het antwoord “Bali” of “Denpasar” te krijgen, zie ik een paar mannen die met hout werken en die iets voor me kunnen betekenen. Een Franse man die Balinees spreekt helpt me, en dit is het resultaat.

Homestay briefje maken voor putuHomestay Putu Nusa Penida

Voor heel even was ik deel van Putu’s gezin

De familie behandelde me alsof ik een kind van het gezin was. Ze maakten me iedere ochtend wakker met koffie, maken avondeten voor me en als ik niet thuis ben voor het donker komen ze me zoeken en halen. Het voelt echt als mijn thuis.

Uiteindelijk heb ik een klein beetje kunnen bijdragen aan Putu’s droom en het bord voor zijn homestay kunnen maken. Ook heb ik een avond local food gehaald voor de familie en dat samen met hen gegeten. Op het eind van mijn verblijf heb ik aan de familie ook wat geld gegeven voor het bijzondere verblijf.

“Kristie, you are not a guest, you are part of our family, we love you.”
Putu stuurt me daarna nog berichten met:
“We hope, we will meet you again with your boyfriend or family. We miss you. Cause we think you are a big part of our family, not a guest. We miss you so much. See you soon and always take care.”
Na 6 dagen ben ik terug gegaan voor de ceremonie voor de dochter en dat was ook een prachtige ervaring.

Zo kun jij ook naar Putu’s Homestay

Zoals ik al zei heeft deze ervaring mij zoveel rijker gemaakt dat ik dit graag met jullie wil delen. Ben je in Nusa Penida? Contact Putu: +62 853 37408370, via sms en maak voor even deel uit van zijn familie.

Ik hoop dat ik op deze manier zowel de familie als jullie een stukje rijker maak, want mij heeft het een ervaring opgeleverd die ik mijn hele leven met mij meedraag.

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen

 

Deze blog is geschreven door Kristie van Kemenade!