Sossusvlei namibie Deadvlei-3

De Sossusvlei in Namibië, hier moet je ooit heen en zo plan je dat!

De zanderige Sossusvlei met in de Deadvlei die mega fotogenieke boompjes met op de achtergrond die reusachtige rode duinen en fel blauwe lucht, waren misschien wel dé reden waarom wij ooit in ons leven naar Namibië wilden. Wat een surrealistische en onvergelijkbare plek. Zowel op de foto’s als in het echt. Hier overheerst echt de natuur en voel je je als mens zo minuscuul klein en enorm kwetsbaar. Zand, zand en nog meer zand domineert er het landschap, met daartussen, in een verlaten vallei, heel af en toe een dor boompje. Zo bizar en indrukwekkend en 100% een plek waar jij ook ooit in je leven wilt zijn geweest. Benieuwd hoe je dat kunt plannen en wat je precies allemaal wilt zien en doen? Je leest alles over de Sossusvlei in Namibië hieronder:

→ Overnachtingstip: Namib Desert Lodge

Sossusvlei Deadvlei

deadvlei sossusvlei duinen Sossusvlei Namibie Dune 45

Dit wil je zien in de Sossusvlei

Hoor je de naam Sossusvlei, dan denk je waarschijnlijk meteen aan van die foto’s met licht blauwe luchten, rood oranje zandduinen en licht bruine boompjes die compleet uitgedroogd zijn. Toch is de Sossusvlei veel meer dan dat en onderstaande plekken wil je sowieso zien als je deze Namibische highlight gaat bezoeken:

1. Dune 45

Wanneer je de toegangspoorten bent gepasseerd begint het landschap meteen te veranderen en word je al gauw overdonderd door de onwijs mooie zandduinen. Vooral zo rond zonsopgang, wanneer de ene helft van de duinen nog zwart ziet van de schaduw en de andere kant al rood kleurt, zijn de duinen zo mooi om te zien. En na meerdere foto stops kom je na 45 kilometer rijden aan bij de imponerende Dune 45! Veel reizigers beklimmen deze duin als eerst wanneer ze in Sossus aankomen, maar wij besloten eerst door te rijden naar de Deadvlei. Kijk dus even waar je zelf het meeste zin in hebt, maar de klim op deze duin is ook echt een aanrader en bovendien ‘s ochtends vroeg een stuk gemakkelijk te doen dan in de felle zon!

DUNE 45

Namibie tips sossusvlei

2. Deadvlei

Voor ons dé reden om ooit in ons leven de Sossusvlei te willen bezoeken: de Deadvlei. De welbekende vallei die omringd wordt door reuzen van zandduinen en waarin je tientallen boompjes vindt waardoor het een buitenaards maanlandschap lijkt. Hoe je hier komt? Je parkeert je auto aan het eind van de verharde weg die door Sossusvlei loopt, vanaf de entry gate is het zo’n 65 kilometer rijden naar de parkeerplaats bij Deadvlei, en vervolgens kun je een kaartje kopen voor een professionele 4WD shuttle. Please, ga mee met deze shuttle’s en probeer niet zelf te rijden, tenzij je écht een goede auto hebt en weet hoe je in los zand moet rijden. Wij hebben namelijk meerdere auto’s vast zien zitten in het zand en die konden maar met moeite los gemaakt worden! Wij vonden het het geld voor de shuttle echt meer dan waard en durfden het (terecht) niet aan met onze eigen 4WD Renault Duster.

Tja en dan spring je je shuttle uit, stap je de felle zon in en sta je ineens met je voeten in het losse zand. Klaar om de wandeling naar Deadvlei te maken. Eerst zie je nog niet zoveel. De duinen worden wel steeds hoger en naarmate je dichterbij komt lijkt het er steeds meer op dat er een valleitje tussenin ligt. Die vallei wordt steeds groter en groter en langzaamaan zie je ook ineens de welbekende boompjes staan. Vanaf een afstandje ziet het er een beetje gek uit, maar hoe dichterbij je bij de bomen komt, hoe meer je mond zal openvallen van verbazing. Dit is zo’n surrealistische en onwerkelijk mooie plek… Je camera draait sowieso over uren en grote kans dat je met tientallen of zelfs honderden foto’s thuis komt!

DEADVLEI

Sossusvlei Deadvlei namibie-2

3. Big Daddy

“Good luck with Big Daddy everyone!” onze chauffeur lacht en wijst omhoog, want die giga hoge duin die we vanaf de shuttle al goed kunnen zien, dat is Big Daddy. Een monsterlijke zandduin die je volgens onze chauffeur makkelijk, oke met een paar zweetdruppels op je rug en voorhoofd, kunt beklimmen. Het is een pittige tocht, maar wel zeker een die je moet doen, want het uitzicht als je eenmaal boven staat… niet normaal mooi! De Deadvlei die op het ene moment nog heel groot lijkt, is vanaf de top een soort wit meertje geworden en overal waar je kijkt zie je verder een zee van golvende duinen. Een eindeloos niets. Zo vet om te zien! Oh en ook heerlijk: Naar beneden rennen nadat je die hele klim hebt lopen zwoegen! Zo verdiend en je bent zeker niet de enige die dat doet!

BIG DADDY

Sossusvlei top big daddy duin-4

4. Hiddenvlei

Heb je nog energie over na je klim op Big Daddy en wandeling over de Deadvlei? Kun je de scherpe zon ook nog een beetje trotseren en heb je voldoende water mee? Dan kun je na je bezoek aan de mystieke Deadvlei ook nog naar de Hiddenvlei wandelen. Deze vallei staat met bordjes aangegeven op de parkeerplaats. Hij is wat minder bekend en eerlijk gezegd ook ietsje minder mooi, maar mocht je nog energie hebben, schijnt het zeker tof te zijn om te doen!

DEADVLEI

deadvlei in namibie

5. Sesriem Canyon

Wij hebben dit zelf niet gedaan, maar je kunt ook nog in de omgeving naar de Sesriem Canyon. Dit is een stuk minder zanderig en juist meer een rotsachtig gebied. In deze kloof kun je tof klimmen, hiken en klauteren. Wil je hier heen, dan zouden wij wel aanraden om dat op een andere dag te doen dan wanneer je naar de Deadvlei en Dune 45 gaat, want anders is het echt een zware en overvolle dag. Vooral ook omdat je zo vroeg op staat en de klim naar Dune 45 en Big Daddy ook wat energie kosten!

Wat is de Sossusvlei eigenlijk?

Wat is de Sossusvlei eigenlijk? Tja, als we onze vrienden van Wikipedia mogen geloven, dan kunnen we Sossusvlei het beste omschrijven als een soort uitgedroogde klei-vallei die omgeven wordt door rode zandduinen in de Namibwoestijn. De kleur van het zand is zo rood, door de grote concentraties ijzer. In de klei-vallei zelf vind je dus niet alleen klei maar ook allerlei oude bomen, die tot in de kern verdord zijn en juist daardoor zo fotogeniek zijn geworden.

De Sossusvlei ligt trouwens niet op zomaar een stukje in Namibië, het is onderdeel van het Namib-Naukluft National Park. Compleet zanderig en droog is dit national park trouwens niet, want de Tsauchab rivier stroomt er doorheen, al moet wel gezegd worden dat dit een ephemeral river is wat betekent dat het een rivier is die er slechts één dag is als hij er al is. Bijvoorbeeld alleen wanneer er regen is gevallen, wat helaas niet heel vaak gebeurd in Namibië, zul je de Tsauchab rivier die ongeveer 150 kilometer lang is echt kunnen zien.

SOSSUSVLEI

Sossusvlei Deadvlei namibie

Sossusvlei Namibie tips Sossusvlei namibie Deadvlei-3 Sossusvlei Deadvlei namibie bomen

deadvlei namibie

Namibie sossusvlei duinen

Sossusvlei deadvlei

deadvlei bomen Sossusvlei Deadvlei namibie big daddy duin

Hier moet je op letten als je de Sossusvlei duinen wilt bezoeken

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je deze wonderbaarlijke plek in Namibië gaat bezoeken:

 • Neem voldoende water en eten mee, er is niks te koop in het natuurgebied dus gooi je auto en rugzak goed vol. Om je een idee te geven: Wij hadden tijdens de klim van Big Daddy en wandeling over Deadvlei iets meer dan een liter water mee voor twee personen, maar dit was echt te weinig, gelukkig hadden we in de auto nog meer liggen maar hou hier dus wel echt rekening mee.
 • Tank vooraf voldoende, helemaal als je het park in gaat, je wilt namelijk niet zonder benzine komen te zitten en bij de entry gate is gewoon een tankstation te vinden dus stom om hier niet even bij te tanken.
 • Neem een complete dag de tijd wanneer je naar de Sossusvlei gaat, je wilt hier niet moeten haasten!
 • Sta vroeg op! En met vroeg bedoelen we echt in het holst van de nacht, voor zonsopkomst. Geloof ons, dat is het je 100% waard!
 • Zorg dat je zodra de gates open gaan, bij de gates bent. Wij waren rond 6 uur bij de gate en moesten daarvoor nog even rijden en in de file voor de toegangspoorten staan (veel reizigers willen namelijk zo vroeg mogelijk de Sossusvlei in, dus soms is het dan druk met auto’s). Er zijn twee redenen waarom je vroeg wilt gaan: Niet alleen omdat het ietsje drukker is als je later komt, maar ook omdat het té heet kan worden en je daardoor niet meer lekker in de Deadvlei en over de rode duinen kunt lopen.
 • Doe voldoende zonnebrandcreme op en neem het ook mee zodra je gaat wandelen, je kan hier mega snel verbranden.
 • Is het een grauwe bewolkte dag? Wacht dan, als je de tijd hebt, en bezoek deze plek op een zonnig moment. De duinen en Deadvlei zijn dan nog zoveel mooier!

Self drive of met een tour mee?

Wij raden je echt aan om zelf op pad te gaan! Het is super makkelijk en duidelijk aangegeven, je hebt zo alle tijd en kunt gaan en staan waar jij wilt. Bovendien kun je voor het laatste deel, dus vanaf het einde van de verharde weg tot aan Deadvlei, gewoon nog een soort super 4-wheel-drive taxi busje pakken en een ticket daarvoor kun je gewoon ter plekke kopen. Je hoeft je dus echt niet zorgen te maken dat het rijden hier lastig is. Wij vonden het ook super chill dat we zelf konden bepalen dat we eerst naar de Deadvlei gingen (en onderweg her en der wat foto’s konden maken op ons eigen gemak) en na de Deadvlei pas goed naar Dune 45 gingen kijken. Zit je in een groep dan is alles zo vastgelegd en word je toch iets meer geleefd. Self drive heeft dus echt onze voorkeur! Wij boekten onze huurauto (Renault Duster met 4WD) bij Sunny Cars. Ideaal, want dan betaal je een all-in huursom en ben je mega goed verzekerd (wij kregen tijdens onze reis een lekke band en moesten die laten vervangen, maar dan krijg je dat gewoon terug via Sunny Cars).

BIG DADDY

wandeling naar big daddy sossusvlei Sossusvlei afrennen big daddy duin-2 Sossusvlei afrennen big daddy duin-2 Sossusvlei top big daddy duin-3 wandeling naar big daddy sossusvlei

Sossusvlei map en locatie in Namibië

De Sossusvlei ligt zoals we al eerder zeiden in de Namibwoestijn, in het zuiden van Namibië, ogenschijnlijk dichtbij de kust. Tja en de Sossusvlei map, die kun je wel vinden online, maar je zult al gauw zien dat op die kaart eigenlijk maar één weg staat aangegeven. Dit komt doordat de doodlopende weg simpelweg eindigt in de woestijn. Op een gegeven moment stopt het gewoon. En naast een stuk verharde snelweg vanaf het plaatsje Sesriem die tot bijna aan de Sossusvlei ligt, zul je verder niks anders zien dan zand, zand en nog meer rood oranje zand. Een map heb je dus niet echt nodig, want wanneer je de toegangspoorten door rijdt is er slechts één weg die je heel makkelijk langs de bekendste highlights meeneemt. Zoals dus Dune 45 en de Deadvlei!

Hoe kom je er?

Wanneer je aan het roadtrippen bent, kun je eigenlijk het beste het plaatsje Sesriem aanhouden (een echt groot plaatsje is het trouwens niet, er is een winkeltje en tankstation, meer niet echt). Dit plaatsje ligt namelijk het meest dichtbij bij de Sossusvlei. Vanuit Windhoek is het ongeveer 4,5 uur rijden naar Sesriem, de afstand is zo’n 320 kilometer. Wij reden overigens niet vanaf Windhoek naar Sesriem, ons schema zag er net anders uit, check hier onze complete rondreis route door Namibië. Vanaf Sesriem ga je op een gegeven moment de toegangspoorten door en vanaf de entry gate is het zo’n 65 kilometer rijden tot je bij de parkeerplekken van de Deadvlei komt. Op 45 kilometer passeer je al Dune 45. Bij Deadvlei kun je je eigen auto parkeren en raden we je aan om een shuttle te nemen (tickets daarvoor kun je gewoon ter plekke in een huisje boeken en het beste cash betalen). Parkeer je auto dus, hop in een professionele 4WD en rij naar de start van de Deadvlei. Tip: beklim daar ook de Big Daddy duin!

Overnachten in de buurt van Sossusvlei?

Wij sliepen op ongeveer een uurtje rijden vanaf Sossusvlei, bij Namib Desert Lodge van de Gondwana Collection Namibia. Deze lodge kan je boeken via Booking.com, maar je kan hem ook boeken via reisorganisaties als Footprint Travel die bijna onze hele reis in Namibië heeft geregeld. Wij vonden het super fijn om alles vooraf te laten regelen, ook omdat het soms een beetje lastig inschatten is waar je nou fijn en veilig verblijft in Namibië. Ook weet een organisatie als Footprint Travel wat een gunstige locatie is met al die lange afstanden die je soms moet rijden. Op zich kun je ook dichterbij Sossusvlei overnachten. Zo is er bijvoorbeeld een camping te vinden vlakbij / naast de entreepoort van het gebied, dus mocht je met een daktent reizen dan kan de Sesriem Campsite – NWR of de Sossus Oasis Camp Site een goede optie zijn. De eerste, dus de Namibia Wildlife Resorts Sesriem Camping, is trouwens de enige echte camping binnen / na de toegangspoorten. Wanneer je hier slaapt kun je er dus écht als eerste zijn, al waren wij ook mooi op tijd toen we rond 5 uur ‘s ochtends vertrokken vanaf onze lodge en rond 6 uur aankwamen bij de park gate. Check hier de lodge waar wij sliepen (wij verbleven daar 2 nachten in totaal)

Beste tijd om te gaan

Omdat er van een echt regenseizoen niet echt meer sprake is in Namibië, al meerdere jaren vallen er veels te weinig regendruppels, kun je een heel groot deel van het jaar naar deze magische plek. Qua datum hebben we dus niet echt aanraders, maar qua tijd zeker wel! Ga namelijk alsjeblieft zo vroeg mogelijk op de dag! Je bent dan de drukte voor (al moeten we zeggen dat Namibië nog zo ontoeristisch is dat het nergens ooit heel druk werd) én het is niet té heet. Zo zonde als je op het heetst van de dag hier bent, dan is het onwijs heftig om rond te lopen en snak je echt naar schaduw. Ga dus vroeg en geniet van de frisse temperatuur zolang die aanhoudt. Een ander mooi moment is natuurlijk rond zonsondergang, net als bij zonsopgang is het licht mooi warm en ziet deze plek er op haar tofst uit!

Op een unieke manier de Namibwoestijn bekijken?

Het gebied is eigenlijk al mooi genoeg wanneer je het lopend of vanuit de auto bekijkt, maar toen wij er waren zagen we ook verschillende luchtballons én je kunt de Namibwoestijn tijdens een helicoptervlucht bekijken. Wanneer je dus tijd genoeg hebt tijdens je trip (en budget genoeg), dan moet je niet alleen één dag in de woestijn zelf besteden (zodat je Dune 45, de Deadvlei en andere duinen echt van dichtbij kunt bewonderen) maar ook een ochtend in de lucht!

BALLONVLUCHT

Namibie sossusvlei zonsopgang ballon vlucht Namibie sossusvlei zonsopgang ballonvlucht

Onze dagplanning voor de Sossusvlei, Deadvlei, Dune45 en Big Daddy

Onze dag zag er zo ongeveer zo uit:

 • Rond 4 uur ging de wekker, even snel tandenpoetsen en aankleden. Onze rugzak hadden we de avond ervoor al ingepakt.
 • We konden een klein ontbijtje nemen in onze lodge en hadden ook een eigen broodtrommel mee die we vulden voor een lunch in Sossusvlei later op de dag.
 • Nadat de lunch gepakt was en we hadden gecheckt of we voldoende water hadden, stapten we de auto in en gingen we in het donker de weg op.
 • Na een rit door het donker (toch een beetje spannend in Namibië, vanwege de dieren die zo voor je auto kunnen springen en de slechte wegen) kwamen we rond 6 uur aan bij de entry gate.
 • We hebben toen eerst getankt omdat we er zeker van wilde zijn dat we voldoende benzine hadden als we binnen waren, dit kan vlak voor de toegangspoorten.
 • Na het tanken zijn we de toegangspoort door gegaan en wilde we eigenlijk meteen richting Deadvlei rijden, omdat we echter al zoveel tofs zagen hebben we zo’n 5 fotostops gemaakt (waaronder dus bij Dune 45 die je ziet wanneer je 45 kilometer op de weg in het park hebt gereden, die duin is ‘s ochtends vroeg tijdens zonsopkomst prachtig om te zien omdat dan de ene zijde al oranje rood is en de ander nog compleet zwart omdat die kant nog in de schaduw ligt).
 • Onze eerste échte stop was de Deadvlei, dit was dus zo’n 65 kilometer rijden vanaf de entry gate en bij het einde van de weg. We parkeerden onze auto, gingen daar nog even snel naar het toilet (yep die hebben ze daar!) en daarna kochten we een kaartje voor de shuttle.
 • De shuttle bracht ons binnen 10 minuten naar het begin van de Deadvlei, dus daar zijn we meteen heen gelopen (je kan ook een ander pad pakken en dan eerst Big Daddy beklimmen).
 • Na duizend foto’s te hebben gemaakt op de Deadvlei zijn we Big Daddy opgeklommen, best pittig maar o zo mooi!
 • Daarna liepen we terug, snakkend naar water, want we hadden alles opgedronken tijdens het wandelen (gelukkig hadden we in de auto nog meer liggen, maar achteraf waren we best uitgedroogd).
 • We besloten toen niet de Hiddenvlei te doen, omdat het al best heet was en we wilden nog naar Dune 45, we besloten dus daar toen naartoe te rijden en daarbij in de buurt hebben we ook geluncht onder een boom in de schaduw.
 • Uiteindelijk gingen we terug naar de entry gate, omdat je bij aankomst niet hoeft te betalen doe je dat wanneer je het park verlaat. Het is een beetje gek en onduidelijk, maar betalen doe je niet bij de toegangspoort maar in een soort gebouw / huisje waar ook een restaurant in zit. Rij dus niet meteen naar de toegangspoort toe (doe je dit wel dan leggen ze je uit waar je eerst heen moet), maar betaal eerst in het gebouwtje. Je vindt daar trouwens ook toiletten en je kunt er koude frisdrank kopen, wat na zo’n hete klim onwijs lekker is!
 • We zijn vervolgens weer terug gereden naar onze lodge en hebben daar de rest van de middag geluierd, gezwommen en een beetje geslapen bij het zwembad!

Hier hebben wij alles geregeld:

 • Tickets voor de shuttle en entry hebben we ter plekke in Sossusvlei gekocht (Tip: neem cash geld mee)
 • Onze lodge kan je boeken via Booking.com
 • Huurauto hebben we geboekt bij Sunny Cars (een huurauto met 4WD, een Renault Duster, deze beviel erg goed)
 • Vliegen naar Namibie kan goed, via een overstap op Doha, met Qatar Airways
→ Bekijk hier al onze Namibië artikelen