Namibië & Botswana rondreis: 6 praktische tips & must-do’s

Droge rode zandduinen met acaciabomen zover je kan kijken. Kuddes zebra’s, olifanten, hyena’s en ander groot wild sloffen er rond op zoek naar water in een gortdroog landschap. Het leven in de Kalahari woestijn, dat zich vertaald naar ‘grote dorst’ is hard, tot het regenseizoen in de halfwoestijn arriveert en er water en eten in overvloed is. Rijdend met je gehuurde terreinwagen zijn je dagen een grote safari, waarbij je ook de zoutpannen en rivierdelta’s van het grote gebied ontdekt.
→ Handig: Vliegtickets deals naar Namibië of BotswanaDeze link opent in een nieuw tabblad
→ Overnachten in de Kalahri woestijn doe je bij Gondwana Kalahari Anib LodgeDeze link opent in een nieuw tabblad
De Kalahari woestijn ligt deels in Botswana, Namibië en Zuid-Afrika. Het zuidelijke deel grenst aan Zimbabwe. Het gebied is zo’n 900.000 vierkante kilometer groot. Dat is ruim 21,5 keer zo groot als Nederland. Je bereikt de zandvlakte vanuit een van de omliggende steden. Welke het handigst is, hangt af van welke woestijnlocaties je op je bucketlist hebt staan. Beginnen in Namibië? Dan reis je vanuit Windhoek. Reizen vanuit Botswana? Dan vlieg je naar Gaborone of MaunDeze link opent in een nieuw tabblad. Huur een 4×4 auto om met maximale vrijheid door het uitgestrekte gebied te reizen. Zin in een avontuurlijke reis met nachten onder de sterren? Huur een 4×4 met daktent.
→ Lees ook: Rondreis Namibië: Ultieme route + handige tips!
→ Tip: Ga op reis met Namibia NomadsDeze link opent in een nieuw tabblad
Het is er droog en uitgestrekt en soms zie je weinig tekenen van leven. Klinkt niet heel spannend? Het is de aantrekkingskracht van de Kalahari woestijn, waar planten en dieren zich aangepast hebben aan extreme omstandigheden. Bijna het hele jaar moeten ze in de droogte overleven. Tot de regens komen, en de halfwoestijn spectaculair tot leven komt. Opeens is het landschap groen. In het noordoosten van het gebied is het een groter deel van het jaar groen. Hier stroomt de Okavango Rivier en leven weer heel andere planten- en dierensoorten.
→ Lees ook: Okavango Delta: Een spectaculair natuurgebied in Botswana
Het regenseizoen is de beste tijd om de Kalahari woestijn te bezoeken. Dat zeggen we niet omdat we graag willen dat je een nat pak haalt, maar omdat de halfwoestijn dan echt tot leven komt. In de twee weken na de eerste bui zie je een zee van bloemen op het rode zand groeien. Daarna schiet ook het gras als paddenstoelen uit de grond. Die velden vol lekkers trekken insecten, vogels en groter wild aan. De beste kans om dieren te spotten heb je als ze tussen november en maart door het landschap trekken. Dat is ook de tijd waarin de temperaturen voor ons aangenamer zijn.
Wat je allemaal kan doen in de Kalahari woestijn? Check de tips hieronder!
Veel bezienswaardigheden in de Kalahari woestijn lopen op vier poten of vliegen door de lucht. Het is een soort dierentuin met één groot verblijf van 900.000 vierkante kilometer. Neem je verrekijker mee, laat je adviseren over de beste plekken om dieren te spotten en ga op safari. Zoek de Big Five van de Kalahari: de gemsbok, Kalahari-leeuw, springbok, eland en luipaard. Niet minder leuk om te zien zijn de hyena’s, olifanten, zebra’s, gnoes en giraffen.
De oorspronkelijke inwoners van de Kalahari horen bij de San-stam. Ze worden ook vaak Bosjesmannen genoemd. Al ruim 20.000 jaar leven ze van native dieren en planten. Ze kennen de woestijn en de ritmes van de seizoenen als geen ander. Hun leefstijl is in de afgelopen eeuwen veel veranderd, maar de huidige generatie San kent de oude verhalen en weet nog alles over het leven van de natuur. Bezoek een van de laatste San gemeenschappen in de woestijn en leer over hun lange geschiedenis.
De Kalahari woestijn bestaat niet alleen uit rode zandduinen en de groene rivierdelta. Er liggen ook uitgestrekte witte vlaktes die buitenaards voelen. In het oosten van het gebied bezoek je het opgedroogde Makgadikgadimeer. Dit meer was ooit het grootste van Afrika en nu een van de grootste zoutpannen van het continent. Huur een quad voor een rit over de uitgestrekte Makgadikgadizoutvlakte. Helemaal kaal is het er niet, want er groeien baobab bomen en de Boteti-rivier brengt water.
→ Lees ook: Makgadikgadi in Botswana: Spectaculaire zoutpannen, Baobabs & zebramigraties!
Een groot gebied met weinig bewoning… Dat betekent weinig lichtvervuiling en goed sterrenkijken. Weinig plekken zijn zo donker als de Kalahariwoestijn. Ga laat naar bed of zet een wekker om in het donker op een kleedje te gaan liggen. Hoe langer je naar boven staart, hoe meer sterren je ziet. Je gaat je bijna afvragen of er niet eigenlijk meer sterren dan stukjes donker in de hemel zitten.
Overnachten doe je niet in de ‘Kalahari hotels’, waarmee de grote vogelnesten in de acaciabomen genoemd worden. In deze ‘hotels’ wonen tot vierhonderd vogels. Mensen slapen bijvoorbeeld beter in de Gondwana Kalahari Anib LodgeDeze link opent in een nieuw tabblad. Comfortabel en gezellig ingericht, met de rode zandduinen op de drempel. Vanuit het hemelbed luister je naar de geluiden van de woestijn, en vanuit de hangstoel op je terras staar je over de vlakte. De lodge wordt zo duurzaam mogelijk gerund, en er worden excursies georganiseerd. Wil je de duinen op hun mooist zien? Ga mee op de sundowner excursie. Je kan hier ‘s nachts ook heel goed sterrenkijken.
→ Ook boeken: Gondwana Kalahari Anib LodgeDeze link opent in een nieuw tabblad
Handige links:
Bekijk hier alle artikelen over Namibië
*Alle foto’s in het artikel zijn gemaakt door Yves Banza, Notretouch
Slapen Daktent of lodges
Hoofdstad Windhoek
Vliegtijd 12:55
Valuta Namibische dollar