Aan de kust van Namibië vind je een extreem fotogenieke spookstad. Ooit ging men hier op jacht naar diamanten, maar tegenwoordig overheerst hier het zand. En niet zomaar een paar korrels. De woestijn domineert hier huizen en wegen. Welk raam je ook inkijkt en welke deur je ook naar binnen stapt, het zand is overal. Glooiend, golvend en met tientallen korreltjes tegelijk. En dat zorgt, in combinatie met al die vervallen gebouwen, voor de meest surrealistische beelden.
Spookstad Kolmanskop in Namibië
De Diamant-geschiedenis van Kolmanskop
In 1908, meer dan honderd jaar geleden, werd hier tussen al het zand voor het eerst een vreemde steen gevonden door Zacharias Lewala. Wat bleek: Een diamant. Het verhaal ging de rondte als een lopend vuurtje en binnen no time werd het gebied bezet door Duitse mijners. Zij gingen actiever op zoek naar de diamanten in het gebied en tot en met de Eerste Wereldoorlog verliep dit aardig succesvol. Meerdere jaren won men hier diamanten en werden in dit verlaten stukje Namibië door alle welvarendheid steeds meer gebouwen gebouwd, voor en door alle mijners die er werkten. Een ziekenhuis, woningen, riante villa’s, een school maar ook een theater, bowlingbaan en casino. Alles werd in het midden van deze zandbak vol juwelen uit de grond gestampt en in het zanderige Kolmanskop werd Champagne al gauw goedkoper dan water.
Een keerpunt volgende helaas toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak en de prijzen voor diamanten daalden en daarna ook nog eens de Tweede Wereldoorlog volgde. Dat rond de jaren ’50 de grond steeds meer uitgeput bleek te zijn, hielp ook niet. En daarnaast bleek er al eerder, op nog geen 300 kilometer afstand bij de Orange River, nog wél een gigantische diamantconcentratie te zijn. Het gebrek aan diamanten en ontdekking van meer stenen een paar honderd kilometer verderop, deed vrijwel iedereen besluiten om Kolmanskop halsoverkop achter te laten.
En nu, meer dan 50 jaar later nadat Kolmanskop werd vergeten, staat het diamantstadje er nog steeds maar overheersen hier niet meer de Duitse diamantzoekers maar de grote hoeveelheden zand. Tot en met je knieën zo diep zijn de huisjes en gebouwen ondergesneeuwd door de korrels en samen met een gids of op eigen houtje kunnen reizigers hier nu een tour langs maken. Met camera in de aanslag natuurlijk, want alles ziet er onwijs bijzonder en vreemdsoortig uit. En ja… de kans dat jij misschien toch ook nog zo’n ruwe steen vindt, dat maakt het natuurlijk extra tof om deze bizarre plek te bezoeken!
Kolmanskop bezoeken tijdens jouw Namibië reis
Als je richting het zuiden van Namibië reist dan is het een must om Kolmanskop te bezoeken. Dit kan door middel van verschillende permits en op verschillende manieren:
Kolmanskop Entree & Tour: Het normale entree ticket voor Kolmanskop is 100 Namibische Dollar (omgerekend is dit nu zo’n 6,- euro), dit ticket kun je gewoon bij de slagboom en de entree van Kolmanskop kopen. Iemand noteert je nummerplaat en naam bij de ingang en aan die persoon betaal je ook voor de toegang. Wij deden dit cash. Je kunt in principe naar Kolmanskop tussen 08:00u en 13:00u met dit gewone ticket. Het is ook mogelijk om mee te gaan met een tour, dit zit gewoon bij je ticket prijs inbegrepen en deze zijn op gezette tijden: om 09:30u en 11:00u. Je hoeft deze tour niet per se vooraf te boeken, bij ons waren er wel wat ander mensen maar je kunt gewoon naar de entree van Kolmanskop rijden en bij de slagboom betalen en bij het grote gebouw je melden voor de tour. Alles wijst zich wel vanzelf! Wil je niet mee met de tour? Dan is dat geen probleem, wij deden dit ook niet en gingen gewoon zelf op pad in de verlaten huizen nadat we de auto hadden geparkeerd.
Photo Permit voor Kolmanskop: Er schijnt ook een Photo Permit te zijn. In eerste instantie wilde wij daarvoor gaan, maar omdat we toch al rond de tour tijden bij Kolmanskop aankwamen konden we gewoon voor het normale tarief (100 Namibische Dollar) naar binnen en we hadden met een uurtje a anderhalf uur genoeg tijd om alles te zien. Je hoeft sowieso met het gewone tickte niet per se mee met een tour (het kan wel) en je kunt gewoon zelf op pad gaan, wij vonden dit veel fijner dan met een grote groep rondbangeren en bovendien kun je overal zelf naar binnen lopen waar je maar wilt. Het enige voordeel van een Photo Permit is dat je langer bij Kolmanskop kunt blijven, je hebt met dit permit namelijk toegang van zonsopgang tot zonsondergang. Anders kun je er maar tussen gezette tijden zijn. Dit permit kost wel 300 Namibische Dollar per volwassene (omgerekend zo’n 18,15 euro) en het is voor non-commerciële fotografen, dus mocht je commercieel gaan schieten, hou daar dan even rekening mee.
Prive tour of buiten de gezette tijden Kolmanskop bezoeken: Ben je met een minimum van 6 personen en wil je Kolmanskop buiten de gezette tour-tijden bezoeken, dan is dat op zich mogelijk. Dan betaal je 140 Namibische Dollar per persoon.
Restaurant, winkeltje & toiletten: Er is een klein restaurantje en goede toiletten aanwezig in Kolmanskop, ook kun je er souvenirs scoren in een klein winkeltje.
Wanneer kun je een tour doen en hoe boek je die?
Op maandag tot en met zaterdag kun je mee met een tour in het Engels of Duits. Deze worden tussen 09:30 en 11:00 georganiseerd. Op zondagen is er alleen een tour rond 10:00. Tickets hiervoor, ook wel permits genoemd, kun je gewoon bij de entree van Kolmanskop kopen of bij Lüderitz Safaris and Tours wat in het gelijknamige stadje zit. Wil je liever zonder tour op pad? Dat kan, je kunt daarvoor gewoon een normaal kaartje kopen een tussen 08:00u een 13:00u de spookstad zelf ontdekken. Of, als je echt veel wilt fotograferen in bepaald ligt, dan kun je een Photo Permit kopen.
Waar ligt Kolmanskop?
Kolmanskop ligt in het zuiden van Namibië, op ongeveer 675 kilometer vanaf Windhoek af en op ongeveer 13 kilometer van het plaatsje Lüderitz af dat ook aan zee ligt. Wij sliepen hier echter niet, maar overnachten bij Klein Aus Vista wat op ongeveer 115 kilometer afstand ligt, oftewel een klein 1,5 uur rijden.
Hoe kom je er?
Wij zijn met onze eigen huurauto naar Kolmanskop gereden vanuit Klein Aus Vista. Ook is het echter mogelijk om een tour te doen vanuit Lüderitz, dit kustplaatsje ligt ongeveer 15 kilometer verderop. Wij hadden in Nederland al onze huurauto gehuurd via Sunny Cars. De wegen in Namibië zijn niet al te best, veel dirt roads, dus via de klantenservice van Sunny Cars hebben we wat informatie ingewonnen over welke auto we het beste konden boeken. Zij gaven aan dat een 4WD erg fijn is (je rijdt op sommige wegen namelijk wel eens door los zand) en een auto die wat hoger ligt. Zo kwamen we uiteindelijk uit bij een Renault Duster. Die auto was wel wat duurder dan de standaard huurauto’s die Sunny Cars aanbiedt, maar in Namibië bleek zo’n SUV wel echt nodig te zijn. Oh en ander voordeel van boeken bij Sunny Cars is dat je een all-in huursom betaalt, altijd vooraf. In ons geval was dat echt héél héél fijn, want de rit voordat we bij Kolmanskop en Klein Aus Vista aankwamen kregen we namelijk een lekke band. Yep. Daar sta je dan in the middle of nowhere met een plat wiel. We hebben die lekke band verwisselt met het reserve wiel (de eerste keer dat we het beide deden, maar het ging gelukkig goed!) en daarna hebben we na een zenuwslopende rit (je wilt namelijk niet nóg een lekke band krijgen als je nog 200 kilometer moet, dus je rijdt mega voorzichtig) een nieuwe band in Luderitz gekocht bij een garage daar. Sunny Cars vergoed dit zo’n nieuwe band, omdat je all-in verzekerd bent. Onwijs fijn op zo’n moment, want anders ben je 200,- euro armer!
Klein Aus Vista Desert Horse Inn
Overnachten in de buurt van Kolmanskop
Wij maakten via reisorganisatie Footprint Travel een onwijs mooie rondreis door Namibië en via hen hadden we dan ook het merendeel van onze accommodaties geregeld. In de buurt van Kolmanskop boekte zij voor ons een overnachting bij Klein Aus Vista Desert Horse Inn. Dit was een super mooie lodge van de Gondwana Collection (zij hebben onwijs veel toffe hotels en lodges verspreid door Namibië) en je overnacht bij Klein Aus Vista in terracotta kleurige huisjes die in een soort boerderijstijl zijn gebouwd. ‘s Avonds kun je hier van een uitgebreid buffet genieten en overdag lekker luieren bij het zwembad. Het ontbijt is trouwens ook giga uitgebreid en wil je nog wat doen na je tocht door Kolmanskop (of bezoekje aan Luderitz) dan is de kans groot dat je in de buurt van Klein Aus Vista wilde paarden spot of je kunt vanaf de lodge leuke hikes maken.
Diaz Coffee in Luderitz
Lunchen na je bezoek aan Kolmanskop?
Nadat wij in Kolmanskop zijn geweest zijn we naar Luderitz gereden, een wat groter kustplaatsje in Namibië. Daar hebben we geluncht bij Diaz Coffee. Ze hebben zoals de naam al doet vermoeden hele koffies gemaakt van bonen vanover de hele wereld. Maar je kunt er ook zeker goed terecht voor een lekkere hap eten en het personeel is super vriendelijk!