Namibie rondreis Sossusvlei duinen

Rondreis Namibië: Ultieme route + handige tips!

Namibie, een van de mooiste landen waar wij de afgelopen tijd zijn geweest! Het was avontuurlijk, het was groots, het was leeg en tegelijkertijd enorm overdonderend. Voor ons was Sossusvlei een hele grote reden om ooit in Namibie een rondreis te willen maken, maar er bleken nog zoveel meer toffe plekken te zijn. Denk aan de ruige rotsen bij Spitzkoppe, het verlaten spookdorp bij Kolmanskop of de onwijs toffe safari die we maakten in Etosha. Als je er nog over twijfelt of je naar Namibië moet gaan of niet, moet je zeker dit artikel helemaal uitlezen, want grote kans dat je aan het eind meteen je ticket wilt boeken en je eigen Namibie rondreis wilt plannen!

De ultieme route voor een Namibie rondreis

Sossusvlei namibie Deadvlei-3

1. Kalahari natuurpark in Mariëntal

Wij beginnen onze reis in Windhoek, waar we met Qatar Airways naartoe vlogen vanuit Nederland, na een overstap te hebben gehad op Doha. Mocht je ook met Qatar Airways naar Namibie reizen en daar veel tijd hebben op het vliegveld, dan is het zeker tof om Doha daadwerkelijk in te gaan, je kunt daar namelijk een onwijs toffe stopover beleven (lees hier meer).

Wanneer we met onze vlucht aankomen in Namibië is het gelukkig nog ochtend en omdat we de hele dag voor ons hebben, hadden we al in overleg met Footprint Travel (wij hebben samen met hun ongeveer onze hele reis in Namibië gepland) besloten dat we niet in Windhoek zouden blijven. We hebben na aankomst dus meteen onze huurauto gepakt (als je net als ons gewoon een 4WD neemt, wij hadden een Renault Duster, dan kun je die goed boeken bij Sunny Cars, via hen ben je ook altijd mega goed verzekerd) en we zijn in ongeveer 4 uur vanaf Windhoek naar Kalahari gereden. Een andere goede site om eens te kijken voor huurauto’s is EasyTerra.

Dat klinkt pittig, gelijk vier uur in de auto na zo’n lange vlucht, in een land dat je nog niet kent. Maar omdat er in Windhoek zo weinig te doen is en je in Kalahari onwijs veel dieren kunt zien inclusief prachtige landschappen, leek ons dat de rit toch meer dan waard. Bovendien beland je bij Kalahari op een plek waar je meteen het ultieme Afrika gevoel ervaart. Om je even een idee te geven: Nadat we daar hadden ingecheckt gingen en ons welkomstdrankje op hadden, mochten we eigenlijk linea recta op safari en zo zagen we tijdens onze eerste uurtjes in Namibië al onwijs dieren! Wat wil een mens nog meer!

→ Overnachtingstip: Gondwana Kalahari Anib Lodge (1 nachtje)

Rondreis namibie huurauto

Rondreis Namibie route dieren

2. Fish River Canyon

Wil je een ultieme rondreis door Namibië maken, dan rij je na je eerste overnachting bij Kalahari Lodge helemaal naar het zuiden van Namibië, bijna tot aan de grens met Zuid-Afrika. Naar Fish River Canyon om precies te zijn. En als je houdt van plekken zoals de Grand Canyon in Amerika of wijdse uitzichten zoals bij de Colca Canyon in Peru, dan ga je de Fish River Canyon in Namibië ook zeker fantastisch vinden. Waarom? Nou, dit is de op een na grootste canyon ter wereld! In tegenstelling tot de grootste kloof ter wereld, de Grand Canyon, komen hier alleen een stuk minder bezoekers waardoor je vrijwel alleen van het immense uitzicht kunt genieten.

Verwacht bij Fish River Canyon een reusachtige kloof die je als mens ineens weer ieniemienie laat voelen en mega veel spectaculaire uitzichten. Het mooiste viewpoint vind je bij Hobas en vanaf hier kun je ook een toffe wandeling langs de kloof maken naar een volgend uitzichtpunt. Oh nog een laatste tip, wanneer je richting Fish River Canyon rijdt vanaf Kalahari, moet je ook al je ogen open houden, want in de buurt van Keetmanshoop zijn veel typische kokerbomen te zien!

→ Tip: Boek via Riksja Travel dit deel van je trip, daarmee ga je o.a. naar Fish River Canyon en Kolmanskop

Rondreis Namibie route sonop Rondreis Namibie Sonop Route Namibie sonop onze tent Rondreis Namibie sonop lounge area Namibie rondreis natuur

3. Naar Sonop, in de Namibische woestijn in de Karas regio

Tijdens onze rondreis door Namibië besloten we een uber deluxe overnachting te boeken, bij Sonop. Op zich heeft een reis door Namibië dat niet per se nodig, want de bestemming ansich is al geweldig, maar wij werden zo verliefd op de luxe tenten bij Sonop in jaren ’20 stijl dat we er hoe dan ook heen moesten. Het is een typische honeymoon bestemming of een plek waar je alleen heen gaat voor speciale gelegenheden, voel je dus ook zeker niet verplicht om hier per se te boeken, maar wil je jezelf naast de hele rondreis extra verwennen dan is dit echt de spot om naartoe te gaan. Lees hier meer over Sonop

→ Vooral doen als je reist vanwege een speciale gelegenheid: Slaap en geniet een nachtje bij Sonop (1 nachtje)

kolmanskop in namibie spookstad-9 kolmanskop in namibie spookstad-5 kolmanskop in namibie spookstad-4

4. Aus & Kolmanskop

Next stop op deze ultieme Namibie rondreis route is het plaatsje Aus, al blijf je daar niet overnachten, maar juist ietsje verderop. Bij Desert Horse Inn, Klein Aus Vista. Vanuit deze lodge kun je toffe wandelingen maken én wilde paarden spotten, de omgeving staat hier namelijk om bekend. Toch zijn niet de wilde paarden de enige highlight hier, je rijdt vooral richting deze spot omdat je niet ver van Aus het dorpje Kolmanskop vindt. Een verlaten spookstad waar niet mensen, maar de duinen overheersen. Wat ooit een florerende diamantstad was, is nu een verlaten dorpje waar zand domineert. In het ene gebouw voelt het soms wat luguber aan, maar in een ander huisje is al dat zand en die verlatenheid vooral surrealistisch en bijna een kunstwerk om te zien. Zeker naartoe gaan dus!

Oh en ook leuk, na je bezoek aan Kolmanskop kan het tof zijn om even door te rijden naar Luderitz. Er is niet mega veel te doen in dit vissersplaatsje, maar er is wel een leuk tentje om een lunch of koffietje te doen (zoals bijvoorbeeld Diaz Coffee) en het is wel grappig om weer eens in een plaatsje te zijn dat wél levendig is. Bovendien is dit ook de ideale plek om weer eens te pinnen en boodschappen te doen of om je band te wisselen! Wij hadden namelijk voor Aus een flinke lekke band gekregen, yep, op dag twee. Gelukkig kon die bij de garage TrenTyre in Lüderitz gemaakt worden. Meer lezen over Kolmanskop? Lees dit complete artikel!

Rondreis namibie route deadvlei sossusvlei Namibie rondreis Sossusvlei duinen Rondreis namibie deadvlei sossusvlei

5. Sesriem en Sossusvlei

Yes en dan is het gewoon al tijd voor hét hoogtepunt van je hele Namibië reis. Althans, Sossusvlei zien was voor ons een droom die uitkwam. Wat is dit een bizar mooie en onwerkelijke plek. De kleuren alleen al zijn fantastisch. De licht blauwe luchten combineren perfect bij de diep oranje duinen en de witte verdorde grond, waarop tientallen boompjes groeien in de Deadvlei. Maar ook het hele avontuur van hier midden in de nacht, voor zonsopgang, naartoe rijden en het rijden langs die reuzen van duinen die rond zonsopkomst aan de ene helft al rood, oranje gekleurd zijn en aan de andere kant nog diep zwart van de schaduw. Noem een element van de Sossusvlei en wij hebben er volop van genoten. Zelfs van de zinderende hitte! Yes, de Sossusvlei, tegenwoordig nog redelijk rustig qua toerisme, is echt een plek die je op je bucketlist moet zetten. Lees hier alles over de Sossusvlei en hoe wij ons bezoek hebben gepland!

→ Overnachtingstip: Wij sliepen in een Camping to Go tent bij de Namib Desert Lodge, mega chill, want…  ze hebben een zwembad! (2 nachten)

Spitzkoppe Damaraland Rondreis Namibie Namibie Spitzkoppe rock arch tips damaraland Spitzkoppe rock arch in Namibie Namibie Spitzkoppe rock arch onder de boog

6. Swakopmund en Spitzkoppe

Volgens ons oorspronkelijke plan zouden we na Sossusvlei doorrijden naar Swakopmund en dan konden we in dat stadje lekker bijkomen en relaxen na het eerste deel van de reis. Toen wij echter in Swakopmund aankwamen was het mega grauw en regenachtig weer, wat nogal onverwachts kwam aangezien het in de rest van Namibië bloedheet was. Als je dan ineens in een plaatsje terecht komt waar het ineens niet zo zomers is, is dat best even wennen. We openden daarom onze socials, verschillende blogs en gingen op zoek naar wat meer mooie plekken in de buurt. We waren te onrustig om op onze kamer te blijven hangen en we dachten dat als we iets verder zouden rijden, we misschien wel weer beter weer zouden treffen.

Dit bleek de beste keuze uit! Op Instagram stuurde iemand ons een DM met de tip dat we naar Spitzkoppe moesten gaan en dit lag helemaal niet zo ver van Swakopmund af. We checkten wat foto’s en binnen no time waren we verkocht. Hier moesten we naartoe! Wat eigenlijk dus een volle dag Swakopmund zou worden, werd dus een volle dag Spitzkoppe al zijn we aan het eind van de middag we wel weer terug gereden naar ons hotel in Swakopmund omdat we dat al geboekt hadden.

Zoals je op de foto’s hierboven kunt zien is Spitzkoppe echt een aanrader. Je vindt hier onwijs mooie rotsen en je kunt er daarnaast ook bijzondere rotstekeningen bekijken. Reis je trouwens met een auto met daktent? Dan is het eigenlijk leuk om niet in Swakopmund te slapen, maar juist bij Spitzkoppe en daar op de camping te overnachten! Lees hier alles over Spitzkoppe, van hoe je er komt tot handige tips!

→ Tip: Reis je met een auto met daktent? Slaap dan niet bij The Delight Swakopmund, maar op de camping bij Spitzkoppe!

Stop tijdens je Namibie rondreis ook even bij de Solitaire Lodge & de Tropic of Capricorn!

Ohja en voor we het vergeten, tussen Sossusvlei en Swakopmund, moet je even stoppen bij het leukste tankstation van heel Namibië, dat is namelijk bij de Solitaire Lodge! Het is zo ongeveer het enige gezellige tankstation en lunchtentje dat je onderweg zult tegenkomen en er staan allerlei toffe, fotogenieke oldtimers. Check de foto’s hieronder! Rij je nog iets verder, dan passeer je nog een andere toffe highlight, je komt dan namelijk langs de Tropic of Capricorn! Dit is precies de plek waar de Steenbokskeerkring ligt, dit is (eigenlijk vergelijkbaar met de evenaar, alleen ligt deze ring dus wat lager) een kleincirkel die rond de aarde ligt. Op ongeveer 23½° zuiderbreedte en dat wordt met een onwijs tof bord aangegeven:

Rondreis Namibie route tips Rondreis Namibie tropic of capricorn

Spitzkoppe rotstekeningen san

7. Damaraland

Wij sliepen in Damaraland bij de Brandberg White Lady Lodge. Dit was ook echt weer zo’n plek waarbij we minstens tien keer onszelf hebben afgevraagd of we wel goed reden. De wegen werden steeds leger, slechter en op een gegeven moment werkte onze navigatie niet meer en moesten we het doen met borden langs de weg. Omdat er niet mega veel borden langs de weg staan, denk je dat dat best makkelijk is, maar niet elke lodge staat even duidelijk aangegeven en hoe weet je nou zeker of je niet net een kilometer te ver bent doorgereden?! Na wat zweet en stress kwamen wij én onze auto (we hadden eerder al een lekke band gehad, bij Aus en Spitzkoppe) gelukkig heelhuids aan bij de Brandberg White Lady Lodge en daar sliepen we in een onwijs toffe tent. In de lodge hebben we heerlijk gegeten en ‘s avonds liepen we onder de mooiste sterrenhemel ooit terug naar ons tentje. Het is dat wij te moe waren van de lange rit, maar anders had je hier ook toffe hikes kunnen doen en rotstekeningen kunnen bekijken. Wij sliepen hier ook een beetje om de rit tussen Swakopmund en Etosha op te breken, omdat die anders wel erg lang is.

→ Overnachtingstip: Brandberg White Lady Lodge (1 nachtje)

rondreis namibie Etosha Rondreis Namibie route Etosha National Park Namibie rondreis route Etosha national park Rondreis Namibie Etosha National Park route

8. Etosha National Park

Nog een reden waarom wij super graag naar Namibië op reis wilden: Etosha National Park! Een plek waar je geweldig goed dieren kunt spotten en waar wij bijna 20 leeuwen op één dag hebben gezien. We sliepen hier via Footprint Travel in een super mooie lodge van Gondwana en gingen mee met een safari met gids. Als je graag dieren wilt zien, is dit echt de plek om naartoe te gaan tijdens je Namibië rondreis! Lees hier alles over Etosha National Park

→ Overnachtingstip: Etosha Safari Lodge Gondwana Collection (2 nachten)
→ Wil je nog een extra nachtje in de buurt overnachten? Wij boekten 2 extra nachten, om gewoon lekker te luieren en te niksen, bij Nom Safari’s in de buurt van Etosha!

Rondreis Namibie route

9. Waterberg Plateau

Toen we vanuit de omgeving van Etosha naar Windhoek terug reden, omdat we daar de laatste nacht zouden slapen voordat we weer terug naar huis zouden gaan, wilden we nog een korte stop te maken. Iets wat enigszins op de route lag en waarmee we de lange autorit een beetje konden opbreken. We besloten even langs het Waterberg Plateau te rijden. Hier vind je bijzondere bergen en een onwijs groen natuurgebied. Maar kun je bovenal een hele vette hike doen, van een klein uurtje, en tijdens die hike krijg je een onwijs tof uitzicht over het hele gebied. Mocht je dus toe zijn aan een actief moment, is dit de plek om nog een pitstop te maken!

→ Tip: Vooral tof als je tussen Windhoek en Etosha nog iets leuks wilt doen onderweg! Geen must, maar wel leuke extra.

10. Windhoek

Yes en dan breekt ineens het einde van je reis aan, we zijn weer terug in Windhoek. Vanuit daar hebben we via het zuiden een compleet rondje gemaakt, tot aan het noorden van Namibië en weer terug naar de hoofdstad, naar het midden van het land. Wij hebben uiteindelijk niet echt meer wat gedaan in Windhoek zelf, maar mocht je nog wat highlights willen zien, dan kun je bijvoorbeeld naar de Christ Church in Windhoek gaan. Wil je liever naar een leuk tentje? Dan moet je voor een drankje en wat te eten naar Joe’s Beerhouse, echt elke local zal je dit aanraden! Enige dat je niet moet doen, is hier in het donker naartoe lopen, dan kun je beter de auto of taxi pakken. Hou hier even rekening mee.

→ Overnachtingstip: Wij sliepen 1 nacht in Windhoek, in het Roof of Africa hotel, op zich prima maar niet heel spannend (1 nachtje)

Zo plan je je rondreis Namibie in 3 stappen

Benieuwd hoe wij onze complete rondreis Namibie hebben gepland? Hieronder vind je alle websites en plekken waar wij onze vluchten, overnachtingen, route en huurauto hebben geregeld. Zo kun je heel gemakkelijk ook jouw eigen trip plannen!

1. Boek een vliegticket naar Windhoek

De eerste stap is natuurlijk het boeken van je vliegticket naar Windhoek. Wij vlogen met Qatar Airways via Doha naar Windhoek. Dit is een super fijne airline (wist je dat het zelfs bekroond is tot world best airline) met onwijs mooie vliegtuigen en wij vonden het ook heel gaaf om een stopover in Doha te hebben. Maakt het je niet zoveel uit waarmee je vliegt? Dan kun je natuurlijk ook vliegtickets vergelijken, dat kun je onder andere goed doen via Skyscanner.

2. Plan je route, tours en accommodaties

Stap twee in het regelen van je Namibie rondreis, is natuurlijk het uitstippelen van een route! Voordat wij naar Namibië gingen, hadden we eigenlijk alleen in ons hoofd dat we naar Sossusvlei en Etosha wilden. Van de rest van het land wisten we niet zo heel veel, dus het was onwijs fijn dat Footprint Travel daarbij hielp (andere goeie reisorganisatie is Riksja Travel) toen we besloten met hun onze Namibie reis te organiseren. Zij kwamen met een onwijs toffe route waarop allerlei highlights en plekjes stonden, waar wij soms nog niet eens van hadden gehoord. Bovendien konden zij ook heel goed inschatten of iets te ver rijden was of juist wel haalbaar en ze stuurden ons vooraf een complete dag-tot-dagplanning waardoor we precies wisten waar we wanneer moesten zijn. Mega fijn en wat ook ideaal is, is dat zij alle accommodaties hadden geboekt. Je hoeft dan ter plekke nergens meer aan te denken of iets te regelen, want alles ligt duidelijk vast. Ook weet je vooraf waar je wel of niet ontbijt en diner hebt, dus zo kun je ook goed inschatten waar je misschien zelf wat moet regelen. Bij alle hotels check je trouwens met vouchers in en die stuurt Footprint Travel ruim vooraf naar je toe. Qua accommodaties hebben wij op de volgende plekken geslapen en die zijn allemaal onwijs goed bevallen:

Een paar van bovenstaande plekken hebben wij zelf geregeld en er was ook ruimte om met Footprint Travel dus een gedeelte te boeken en een ander deel van de reis zelf te regelen. Voor jouw Namibië trip kun je dus ook een paar bouwstenen afnemen en de rest zelf organiseren. Net wat jij wilt en fijn vindt!

3. Auto huren voor je Namibië rondreis

Wij hebben via Sunny Cars een auto gehuurd en onze wens was om een auto te huren die 4WD had (of minstens 2WD) en wat hoger lag op de weg. Uiteindelijk bleek in het assortiment van Sunny Cars de Renault Duster SUV/AC/4WD/4dr de meest goedkoop optie te zijn die bij onze wensen paste. Je kunt wel goedkopere en kleinere auto’s huren in Namibië, maar omdat er zoveel dirt roads of zelfs zanderige wegen zijn, is dit echt niet aan te raden. Hier heb je een 4WD en flinke, stevige auto echt nodig. Het merendeel van de grote wegen is namelijk slecht en ligt vaak vol met stenen. Een lekke band is dan ook niet vreemd hier en wij kregen die helaas al op de tweede dag. Doordat we gelukkig goed verzekerd waren dankzij de all-in huurprijs van Sunny Cars konden we een nieuwe band gewoon terug krijgen (was rond de 200 euro) en kostte het naast wat tijd en een klein stressmomentje gelukkig niet zoveel. Qua prijs: Uiteindelijk hebben wij voor 14 dagen auto huur zo’n 839 euro betaald.

Rondreis Namibie Beste reistijd Kolmanskop

Wat voor kosten kun je verwachten voor een Namibie rondreis?

Hieronder hebben we wat kosten neer gezet die wij gemaakt hebben voor onze reis. Zo krijg je een beetje een beeld van de bedragen die je kunt verwachten in Namibie. Wij pinden trouwens vaak rond de 3000 of 3500 NAD en daarmee konden we dan vaak een tijdje vooruit. In wat grotere stadjes (zoals Windhoek, Luderitz, Swakopmund of Outjo) vind je altijd wel een ATM, maar het is ook handig om naast je gewone pinpas ook een creditcard mee te nemen.

  • Diner in een lodge (vaak is dit een 3-gangen menu buffet): 300 tot 350 Namibische Dollar
  • Fles wijn in een lodge: Rond de 180 Namibische Dollar
  • Home-made ice tea in een lodge: 40 NAD
  • Klein biertje tijdens het eten: 20 NAD
  • Volle tank in een Renault Duster (4WD): 700 Namibische Dollar (halve tank was rond de 350 en 400)
  • Entree tickets voor Kolmanskop: 100 NAD per persoon
  • Zakje chips in de Spar: 11 NAD
  • Grote fles water van 5 liter: 22 Namibische Dollar
  • Boodschappen voor een cous cous salade met groenten en feta: Rond de 150 NAD (voor 2x eten)
  • Huurauto: Wij huurden een Renault Duster met 4WD, dit kostte voor 14 dagen 839 euro
  • Lodges gemiddeld per nacht: 90 euro met z’n tweeën per nacht
  • Goedkopere tent-opties per nacht: Rond de 50 euro met z’n twee
  • Entree ticket voor Spitzkoppe: 80 NAD per persoon en 80 NAD voor je auto

Hoe duur zijn overnachtingen bij lodges?

Wij hebben bij deze lodges geslapen van de Gondwana Collection en een keer bij een Airbnb. We sliepen elke keer inclusief ontbijt:

  • Kalahari Anib Lodge (vlakbij Windhoek): Prijzen vanaf 738 Namibische Dollar p.p. (ongeveer 117 euro voor 2)
  • Klein Aus Vista Desert Horse Inn (dichtbij Kolmanskop): Prijzen vanaf 675 Namibische Dollar p.p. (ongeveer 86 euro voor 2)
  • The Delight Swakopmund (vanaf hier kun je ook naar Spitzkoppe): Prijzen vanaf 752 Namibische Dollar p.p. (93 euro)
  • Namib Desert Camping2Go (dichtbij Sossusvlei): Prijzen vanaf 310 Namibische Dollar p.p. (ongeveer 43 euro voor 2)
  • Etosha Safari Lodge (vlakbij Etosha National Park): Prijzen vanaf 950 Namibische Dollar p.p (125 euro voor 2)
  • Brandberg White Lady Lodge in een rustic tent: Prijzen vanaf 1500 NAD voor een tent (ongeveer 93 euro voor 2)
  • /Nom Safari’s via Airbnb: Ongeveer 150 euro per nacht voor 2 personen (dit was ook inclusief avondeten en drankjes)
  • Roof of Africa hotel via Airbnb: 112 euro per nacht voor 2 personen

In totaal hebben we 14 nachten overnacht in Namibië tijdens onze reis. We hadden voor goedkopere opties kunnen gaan op sommige plekken. We hebben namelijk niet altijd voor de budget optie gekozen, terwijl als je altijd voor de tenten kiest dan ben je eigenlijk wel goedkoper uit. Bepaal dus even zelf waar jouw voorkeur naar uit gaat, wij vonden het soms wel heel fijn om in de lodges te overnachten en niet alleen in tenten. Als je altijd voor de goedkope opties zou gaan, dan kan je wel vaak voor 50 euro overnachten met z’n tweetjes. Wil je net als ons in lodges, dan moet je gauw rekenen op 90 euro gemiddeld per nacht voor twee personen.

→ Bekijk hier al onze Namibie artikelen