In het noorden van Namibie vind je een spectaculair natuurgebied, Etosha National Park, dé plek om wildlife te spotten in heel het land. En in ons geval niet zomaar wildlife, maar vooral heel veel leeuwen! En met veel bedoelen we niet twee of drie. Nee, onze teller stopte pas bij 18, waarbij we er op het hoogtepunt zelfs 12 tegelijk zagen! Waanzinnig tof om te zien en een dag die we daardoor ook niet gauw meer gaan vergeten.
Leeuwen spotten in Etosha National Park
Naar Etosha National Park tijdens je Namibië reis
Tijdens onze reis naar Namibië stond Etosha National Park gepland op het einde van de route. We begonnen onze reis namelijk in Windhoek en trokken daarna eerst naar het zuiden van Namibië (daar vind je bijvoorbeeld ook Kolmanskop) om vervolgens richting de kust te reizen (naar Swakopmund en plekken zoals Sossusvlei en Spitzkoppe). Pas daarna gingen we naar het noorden waar je dus ook Etosha National Park vindt. De meeste reizigers maken zo’n kloksgewijs rondje, al kan je er dus ook voor kiezen om juist eerst naar het noorden te gaan en dan tegen de klok in te rijden.
Overnachten in Etosha National Park
Wij hadden onze reis grotendeels via Footprint Travel geregeld en zij hadden dan ook voor ons een boeking gedaan bij Gondwana Etosha Safari Lodge. Deze lodge ligt niet in het park, maar wel super dichtbij. Het is een fantastische lodge, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de omgeving en slaapt in knusse, gezellige huisjes. Er zijn verschillende zwembaden bij de lodge te vinden en je kan er zowel ‘s ochtends als ‘s avonds onwijs goed genieten van een uitgebreid buffet. Vanuit de lodge hebben we ook een safari gemaakt met een gids en wij kozen ervoor om ‘s ochtends vroeg voor de full day safari te gaan, waarbij je een paar uur met een jeep op pad gaat in het natuurgebied. Dit was super goed geregeld en vlak voor we vertrokken konden we nog gauw een klein ontbijtje en drankje pakken. In het park zelf hebben we uiteindelijk geluncht, daarvoor was al een lunchpakket klaargemaakt door onze gids.
Op safari in Etosha National Park
Op Safari in Etosha National Park
Wist je dat Etosha een van de oudste parken van heel Afrika is én het grootste wildlife natuurgebied van heel Namibië? Het heeft een oppervlakte van zo’n 22.000 km²! Dat is dus zo’n 110 breed en zo’n 60 km hoog. Doordat het park zo reusachtig is en er een paar waterplekken zijn, is dit de ideale plek om dieren te spotten in Namibië. Bij de grootste waterplek troffen wij zelfs een groep van 12 leeuwen aan! Sommige lekker luierend in het zand, andere ogenschijnlijk klaar om de aanval te openen op een prooi. Ook rustig wandelend over de weg hebben we een leeuwen-stelletje gezien, alsof ze samen een romantische middag wandelingetje aan het maken waren in de zon. Bij een andere poel krioelde het weer van de olifanten, maar ook een reusachtige groep zebra’s hebben we met onze camera vast weten te leggen. Ook het handjevol giraffen en de eenzame neeushoorns waren machtig mooi om te zien. Hier rondrijden was echt een feest voor wie van dieren houdt en doordat er ook niet mega veel begroeiing is, is het ook niet al te moeilijk om wildlife te spotten.
Wat voor dieren hebben wij gespot in Etosha National Park
Wij hebben eigenlijk onwijs veel wildlife gezien in het park in één dag tijd, hieronder een lijstje van wat we sowieso gespot hebben, maar grote kans dat we in deze lijst zelfs nog iets vergeten zijn. Oh misschien ook tof om te weten, ook al hebben wij het zelf niet gespot, maar andere reizigers die we ontmoeten tijdens onze safari hadden een dag eerder ook een luipaard gezien! Soms is het ook super interessant om te zien wat dieren eten, het is soms bizar wat voor stekelige planten giraffes bijvoorbeeld naar binnen werken. Je zou toch denken dat een struik met flinke prikkers pijn doet aan je tong. Oh en check natuurlijk ook even de foto’s in dit artikel om een goed beeld te krijgen van wat wij hebben gezien:
- Leeuwen
- Olifanten
- Giraffen
- Zebra’s
- Springbok
- Wildebeasts
- Vossen
- Kudu’s
- Wrattenzwijntjes
- Antilope
- Neushoorns
- Struisvogels
Ben je trouwens echt op zoek naar de Big Five, dan moeten we je denk ik wel teleurstellen. Want ze zijn er bijna allemaal in Namibië, alleen de buffel, die veel water nodig heeft en daarom niet goed overleeft in het Namibische weer, ontbreekt in Etosha. De olifant, neushoorn, luipaard en leeuw die ook deel uitmaken van de Big Five kun je gelukkig wel spotten! Schrik trouwens niet als je een neushoorn zonder hoorn ziet in Etosha. Soms worden ze er al preventief afgehaald omdat er helaas nog steeds onwijs veel jagers zijn die jagen op deze prachtige beesten. Wij vonden het best wel treurig en onterend om te zien, zo’n neushoorn zonder hoorn, maar onze gids legde uit dat ze hierdoor vaak wel kunnen blijven leven. Triest dat zo’n maatregel genomen moeet worden, maar helaas is het vanwege de jacht nog steeds nodig.
De beste plek om dieren te spotten in Etosha National Park?
Wanneer je naar de kaart van Etosha National Park kijkt zal je opvallen dat er veel waterplekken en meren zijn, maar de realiteit is helaas anders. Door de grote droogte in het land zijn waterplasjes enorm klein geworden en ook het ogenschijnlijk reusachtige meer, lijkt eerder op een vlakte dan op een poel vol water. Etosha heeft haar naam ook niet voor niets gekregen, want Etosha betekent “grote witte plaats” en hiermee doelen ze op het reusachtige meer dat tegenwoordig een zoutpan is. En reusachtig is het zeker, want het beslaat ongeveer één vierde van het hele natuurgebied! Toch zijn de waterplekken op de kaart wel een goede indicatie voor waar dieren te spotten zijn. Ondanks dat er niet heel veel water meer te vinden is, zijn dit toch de plekken waar de meeste dieren zich verzamelen. Vooral in de vroege ochtend waren er bij de grote waterhole onwijs veel én verschillende dieren te zien. En neem ook zeker je tijd om rustig te wachten bij zo’n poel, want als je vroeg bent en de tijd hebt, is de kans groot dat het eene wildlife het andere afwisselt.
Leeuwen stel in Etosha
Self drive of op safari in Etosha National Park?
Zoals we net al zeiden hebben wij via onze lodge, Gondwana Etosha Safari Lodge, een safari gemaakt naar Etosha National Park. We zaten erover te twijfelen om de dag erna nog zelf op pad te gaan, net zoals veel andere reizigers dat deden uit onze jeep, maar we hebben uiteindelijk besloten om dit toch niet te doen omdat we op die ene dag al zoveel dieren gezien hadden. Het schijnt wel enorm makkelijk te zijn om een self drive te doen en bovendien scheelt het ook enorm in de kosten. Wij vonden het echter ook wel fijn om wat hoger in een safari jeep te zitten en een gids bij ons te hebben, dus achteraf zijn we nog steeds blij dat we met de safari tour zijn meegegaan. Wil je echt meerdere keren het park in, dan zouden we het zeker wel afwisselen, ook omdat het zoveel scheelt in de kosten. En nadat je een dag met een gids op pad bent geweest, is het ook gemakkelijker om de dag erna zelf de route in het park te vinden. Je kunt entree tickets voor jezelf en de auto gewoon kopen bij de toegangspoort van het park, wij zaten bij de Anderson’s Gate in het zuiden.
Entry gates van Etosha National Park
Etosha National Park werd in 1907 gesticht, voorheen woonde er de San, maar na 1907 werd het een beschermd national park. Er zijn nu ook verschillende toegangspoorten om het gebied binnen te komen en overal wordt gecontroleerd op entree tickets. Wij zijn Etosha via de Anderson’s Gate naar binnen gegaan, deze ligt het dichtst bij het plaatsje Outjo en Okaukuejo (dat ligt eigenlijk al in het natuurgebied). Maar er zijn in totaal vier toegangspoorten:
- Anderson’s Gate in het zuiden van het park, kan je bereiken via de C38, via Outjo. Het kamp dat hier het dichtst bij is, dat is Okaukuejo (daar kun je ook overnachten).
- Von Lindequist Gate in het oosten van het park, ligt aan de B1. Tsumeb ligt qua plaatsje het meest dichtbij en het Namutoni Camp ligt even rijden vanaf de entry-gate.
- Galton Gate vind je in het zuid-westen van Etosha.
- King Nehale Lya Mpingana Gate ligt in het noorden van het park, zo’n 50 km vanaf de hoofdweg naar Ondangwa.
Wij zijn vooral in het zuiden en een stukje in het westen van het park geweest, dit doen eigenlijk de meeste reizigers. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een minder gebruikte gate te nemen of aan de ene kant erin te rijden, in het park te overnachten, en er vervolgens weer uit te gaan via een andere gate. Zo zie je net wat meer van het natuurgebied, wij zijn uiteindelijk over dezelfde weg terug gereden namelijk.
Slapen in het park of juist er buiten?
Zoals je eerder kon lezen sliepen wij buiten het park in de Etosha Safari Lodge en hoefden we maar heel even te rijden om daadwerkelijk in het park te komen. Voordeel hiervan is dat het vaak wat goedkoper is of dat je voor dezelfde prijs een stuk meer luxe krijgt. Aan de andere kant moet je eerst wel een stuk rijden voordat je daadwerkelijk dieren kunt gaan spotten in het natuurgebied. De andere optie is dus om écht in het park te overnachten. Er zijn drie kampen te vinden waar je kan slapen en dit zijn:
- Okaukuejo
- Namutoni
- Halali
Naast accommodaties en een camping kun je daar vaak ook een beetje eten kopen in een klein winkeltje of naar een restaurant, maar als je gaat kamperen is het slimmer en goedkoper om buiten Etosha alvast boodschappen te doen (bijvoorbeeld in Outjo, daar kun je ook goed tanken). De kampeerplekken vonden wij er best basic uit zien, maar er zijn wel mooi toilethokjes waar je gebruik van kan maken. Toffe is als je hier kampeert, vooral met zo’n gave auto met daktent, dat je dan meteen middenin het park zit als je wakker wordt. En zo kun je wel een stuk verder het gebied in rijden dan wat wij hebben gedaan. Doordat er dirt roads zijn in Etosha, duurt het namelijk best lang voor je een flinke afstand hebt afgelegd dus daardoor zie je op zo’n safari-tour van een volle dag eigenlijk nog steeds maar een klein stukje van het park. Al hoeft dat, kijkend naar onze foto’s en alles wat wij hebben gezien, niet uit te maken. Ook in zo’n klein stukje park kun je al onwijs veel dieren spotten.
Beste tijd om op safari te gaan in Etosha
Zorg sowieso dat je vroeg op staat als je op safari gaat in het park. Dieren zijn vaak in de ochtend actief, mede omdat het dan nog wat koeler is en ze dan meer van de ene plek naar de andere bewegen. De kans dat je ze dan kunt spotten is een stuk groter. Qua maand is de hete zomer niet per se een aanrader, het is beter om in de koele maanden te gaan, dus tussen mei en september. Al moet wel gezegd worden dat wij er zelf in november waren, als het dus vaak boven de 30 graden is, en ook toen hebben we alsnog heel veel wildlife kunnen zien. Misschien ook juist omdat er dan nog minder water is, en de dieren zich nog meer concentreren op één plek. Onze gidsen zeiden wel dat er echt een verschil is tussen de droge en natte maanden (zover die echt nat zijn). Als er namelijk even regen valt in Namibië kan het dorre Etosha (zoals wij het dus hebben gezien) uit het niets veranderen in een groene oase. Het kan in Etosha dus best droog en stoffig zijn, maar na een fikse regenbui ook bijzonder groen.
Dieren spotten in Etosha National Park
Wil je meer lezen over Namibië of tips om je reis te plannen?
Wij hebben onze reis naar Namibië eigenlijk bij drie partijen geregeld. We boekten onze vliegtickets bij Qatar Airways, we vlogen met hen vanuit Nederland via Doha naar Windhoek. Daarna haalden we onze huurauto op (een Renault Duster met 4WD) en deze boekten we vooraf via Sunny Cars. Fijne bij hen is dat je een all-in huursom betaald en super goed verzekerd bent, met de grote kans op lekke banden in Namibië (wij hebben eer ook een gehad) is dat super fijn. Als er namelijk een band vervangen moet worden, betaald Sunny Cars daar de kosten voor. Verder hebben we alles in Namibie zelf (dus accommodaties en tours) via reisorganisatie Footprint Travel geboekt. Zij zorgden ervoor dat wij in veel mooie accomodaties van Gondwana sliepen in Namibië voor een goede prijs. Andere sites die handig zijn om je reis te plannen:
We hebben nog meer over onze hele Namibië reis geschreven, dus als je meer wilt lezen over de plekken die wij hebben bezocht, kijk dan ook echt naar deze artikelen: