Zodra wij een foto op social media voorbij zagen komen van de Rock Arch in Spitzkoppe, wisten we 100% zeker dat we daar ook naartoe moesten tijdens onze Namibie rondreis. Diep rood gekleurde rotsen, een imponerende bergpartij op de achtergrond en een turquoise lucht die prefect afsteekt tegen al die oranjerode kleuren. Dat kan met geen mogelijkheid teleurstellen dachten we en dat deed het uiteindelijk ook niet! Vanuit Swakopmund, waar wij toen twee dagen sliepen, pakten we onze huurauto en binnen twee uur reden we tegen de imponerende eilandberg aan die Spitzkoppe genoemd wordt. 700 meters hoog torende de pieken boven het omliggende landschap uit en man… wat was het alleen al tof om via de ruige dirt road tegen al die bergen aan te rijden!
Een must-see: de Rock Arch in Spitzkoppe
Een van dé highlights van Spitzkoppe is de Rock Arch. Een reusachtige oranje boog, die op natuurlijke wijze ontstaan is uit de rotsen. Zodra we voorbij de entry gate waren gereden, was dit meteen de spot waar we naartoe wilden gaan. We waren immers niet voor niets zo vroeg vertrokken uit Swakopmund en wilden het liefst dit prachtige plekje met niet te veel andere reizigers delen. Op het handgetekende kaartje dat je krijgt bij de ingang was het even zoeken welk weggetje we precies met de auto moesten nemen en eenmaal bij de juiste plek aangekomen (in de buurt van camping 5) bleek de zoektocht ook nog niet afgelopen te zijn. Nergens stond namelijk echt een pad met een bordje aangegeven en, misschien ook omdat we er redelijk vroeg waren, andere auto’s stonden er ook nog niet om ons een beetje richting te geven. Op goed geluk besloten we een rots op te klimmen en dat bleek met succes, want ineens zagen we de reusachtige boog uit het niets ineens opdoemen. Vanaf een afstandje al onwijs mooi om te zien en misschien nog wel toffer als je er precies onder staat. Dit is echt zo’n spot waar je foto’s wilt blijven schieten. Van veraf, vanonder de boog zelf, vanuit verschillende hoeken. Je camera werkt hier overuren. Na even fotograferen bleek ook dat wij niet de enige waren die dit stukje natuur wilden bewonderen, maar eigenlijk werd het met vier a zes andere reizigers om ons heen nooit écht druk. Hierdoor voelde Spitzkoppe ook echt als een onontdekt stukje Namibië!
Rotstekeningen van de San
In het gebied van Spitzkoppe kun je verschillende wandelingen maken en je zult ook gauw merken dat eigenlijk bij elk weggetje wel een mooi uitzicht te vinden is. Maar daarnaast staat Damaraland ook bekend om haar rotstekeningen van de San. Op de kaart die je bij de entree hebt gekregen, staat ook aangegeven dat deze op verschillende plekken in Spitzkoppe te vinden zijn en er zal je worden uitgelegd dat je ze alleen met een gids mag bewonderen die je vaak een kleine fooi geeft. Wij besloten naar de twee verschillende stops te rijden (Small Bushmen’s Paradise en Bushmen’s Paradise) en in een hutje kun je daar met een gids afspreken dat je de tekeningen wilt zien. Zij kunnen ook meer vertellen over het ontstaan van de tekeningen, wat voor figuren je allemaal kunt zien in de schilderingen en vaak leggen ze ook meer uit over de bijzondere click-taal die ze zelf spreken. Ondanks dat wij hier vooral kwamen voor de mooie rotsen, was het ook heel tof om ook de tekeningen te zien.
Spitzkoppe, de Matterhorn van Namibie
Wanneer je door Namibië reist zal je al gauw opvallen dat er uitzonderlijk veel Duitse toeristen rondreizen. Vaak in grote groepen, in van die reusachtige bussen met aanwezige gidsen. Iets wat niet heel gek is, als je bedenkt dat Namibie ooit een Duitse kolonie was. Het land werd toen zelfs Duits-Zuidwest-Afrika genoemd en het huidige Namibië was een Duitse kolonie van 1884 tot en met 1919. Het koloniale tijdperk heeft op verschillende plekken (bijvoorbeeld ook bij Kolmanskop) in het land haar sporen achter gelaten en zo ook bij Spitzkoppe, de naam voor de eilandberg is namelijk afkomstig uit de Duitse taal en de bergen hebben die gekregen vanwege de spitse kopjes die de rotspunten hier hebben. Naast de naam Spitzkoppe heeft het berglandschap vanwege de vormen tegenwoordig ook een andere bijnaam gekregen en dat is de Matterhorn van Namibië.
Ontstaan van het landschap
Ver voordat Namibië een Duitse kolonie werd is dit landschap natuurlijk al ontstaan en langere tijd woonden hier de San bevolking. Vandaar ook de aanwezigheid van de rotstekeningen van de San in verschillende rotsen. Nog veel verder voor de San vond die gbied haar oorsprong. Spitzkoppe en alle granieten rotsen die je hier vindt ontstonden namelijk toen een vulkaan instortte. Tegenwoordig zijn de rotsen nog steeds flink hoog, zo is de hoogste berg 1.784 meter boven zeeniveau en deze torent in vergelijking met het omliggende landschap zo’n 700 meter boven alles uit.
Hoe kom je in Spitzkoppe tijdens je Namibie trip?
Je vindt Spitzkoppe in Damaraland, in de Namib-woestijn, richting het noorden van het land. Het ligt eigenlijk schuin boven Windhoek en ook schuin boven Swakopmund. Wij reden er heen vanaf Swakopmund, dit kan in ongeveer 1 uur en 3 kwartier en qua afstand moet je dan aan zo’n 150 kilometer denken. Omdat wij in Swakopmund al twee nachten in een hotel geboekt hadden (wij sliepen in The Delight Hotel Swakopmund van Gondwana) zijn we niet blijven kamperen in Spitzkoppe, dus we hebben op dezelfde dag weer zo’n 2 uur terug moeten rijden. Klinkt misschien lang en heftig, maar geloof ons, dat was beide ritten echt waard. Wij hadden Spitzkoppe niet willen missen tijdens onze trip. Achteraf hadden we overigens wel een nachtje daar willen kamperen, want je kan daar op onwijs mooie campingspots verblijven, maar we hadden in Nederland onze complete Namibië trip al gepland, dus daar viel niks aan te veranderen, al paste het gelukkig precies in de planning vanwege een vrij in te delen dag die we in Swakopmund hadden. Ideaal dus!
De weg van Swakopmund naar Spitzkoppe
Een groot deel van de weg vanaf Swakopmund naar het berggebied is op het begin geasfalteerd, waardoor je dat stuk redelijk snel en gemakkelijk af moet leggen. Op een gegeven moment moet je alleen van B2 snelweg af en dan ga je de D1918 op. Hier begint het eigenlijk al meteen hobbelig, zanderig en lastig te worden. Maar met een goede auto (wij hadden een Renault Duster met 4WD) is het goed te doen. Na een tijdje de D1918 te hebben gevolgd keer je de D3716 op en dan is het nog even rijden tot je bij de entree bent. Ook dit laatste stuk is net zoals veel anderee D wegen in Namibie een dirt road, maar dan wel een met een fenomenaal uitzicht!
Entree ticket & andere handige dingen om te weten
Als je naar Spitzkoppe gaat betaal je voor je auto en per persoon een entree ticket. Voor een persoon kost dat 80 Namibische Dollar en voor je voertuig betaal je ook 80 Namibische Dollar. Wij waren dus met z’n tweeën en een voertuig 320 Namibische Dollar kwijt. Hiermee heb je alleen entree tot het park, je krijgt een kaart om de weg te vinden, maar je hebt dus nog niet fooi voor de gidsen bij de San tekeningen (dat is niet veel, maar toch handig om vooraf te weten dat je cash geld moet hebben). Volgens mij gaven wij 20 Namibische Dollar fooi.
Kamperen bij Spitzkoppe
In het park kun je op de camping overnachten of in de Spitzkoppen Lodge. Er zijn in het park verschillende plekken te vinden waar je gewoon je tent of auto neer kunt zetten, waar jij maar wilt. Het fijnst is het als je een auto met daktent hebt, maar je kan hier natuurlijk ook gewoon kamperen in een tentje. Op verschillende plekken in het park zijn een handjevol faciliteiten te vinden al zijn die aardig basic en bestaan ze vaak alleen uit een toilet, dus hou daar wel even rekening mee. Bij de entree is het allemaal net ietsje uitgebreider en daar vind je ook enkele douches en meer toiletten. Zorg trouwens dat je genoeg eten mee neemt als je gaat, want er is wel een restaurantje, maar het fijnst is als je gewoon alles hebt om zelf te koken. Qua prijzen kun je voor een nacht per persoon op de camping denken aan 190 Namibische Dollar. Toffe is trouwens dat als je blijft slapen, je ook nog eens kunt genieten van de waanzinnig indrukwekkende sterrenhemel die je hier ‘s avonds ziet!
Beste tijd om te gaan?
Toen wij er waren, in november, was het flink heet in het natuurgebied. Wij hebben door het zonnige weer ook minder kunnen rondlopen dan verwacht en onze tip is mede door de hitte dan ook om echt lekker vroeg op de dag op pad te gaan. Dan is het nog redelijk aangenaam. Qua beste rijstijd zou je denken dat november, aangezien het dan de Afrikaanse zomer is, niet zo’n goede maand is maar toch hebben wij ondanks het hete weer een hele toffe dag gehad. Belangrijk is vooral dat het droog is, maar gezien de lange droogte die heerst in Namibië is dat helaas vrijwel elke maand van het jaar wel (oorspronkelijk januari tot en met maart regenseizoen, maar helaas valt er al geruime tijd geen tot weinig regen in Namibie).