Beste reistijd namibie

Dit is de beste reistijd: Namibie

Ruimte dat is Namibië, met eindeloze zandduinen, uitgestrekte landschappen en een blauwe horizon. Het land ligt in het zuidwesten van Afrika en is sinds 1990 afhankelijk van het land Zuid Afrika. Namibië is een van de leegste landen ter wereld, het heeft een oppervlakte van 824.000 vierkante kilometer wat betekent dat het land bijna net zo groot is als Duitsland en Frankrijk samen. Met 1,7 miljoen inwoners betekent dit ongeveer 2 inwoners per vierkante kilometer (in Nederland is dit 400). Je kunt uren door Namibië reizen zonder enig teken van leven tegen te komen. Tijdsverschil heb je niet als je naar Namibië reist (vanuit Nederland), maar wat zijn de hoogtepunten en wat is de beste reistijd om naar die plekken in Namibië toe te reizen? Je lees hieronder er meer over!

Beste reistijd Namibie

Beste reistijd namibie

Beste reistijd Namibie

Hieronder kun je zien wat de temperatuur is in het hart van Namibië per maand en ook in hoeverre er dan regen valt (spoiler: dat is nogal weinig!):

JanFebMaartAprilMeiJuniJuliAugSeptOktNovDec
Windhoek
(Namibië)
° C302825222018182025303130
mm7790823050003102325

Wat is dan de beste reistijd om naar Namibië te gaan?

De beste maanden om naar Namibië te reizen is van mei tot en met november. Het is dan lekker warm en niet nat. Er valt weinig regen. Hierdoor kun je veel dieren bij waterplekken tegenkomen. Andere maanden die ook nog wel enigszins goed zijn, dat zijn December, Januari en April. Februari en Maart zijn over het algemeen het slechts. Hou trouwens wel in je achterhoofd dat er bij sommige maanden staat dat het dan regent in Namibië, de realiteit is dat het er al jaren eigenlijk niet écht heeft geregend. Staar je daar dus zeker niet op blind, helaas regent het veels te weinig in Namibië, waardoor het er altijd wel zonnig is en goed weer. Het land kan alleen wel wat druppels gebruiken, dus in droge maanden is het land ook extra droog.

Beste reistijd namibie Onderweg naar Kolmanskop

Welke plekken zijn mooi om te zien tijdens je Namibië reis

Er zijn een paar plekken die je niet wilt misschien tijdens je Namibië trip. Hieronder vind je een paar hoogtepunten:

Sossuslvei

Wat ons betreft één van de meest bijzondere plekken ter wereld: de Sossusvlei. Er zijn weinig plekken waarbij je het gevoel hebt alsof je in een ansichtkaart staat, maar dit is er zeker een. Rode zandduinen steken scherp af tegen een knalblauwe lucht, en dat zorgt voor een onvergetelijk en indrukwekkend gezicht. Ga vroeg in de ochtend naar de Sossusvlei, want met zonsopgang is de plek nog mooier. Wandel tussen de rode duinen door naar de Deadvlei met dode bomen die er al 900 jaar staan, maar nog intact zijn door het droge klimaat. Wist je trouwens dat sommige duinen meer dan 100 meter hoog zijn in de Sossuvlei?

Windhoek

Lekker om je Namibië reis te beginnen: Windhoek. De hoofdstad doet dorps aan, met een mix van Afrikaanse en Duitse invloeden. Een nachtje in Windhoek is naar onze ervaring wel voldoende, want je hebt het ook snel gezien. Breng een bezoek aan de Christus Kirche (kerk), het fort uit 1890 Alte Feste en de parlementstuin. Alles ligt op loopafstand van elkaar en tussendoor kun je een gezellig koffietentje opzoeken.

Damaraland

Het leefgebied van de bedreigde zwarte neushoorn is Damaraland. Met gids kun je oog in oog met de neushoorn staan, pas wel op: ze zijn echt reusachtig! Met de instructies van de gids is deze safari veilig. Natuurlijk is het geen garantie dat je de neushoorn spot, maar Damaraland is zonder neushoorn ook bijzonder door het andere wildlife: zebra’s, giraffen en antilopen.

Swakopmund

Voor veel reizigers is Swakopmund een relaxte middenstop tijdens een rondreis door Namibië. Het is een aangenaam Duits kustplaatje dat niet per se een hoogtepunt is, maar toch wel lekker in je rondreis. Swakopmund doet erg Duits aan. Zo is er apfelstrudel te koop, vind je er Duitse gebouwen en ook Duitse straatnaambordjes. Je kunt hier goed eten (zo vind je er schnitzels, maar ook andere keukens), een terrasje pakken of uitwaaien op het strand. Op zee vind je zeehonden en dolfijnen die je tijdens een boottocht kunt spotten. Doe je liever iets dat meer avontuurlijk is? Ga dan sandboarden in de woestijnduinen of rij met een quad de wilde natuur in!

Op bezoek bij de Himba’s

De meeste Himba’s leven in het noorden van Namibië, maar ook tussen Damaraland en Ethosha vind je deze gemeenschap. Zij leven in bijenkorfvormige huisjes van modder, mest en wilde takken. Deze huisjes zijn erg klein van binnen en de kinderen slapen er op koeienvellen. Vrouwen hebben een okerrode huid en smeren hun haar in met geitenvet. Reizen naar de himba –gemeenschap betekent automatisch bijzondere ontmoetingen.

Etosha

Een tweede hoogtepunt voor veel reizigers in een Namibië rondreis: Etosha National Park. Hier kun je op zoek gaan naar wilde dieren: leeuwen, olifanten, giraffen, zebra’s, én in het droge seizoen verzamelen de dieren zich bij de waterbronnen. Zit je in een aflevering van National Geographic of is dit echt?

 

→ Bekijk hier al onze Namibië artikelen

 

Bovenstaande tips zijn geschreven door de reisspecialisten van Namibië online, onderdeel van Riksja Travel. Met bouwstenen (korte reisprogramma’s van een aantal dagen) kun je je eigen Namibië rondreis samenstellen.