Reizen naar Patagonie hikes

Waar ligt Patagonië? Wat is de beste reistijd? En wat wil je er zeker doen?

Als je zegt tegen iemand dat je wel eens naar Patagonie op reis zou willen, dan is de kans heel groot dat je de vraag terug krijgt: “Waar ligt Patagonie ook al weer?” Niet iedereen heeft dat meteen paraat. Terwijl het reizen daar wel meteen tot de verbeelding spreekt: Beelden van gletsjers, ruige bergen, veel wildlife en het machtige Torres del Paine schieten al gauw door je hoofd. Maar goed, waar ligt Patagonie? Wat is de beste tijd om hier naartoe op reis te gaan? En welke dingen wil je er zeker weten doen? Tijd om je wat meer te vertellen over dit bijzondere stukje aarde!

Waar ligt Patagonie?

Allereerst: Patagonie is géén land. Net als Lapland geen land is en slechts een gebied betrekt dat zich over verschillende landen uitstrekt, is dat ook bij Patagonie het geval. Je vindt Patagonie in Zuid-Amerika, in het verre zuiden van dit continent. Het is een gebied dat zowel in Chili ligt als in Argentinië. Het is niet zomaar een gebied, want het is duizenden kilometers groot. Als we het googlen verschijnt er een getal van 1.043.000 km² in de zoekresultaten. Gigantisch dus! Het loopt eigenlijk vanaf de Rio Colorado in Argentinië tot aan de Straat Magellaan (een zeestraat in Zuid-Amerika). Sommige mensen denken dat Antarctica ook bij Patagonie hoort, maar ondanks dat het dichtbij ligt hoor het er niet bij. Daarvoor moet je nog veel zuidelijker afreizen. Of Vuurland bij Patagonie hoort, daar verschillende de meningen een beetje over. Deze eilandengroep ligt ook in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika en is net als Patagonie verdeeld tussen Argentinie en Chili. Deze eilandengroep ligt eigenlijk net aan de andere kant van de Straat Magellaan. Officieel hoort het er dus niet bij, maar het is wel een plek die vaak ook bezocht wordt als mensen helemaal naar het uiterste puntje van Zuid-Amerika afreizen. 

Hoe kom je in Patagonie vanuit Nederland?

Als je vanuit Nederland naar Patagonie wilt reizen, dan kun je het beste het vliegtuig pakken naar Santiago de Chili en daarna naar Punta Arenas doorreizen. Of je vliegt vanuit Nederland naar Buenos Aires in Argentinië en daarna reis je door naar Ushuaia. Het is een flinke vliegreis, dus bereid je daarop voor, je bent namelijk al gauw uren aan het vliegen. Je kan natuurlijk ook wat andere tussenstops aan je route toevoegen als je eenmaal bent geland in Zuid-Amerika, zo kun je wat meer van Argentinië of Chili zien voor je daadwerkelijk naar Patagonie gaat.

Waar ligt Patagonie

Waar ligt Patagonie

Wat is de beste reistijd om naar Patagonie te gaan?

De beste tijd om naar Patagonie te gaan is van November tot en met Maart. Het is zomer in deze maanden in het zuiden van Zuid-Amerika en dat is de ideale tijd om hikes te doen zoals bijvoorbeeld naar het populaire Torres del Paine. Op zich kun je ook al iets eerder naar Patagonie gaan, in Oktober bijvoorbeeld, de kans is alleen groot dat het dan wat kouder is maar gelukkig wel weer wat rustiger. Weeg dus een beetje af wat je zelf het fijnst vindt en natuurlijk wanneer je op reis kunt!

Hoe warm is het in Patagonie?

Qua temperatuur kan het in Patagonie in de zomer zo’n 22 graden worden, al hangt het natuurlijk ook wel af van waar je bent. Hoe hoger je de bergen in gaat, hoe frisser het wordt. Maar hoe meer je naar noord-oostelijk Patagonië gaat hoe warmer het weer kan worden. Daar kan het in december zelfs 30 graden worden. Ook is dit net als IJsland zo’n land waar het weer enorm snel kan veranderen. Het ene moment schijnt de zon en het volgende moment beland je in de mist of in de regen. Het begint te waaien en zodra je over een bergpas bent gereden, klaart alles ineens weer om. Dit is dan ook echt zo’n bestemming waar je laagjes moet dragen, zodat je altijd wat hebt om je warm te houden of zodat je wat uit kunt doen als het ineens weer lekker is. Lees hier meer over het 3-lagen systeem. In de winter kan het gemakkelijk dalen tot het vriespunt.

Welke dingen wil je zeker zien in Patagonie?

We hebben verschillende artikelen over Patagonie geschreven waarin je precies leest welke dingen tof zijn om te doen in dit bijzondere gebied. Lees hieronder meer:

→ Bekijk hier al onze Patagonië artikelen