reizen naar Patagonie minder bewandelde paden

Reizen naar Patagonie en optimaal genieten van de natuur? Zo doe je dat (zonder veel andere toeristen)

Dat Patagonië een uitzonderlijke natuurbestemming is, is bekend. Gletsjers, afgelegen fjorden, reusachtige bergketens, helderblauwe meren… Niet veel mensen krijgen de kans om naar het verre zuiden van Zuid-Amerika af te reizen. Toch is het in de zomermaanden (mid-december tot februari) bijzonder druk. Je bent niet de enige die graag de ongerepte natuur van Patagonië ontdekt. Zo is accommodatie in het schattige dorp El Chalten weken van te voren volgeboekt, is vijf maanden voorafgaand aan de beroemde W-trek (die kun je trouwens hier goed boeken) een kampeerplek reserveren krap, en sprak ik menig reiziger die tien dagen ‘vast’ zat in Ushuaia omdat alle bussen al volgeboekt waren. Ja, tijdens het hoogseizoen door Patagonië reizen betekent vooruit plannen. En nadenken hoe je de massa vermijdt om optimaal van de natuur te genieten! In dit artikel praktische tips hoe en waar wij ons zo goed als in ons eentje waanden.

Reizen naar Patagonie

reizen naar patagonie vrijkamperen

1. Vrijkamperen in Argentinië (niet in de nationale parken)

Voor de avonturiers onder ons: neem je tent op je rug en wandel de wildernis in. In Argentinië mag je namelijk vrij kamperen. Zo kwamen wij tijdens onze dagwandeling een verlaten tentje achter, de eigenaren waren waarschijnlijk de natuur aan het verkennen. Hoe bijzonder en lekker om waar je maar wilt solo of met gezelschap te vertoeven? Let op: vrijkamperen mag niet in de nationale parken. Neem een warme slaapzak mee, want ook tijdens de zomermaanden is het ’s nachts koud.

Ecodomes

ecodome ecodome patagonie ecodome in patagonie patagonie ecodome

2. Ecodomes El Chalten

El Chalten is een lief dorp omringd door bergen. Toeristisch is het ook, zo’n dertig jaar geleden is het door en voor bergliefhebbers uit de grond gestampt. Op zo’n zeven kilometer van het dorpje liggen de Ecodomes El Chalten. Beschut in de natuur vind je hier 12 kleine hutjes. Vanuit het comfortabele bed kijk je door een grote raam uit op de bergen, inclusief Fitz Roy. Bij goed weer is wandelen in de omliggende bergen de voornaamste activiteit, bij regen is dat het kacheltje aanhouden. De medewerkers voorzien je continu van verse houtblokken. En als je na het avondeten terug je Ecodome in gaat, word je verwelkomd door een heerlijk warm vuur zodat je de nacht warm tegemoet gaat. Door de afgelegen bestemming kom je hier alleen medebezoekers van de Ecodomes tegen.

Off-the-beaten-track

reizen naar Patagonie minder bewandelde paden reizen naar patagonie naar minder bewandelde paden

3. Ontdek de minder bewandelde paden (met net zulke mooie uitzichten) tijdens het reizen in Patagonie

Patagonië is een waar hike-paradijs. Vanuit de dorpen trek je zo de natuur in. Zoals bijvoorbeeld in Ushuaia. Verschillende wandelingen bieden prachtig uitzicht. Zo wandelden wij naar Laguna Esmeralda en naar Glacier Vinciguerra. Hoewel beide hikes ons naar mooie bestemmingen brachten, werd de tweede wandeling beduidend minder bezocht. Onderweg omhoog kwamen we amper anderen tegen, en bij onze eindbestemming aan de voet van de gletsjer hadden we het uitzicht voor onszelf. Zo komt de natuur het beste tot haar recht.

Ook in het Nationale Park Torres del Paine zijn er wandelingen die minder populair zijn. Vlak bij de Grey Glacier bijvoorbeeld, heb je de Ferrier Lookout Trek. Ook een aanrader voor ieder die van mooie uitzichten én rustige wandelingen houdt.

Populaire hikes

W-trek reizen naar patagonie Reizen naar Patagonie populaire wandelingen Torres del Paine reizen naar Patagonie

4. Ga opzoek naar het juiste moment voor populaire wandelingen

Uiteraard zijn er ook een aantal wandelingen die je, ongeacht de drukte, sowieso wilt doen. Zoals bijvoorbeeld de Fitz Roy. Ik kwam veel mensen tegen terwijl ik omhoog wandelde, maar dat uitzicht… Het was het dubbel en dwars waard.

De iconische drie torens van Torres del Paine staan waarschijnlijk ook hoog op je lijstje wanneer je naar Patagonië afreist. Tijdens de hobbelbus van Puerto Natalas naar het Nationale Park zie je ze in de verte al schitteren aan de horizon. Het is een flink stuk naar de voet van de rotsen en het helderblauwe meer. En als je daar eenmaal aankomt… Wil je het liefst in alle rust van de drie pieken genieten.

Vroeg vertrekken voor de hike naar Torres del Paine

Om de meute te vermeiden, is het noodzakelijk om vroeg in de ochtend te vertrekken. De avond voor vertrek hoorden we namelijk dat je anders met meer dan honderd man tegelijk bovenaan staat. Resulterend in gedrang voor de mooiste foto. Zonde. Vandaar dat wij besloten om ’s ochtendsvroeg om vier uur te vertrekken vanaf Refugio Centro. Hier sliepen wij in een tentje (die we ook ver van te voren hadden geboekt). Onze korte nacht werd beloond; na drie uur omhoog wandelen hadden we het uitzicht voor onszelf! Uniek voor de populaire wandeling.

Ben jij een nog vroegere vogel? Veel mensen wandelen om 01.00 uur ’s nachts weg om de eerste zonnestralen op de rotsen te aanschouwen. Wij hadden helaas minder geluk met het weer, na een regenachtige nacht was de hemel nog steeds vol met wolken. Vandaar dat wij een paar uurtjes later vertrokken. Slaap je in Puerto Natalas? Pak dan de vroegste bus die er is naar het nationale park. Je zult niet de enige zijn. Maar dan heb je in ieder geval een voorsprong op alle andere reizigers die ook nog per bus de Torres del Paine hike afleggen.

Ecocamp

EcoCamp Patagonie reis

EcoCamp torres del paine patagonie

Reizen naar Patagonie EcoCampVosje torres del paine EcoCamp

5. Overnachten in het EcoCamp, Torres del Paine

Ook in Chili vind je een prachtige accommodatie als het aankomt op genieten van de natuur in rust: EcoCamp in het Nationale Park Torres del Paine. Hoewel de standard Ecodomes wat klein van stuk zijn, is het kamp erg relaxt. Heerlijk eten, lokale biertjes en een yoga-dome maken het hier goed vertoeven. En dan het uitzicht nog. Vanuit het kamp kijk je uit op de bergketen Torres del Paine. Vanwege de hoger gelegen plek dan de andere accommodaties, zit je hier rustig. Zelfs zo rustig dat een moedervos besloot hier haar nestje te bouwen. Tijdens ons verblijf zagen we hier de vier babyvosjes rondspringen. Via het Ecocamp kan je ook excursies boeken, ze nemen je dan mee naar de afgelegen plekken om natuur optimaal te ervaren. Lees hier meer over onze ervaring bij het EcoCamp

Cruise

Zuid Patagonie cruise naar gletsjer

Patagonie cruise reisgroep Patagonie cruise fjorden gletsjers

6. Ontdek ongerept Patagonië dat alleen bereikbaar is per boot

Ben je ooit op een plek geweest waar geen weg naartoe loopt, maar je afhankelijk bent van een boot? In zuid-Patagonië is het zo. De zuidelijke fjorden zijn alleen begaanbaar per boot. Wij vaarden met Australis Cruises in vijf dagen langs gletsjers, fjorden en Kaap Hoorn. Uitkijkend vanaf het schip warenzeeleeuwen, pinguïns, walvissen en vogels de enige levende wezens die we onderweg tegenkwamen. Tijdens onze tocht namen we ook deel mee aan excursies op het land. Australis deelde de bootreizigers zo op, dat je altijd met maximaal twintig mensen omhoog wandelde. Zo konden we de natuur van Patagonië alsnog zo rustig mogelijk ervaren. Lees hier meer

Patagonie

Reizen naar Patagonie laagseizoen

7. Bezoek Patagonië in het laagseizoen

Afhankelijk van je wensen aan een bezoek aan Patagonië, kan je ervoor kiezen om niet in de zomermaanden te gaan. Januari en februari zijn namelijk ongekend druk, maart is alweer een stuk rustiger. Tijdens de herfst krijgen de valleien nog meer kleur, een van de locals die we spraken vertelde ons dat dit zijn favoriete seizoen is. Wel heb je meer kans op regen. Kijk dus goed wat je wilt doen tijdens je vakantie naar Patagonië en of je kan uitwijken naar de minder drukke maanden. Oh en zoek je een goede site om een hike te boeken? Check dan Bookatrekking.com!

→ Bekijk hier al onze Patagonië artikelen