Backpacken Paaseiland
Marjolein Smits

Voor op je bucketlist: Paaseiland bezoeken!

Toen ik een reisbestemming aan het uitzoeken was in Zuid-Amerika, kwam ik ineens foto’s tegen van Paaseiland. En ik kon alleen maar denken, ik moet hier naar toe. Paaseiland is onderdeel van Chili, dus al snel was de keuze gemaakt om eerst in Chili rond te reizen en daarna voor een week naar Paaseiland te vliegen. Het is gewoon een hele bijzondere bestemming. Die Moai (beelden) staan overal op het eiland en niemand weet precies hoe ze er komen. Alles bij elkaar maakt dat het zo tof is om Paaseiland te bezoeken.

Paaseiland bezoeken: Dit wil je weten!

Paaseiland bezoeken beelden tips

Backpacken Paaseiland

Hoe ziet een bezoek aan Paaseiland eruit: Hoelang ga je en waar moet je zeker naartoe?

Ik ben 5 dagen op Paaseiland geweest. In principe is er maar één echte ‘stad’ op Paaseiland, namelijk Hanga Roa. Ik verbleef daar en heb vanuit Hanga Roa iedere dag een ander gedeelte van het eiland bezocht.

Dag 1 op Paaseiland: Ik vloog van Santiago naar Paaseiland. Alles bij elkaar nog een vlucht van een paar uur want het eiland ligt nog best ver de oceaan op (gezien vanaf Chili). Aangekomen op Paaseiland heb ik die eerste dag niet heel veel gedaan. Beetje Hanga Roa bekeken, langs de supermarkt en ’s avonds de zonsondergang bij Ahu Tahai gekeken. Dit is de meest dichtstbijzijnde archeologische plek bij de stad, met drie platformen die in 1960 zijn gerestaureerd. Een plek waar je wel op tijd moet zijn, om een goede plek te hebben in het gras om de zonsondergang te bekijken.

Dag 2 op Paaseiland: Een wandeling gemaakt naar Rano Kau. Dit is een met water gevulde krater, onderdeel van het nationale park en de mooiste natuurplek op het eiland. Het is een flinke wandeling omhoog, maar dan zeker de moeite waard. Doe het zeker op je gemak, je komt uiteindelijk wel boven. Vlakbij de krater ligt Orongo, een ceremoniale stad die je kunt bezoeken. Het is een complex met meerdere ruïnes van huisjes. Helemaal zeker weten ze niet waarvoor de huisjes hebben gediend, maar ze denken dat er ieder jaar een wedstrijd werd gehouden. Jongens van het hele eiland gingen op zoek naar een bepaald soort ei en degene die het ei als eerste vond was Birdman voor een jaar.

Dag 3 op Paaseiland: Het eiland is relatief klein en dus huurde ik die dag een mountainbike om naar verschillende plekken met standbeelden te fietsen aan de westkust van Paaseiland. Zo kom je langs de westkust meerdere grotten tegen met prachtige uitzichten op zee en kleuren in de grot. Ook fietste ik langs Ahu Akivi, een plek met zeven Moai, gerestaureerd in 1960 en de enige plek waar de beelden naar de zee kijken. Door het slechte weer fietste ik al snel terug en heb ik de rest van de dag luierend doorgebracht.

Dag 4 op Paaseiland: Roadtrip time! Langs de oostkust omhoog naar het noorden, met een hele coole auto. Je hebt tijdens een roadtrip aan de oostkust overal de mooiste uitzichten op zee, het eiland, de bergen en de prachtige natuur. Ik heb ook een bezoek gebracht aan Rano Rraku. De plek waar de beelden zijn gemaakt vanuit het vulkanische steen en getransporteerd werden over het eiland. Je kunt er gewoon vrij rondlopen (over uitgezette paden) en de vele beelden bekijken die er liggen, staan en nog in de rotswanden zitten. Heel bijzonder om te zien en te realiseren wat zich hier vele honderden jaren geleden heeft afgespeeld. De rest van de middag heb ik heerlijk relaxed op het strand bij Playa Anakena gelegen. De enige plek op het eiland met een mooi zandstrand en turquoise water. En natuurlijk weer zeven beelden (Ana Nau Nau) die uitkijken vanaf de rand van het strand, idyllisch onder palmbomen.

Dag 5 op Paaseiland: Vroeg uit bed om de zonsopkomst te bekijken bij Ahu Tongariki. Het grootste platform met 15 Moai beelden. Heel bijzonder om daar in het donker heen te rijden en dan zittend in het gras het dag te zien worden. Daarna was mijn trip voorbij en vloog ik weer terug naar het vasteland van Chili.

Zonsopkomst paaseiland bezoeken

Paaseiland bezoeken tips uitzicht

Hoeveel kost het om Paaseiland te bezoeken tijdens een Chili rondreis?

Pff, lastig te zeggen, maar één ding is zeker, je moet er wel voor sparen. Paaseiland is geen goedkope bestemming. Qua overnachten betaal je bijvoorbeeld rond de 30 dollar per nacht (en dat is goedkoop). Eten kun je zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt natuurlijk. Door niet uiteten te gaan, maar zelf koken of langs de supermarkt te gaan, kun je bijvoorbeeld wel besparen op je reis. Je vliegticket is in ieder geval je duurste kostenpost. Dat was bij mij 700 euro, dat is bijna even duurt als mijn ticket naar Chili vanuit Nederland. En aangezien er maar één maatschappij naar Paaseiland vliegt (LATAM), is er geen andere optie dan dat vliegticket te kopen als je het eiland wilt bezoeken.

Waar kun je het beste slapen als je Paaseiland gaat bezoeken?

Echte hostels heb je niet op het eiland, dus je moet goed op tijd rondkijken voor een plekje. Ik verbleef uiteindelijk in Hostel Kona Tau. Een familie huis waar de familie ook vaak langskomt. Vlakbij het centrum en lieve mensen.

Paaseiland bezoeken zonsondergang zonsopgang

Paaseiland bezoeken krater bezienswaardigheden

Waar keek je naar uit toen je Paaseiland ging bezoeken & waar zag je tegenop?

Ik was heel benieuwd hoe Paaseiland zou zijn. Het is niet echt een backpack bestemming en dan is het toch afwachten wie je tegenkomt, hoe alles loopt en of je je draai een beetje vind. En dat is goed gelukt. Leuke en lieve mensen ontmoet. Maar wellicht doordat je veel alleen bent en veel mensen al met iemand zijn, heb ik ook een aantal dingen niet gedaan. Daar alleen in een restaurant zitten vond ik bijvoorbeeld iets minder leuk. Dus qua eten heb ik het gewoon anders gedaan.

Wat moeten backpackers zeker meenemen op reis naar Paaseiland?

Goed boek met achtergrond informatie over het eiland. Zeker de moeite waard. Neem ook genoeg kleding mee voor alle weersomstandigheden. Maar besef wel dat ondanks dat het regent, het nog steeds warm kan zijn. Drink dus ook voldoende, want van je stokkie gaan is nooit leuk.

Ontmoet je gemakkelijk andere backpackers op Paaseiland?

Vond ik iets moeilijker dan op andere plekken. Er zijn wel andere reizigers, maar die zijn vaak samen of op zichzelf. Ik heb dus vooral tijd alleen doorgebracht, omdat ik hier alleen aan het rondreizen was. Maar dat vind ik heerlijk om te doen, dus dat was voor mij geen probleem.

Paaseiland bezoeken palmbomen chili

Praktische of leuke tips voor als je Paaseiland gaat bezoeken

Vergeet zeker niet langs het postkantoor te gaan. Allereerst hangen er allemaal brieven en tekeningen van kinderen die ze hebben gestuurd aan de paashaas op Paaseiland (en dat komt gewoon aan). Daarnaast kun je in het postkantoor een stempel in je paspoort zetten. Helemaal officieel is het niet, aangezien het eiland onderdeel is van Chili. Maar wie wil zo’n stempel nou niet! Oh en ga een ijsje eten bij MiKafé. Heerlijk!

Hoe is het weer?

Het weer op Paaseiland is niet altijd goed, de regen kan hier echt met bakken uit de lucht komen vallen. Houdt daar dus rekening mee met het inpakken van je tas

Auto of fiets huren op Paaseiland

Huur een auto of fiets. Zo kun je onwijs veel zien over het gehele eiland! En auto huren kost rond de $80 per dag, deze kun je huren in Hanta Roa, net als fietsen.

Is Paaseiland een veilige bestemming?

Ik heb me qua criminaliteit geen moment onveilig gevoeld. Er zijn veel vriendelijke mensen op Paaseiland en veel toeristen. Wel heb ik een ‘aanvaring’ gehad met een zwerfhond. Die lopen er veel rond, willen spelen, maar er zitten ook wat minder vriendelijke types ertussen. Ik heb dus tot twee keer toe een anti rabiës injectie moet ophalen en ook nog drie in Nederland. Het ziekenhuis was er goed op ingesteld, dus qua afhandeling daar is het allemaal prima verlopen. Wel voel je je zelf even minder op je gemak wanneer een hond in je arm bijt. Later hoorde ik van meer mensen verhalen dat ze waren gebeten, de ene persoon kwam er beter vanaf dan de ander.

→ Bekijk hier al onze Chili artikelen