EcoCamp torres del paine patagonie

Bijzonder overnachten: Ecocamp Torres Del Paine National Park in Patagonië

In de categorie bijzondere overnachtingen staat EcoCamp in Torres del Paine National Park stipt op nummer één bij ons. Bij aankomst begrijp je meteen waarom. De drie iconische pieken van het nationale Park Torres del Paine tekenen de achtergrond. Ze zijn het decor van EcoCamp. Op een heldere dag kleuren de Torres tijdens zonsopgang oranje, op een donkere dag hangen ze in de wolken en laten de Torres – als je geluk hebt – af en toe iets van zich zien. Met welk weer je EcoCamp ook treft, het is meer dan een overnachting. Het is een ervaring. En na drie dagen EcoCamp is mij duidelijk: het is een bezoek om nooit te vergeten.

Ecocamp Torres Del Paine National Park

→ Meteen een tent boeken: Ecocamp Torres del Paine National Park

Torres del paine EcoCamp in patagonieEcoCamp torres del paine camping patagonie binnenkantEcoCamp torres del paine patagonie

Dome in de natuur

Na een vriendelijk welkom bij de receptie, trekken we in onze dome. Een klein, rond hutje waar ik net rechtop kan staan. Door het comfortabele bed is de dome vrijwel volledig gevuld. Lang houden we het niet vol in de hut; door de brandende zon verandert het overdag in een kleine oven. Een goede reden om de rest van het EcoCamp te ontdekken.

We nemen plaats op het terras. Dat ze in het EcoCamp aandacht hebben voor detail is duidelijk. Met een interieurmix van hippie, artistiek en yoga-zen, kom ik snel tot rust. Bedenk daar een koud, lokaal gebrouwen biertje bij al drinkend in de zon terwijl we uitkijken over Lago Nordenskjöld en de bergketen Torres del Paine. Een uitzicht om van te dromen. Wat ik meer dan eens heb gedaan terwijl ik onze reis door Patagonië voorbereidde. Het helderblauwe meer in de vallei schittert door de zon, af en toe zien we een condor hoog boven ons vliegen.

→ Hier ook logeren? Boek ook een dome bij EcoCamp

W-trek patagonie torres del paine ecocamp

W-Trek in Torres del Paine

Door de Torres del Paine bergketen loopt de beroemde W-trek. Deze meerdaagse hike (die kun je hier boeken) dankt haar naam aan de vorm van het pad. Aan weerszijden en in het midden van de bergen liggen drie valleien. Loop van vallei naar vallei (én vallei) en je hebt een zogenaamde W afgelegd. Omdat wij de W-trek voorafgaand aan ons bezoek aan het EcoCamp hebben gelopen, kijk ik niet langer met een gevoel van onrust naar de bergen. Hoewel ze alsnog roepen, is mijn nieuwsgierigheid bevredigd. Ik weet al waar het pad je mee naartoe neemt, van welk stukje natuur ik het meest genoot, hoe het geluid van een gletsjer en vallende ijsbrokken klinkt. Nu geniet ik van mijn biertje en het in de natuur zijn.

→ Lees ook: Onze complete W-trek gids voor het magische Torres del Paine

Vosje torres del paine EcoCamp

ecocamp torres del paine wildlife vossen

ECODOME torres del paine vosje patagonie

Speciale onderburen in EcoCamp

Plots horen we geritsel onder het terras. Het zal toch niet… Jazeker, daar komt opeens een klein vosje tevoorschijn. Timothy, manager bij EcoCamp, vertelde ons bij aankomst dat een moedervos afgelopen winter onder het terras een nestje heeft gebouwd. In het voorjaar keken Timothy en zijn collega’s verbaasd op toen de kleine vosjes tevoorschijn kwamen.

Vanaf het puntje van onze stoel bekijken we het baby-vosje. Ik weet niet wie nieuwsgieriger is, ik of de vos. Kort daarna verschijnt z’n broertje, samen rollen ze door het gras en rennen ze elkaar achterna. Hoewel ik op dat moment niet denk dat het beter kan, gebeurt het toch. Alle vier de baby-vosjes komen tevoorschijn.

EcoCamp Safari tour: ontdek Torres del Paine met expedities

De volgende dag is het tijd voor actie. Wij slapen namelijk bij EcoCamp, inclusief programma. Elke dag heb je de keuze uit een ontspannen, medium of intense activiteit. Wij kiezen voor dit laatste: de Ferrier Lookout Trek. Met gids Carlos rijden we in twee uur naar de andere kant van de bergketen. Hoe we vanuit het EcoCamp uitzicht hebben over vallei vanaf het oosten, wandelen we nu naar een uitzichtpunt met zicht op de vallei en bergketen vanaf het zuidwesten. In korte tijd wandelen we  750  meter omhoog, onderweg laat Carlos ons proeven van de vele besjes en mini-appeltjes die groeien in de natuur. Ook vertelt hij veel over de flora en fauna. Op een gegeven moment tovert hij zelfs een vergrootglas en mini-microscoop tevoorschijn. Gids Carlos is goed voorbereid!

Na twee uurtjes stijl omhoog komen we aan op het uitkijkpunt: een rotsplateau waarlangs de wind hard waait. Het verwondert me hoe anders de bergen er weer uitzien vanaf deze plek. In de verte zien we het Andesgebergte en iets dichterbij de Grey Gletsjer. In de vallei liggen verschillende meren, allen met een andere tint blauw. Twee zwevende condors maken wederom het plaatje af.

Ecocamp torres del paine struisvogel patagonie

EcoCamp torres del paine patagonie tocht hike

Massage & yoga voor de ultieme ontspanning

Aan het eind van de middag strijken we na een verfrissende douche neer in de bar. De kachel houdt ons warm, op de achtergrond tokkelt een medebezoeker op de gitaar. Onder genot van een drankje wissel ik samen met EcoCamp-genoten ervaringen uit van de dag. De sfeer op het kamp voelt gemoedelijk aan.

Om ultiem te ontspannen, wandel ik even later naar de zen-uithoek. Iets afgelegen staan twee speciale domes; één voor massage en één voor yoga. Zowel in de ochtend als avond kan je hier yogalessen volgen, een welkome afwisseling voor de benen na al het gewandel.

Ook in de massage-dome kom ik uitstekend tot rust. Tijdens de massage zakt de zon en kleurt de hemel donkerblauw. Wanneer ik een uurtje later helemaal zen naar buiten stap, zorgen de verlichtte domes en heldere sterrenhemel voor een magisch uitzicht. Een bijzondere afsluiter na een week in het nationale park Torres del Paine.

EcoCamp torres del paine camping patagonie torres del paine ecocamp domes w-trek ecocamp torres del paine in patagonie

Praktische informatie: EcoCamp & Cascada tours

De domes kan je een maand van tevoren boeken via Booking.com, je vindt de domes van EcoCamp Torres del Paine National Park hier. In het hoogseizoen (mid-november tot maart) is dit wat lastig, dan geeft EcoCamp namelijk voorrang aan bezoekers die ook een programma boeken. Via zusterorganisatie Cascada Expediciones heb je de keuze uit verschillende tours, waaronder de Wildlife Safari Tour. Tijdens deze vierdaagse tour staat flora en fauna centraal. De wildlife tour inclusief overnachting bij EcoCamp is duur; in de zomermaanden betaal je voor vier dagen Wildlife Safari Tour maar liefst $2.500 USD per persoon. Besluit je toch op een andere manier naar dit gebied te gaan en ben je benieuwd waar je goed een trekking kunt boeken? Check BookATrekking.com eens!

→ Meteen je overnachting regelen: EcoCamp Torres del Paine National Park

Naar EcoCamp Torres del Paine in het laagseizoen?

Wanneer je EcoCamp bezoekt in het laagseizoen (september, laat april en mei), is het makkelijker om alleen een overnachting te boeken. De standard dome kost $167 USD per nacht, tijdens het hoogseizoen $288 USD.  Van juni tot augustus is EcoCamp gesloten. Tijdens deze wintermaanden is het simpelweg te koud om de domes warm te houden. Ik kan alleen maar fantaseren hoe geïsoleerd en magisch tegelijkertijd de groene domes er dan bij liggen in winterwonderland.

→ Bekijk hier al onze Patagonië artikelen