Buenos Aires Argentinie

De ultieme gids voor Buenos Aires

Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, een stad waar je in eerste instantie niet heel lang van plan bent om te blijven en uiteindelijk veel langer blijft hangen. Het voelt er anders dan in andere hoofdsteden in Latijns-Amerika, en af en toe denk je dat je door Barcelona of Parijs loopt. Het is er heerlijk dwalen door de straten van de verschillende wijken en je kunt je er direct helemaal onderdompelen in het Argentijnse leven. En ben je er in november, dan staan de vele paarse Jacaranda bomen prachtig in bloei. Wil je het beste uit je tijd in Buenos Aires halen? Dan is deze gids voor jou!

Ontdek alles over Buenos Aires

→ Eten doe je bij deze beste restaurants van Buenos Aires
Vliegticket deals naar Buenos Aires
→ Overnachten in Buenos Aires: de tofste hotels en hostels

Straat Buenos Aires

De eerste dag in Buenos Aires

Buenos Aires is voor veel mensen het startpunt van hun reis door Argentinië. Ook mijn reis begon in deze stad. En eerlijk is eerlijk, ik ben zo’n reiziger die totaal onvoorbereid op pad gaat en dan alles ter plekke wel uitzoekt. Aan de ene kant is dat heel fijn, want je leert je weg op die manier echt goed kennen. Aan de andere kant is het af en toe ook een beetje stressvol en heb ik regelmatig te maken met FOMO omdat ik daardoor ook een heleboel dingen mis. Reis je net zo als ik, sla dan dit stukje even over en vind lekker je eigen weg. Ga je liever iets beter voorbereid op pad? Lees dan dit stukje even door en plan je eerste dag in Buenos Aires om even wat dingen te regelen en te acclimatiseren.

Geld halen

Op het moment van schrijven heeft Argentinië te maken met ontzettend hoge inflatie. Gelukkig merk je daar als reiziger weinig van omdat jij geld kunt gaan halen bij de Western Union. Je krijgt dan veel meer Argentijnse peso’s voor je euro’s. Daarover lees je alles in het artikel over hoe het zit met geld in Argentinië. Je kunt ook geld wisselen bij de ‘cambio’ mannetjes op straat als je van thuis een stapel euro’s of dollarbiljetten meeneemt. Zij hanteren een iets mindere koers dan de Western Union, maar het is beter dan bij de bank. Neem hier de eerste dag even de tijd voor want genoeg cash op zak hebben, gaat je de rest van de reis veel plezier opleveren.

SUBE kaart

Neem ook even de tijd om een SUBE kaart te regelen. Dit is de Argentijnse OV-chipkaart die je in het hele land kunt gebruiken voor lokale bussen en metro’s. Ik heb hem vooral in Buenos Aires veel gebruikt omdat het ov een snelle, goedkope en makkelijke manier is om je door de stad te verplaatsen. Je kunt de SUBE kaart kopen bij kiosco’s (kleine winkeltjes die je overal in de stad vindt) of op bijvoorbeeld de verschillende metro stations. Je kunt er dan met je vers gehaalde cash ook direct geld opzetten zodat je hem kunt gebruiken. Google Maps is trouwens een prima manier om met het ov je weg door de stad te vinden.

Buenos Airesstraat 9 de Julio, Buenos Aires

Hoe vervolg je je weg na BA?

Maak ook even een plannetje voor de komende dagen. Er is in Buenos Aires echt ontzettend veel te zien, te doen en te beleven en het kan je eerste dagen best een beetje overweldigend zijn. Kies daarom wat dingen uit die je zeker weten wil doen en houd wat ruimte over voor spontane dingen. Dan weet je ook hoelang je in de stad wil blijven. Houd in je planning ook rekening met het regelen van eventuele bus- of vliegtickets voor je weg na Buenos Aires.

Het is namelijk handig om een paar dagen van tevoren een ticket te regelen om op je volgende bestemming te komen. Vanwege het geld, doe je dit het beste cash en dat kan dus alleen ter plekke. Zelf heb ik vooral met de bus gereisd en ging ik op busstations altijd even langs verschillende aanbieders van de reis die ik wilde afleggen. Vooral als je goed Spaans spreekt, krijg je dan vaak ter plekke ook nog een flinke korting. Vliegtickets kun je cash betalen op de kantoortjes van de vliegmaatschappijen zelf of je kunt gebruik maken van Rapi Pago/Pago Facil. Inmiddels krijg je wanneer je betaalt met je creditcard ook een betere wisselkoers. Dat leg ik je allemaal uit in het artikel over het geld in Argentinië.

Overnachten in Buenos Aires

Ik vond een goede overnachtingsplek vinden in Buenos Aires als soloreiziger nogal een ding. Dit komt omdat de hostels in Buenos Aires op de hoogte zijn van hoe wij reizigers gebruik maken van een andere wisselkoers. Logischerwijs willen zij daar ook een slaatje uit slaan en dus zijn de prijzen ontzettend hoog, hanteren ze een heel random wisselkoers of willen ze dat je alleen cash betaalt in euro’s of dollars. Ik vond dat zelf wel een beetje vervelend want daardoor voelden de hostels heel duur voor wat ze waard waren. Doe dus vooraf even goed onderzoek op booking.com of hostelworld en lees de reviews goed en verwacht vooral wat meer te moeten betalen. Boek je hostel ook op tijd, de betere hostels zijn snel volgeboekt!

Zelf sliep ik m’n eerste paar dagen in Rayuela Hostel Boutique en de laatste dagen in Draper Startup House. Beide een beetje crappy, maar de ligging dichtbij de Avenida 9 de Julio en in de wijk San Telmo is wel goed en de laatste hanteert gewoon een normale wisselkoers en is erg goedkoop.

Reis je met z’n tweeën of meer? Dan ben je in Buenos Aires veel beter uit. Je kunt dan namelijk gewoon een hotelkamer boeken. Met z’n tweeën zijn die prijzen goed te doen, de hotels zijn van veel betere kwaliteit en ze hanteren niet een of andere rare wisselkoers.

Tip: ga mee met een tour

Om direct een beetje je weg te vinden en de stad wat beter te begrijpen is het heel handig en leuk om mee te gaan met een tour. Zo krijg je ook super veel informatie over de stad en over het land en zie je heel veel dingen.

1. Gratis walking tours

Buenos Aires Free Walks organiseert gratis walking tours in het oude centrum en in de wijken Recoleta en Retiro. Zelf ben ik alleen meegegaan met de tour door het oude centrum. Die tour wordt gegeven in het Spaans en in het Engels en start van maandag tot zaterdag om 3 uur in de middag recht voor de Congreso de la Nación Argentina en loopt helemaal tot Plaza de Mayo. Je komt onderweg onder andere ook langs Avenida 9 de Julio. Een ontzettend brede straat die door de Argentijnen zelf is bestempeld tot de grootste boulevard ter wereld. Het is echt een ontzettend drukke tour en dat is stiekem wel een nadeel, maar toch vond ik het wel de moeite waard. Ik kreeg een goed beeld van de stad en de geschiedenis, er was genoeg ruimte voor vragen, en na afloop kregen we nog een hele lijst met tips voor de stad.

Gratis walking tour Buenos Aires

2. Fietstour met Ontdek Buenos Aires

Wij Nederlanders zijn gek op fietsen en dat doen we het liefst altijd en overal. Ontdek Buenos Aires ontwikkelde daarom een Nederlandstalige fietstour door Buenos Aires. De tocht duurt 4,5 en laat je echt kennismaken met de stad. De tour is wel een stukje duurder, maar het is zeker het geld waard. Deze tour neemt je ook mee door de wijk La Boca. Een prachtige wijk vol gekleurde huisjes en streetart.

Tip: je kunt ook een fietstour door Buenos Aires boeken via Baja Bikes.

3. Graffiti Tour

Zoals in veel steden in Latijns-Amerika vind je in Buenos Aires een heleboel streetart. Veel van die streetart vertelt je meer over de roerige geschiedenis van Argentinië. Een gids kan je meer over die geschiedenis en de vele werken vertellen. Er zijn meerdere aanbieders van deze tour, dus check vooral even welke jou het leukste lijkt.

Niet te missen bezienswaardigheden en to do’s

Inmiddels heb je aardig kennis kunnen maken met de stad en is het tijd om er zelf op uit te gaan. Dit mag je zeker niet missen!

El Ateneo Grand Splendid

El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires El Ateneo Grand Splendid

1. Boekenwinkel El Ateneo Grand Splendid

Een van de mooiste boekwinkels van de wereld vind je in Buenos Aires: El Ateneo Grand Splendid. Deze winkel is gevestigd in een oud theater en daar zijn alle details nog van te zien. Heerlijk om een kijkje te nemen en – mocht je Spaans goed genoeg zijn – een nieuw boek te scoren. Je kunt ook even een koffietje drinken in het café op het oude podium en alle details even in je opnemen.

Adres: Avenida Santa Fe 1860

Museo Evita

Museo EvitaMuseo Evita, Buenos Aires

2. Museo Evita

Eva Perón is een van de belangrijkste vrouwen in de geschiedenis van Argentinië. Ze was de vrouw van voormalig president Juan Perón en van 1946 tot haar dood in 1952 first lady. Eva is op haar 33e overleden aan baarmoederhalskanker, maar in haar korte leven heeft ze veel betekent voor de armen en de vrouwen in Argentinië. Ik moet toegeven dat ze haar in het museum erg positief neerzetten, maar daar verschillen de meningen nogal over. De familie Perón onderhield bijvoorbeeld nauwe banden met de nazi’s in Duitsland. Toch speelt ze een heel belangrijke rol in de geschiedenis van het land en daarom is dit museum zeker een must visit. Het museum is gevestigd in een opvanghuis opgericht door Eva voor kansarme vrouwen en kinderen, dus ook de plek is van historische waarde.

Adres: Lafinur 2988

3. San Telmo markt op Zondag

Elke zondag vindt in de wijk San Telmo een markt plaats. Het is een van de oudste wijken van de stad en vroeger ook een van de rijksten. Het verhaal gaat dat na een uitbraak van gele koorts de mensen zijn vertrokken naar de wijken Palermo en Recoleta. Ze lieten al hun spullen achter en zo ontstond deze markt. Het is niet helemaal duidelijk of het waar is, maar het is wel een leuke markt om even rond te struinen en een souvenirtje te kopen. De wijk zelf is ook prachtig om rond te lopen en je vindt er vele winkeltjes, cafés en restaurantjes.

4. Museo Malvinas

Ik heb een klein beetje een obsessie met de Falkland Islands – in het Spaans: Islas Malvinas – en zou er graag een keer naartoe gaan. Die obsessie werd alleen maar groter omdat je overal in het land borden langs de weg ziet staan die zeggen ‘Las Islas Malvinas son Argentinas’ en wrok jegens Engeland en het verliezen van de Falkland Oorlog zit bij veel Argentijnen nog diep. Mocht je deze obsessie met me delen dan is Museo Malvinas zeker het bezoeken waard. Het museum ligt wat ver van het centrum, maar is met de bus goed te bereiken. Je leert er van alles over de geschiedenis en hoe het uiteindelijk tot de oorlog is gekomen en je leert er veel over de natuur van de eilanden. Ik had verwacht dat het museum vrij eenzijdig zou zijn, maar er is ook ruimte voor kritiek op de oorlog vanuit de Argentijnen zelf.

Adres: Santiago Calzadilla 1300

Parken in Buenos Aires

Buenos Aires park Jardín Botánico, Buenos Aires

5. Naar een park

In Buenos Aires vind je vele parken. Super fijn om op een warme dag wat verkoeling te vinden of om met een groepje reizigers en/of locals samen te komen en mate te drinken. Palermo Park is geïnspireerd op Central Park in New York en in het weekend is het er de place to be voor mensen die even actief willen zijn of lekker willen hangen. Naast het park vind je de Palermo bossen, waar je ook een 3D show over het ontstaan van de wereld en het heelal kunt bewonderen. Ook het bezoeken waard zijn de Jardín Japonés en Jardín Botánico.

De wijk Palermo

Palermo Hollywood straatjePalermo Hollywood, Buenos Aires Palermo Hollywood

6. Struinen en shoppen in Palermo Soho en Palermo Hollywood

De wijk Palermo is de meest bruisende wijk van Buenos Aires. De wijk bestaat eigenlijk uit meerdere gedeelten en Soho en Hollywood zijn de belangrijkste. Vooral als je op zoek bent naar een goede restaurants, bars of discotheken dan zit je hier helemaal goed. Zin om even te shoppen? Dat kan hier ook! Struin lekker door de straten, loop af en toe een boetiekje binnen en plof daarna neer op een terrasje.

Goed om te weten: deze wijk was vroeger een van de mindere delen van de stad, maar sinds de jaren ‘90 is dat helemaal omgeslagen. Nu is het er helemaal hot and happening.

7. Bezoek de wijk Recoleta

Recoleta is een van de chiquere buurten van de stad. Het zal je vast ook niet verbazen dat koningin Máxima in deze wijk is opgegroeid en dat onder andere de meeste buitenlandse ambassades hier gevestigd zijn. Erg leuk om een kijkje te nemen.

Zeker niet overslaan: Cementerio de la Recoleta. Deze begraafplaats is bijna een heel dorp op zich met straatjes en woningen. Een plekje op deze begraafplaats was alleen weggelegd voor de allerrijkste Argentijnen en je vindt er onder andere het graf van Evita Perón. De toegang naar de begraafplaats is gratis, maar het kan handig zijn om met een gids op pad te gaan. Die kan je meer kan vertellen over belangrijke mensen die er begraven liggen.

8. Gaumont bioscoop

Houd je van naar de bioscoop gaan en spreek je goed Spaans? Ga dan zeker een avondje naar Gaumont. Het is een prachtige oude bioscoop waar echte Argentijnse klassiekers en belangrijke films over de geschiedenis van Argentinië worden gedraaid. Aanrader!

Adres: Av. Rivadavia 1635

Palacio Barolo

Palacio Barolo Buenos Aires

9. Palacio Barolo

Palacio Barolo is een kantoorgebouw aan de Avenida de Mayo. Het gebouw was lange tijd een van de hoogste gebouwen in de stad en zelfs in heel Zuid-Amerika. De architect van het gebouw werd geïnspireerd door het boek de Goddelijke Komedie van Dante die in dit boek de hel, het vagevuur en de hemel beschrijft. Hoe en wat je dit precies terugziet in het gebouw wordt in ieder geval uitgelegd tijdens de gratis walking tour door het centrum van de stad. Het gebouw deed ooit ook dienst als vuurtoren en die toren kun je nu nog altijd beklimmen. Doe dit vooral in de avond voor een prachtige zonsondergang.

Adres: Av. de Mayo 1370

10. Teatro Colón

Teatro Colón is het operahuis van Buenos Aires en wordt door National Geographic gezien als een van de mooisten van de wereld. Het operahuis biedt plek aan zo’n 3500 mensen en de akoestiek is er fantastisch. Zeker de moeite waard om een rondleiding te boeken én in de avond een concert te bezoeken. Kaartjes voor beide kun je reserveren via de website.

Adres: Cerrito 628

IJs eten

ijs eten in Buenos Aires

11. IJs eten

Veel Argentijnen hebben roots in Italië. Dit kun je ook merken aan het ijs dat je in Argentinië kunt eten. Eigenlijk kun je elke random ijssalon binnenlopen en het is genieten geblazen. Aanraders zijn onder andere Rapa Nui, Cadore, Saverio en Iceland. Als je een ijsje haalt bij Iceland in San Telmo kun je direct neerploffen op het Plaza Dorrego waar vaak mensen aan het tango dansen zijn.

12. Naar een Bar Notable

Iets dat de Argentijnen dan weer niet van de Italianen hebben meegenomen is goede koffie. Eigenlijk is dat bijna nergens echt lekker. Toch hebben ze wel een heel koffiecultuurtje en komen ze graag bij elkaar in een Bar Notable om koffie te drinken en de dag te bespreken. Cafe Tortoni op Avenida de Mayo is de meest bekende van de stad, maar daarom staat er ook vaak een lange rij. La Poesia in San Telmo is ook leuk.

Voetbalwedstrijd

Palermo Hollywood streetart

13. Naar een voetbalwedstrijd

Argentinië ademt voetbal. Nergens ter wereld houden ze zo erg van deze sport als hier. Ik had het geluk het hele WK van 2022 in Argentinië te zijn. Elke wedstrijd was de sfeer fantastisch – ja, ook bij die kwartfinale tegen Nederland. En het WK eindigde in een van de leukste feestjes die ik ooit heb meegemaakt.

Ben je niet tijdens zo’n belangrijk toernooi in het land, dan kun je altijd nog naar een wedstrijdje van Boca Juniors of aartsvijand River Plate, hoewel het bijna onmogelijk is om hier kaartjes voor te regelen. Gelukkig kent de stad nog veel meer voetbalclubs en is het minstens zo leuk om hier naar toe te gaan. Je kunt eventueel ook met een georganiseerde tour meegaan, dan wordt alles voor je geregeld en hoef jij alleen maar te genieten van de fantastische sfeer die er in het stadion hangt.

14. Struinen door Puerto Madero

Puerto Madero is de oude haven van Buenos Aires. Het was jarenlang een plek met veel criminaliteit en prostitutie. In de jaren ’90 is de wijk opgeknapt en nu is het één van de duurste en modernste wijken van de stad. In de oude pakhuizen vind je nu verschillende restaurants en winkels en ‘s avonds is het dé plek om een cocktail te drinken.

Ook overdag is het leuk om rond te lopen. Een van de hoogtepunten van deze wijk is de Puente de la Mujer. Dit is een brug die lijkt op een echtpaar dat de tango danst.

15. Tango in Buenos Aires

Sowieso is Tango is onlosmakelijk verbonden aan Argentinië en vooral in Buenos Aires kun je naar veel shows toe. Van de gids van de free walking tour kreeg ik een lijstje met plekken die zeker de moeite waard zijn om een tangoshow te gaan zien. De meeste van deze shows zijn inclusief diner. De prijzen kunnen erg variëren.

 • La Ventana
 • El Guerandi
 • Piazzola Tango
 • El Viejo Almacén.
 • Tango Porteño.
 • Café Tortoni
 • Tango Rojo

Je kunt ook naar een Milonga. Dit is een verwijzing naar een Argentijnse stijldans die vergelijkbaar is met de tango. Daarnaast is het ook een evenement waarbij mensen de tango, wals of milonga dansen. Elke zondag vindt dit plaats bij la Glorieta de Belgrano. La Catedral del Tango is een plek waar je ‘s middags les kunt nemen. ‘s Avonds komen er mensen samen om te dansen. Je kunt ook de app Hoy-Milonga in de gaten houden, dan zie je welke milonga dagelijks open is.

Een leuke insider tip: je kunt ook de Nederlandse Willemijn een berichtje sturen. Zij is tangodanseres in Buenos Aires en je kunt haar appen voor kaartjes: +54 9 11 5315-6479.

16. Uitgaan in Buenos Aires

Wie van een feestje houdt, is in Buenos Aires op de goede plek. Vooral in de wijk Palermo zijn veel toffe plekken om uit te gaan. Daarnaast wil je dit ook niet missen:

1. Speakeasy Bars

Speakeasy Bars zijn barren die zijn ontstaan in de tijd dat er geen alcohol gedronken mocht worden. Die tijd is inmiddels voorbij, maar de verstopte barren zijn er nog steeds. Sommige zijn vooral leuk om een cocktail te drinken – ga net als de Argentijnen voor een Negroni – anderen zijn de place to be voor een dikke party. Van de gids van de free walking tour kreeg ik een lijstje met leuke:

 • Frank´s Bar: hier heb je een wachtwoord voor nodig die dagelijks op hun Facebook pagina wordt gedeeld. Je krijgt wel alleen hints, je moet zelf het antwoord raden.
  Uptown: makkelijk te vinden door de lange rij wachtende mensen. Er draaien vaak goede dj’s.
 • La Ferona Social Club
 • Puerto Uno
 • JW Bradley ltd
 • La Calle
 • Nikki Harrison: hiervoor moet je eerst een uitnodiging krijgen van anderen. Je kunt ook eten in het sushi restaurant dat erbij hoort en vragen om een rondleiding in de wijnkelder.
 • Thames 878
 • La Florería: zit verstopt achter een koelkastdeur.
 • Trade Skybar

2. La Bomba de Tiempo

Elke maandagavond vindt La Bomba de Tiempo plaats. Dit is een show met trommels op een mini festivalterrein. Iedereen die bij de show is geweest is laaiend enthousiast. Je kunt van tevoren tickets kopen of op tijd in de rij gaan staan. Kom zeker niet net als ik een uur te laat, dan zit het namelijk hartstikke vol en kun je alleen op straat mee luisteren. Helaas krijg je dan niks van het sfeertje op het terrein mee. Na de show gaat het feestje op straat wel nog even verder en de meeste maandagavonden eindigen in de club. Let bij La Bomba wel even goed op je spullen. Als er ergens veel zakkenrollers rondlopen, is het hier wel.

Andere to do’s in Buenos Aires

moderne gebouwen Buenos Aires oude gebouwen buenos aires

17. Nog meer tips

Zelf ben ik veel te kort in Buenos Aires geweest en ben ik aan lang niet alles toegekomen wat er in de stad te doen zien en te doen is. Hierbij nog een lijstje met dingen die je zeker niet mag missen als je langer de tijd hebt in deze fantastische stad:

 • De Matadores Markt
 • Het Buenos Aires Museum voor Moderne Kunst (MAMBA)
 • El Zanjón
 • Het oude postkantoor
 • Museo Casa Rosada
 • Naar de delta van de rivier de Tigre
 • Een dagje of twee naar Colonia Del Sacramento in Uruguay
 • Een bezoekje brengen aan de paardenraces of polowedstrijden

Zoals je ziet kun je je prima een paar weken vermaken in Buenos Aires! Het is daarom ook een toffe stad om je reis door Argentinië en Zuid-Amerika te beginnen met een paar weken Spaanse les.

→ Bekijk hier alle artikelen over Argentinië