3 lagen systeem winter

Met het 3 lagen systeem overleef je het ergste winterweer (ook in Noorwegen!)

Noorwegen in de winter. Als je dat hoort, moet je je heel veel sneeuw inbeelden. Zoveel sneeuw, dat de aarde geen kleur meer lijkt te kennen. Alles is witter dan wit. Behalve de lucht. Die verandert in minuten van pastel roze naar duister grijs, om vervolgens van lichtblauw in bijna groen te veranderen. Niets is zo veranderlijk als het weer in Noorwegen, maar feit is dat het er in de winter flink koud is. Van temperaturen ver onder het vriespunt moet je dan ook zeker niet schrikken. De grote vraag die dan natuurlijk naar bovenkomt: Hoe overleef je dat helse winterweer als je naar Noorwegen op vakantie gaat in het winterseizoen?! Het antwoord… Dat is te vinden in het 3 lagen systeem! Benieuwd wat dat precies is? Lees dan gauw verder:

Het 3 lagen systeem, je redding in winterweer

Het 3 lagen systeem doelt op de drie lagen kleding die je moet dragen wanneer het erg koud is. Je begint jezelf aan te kleden met een basislaag, vervolgens draag je daaroverheen een isolerende laag kleding en dat alles bescherm je vervolgens met een waterafstotende laag. Hieronder zie je dat er nog één licht grijze laag tussen zit, omdat het soms ook relaxt is als je binnen wat laagjes uit kunt doen want restaurants worden juist warm gestookt:3 lagen systeem

Het 3 lagen systeem bestaat dus uit…

  1. Een basislaag, oftewel thermo-ondergoed! (Goed merk: Icebreaker, Dilling of kijk hier)
  2. Een isolerende laag, oftewel een goede fleece trui of een fleece vest
  3. Een waterafstotende laag, denk aan een goede jas tegen wind en regen

Hoe werkt zo’n 3 lagen systeem dan precies?

De allereerste laag, het thermo-ondergoed, zit strak tegen je huid aan en zorgt ervoor dat wanneer je zweet dit goed wordt afgevoerd. Thermo-ondergoed (bijvoorbeeld gemaakt van wol, zoals merinowol) wordt namelijk niet nat (natte kleding is koud, dus dat wil je voorkomen) en voelt tegelijkertijd lekker zacht aan. Dan heb je natuurlijk nog iets nodig om je warm te houden, de tweede laag: Een fleece vest of trui. Dit moet in tegenstelling tot het strak zittende thermo-ondergoed wat losser om je lichaam vallen. Hierdoor kan er als het ware een warme luchtlaag om je lichaam heen ontstaan. En tot slot trek je daarover een goede jas aan, een water- en winddichte jas. Wij voegde hier zelf nog een foute kersttrui aan toe, tussen de thermo laag en het fleece vest, omdat het soms ook fijn is om een laagje uit te kunnen doen wanneer je binnen zit.

En welke broek moet je dan aan?

Om je benen warm te houden, is het aan te raden om een thermo-legging te dragen. Zo on-sexy als ze zijn, zo warm zijn ze wel. En om je vervolgens goed tegen de natte sneeuw te beschermen, kun je daar vervolgens het beste een skibroek (ik droeg er één van O’Neill) overheen doen. Het liefst een die ook goed over je schoenen valt, zodat ook deze beschermt zijn tegen de sneeuw.

Welke schoenen kun je het beste dragen?

Tot slot nog een laatste tip met betrekking tot je schoenen. Wanneer je in de winter in Noorwegen bent, is het aan te raden schoenen te dragen die veel grip hebben en waterdicht zijn. Denk aan hoge Lowa’s of aan winterschoen/snowboots van kwalitatieve merken als Meindl, Jack Wolfskin of Sorel. Ugg’s of Mou’s zijn waarschijnlijk iets te glad en als je lang buiten bent ook niet volledig kou- en waterdicht. Qua sokken kun je het beste voor skisokken kiezen. Hou er trouwens wel rekening mee dat skisokken erg dik kunnen zijn en dat je daardoor wellicht een grotere maat schoenen nodig hebt!

3 lagen systeem schoenen

Het 3 lagen systeem in winters Noorwegen

Benieuwd hoe zoiets er in de praktijk uit ziet in Noorwegen? Check hieronder de foto’s!

→ Bekijk hier al onze Noorwegen artikelen