Ga je naar Peru reizen? Dit wil je weten!

De meeste reizigers kennen Peru vanwege de magische inca ruïnes Machu Pichu. Maar ook het besneeuwde Andes gebergte, de grappige lama’s en de spectaculaire natuur van het Amazone regenwoud maken dit land tot een reisbestemming waar je geweest wilt zijn! Veel reizigers bereiken Machu Picchu door eerst met de trein naar het lager gelegen dorp Aguas Calientes (warm water baden) op 110 km van Cusco te reizen. De meer avontuurlijke reizigers bereiken Machu Picchu via de Inca Trail. Dit is een populaire en eeuwen oude route die door de Inca’s is aangelegd om naar de verborgen stad Machu Picchu te lopen. De Inca Trail begint op 88 km van de stad Cusco. Een andere stad die je zeker moet bezoeken wanneer je in Peru bent is Iquitos, een grote stad middenin het regenwoud gelegen aan de Amazone rivier. Het is de enige grote stad ter wereld zonder toegangswegen over land, je kunt hier alleen over water en door de lucht komen. Maar vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de kleurrijke Uros bevolking die letterlijk op het indrukwekkende Titikaka Meer wonen!

Naar welke plekken wil je in Peru tijdens het reizen:

peru reizen

peru reizen mini machu picchu in peru

1. Machu Picchu

Machu Picchu is een van de bekendste ruïnes ter wereld en deze verborgen Inca stad kan tijdens een reis naar Peru dan ook niet worden overgeslagen. Wel grappig om te weten is dat ‘Machu Picchu’ letterlijk ‘Oude Berg’ betekend. Voor de locale bevolking zijn de bergen (Apus) belangrijker dan enkele oude stenen bouwerken. Toen Hiram Bingham zijn jonge gids om een naam van de site vroeg, dacht deze dat Bingham de berg bedoelde. Door het communicatie probleem tussen Hiram Bingham en zijn jonge ‘gids’ heeft deze beroemde archeologische site dus pas op het moment van (her)ontdekking haar nieuwe naam gekregen. Lees alles over Machu Picchu

2. Inca Trail

De Inca bevolking was erg goed georganiseerd en had een ingenieus systeem van paden aangelegd om de verschillende delen van hun grote rijk (incl. Ecuador, Peru, en delen van Bolivia en Chili) te kunnen bevoorraden en om berichten over te brengen. Inca, of ‘Inka’ betekend in de lokaal gesproken Andes taal Quechua, letterlijk ‘Koning’. Deze Inca Trails zijn eigenlijk dus niet aangelegd door de Inca’s, maar door de Quechua bevolking in opdracht van de Inca heersers. De bekendste en een van de best bewaard gebleven Inca Trails is de train die bij km 88 (vanaf Cusco) begint en 42 km verder bij de Zonne Poort van Machu Picchu eindigt. De ‘Classic Inca Trail volgt 4 dagen dit pad en de zwaarte van de trekking zit ‘m niet direct in de af te leggen afstand, maar vooral in het stijgen en dalen op hoogte (max. 4200 m) en over ongelijke ruwe stenen treden. Om deze Inca Trail gedurende het hoogseizoen (juni t/m augustus) te kunnen lopen moet je soms al een half jaar van te voren boeken, omdat er per dag maar 500 personen (inc. de gidsen en dragers) op de train worden toegestaan. Vooraf regelen? Boek de Inca Trail bij Bookatrekking.com! Goede alternatieven voor de ‘Classic Inca Trail’ zijn o.a.:

De Salkantay Trek (4 tot 5 dagen)
De Inca Jungle Trail (4 dagen)
De Lares Trek (4 dagen)

3. Nazca lijnen

Dit zijn eeuwenoude figuurtekeningen in het zand. Vooral van boven zijn ze goed te zien, maar ook van beneden is het bijzonder om deze Nazcalijnen te bezoeken. Lees alles over de Nazca lijnen

4. Levendig Lima

Lima is de hoofdstad van Peru, gelegen aan de kust en met bijna 10 miljoen inwoners is dit een reusachtige en drukke stad. Haar belangrijkste toeristische trekpleisters zijn: de international gewaardeerde culinaire keuken, met natuurlijk ceviche (rauwe vis), maar ook vele andere gerechten die je geprobeerd moet hebben. Ook een bezoek aan het historische centrum, met het indrukwekkende Plaza de Armas, het San Francisco klooster en Parque del Agua mag niet vergeten worden wanneer je in Lima bent. Een bruisende nachtleven vind je in de districten Barrenco, Miraflores en het historische centrum. Actievelingen kunnen in Lima onder meer surfen en paragliden.

5. Titicaca meer

Prachtig gelegen, omringt door bergen, op een hoogte van 3820 meter en met een omvang van een derde van Nederland, is dit het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het Titicaca meer ligt op de grens tussen Peru en Bolivia en beide landen beweren dat het grootste deel binnen hun grenzen ligt. Zeker is dat de meeste bezoekers aan de Peruaanse kant van de grens het Titicaca meer bezoeken vanuit de stad Puno. Vanuit deze grote stad worden o.a. tours naar de volgende eilanden op het Titicaca meer georganiseerd: (1) Uros: Door de Uros bevolking gemaakte drijvenden riet-eilanden (2) Amantani: Rustiek eiland zonder verkeer (3) Taquile: Bekend om haar breiende mannen. Lees meer over het Titicaca meer

6. Cusco

Cusco was ooit de belangrijkste hoofdstad van het Inca Rijk en behoord nu tot een van de bekendste toeristische hoogtepunten in Zuid-Amerika. Het is een indrukwekkende stad waar verschillende culturen en architecturen van de Inca’s en de Spaanjaarden samenkomen. Hoogtepunten in en rond Cusco zijn o.a.: de indrukwekkende kathedraal; de tempel van de zon; Plaza de Armas; de archeologische site van Sacsayhuaman en de nabij gelegen ‘Heilige Vallei’. Je begrijpt dus dat je in Cusco al snel meerdere dagen rond blijft hangen. Natuurlijk ontbreken ook hier niet leuke restaurantjes en bars. Bestel bijvoorbeeld eens Cuy (niet schrikken: Cavia) of een Pisco Sour cocktail! Lees meer over Cusco

7. Huaraz

Vanuit Lima kan je ook de nachtbus nemen naar Huaraz. Dit is een bergdorpje midden in het Andes gebergte. Het dorpje zelf stelt niet zoveel voor, maar de omgeving des te meer. Hier vind de echte ruige toppen van de Andes met hier en daar ijsblauwe meren, besneeuwde toppen, uitgestrekte landschappen. Een fantastische plek voor iedereen die houdt van de bergen en er graag een paar dagen op uit trekt in de natuur! We verzamelden de beste tips voor Huaraz, inclusief de mooiste hikes en de beste plekken om te slapen en te eten.

Algemene informatie die handig is als je in Peru gaat reizen:

Vaccinaties Peru

Wanneer je naar Peru op reis gaat is het aan te raden om een inenting te nemen tegen DTP en Hepatitis A. Ook een vaccinatie tegen Gele koorts wordt aanbevolen. Blijf je langer dan drie maanden in Peru? Neem dan ook een vaccinatie tegen Hepatitis B, Rabiës en Buiktyfus. Raadpleeg voor een persoonlijk advies altijd even je huisarts.

Beste reistijd Peru

De beste reistijd om naar Peru te gaan is in de maanden mei tot en met oktober. Let er wel op dat het in de maanden juni tot en met augustus wel drukken kan zijn dan in de maanden mei, september of oktober. De temperatuur is in Lima gemiddeld tussen de 20 en 25 graden, in Cuzco is de temperatuur lager. Daar is het veelal tussen de 5 en 17 graden. De kans op neerslag is in Puerto Maldonado het hoogst.

Betalen in Peru

Betalen in Peru kan met de valuta Peruaanse Nueva Sol (PEN). Ook worden op verschillende plekken Amerikaanse dollars geaccepteerd. In de steden in Peru kun je gewoon pinnen met een Nederlandse pinpas, het is echter ook aan te raden om voor de zekerheid een creditcard mee te nemen.

Visum Peru

Met een Nederlands paspoort heb je voor Peru geen visum nodig, bij aankomst krijg je een paspoortstempel en hiermee mag je 30 dagen in het land verblijven. Het is ook mogelijk om een stempel voor 183 dagen te krijgen.

→ Bekijk hier al onze Peru artikelen