Wat is een hostel backpacken

Wat is een hostel? + 10 tips als je voor het eerst in een hostel slaapt!

Waarom wij zo van hostels houden als we aan het backpacken zijn? 1. Het is vaak lekker goedkoop, dorms zeker en prive kamers soms ook. 2. Je ontmoet meestal gauw andere backpackers 3. In Hostels kun je gewoon zelf koken, aangezien er vaak een gemeenschappelijke keuken is 4. Vanuit je hostel worden vaak toffe excursies of activiteiten georganiseerd, waardoor je een plek nog beter leert kennen 5. De meeste hostels liggen op ideale locaties. Oke er zijn ook een paar nadelen, maar als je met een klein budget de wereld rond wilt reizen zijn hostels de ideale verblijfplaats.

Wat is een Hostel?

Volgens Wikipedia is een hostel “een jeugdherberg, een goedkope accommodatie voor overnachting aangesloten bij Hostelling International of een andere goedkope accommodatie voor overnachtingsplek”. Van Dale noemt het “Hostel: hotel of pension, met name voor jongeren of studenten.” Niet echt brede omschrijvingen maar het dekt enigszins de lading.

Een hostel kun je boeken via sites als Hostelworld, maar je vindt ze ook gewoon op Booking.com, die hebben zelfs een speciaal hostel overzicht. Voordeel van Booking.com is dat je vaak ook goede annuleringsmogelijkheden hebt, ook vaak nog tot kort voor je aankomstdatum. Als je plannen dan toch wijzigen (hoe vaak gebeurd dat wel niet tijdens het backpacken), dan kun je je hostel reservering nog gauw wijzigen of annuleren.

Hostels zijn er in allerlei soorten en maten

Wat is een hostel dorm kamer hostels wat is een hostel wat is een hostel slaapzaal

10 tips voor als je voor het eerst in een hostel slaapt

Ga je binnenkort voor het eerst in een hostel overnachten? Check dan even dit lijstje:

1. Een lakenzak is geen overbodige luxe om mee te nemen (check hier de complete backpackers paklijst), niet elk bed is namelijk voorzien van schone lakens.

2. Neem ook een eigen handdoek mee, want in tegenstelling tot hotels krijg je die er niet altijd bij in een hostel.

3. Check altijd of er free breakfast is! En als dat er is, verwacht er niet te veel van… white bread with peanutbutter jelly anyone? Oh en nog een tip: Sta niet te laat op als er ontbijt is, anders is de kans dat de helft al op is.

4. Heb je een lonely moment? Ga even chillen in de gemeenschappelijke ruimte, grote kans dat je zo nieuwe vrienden maakt.

5. Als er ergens staat dat het om een 8-persoonskamer gaat dan betekent dat ook echt dat ze elk van de 8 bedden per stuk zullen verhuren.

6. Vraag bij de receptie of ze leuke tips hebben voor de bestemming waar je dan bent, gegarandeerd dat ze toffe dingen weten en meestal hebben ze er ook een gratis plattegrond (handig!).

7. Slaap je liever alleen bij vrouwen of mannen? Vraag dan altijd even na of de dorm die je wilt boeken alleen voor chicks is of ook voor jongens, de organisatie houdt er niet per se rekening mee wie bij wie slaapt. Je kan dus ook een dikke behaarde oude man met tattoo’s boven je krijgen.

8. Als je niet denkt dat je hostel echt schoon is en er zijn meerdere hostels in de buurt, check dan altijd eerst even de kamers… Soms kan je op de raarste plekken weggestopt worden en daar heb je niet altijd zin in.

9. Neem een klein slotje mee als je in een hostel gaat slapen (liefst TSA zodat je hem ook voor de flightbag van je backpack kan gebruiken als je gaat vliegen), dit kan namelijk handig zijn als er kluisjes zijn. Vaak zijn kluisjes zonder slot en dan kun je je eigen gebruiken.

10. Ga je koken in je hostel? Check dan ook altijd de leftovers in de koelkast of voorraadkast, soms laten andere backpackers een en ander achter dat jij gratis kan gebruiken. Zo kun je ineens toch geraspte kaas over je pasta doen, in plaats van alleen tomatensaus of ketchup!

Hoe gedraag je je in een hostel?

Eerlijk gezegd? Gewoon heel simpel, sociaal. In een hostel slapen is misschien wel de meest sociale manier om te overnachten. Ineens woon je met tientallen wildvreemden in een huis, die vaak dezelfde instelling hebben als jou en je nieuwe reismaatje kan daar zomaar tussen zitten. Het is dan ook helemaal niet raar om zomaar een praatje aan te knopen. Als je nog nooit in een hostel hebt overnacht, kan je misschien denken dat het een big deal is, maar eerlijk gezegd is het gewoon een groot gebouw met gezellige reizigers. Maak dus ook niet moeilijker dan het is in je hoofd, iedereen zit daar om plezier te hebben, een mooie reis te maken, te genieten én goedkoop te overnachten. Gedraag je gewoon als een persoon die jij ook graag in je dorm zou willen hebben, dan komt het helemaal goed. Oh en als het een keer niet lukt om een gezellige band op te bouwen, so be it, dat kan natuurlijk net zo goed gebeuren. Als je benieuwd bent hoe je andere backpackers ontmoet op reis, check dan even dit artikel! En als je het toch spannend blijft vinden om welke reden dan ook, bedenk dan dat iedereen in dat hostel zich waarschijnlijk wel eens zo heeft gevoeld.

→ Lees ook: Zo ontmoet je andere backpackers op reis
→ Lees ook: 8 redenen waarom alleen op reis zo leuk is

wat is een hostel hostels

Moet je een hostel reserveren of loop je gewoon binnen?

Eigenlijk hangt het heel erg af van het type hostel af, de locatie en hoe jij graag reist.

Voordelen om je hostel te reserveren

Als jij graag alles vooruit plant, dan kan het fijn zijn om een hostel te reserveren. Je weet dan precies waar je naartoe moet als je aankomt en hoeft niet zeulend met je backpack op zoek naar een fijne kamer of plek. Nadeel ervan is dat je niet vooraf kan controleren hoe de kamer eruit ziet of dat het er gezellig is, al kun je daar ook wel weer online reviews voor raadplegen.

Een ander moment waarop het fijn is om een dorm te reserveren is als je weet dat het een populaire plek is en dat vrijwel elke backpacker er naartoe wilt. Of als het het enige leuke hostel in de wijde omgeving is. Op zo’n moment is het ook slim om vooraf te boeken.

Tijdens feestdagen je plekje reserveren is ook verstandig. Wij kwamen ooit op een lokale feestdag aan in Cameron Highlands in Maleisië en hebben toen noodgedwongen 2 een-persoons bedjes met 2 Fransen moeten delen omdat er simpelweg geen andere plek mee vrij was. De andere optie was de vloer of een bankje buiten. Toen baalden we wel dat we niks gereserveerd hadden.

→ Tip: Wij gebruiken altijd Booking.com voor het reserveren van hostels, die hebben zelfs een speciaal hostel overzicht, maar bovenal gunstige prijzen én goede annuleringsmogelijkheden wat handig als je reis ineens anders loopt

Kun je gewoon bij een hostel naar binnen lopen en vragen om een kamer?

Als je niet wilt reserveren, dan kun je ook gewoon op de bonnefooi naar je bestemming toe gaan en wel zien of er toffe hostels zijn. Je kan aan reizigers vragen die op de bus staan te wachten als jij aankomt vragen waar zij hebben geslapen, misschien was hun hostel wel heel gezellig. Ook staan er soms mensen van hostels al nieuwe reizigers op te wachten bij de bus om hun zo te lokken naar hun hostel. In Cuba wordt dat heel vaak gedaan door mensen van een Casa Particular (daar slaap je namelijk niet bij hostels maar bij mensen thuis in een soort guesthouse).

Ook kun je natuurlijk zelf al een lijstje maken van bijvoorbeeld 3 hostels die je hebt gevonden in een blog of de Lonely Planet en zelf besluiten om daar langs te gaan. Je kan dan gewoon naar binnen lopen en vragen of er nog kamers vrij zijn. Als dat het geval is kun je de kamer bekijken en de prijs vragen, als je meerdere dagen blijft kun je daar zelfs nog proberen op te afdingen. Het is helemaal niet gek om zomaar ergens binnen te stappen en je hoort gauw genoeg of er nog plek is of niet. Wij deden ook wel eens als we met z’n tweeën aan het reizen waren dat de een ergens ging wachten met beide backpacks en dat de ander de hostels in de omgeving afging (een stuk of drie) om te kijken of er plek was en of het een beetje een normaal was. Zo hoef je niet te zeulen met je backpack, maar kun je wel even onderzoek doen over wat goedkoop is en een fijne plek.

Het voordeel van niet reserveren is tot slot dat je dan wat vrijer bent in het reizen. Je hoeft dan niet per se op een bepaalde plek te zijn op een bepaalde datum. Je doet gewoon dingen wanneer jij dat wilt en je bent niet afhankelijk van een reservering.

Hoe groot kunnen dorms / slaapzalen zijn?

Het hangt heel erg van je hostel af, maar er de meeste hostels hebben 4, 6, 8, 10, 12 en 16-bed dorms, je kan dus met een flinke groep op de kamer liggen. Ene kant klinkt dat misschien heftig, maar het kan juist ook heel gezellig zijn. Er zijn ook dorms die nog groter zij, wij hebben wel eens in een dorm gelegen in Singapore voor +30 mensen maar daar sliepen we toen maar met 5 mensen waardoor het helemaal prima was.

Leuke hostels vinden?

De beste manier om leuke hostels te vinden is via:

Wat vonden wij toffe hostels om te slapen?

Hieronder vind je een lijstje met hostels waar wij leuk hebben overnacht:

→ Lees hier al onze tips voor backpackers