alleen op reis

8 redenen waarom alleen op reis zo leuk is

Tijdens mijn 25 jaar op deze aardbol, heb ik al een aantal keer het geluk gehad om alleen op reis te gaan. Ik ben zelfs in mijn uppie voor een half jaar en een vol jaar verhuisd naar een aantal landen, iets waarbij je tegen gelijksoortige dingen aanloopt als bij het ‘alleen op reis’ zijn. Alleen op reis gaan klinkt voor sommigen als muziek in de oren; anderen gruwelen ervan en kunnen zich niet voorstellen dat ze dit ooit zouden ondernemen. Zelf ben ik van mening dat het eigenlijk iets is dat je minstens 1 keer in je leven geprobeerd wilt hebben… want dat het een onvergetelijke tijd wordt, staat vast! Natuurlijk zal het niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, maar daartegenover staan een aantal hele waardevolle dingen. Benieuwd waarom dat ‘alleen op reis’ gaan zo populair is? Check de 8 redenen hieronder:

8 x waarom alleen op reis gaan zo leuk is!

→ Tip: Bestel het boek Solo Reizen

alleen op reis schotland

1. Vrijheid

Alleen op reis betekent niemand anders om rekening mee te houden behalve jezelf. Jij beslist hoe jouw dagprogramma eruit ziet! Geen zeurende reisgenoot tijdens die vroege ochtend hike, of juist heerlijk lang uitslapen omdat je toch aan niemand verantwoording verschuldigd bent. Misschien beslis je tijdens je reis om je bij een andere groep aan te sluiten, een totaal andere reisroute te volgen of je wijzigt je terugvlucht. Jij hebt het voor het zeggen!

2. Weg uit die comfort zone!

Vroeg of laat zal je in een situatie terechtkomen waarbij er iets niet volgens plan verloopt. Je mist je nachtbus, je vooraf geboekte hostel blijkt niet meer te bestaan of niemand stapt op je af terwijl je in je eentje in de eetzaal zit. Je bent op zulke momenten volledig op jezelf aangewezen om je situatie te veranderen. Vaak betekent het dat je op vreemden af moet stappen of moet improviseren – en dat valt eigenlijk achteraf altijd heel erg mee.

alleen reizen

3. De meest bijzondere ontmoetingen


Op reis kun je niet kieskeurig zijn op het gebied van sociale interactie. Je travel buddies zijn soms mensen die je in je leven thuis nooit had aangesproken, maar wanneer je alleen op reis bent, maakt dat absoluut niet uit! Ook ben je sneller geneigd om met de lokale bevolking contact op te zoeken, aangezien je je niet in je veilige bubbel met een vriend of vriendin bevindt. Dat zijn ontmoetingen die je nooit meer zal vergeten!

4. Nieuwe vrienden vanuit alle hoeken van de wereld


En met die nieuwe ontmoetingen maak je ook nieuwe vrienden. En niet zomaar vrienden! Mensen van allerlei verschillende landen, met diverse achtergronden en levensstijlen. Samen gaan jullie op avontuur. Enne… wanneer jullie weer thuis zijn, is het onwijs leuk om elkaar in jullie thuisland nog een keer op te zoeken!

alleen op reis afrika

5. Nieuwe inzichten over je leven thuis


Doordat je je niet constant in je eigen cultuur, vriendengroep en algeheel vertrouwde omgeving bevindt, krijg je heldere inzichten over je leven. Niet voor niets wordt er (ook al is het vaak lacherig) gedaan alsof mensen zichzelf ‘gaan vinden’ op hun soloreis. Je leert veel over je eigen grenzen, normen en waarden, en wat jij nu echt belangrijk vindt in het leven. Mensen en ervaringen buiten je bubbel, helpen daarbij.

6. Leven in het NU

Waar we thuis vaak veel bezig zijn met het verleden en de toekomst, leer je tijdens je solo-reis in het nu te leven. Door alle bijzondere dingen die je meemaakt, kun je bijna niet anders dan volop genieten van wat er om je heen gebeurt en alles dag tot dag tot je te nemen. De tijd lijkt anders te tikken wanneer je op jezelf bent aangewezen en je ook veel tijd ‘alleen’ bent met je gedachten.

alleen op reis tips

7. Boost je zelfvertrouwen


Het is niet niks, alleen op reis gaan, maar wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt voel je je echt on top of the world. Jij doet dit gewoon, je kan de wereld aan! Je voelt je zelfstandig, stressbestendig en je leert je sterke en zwakke punten kennen.  Dit gevoel is waanzinnig en een fijne realisatie in tijden wanneer je je wat minder voelt.

8. Stimuleer je creativiteit

Wanneer je veel in contact komt met verschillende mensen en culturen, zal je hoogstwaarschijnlijk een stuk meer open-minded zijn dan de gemiddelde kluizenaar. Je bent minder snel afgeleid door je reisgezelschap wanneer je alleen op reis bent, waardoor je beter de omgeving om je heen opneemt. De inspiratie vliegt je om de oren! Daarnaast zijn er vaak situaties waarin jij zelf je problemen moet oplossen, waardoor je jezelf assertiever opstelt. Hierdoor ontwikkel je meer spontaniteit en creatieve ideeën!

alleen op reis

Meer lezen over alleen op reis gaan?

Alleen op reis boek solo reizenIn het boek Solo Reizen lees je meer over hoe het is om alleen op reis te zijn, worden tips voor bijzondere locaties gegeven en andere handige info voor het alleen reizen. Het is een super handig boek om je te oriënteren en verder uit te zoeken of alleen reizen iets voor jou is. Je bestelt het boek Solo Reizen op Bol.com voor 27,50 euro!

En enthousiast geworden over alleen reizen?

Ben jij wel eens alleen op reis geweest, en wat vond je daarvan? Of kun je je niet voorstellen om zonder vrienden of familie weg te gaan? Wij zijn erg benieuwd! Laat hieronder een reactie achter! En mocht je nog een handige tip hebben of een extra reden om een keer alleen weg te gaan, dan horen we dat ook graag.

→ Lees hier al onze tips voor backpackers