Andere backpackers ontmoeten

Andere backpackers ontmoeten tijdens je reis? Zo doe je dat!

Of je nu alleen op reis gaat, met je geliefde of je beste vriend(en), op reis is het eigenlijk altijd leuk om andere backpackers te ontmoeten. Maar hoe kun je andere backpackers ontmoeten, waar kom je elkaar tegen en hoe raak je aan de praat of zorg je dat je samen toffe activiteiten gaat ondernemen? Voor wie hier vragen over heeft, delen we graag wat tips! Het is namelijk helemaal niet gek als je hier vraagtekens bij zet als je (voor het eerst) gaat backpacken.

10 tips om andere backpackers te ontmoeten

→ Tip: Bestel het boek Solo Reizen en Backpack Bestemmingen

Andere backpackers ontmoeten

1. Besef dat iedereen in hetzelfde schuitje zit

Waarschijnlijk loopt elke backpacker in het hostel waar jij slaapt met dezelfde vraag rond: Hoe ga ik andere gezellige backpackers ontmoeten? Dat simpelweg beseffen kan soms al een hele verademing zijn. Je bent namelijk écht (serieus, echt!) niet de enige die hiermee zit. Door dit te beseffen, kun je je waarschijnlijk ook goed voorstellen dat veel mensen het leuk vinden als je spontaan een praatje aanknoopt. Dat doe je thuis misschien niet zo snel, maar op reis vinden veel mensen dat juist leuk. Dat komt misschien ook omdat mensen op reis wat vrijer en meer open-minded zijn, dus waarom zou je dat dan zelf ook niet wat meer zijn?

2. Begin een spontaan gesprek. Ok. Maar waarover dan?!?

We snappen dat “spontaan een praatje aanknopen” misschien makkelijker is gezegd dan gedaan, maar je kan serieus over vanalles een gesprek beginnen als je op reis bent. Vragen die je vrijwel altijd kan stellen aan andere reizigers: Wat voor highlights heb jij al bezocht in de omgeving? Heb je nog tips voor mij qua to do’s? Wat voor reis maak jij, ben je voor lange tijd weg en bezoek je meerdere landen of reis je alleen in dit land rond? Welke route volg jij? Een handvol vragen die niet alleen makkelijk zijn om te stellen, maar je ook nog eens handige of leuke antwoorden kunnen opleveren voor je eigen reis. Oh en kom je Nederlanders tegen dan is de opmerking “He, nog meer Nederlanders hier” de meest makkelijke openingszin die je kan gebruiken.

3. Kom je niet desperate of vriendloos over als je zomaar begint met praten?

Wat ons betreft niet, vrijwel alle backpackers (laten we zeggen zo’n 90%) vinden het leuk om even te kletsen over hun eigen reis en jouw avontuur. Stap af en toe uit je comfortzone als je het moeilijk vindt om tegen andere reizigers te praten en je zult zien dat veel mensen juist positief reageren als je een gesprekje aanknoopt. Een simpele “hi” of “how are you” of “where are you from” kan bovendien al een ijsbreker zijn. Tuurlijk moet je jezelf niet opdringen bij anderen of bij een klef stelletje aanschuiven als die net een romantisch diner voor twee hebben, probeer dus wel een beetje te kijken wie mogelijk openstaat voor een nieuw contact.

4. Wat zijn plekken waar je andere backpackers kan ontmoeten?

Je hostel is vaak de meest gemakkelijke plek om andere backpackers te ontmoeten. Maar je kan andere reizigers natuurlijk ook tegen komen tijdens een excursie, in de bus of trein, tijdens je lunchpauze of wanneer je ‘s avonds ergens een hapje eet. Ik heb zelf wel eens Engels geoefend met een local in een bus, maar we hebben op een busstation in Cuba ook een hele vriendengroep leren kennen waar we vervolgens dagen mee hebben opgetrokken. In sommige landen heb je ook speciale backpackers-bussen, bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland of in Australië en Zuid-Afrika is dat het geval, in dit soort bussen zul je gegarandeerd andere reizigers tegenkomen en tijdens een pauze of in de bus zelf is het super simpel om een gesprekje aan te knopen. Oh en ook fijn: Reizen met de bus is goedkoop, check dit artikel maar waarin manieren staan om goedkoper te backpacken. Kortom: In principe vind je overal plekken, zolang jij er zelf maar voor open staat en niet te verlegen bent!

5. Zijn er bepaalde landen waar het ontmoeten van andere backpackers makkelijk gaat?

Als je voor het eerst gaat backpacken, dan zijn landen als Thailand of Australië wel ideaal. Daar reizen zoveel mensen rond en op sommige plekken (denk aan een Khao San Road in Bangkok, Thailand) heb je zelfs het gevoel dat het backpackersleven bijna het gewone leven overheerst. Hier andere mensen ontmoeten gaat dan ook heel gemakkelijk. Maar kijk ook even naar dit lijstje backpack-landen, er zijn namelijk meer bestemmingen waar veel andere backpackers te vinden zijn.

6. Maak gebruik van social media!

Vind je het lastig om mensen zomaar aan te spreken in real life, dan kun je natuurlijk ook optimaal gebruik maken van social media. Op Facebook zijn bijvoorbeeld diverse groepen te vinden zoals de Azië Backpackers groep, Backpackers NL groep of de We Are Travellers groep. In dit soort groepen kun je oproepjes plaatsen of op berichten van anderen reageren en zo proberen af te spreken met andere backpackers. De blogger van dit artikel over backpacken in de Malediven heeft bijvoorbeeld ook via een van deze groepen zijn reisbuddy gevonden en heeft zo heel wat kosten kunnen besparen tijdens zijn Malediven reis. Ook kun je natuurlijk op Instagram eens kijken wie op dezelfde locatie is en naar die reizigers een prive berichtje sturen. Zelf heb ik dat wel eens in Marokko gedaan en toen heb ik samen met een vriendin een drankje gedaan met een jongen die toevallig ook in Fez op reis was.

7. Vermijd hotels en slaap in hostels

In hostels is het ontmoeten van andere reizigers vaak stukken makkelijker dan in hotels. Dit komt omdat er in hostels vaak chill ruimtes zijn of een gemeenschappelijke keuken te vinden is waar je elkaar sowieso tegenkomt. Maar daarnaast slaap je ook vaak in dorms als je in een hostel verblijft (dit zijn slaapzalen, dit kan met met 4 mensen zijn maar net zo goed met 16 soms gemixt en soms alleen voor vrouwen of mannen), doordat je samen op een kamer slaapt raak je ook eerder aan de praat.

8. Doe mee aan activiteiten in je hostel of boek een excursie met andere backpackers

Vanuit hostels worden meer dan een activiteiten georganiseerd. Denk aan een fietstour, een kroegentocht, een snorkeltour of mooie wandeling. In Australië gingen wij bijvoorbeeld mee met een tour naar de Whitsundays vanuit ons hostel en in Rio de Janeiro bezochten we een voetbalwedstrijd met mensen uit ons hostel. Check gewoon even bij de balie of receptie wat er allemaal georganiseerd wordt en ga met iets mee wat jou tof lijkt, grote kans dat je gelijkgestemde ontmoet en wie weet onderneem je met die reizigers daarna wel meer dingen.

9. Je hoeft echt niet verlegen te zijn, sta open voor anderen, probeer spontaan te zijn, be open-minded en wees jezelf

Als je een introvert persoon bent, kan het lastig zijn om open te staan voor contacten en niet te verlegen over te komen. Probeer dit echter toch een beetje los te laten op reis en de open versie van jezelf te zijn. Backpackers zijn over het algemeen echt altijd in voor nieuwe contacten (zoals we al zeiden, grote kans dat dit zo’n 90% is). En als je vanuit jezelf zou redeneren, dan zou jij het ook leuk vinden als iemand je aan zou spreken toch? Bovendien moet je ook onthouden, dat als iemand een keer niet positief reageert, je die persoon waarschijnlijk in je hele leven nooit meer zal zien!

10. Gebruik een app!

Tegenwoordig kun je natuurlijk andere mensen ook ontmoeten via apps. Ben je vrijgezel, tja, dan is iets als Tinder een voor de hand liggende app. Wil je echt andere reizigers ontmoeten en ben je niet op zoek naar een date, dan kun je beter de Backpackr app installeren of Tripr.

Wat als je geen zin hebt om andere backpackers te ontmoeten…

Soms heb je tijdens het reizen totaal geen behoefte aan sociaal contact, dit kan natuurlijk ook prima en het is echt niet verplicht om te socializen. Er zijn ook genoeg backpackers die gewoon met hun eigen reisbuddy optrekken of veel alleen doen en niet de behoefte hebben aan nieuwe contacten. Als je wordt meegevraagd in een hostel, de bus of tijdens een excursie om later een drankje te doen of samen iets te ondernemen, dan hoef je echt niet per se ja te zeggen. Bovendien kan je ook nog aangeven dat je er de dag erop meer zin in zou hebben als het even slechte timing is.

Laat je niet van de wijs brengen door de eerste dagen, die zijn voor meer backpackers k*t of een echte cultuurshock

Last but not least een tip die juist betrekking heeft op de eerste dagen van je backpackreis. De eerste dagen kun je misschien last hebben van een cultuurshock, je kan tientallen keren per dag denken dat je aan dat backpacken nooit had moeten beginnen of je kan je simpelweg eenzaam voelen zo aan de andere kant van de wereld. Geloof ons, heel veel andere reizigers hebben hier last van maar laat je hierdoor zeker niet van de wijs brengen. Zo’n nieuwe levensstijl is gewoon soms even wennen en dat heeft soms een paar dagen nodig.

Meer lezen over backpacken?

Lees ook:

→ Lees hier al onze tips voor backpackers