Visum voor Turkije aanvragen? Dat doe je met deze 3 stappen

Als je op reis gaat is een goede voorbereiding vaak al het halve werk. Dat geldt ook zeker voor een vakantie naar Turkije. Hoewel er ieder jaar velen duizenden vakantiegangers naar Turkije op vakantie gaan, denk bijvoorbeeld aan een vakantiebestemming als Istanbul, moet er in de voorbereiding toch een aantal belangrijke zaken worden geregeld. Denk hierbij aan het geldig paspoort en misschien wil je ook wel vaccinaties halen en ook een visum is voor Turkije verplicht voor sommige reizigers.

Visum Turkije aanvragen

Een visum aanvragen voor Turkije kun je gemakkelijk in 3 stappen online aanvragen. Dit hoeft niet iedereen te doen, want sinds 2 maart 2020 mogen reizigers met de Nederlandse nationaliteit visumvrij Turkije in reizen! Dit geldt dus als je een Nederlands paspoort hebt én als je niet langer dan 90 dagen in Turkije verblijft. Val jij hier buiten en moet je toch een visum aanvragen? Dan doe je dat zo!

Stap 1: Geldig paspoort

Niet alleen het visum zelf is in de afgelopen jaren verandert maar ook de regels veranderen meer dan eens. Het paspoort moet vanaf de start van het visum bijvoorbeeld minstens 6 maanden geldig zijn. Dit was eerder acht maanden, maar voorheen ook wel minimaal 150 dagen (ongeveer 5 maanden). Zorg nu dus altijd dat je paspoort ten minste 6 maanden geldig is vanaf de datum waarop je van plan bent om Turkije binnen te reizen. De verplichte vrije pagina’s in het paspoort die je eerder nodig had, zijn komen te vervallen. Verloopt jouw paspoort binnen deze gevraagde tijd? Zorg er dan voor dat je op tijd bij de gemeente een nieuw paspoort aanvraagt. Een identiteitskaart is overigens voor Turkije ook een geldig reisdocument. Wanneer je met kinderen naar Turkije op vakantie gaat, dan zullen ook zij een geldig reisdocument moeten hebben. Het is niet meer toegestaan om kinderen bij te schrijven in het paspoort van de ouders.

Stap 2: Online het Turkse e-visum aanvragen

Vanaf 2 maart 2020 hebben reizigers met een Nederlands paspoort geen visum nodig als ze niet langer dan 90 dagen in Turkije verblijven. Heb jij toch een visum nodig? Je kan dan online het visum aanvragen voor Turkije, dit bestaat al een tijdje, maar sinds kort is dit online aanvragen ook echt verplicht. Er werd fel gereageerd toen dit door de Turkse overheid verplicht werd gesteld, maar in feite is dit veel gemakkelijker en het scheelt een hoop wachttijd op de luchthaven. Eerder kon het voorkomen dat je minimaal een uur in de rij moest staan voor het regelen van het visum, dit is nu voorgoed verleden tijd.

Het e-visum is binnen 5 minuten online geregeld. Een betrouwbare website voor het aanvragen van het visum is bijvoorbeeld TurkijeVisumOnline.nl. Deze diensten hebben een aantal voordelen. Wanneer je het visum Turkije aanvraagt kun je dat in het Nederlands aanvragen, er is een controle op alle ingevulde gegevens en alles loopt via een beveiligde SSL verbinding zodat je persoonsgegevens beschermd zijn. Mocht je moeite hebben het aanvraagformulier dan kun je even bellen met een van de medewerkers en wordt je telefonisch goed geholpen. Ook kun je direct online betalen. Een andere optie is het aanvragen via de Turkse ambassade zelf, dit kan via evisa.gov.tr.

Stap 3: Uitprinten visa en meenemen op reis

De laatste stap van de aanvraag bestaat uit het uitprinten van de visa en uiteraard moet je hem dan niet vergeten mee te nemen op reis. Als je online een visum hebt aangevraagd, ontvang je die altijd binnen 24 uur in je mailbox. Het meest handige is om hem dan gelijk uit te printen en bij je paspoort te leggen. Zo voorkom je eerder dat je het visum vergeet. Ben je geen fan van e-mail? Of heb je geen printer thuis, dat komt tegenwoordig ook meer dan eens voor? Dan heb je bij de bovengenoemde website ook de mogelijk om te kiezen voor de optie: per post verzenden. Dit is wel ietsje duurder en de levertijd van het visum is iets langer, maar dan heb je wel een document in handen en dat geeft misschien een iets zekerder gevoel.

Turkse Ambassade in Nederland?

Als je er niet van houdt om zaken online te regelen of misschien heb je een probleem met de online aanvraag,  dan kun je ook naar de Turkse ambassade in Nederland gaan. Onderstaand vind je de contactgegevens van de ambassade. Zoals je ziet is zowel de ambassade als het toeristenbureau van Turkije in Den Haag te vinden.

Adres:                                   Jan Evertstraat 15, 2514 BS, ‘s-Gravenhage
Telefoonnummer:              (070) 302 3101
Email:                                    embassy.thehague@mfa.gov.tr
Website:                                  https://www.evisa.gov.tr/nl/

Voor het Turks Nationaal Verkeersbureau kunt u terecht op onderstaand adres.

Adres:                                     Hofweg 1c, 2511 AA, ’s-Gravenhage
Telefoonnummer:                (070) 346 9998
Email:                                     info@welkominturkije.nl

Heb je vragen over een ander visum of visum vragen in het algemeen, dan kun je ook nog even bij onze andere visum artikelen kijken! Misschien staat het antwoord dat je zoek ook daar wel bij.

→ Bekijk hier al onze Turkije artikelen